Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 1 325
Велислава Hug,
С проблеми в детската или не, най-важното е, че тези деца вече си имат семейство, мама и тати. И независимо от трудностите, които съм сигурна, че ще намерите начин да преодолеете (а и кой ли ги няма), важното е че сте заедно и сте семейство. От своя собствен опит ти казвам, че сам (без подкрепата на разширеното семейство от баби, дядовци, лели и т.н.) е адски трудно да се гледа дете. Разбирам те напълно, още повече децата са две.

Не съм съгласна с Оз, ОЗ по твоята логика и аз трябваше да оставя дъщеря си в дома, защото нямаше кой да я гледа в къщи Shocked. Слава богу, успях да реша проблема по най-добрия за възможностите ми начин. Велислава, като родители съм сигурна, че ще направите най-доброто за децата си. Hug

# 46
 • Мнения: 127
Здравейте! Аз осинових моето момиченце на 2г.1м. И много отговорно си я гледах цяла година. Тогава също мислех, че е важно и за двете ни да бъдем по-дълго заедно. Ако бях предположила само какъв ужас щеше да преживее тръгвайки на детска градина, веднага щях да я пусна на ясла. Детенце си помисли, че го връщаме в дом и дори си оскуба косата. Магьосник, не знаем всичко, и е добре да се щадим, поне ние, които "уж" разбираме.
И понеже много боледуваше я записах в частна детска градина с малки групи. От ужаса, който преживя, много късно допусна и учителката и децата до себе си. В резултат се оформи отношение като към изоставащо дете. В края на годината дори ми предложиха да повтори първа група, за да усвои материала. Тогава не я преместих от градината. Продължи втора група. Но всяка вечер ми обясняваха, как не внимава, колко бързо се разсейва и не слуша. И при това пред нея и другите деца. Последните дни дори, като ме видеха децата на вратата, започваха : "Ама тя пак не слуша, ще я върнат в бебешката група". Започна да не и се ходи на градина.
Смених градината. Сега не спират да я хвалят.  Мисля, че е важно да не остават в среда, която ги потиска. Днес не могат нещо, има време, ще го повторят, ще потретят, ще го затвърдят. Важно е да не им се лепят етикети от толкова малки. Ако можеш Весислава огледай се за друга градина. Ако растат спокойни, ще е по-лесно за всички. Не е нужно да оставаш в къщи. Ти не можеш да им дадеш игрите, приятелствата пък и режима от ДГ. 

# 47
 • Мнения: 127
В градината на дъщеря ми ходят всеки ден и деца живеещи в дом. Как работят учителките с тях? И как се справят без помощта на семейството?

# 48
 • Варна
 • Мнения: 181
Благодаря ти miani! Ние също мислем да ги преместим в друга градина ,дори вече сме се ориентирали къде. Аз също мисля че децата трябва да ходят там защото те самите си го искат и сега два дни като са в къщи ме питат кога ще са при децата?Те просто си търсят средата , търсят си контактите и социализацията - нещата които стоеики в къщи и особенно през зимата и то като тази трудно се осъществяват .А за да ги водя по разни центрове където има други деца са необходими средства за които трябва да се работи.

# 49
 • Мнения: 8 734
Най- важно е в градината да има  атмосфера, благоприятна за  децата.И разумни, чувствителни  и  сърдечни  учителки.Другото- елитна ли  е градината,  каква  е успеваемостта на групата и т.н. са подробности.

И аз "сърбах  попарата" по време на  ремонта на градината ни,  когато трябваше да бъдем временно в друга / и  то  много  по-  желана от  мен / градина, поради близост до  дома ни. Колко жалко, че е огромна  разликата между Учител и  "учител".

П.С.  Весислава, страхотна снимка,  какви са сладурчовци двамата!Сигурно не ти е лесно, ама аз  нали знаеш, благородно  ти завиждам,  че са двечки.

# 50
 • Варна
 • Мнения: 181
Да Светле,трудно е, но много хубаво  Hugи хубавото и лошото е по 2 тогава е весело
а те наистина са сладури ,ти ги видя, да са живи и здрави

# 51
 • Мнения: 1 249
...
И разумни, ... учителки.

...

 Колко жалко, че е огромна  разликата между Учител и  "учител".

