Здравословно хранене за децата - 3

• 106 189
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 90
При производството на маргарин се използва хексан(вид бензин). Използват се различни видове олио от соя, палмово, слънчогледово, както и малки количество животинска мазнина. Мазнината се рафинира, обезводнява, втвърдява, избелва, като се ползват различни химикали, добавят се витамини, изкуствени аромати, оцветители.

За рибите мисля, че тежките метали се отлагат в мазнината на рибата.
Препоръчва се риби със средно съдържание на живак да се консумират само веднъж месечно, а най-добре въобще.

Сьомгата от развъдници пък съдържа органични замърсители (хранят я с боклуци).

Трябва да се избягват: много вис.съдържаниена живак
акула, риба меч, щука, царска скумрия

Да се ядат най-много веднъж в месеца: средно
камбала, риба тон, морска пъстърва

С ниско съдържание на живак:
херинга, треска, махимахи, скат, сладководна пъстърва

# 91
И аз да се вкюча за рибите.Знам,че не бива да се ядат риби отглеждани в рибарници/ферми и т...Също и каквито и да е океански риби,поради високото съдържние на живак.Препоръчителни са всички сладководни бели риби,сьомга, както и някои морски-скумрия(толкова много видове скумрия има,някои даже ги дават с високо ниво на живак-кралската скумрия наример,ама тя май е океанска),херинга.Но като цяло навсякъде мненията са доста различн и противоречиви.
Аз лично ям много,много рядко вече риба.

# 92
Знам, че ролцата от раци не са добре, но как ги обичам само!  Confused

доколкото zнам ролцата от раци са нефт , като маргарина. също и "скариди" били проиzвеждани по иzкуствен начин ор раzни вещества ... трябва да се внимава какво се купува

Не ме учудва, за толкова малко пари, какво рачешко да има в тях!? Сега вече като знам че са нефт, едва ли ще си купя! А са толкова вкусни!

# 93
Забравих да кажа,че бебо не е ял риба до сега и не мисля и да му давам....поне не скоро,тоест не мисля да го захранвам с такава,а росто ако някои ден се случи да опита.А иначе търся да му взема детското Omega 3 на Grano Vita,но не мога да го намеря.Вече на 2-3 мест ми казват,че са спряли да го внасят.Жени,ти от къде го взимаш и дали има?Даже,ако взимаш скоро може да си разделим....ама нямам шишенце

# 94
Всяка година ходим на Пампорово и на връщане взимаме жива пъстърва за подаръци на цялата рода. Да разбирам, че не е препоръчително да купувам вече, така ли?

# 95
Забравих да кажа,че бебо не е ял риба до сега и не мисля и да му давам....поне не скоро,тоест не мисля да го захранвам с такава,а росто ако някои ден се случи да опита.А иначе търся да му взема детското Omega 3 на Grano Vita,но не мога да го намеря.Вече на 2-3 мест ми казват,че са спряли да го внасят.Жени,ти от къде го взимаш и дали има?Даже,ако взимаш скоро може да си разделим....ама нямам шишенце
Ще видя в Сани дали го има.

# 96
омега за деца има в ДМ. аз давах Ескимо, тя го спрели. Звездичките са с аспартам, та сега го намерих това в ДМ под формата на сироп

# 97
Дайте повече инфо за това течно детско Омега 3 на Грано Вита, линк? Не ми е спешно, че още я кърмя, но скоро може да я отбия, зная ли, и да съм подготвена. А в ДМ наистина има също течен вариант за деца, но нямам отзиви. За себе си взех, на капсули, че идва доста евтино.
Искам да ви питам за зърнените закуски с