П.С.  Весислава, страхотна снимка,  какви са сладурчовци двамата!Сигурно не ти е лесно, ама аз  нали знаеш, благородно  ти завиждам,  че са двечки.


Маг   bouquet,
Ауууу, един млад момък да имаме и да го разтерзаваме при всяко влизане. А после: "Заменям един на 50 за двама на 25 ... "Laughing Sunglasses
Ами мъка ми стана за човека. Той не обижда, просто по-рязко говори.
Ми не го слагайте на кладата моментално ... Sunglasses


Весислава   bouquet,

Направила си огромна крачка напред, може би най-кардиналната в живота си, и е нормално да има сътресения и нужда от изглаждане на нещата. Хич не го приемай надълбоко и не се тормози от недобронамерената учителска реакция. Пипането по корема е неприятно, но децата са малолетни, ясно е къде са били преди два месеца и все пак зъб на учителката не са извадили, в крайна сметка.
Нарушила си блажения покой на учителките. Ами в учебнниците по педагогика да не са им откъснали разделите за деца в по-особена ситуация.
То претенциите, съчетани с   Shockedбезхаберието на учителките край нямат. Единици са свестните учителки и няма гаранция къде попадате вие и децата ви.

Аз съм най-неприетата и оплюваната тук, та няма какво да губя ако си пиша каквото мисля.

Ако човек влиза у дома мокър след буря  Hug
най-напред не се хваща да работи и да се усъвършенства, а си сваля мокрите дрехи, мие се, облича сухи, топли се, хапва, пийва чайче  и едва тогава се заема с каквото и да било друго.
Та и вие и децата сте като след буря.
Имате нужда да се изсушите и стоплите, а после обучение и всичко друго.
Та затова, щом се налага, си работи, децата да си ходят на градина, но си дай времето за изсушаване и стопляне. Т.е. не се кори и не гони срокове и сравнения за обучение.
Разум от учителките за това не чакай. Ако го има, добре, ама ако го няма ...
Колкото по-дълго сте били навън в бурята, толкова повече време изисква да се поизсушите, но и това ще се случи  със сигурност.

А и аз се възхищавам на природните близнаци винаги (не тези от ин-витрото, да ме прости някой ако го засегна неволно) и на теб и на Калина ви се възхищавам, че такива деца са ви избрали.
А че е тежка  въртележка с две деца на еднаква възраст, спор няма.  Д.пе да ти е яко от ангажименти.
Ама на празник като те прегърнат четири ръце с някоя изработена от тях в градината високохудожествена  Wink и изцапана на сто места с лепило картичка,  всичките грижи забравяш.

Здраве и усмивки ти желая и честити дечица!

 # 52
 • Мнения: 1 843
Попрехвърлих мненията и за да не повтарям казани неща, Велислава, бих ти подметнала следния съвет: Не спирай децата от градина, но направи всичко възможно за известен период от време да минеш на непълен работен ден, например на 6 часа. Ако може да е половин ден, идеално, но ти си знаеш най-добре.
Опитай да говориш с работодателите, ако смяташ, че така няма да рискуваш мястото си.
Щото... хубаво говорим, ама тез деца искат и сирене освен гушкане.

С учителките говори, но без емоция. Постави нещата просто и сухо: децата ми са добре, не са болни, а просто имат нужда от малко време. Е, бъди и дипломатична, кажи им: вие като педагози сте толкова важни за тях сега... знаеш, малко ухажване е нужно.
Те не могат да спрат децата ти току-така.

Но наистина опитай да е балансирано времето в градина и това у дома. Повярвай, от опит ти казвам, децата наваксват повече у дома, отколкото в градината.
Нормално, там нямат време да обръщат внимание на всяко дете поотделно. В училище е същото, така че, не мисли, че трябва да са тип-топ за първи клас.

И помни още нещо: не всичко е дефицит в знания, умения, навици. Те имат да наваксват и бебешки периоди, и немалко детски. Не се учудвай, ако това трае години, просто бъди готова. Не се давай лесно на госпожите, тепърва ще има много подобни.  Simple Smile
Дай Боже, по-често да срещате такива, които да са по-компетентни и сърцати, но не очаквай кой знае какво разбиране. Основната работа си остава твоя, затова заложи повече сега в началото, имате две години преди училище, имате и предучилищна, която не е толкова страшна. Вярно е, доста неща ще се случват паралелно, ще е доста интензивно и за децата, и за теб, но когато си подготвена психически и си защитена срещу подобни ситуации, ще можеш по-често да реагираш адекватно в интерес на децата ти.  Simple Smile

# 53
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
И още нещо... бъди готова на рязка смяна на амплитудите - бързо наваксване или внезапно забуксуване.
Много трудните периоди обикновено са кратковременни, но са  Sick. Не знам как е при близнаците, но моите обикновено по различно време ги хваща.

Освен гушкане - много, ама наистина много си приказвайте. Остави ги те да говорят най-вече, да изкарат тревогите си наяве. Обикновено ще гадаеш по думите им за истинските страхове. Понякога ще бъркаш... но постоянството дава резултат за постепенното ти имплантиране в мислите и настроенията им.

И според мен е по-добре да се преместите в друга детска градина. Аман от състезаващи се за приза всички деца в моята градина - отличници. За кой ли път благодаря на Бога за прекрасните професионалисти, които се паднаха на сина ми в детската градина. Без пришпорване, без излишнипаники от някои негови неумения, бяха му изключително полезни за много неща.

 Hug   bouquet

# 54
 • Мнения: 63
Весислава,браво за темата.Да са ви живи и здрави дечицата.Всеки ръси акъл тука.Има и грубост за жалост.Всеки знае защо е взел точно тези деца или дете./Да не почваме темата за държавицата ни-че много дълго ще стане/
Ние сме с нашите дребчовци от лятото.Баткото беше на 5,4г./през март ще навърши 6г. /, а малката на 3,6г.Като чета,това ,което пишеш за реакциите на децата ви,ми се струва нищо в сравнение с "нашите изпълнения".Баткото си мислеше ,че е само на гости и всеки момент ще го върнем.Устата ми мазоли хвана да обяснявам ,че няма да ходи повече там. Поздравявахме всички хора,прегръщахме ги,много ги обичахме.Полицаите задължително ги поздравявахме итрябваше да си  говорим с тях.Всяка дума им беше отрицание на това ,което сме казали/предполагам са си мислели,че сега им се е паднало свободия и бързат да наваксат/За яденето да не говорим,набаткото всичко му течеше от устата.Цялата тази адаптация не беше лека.Макар,че  знаехме това и аз бях напуснала работа, за да бъда с тях по цял ден.Изхождайме от това,че и досега са били с деца и поскоро имат нужда от нас и от дом,в който да се чувстват спокойни и сигурнии не ги дадохме на градина.Друга причина за да бъдат в къщи ,а не на детска градина,беше и речника,който оправяхме.А в детските градини/нищо лошо не казвам-и ние ще стигнем до там/но се учат какви ли не пикантни изрази.Не ни е лесно  и в момента,но всеки сам избира как да постъпва,защото пък децата имат и чисто битови нужди.
В началото Валерий говореше много за дома.Дойде момент ,в който ме помоли да не говорим за там.Съгласих се-но сега пак сме на тази тема.Скоро ми разказа една и съща случка няколко пъти-как 2от децата са го влачили към тоалетнати са му пъхнали крака там.Разбрахме се ,че той ще ми разказва, а мама ще взема лошите неща и ще ги хвърля много надалеч,за да не си спомня вече.Малката пък дори "да " и "не " не казваше, а клатеше глава.Малко по малко започна и сега доста напредваме.Тя в началото не говорешеза дома и в един момент се заприсеща/Тя не казва дома , а градината.Сеща се чее била там,нямала е мама и тати  и много е плакала ,ама сега има "маматати"Те проблемите изскачат 1 по 1.То лъжехме много/сега много рядко/  Като отидем на гости може да си приберем нещо за спомен-и с това се борим.И до психолог трябва да отидем,но сега са наред сливиците.В началото и аз се бях разбързала,все едно план гоня,ама сега го давам по спокойно.Успех newsm10Дано съм била от полза
 

# 55
 • Мнения: 104
Велислава не спирай децата от детска градина  те си търсят средата социализират се и имат желание. Говори с директорката и учителите ,но спокойно или търси друга градина . Питай директорката , а може би вашата социална,а и няма ли мами които да са от твоя град и да ти кажат  към кой ресурсен център сте . Иди в ресурсния център поинтересувай се как могат да ги включат и да работят с тях в детската градина ресурсен учител, логопед, психолог има. Не е страшно ,нито е унизително .
Моят син ходи на детска градина от втората седмица откакто е с нас и сме едно семейство ( толкова ми беше необходимо да му изкарат документите ,да го запиша на личен лекар и направя изследванията за градина).
Благодаря на директорката и всички учителки от детската градина, прекрасен колектив  отлични педагози , търпеливи и добри.
Магьоснико от Оз добре мисли преди да говориш такива неща за нас майките осиновили  а и които ще осиновят 5 ,6, 7 год деца . Ти нямаш тази увереност  и сила да се справиш затова и не си осиновил и няма да осиновиш такова дете.
нямам повече време ще пиша друг път

# 56
 • Мнения: 2 084
Уф, за детската градина или добро или нищо - това ми е напоследък. Това, което скоро научих, е че от отдел Закрила на детето може да се търси помощ. Идеята ми е вашата социална /ако е читава и със сърце/ да ви помогне да решите проблема. Аз имах потресваща "градинска" случка миналата седмица, но благодарение на директорката не се наложи да стигам до социалните.
 newsm78 Много компетентни хора по въпросите за осиновяване се навъдиха... ама не е лошо калните галоши да се изуват.

# 57
 • Варна
 • Мнения: 181
Благодаря ви момичета !Четеики вашите мнения и препоръки си правя своите заключения и взимам решенията.Не се сърдя на никого защото всеки има право на мнение.Това още повече ме нахъсва да си търся правата по всякакъв начин ,за да докажа че моите деца не са глупави ,имат изградени навици /върху други трябва да се поработи с търпение което не се проявява към тях в ДГ/малко буйни ,но затова пък здрави и хубави .Те не са деца втора ръка които немогат да се контролират .Питам се защо когато сме в къщи са внимателни и слушат и приказки и песнички и броим и дните на седмицата знаем и  т.н.???няма да ги спра от градина защото те си я търсят и средата и заниманията .Решила съм да ги заведа при специалист ,той да ми каже докъде е развитието на моите деца ,а не човек който дори не е психолог /както си призна директорката /да дава настоятелни заключения.

nadineM този проблем с непознатите и ние го имаме ,но и той ще отшуми с много приказки и сравнения. А относно мама и тати,няма проблем ,  да ги видиш  в ДГ с каква гордост съобщават че "деца нашите  мама и тати "идват да ги  вземат .Говорят също много и като големи хора ,той леко завалва но това се оправя с логопед .Няма бебешки думи .А бе изобщо умни са ми децата да са живи и здрави .
Отново много благодаря на всички ви ,че сте съпричастни към моят проблем .Помагата ми със съветите и мненията си .

# 58
 • Варна
 • Мнения: 181
Знаете ли мисля  си ,ами ако не знаеха че децата ми са осиновени каква причина биха измислили. Имаме приятели на които детото им да е живо и здраво е палаво като за 5 деца ,какво биха казали за него ,то си стои в къщи не ходи на градина и едвали е подготвено като децата там  .Тогава каква причина ще измислят за това държание и подготовка .Или тъй като то  е живяло в семейна среда за него тези упреци не важат и тогава и госпожите ще направят необходимото да го научат ,а не да ми казват ,че тези навици ги учили в първа и втора група .Нашите приятели не са педагози нито психолози и едвали детето им е подготвено по тези програми като в групите . НА есен и той ще бъде в предучилищна ,дали ще се му бъде натяквано че е изостанал и т.н
днес децата ми за първи път ядоха палачинки със сладко от ягоди и бяха възхитени от това .И знаетели какво ни казаха - ще чакаме мама и тати и така ще вечеряме защото сме семейство.
Бях приятно изненадана   Hug

# 59
 • София
 • Мнения: 9 442
ами според мен прекалено много си се вторачила в осиновяването - всички минаваме през това, не знам дали всички де - и аз съм минала от там. Децата са си деца, не ги сравнявай, а и не мисли, че всички придават голямо значение на осиновяването. Аз съм от тези, които мислят, че децата в момента имат повече нужда от семейство, отколкото от социализация, но ще мине време, след година ще си говорим пак - сега си много пресна и "надъхана". Апропо, а защо чак днес ядоха палачинки  Wink

Общи условия

Активация на акаунт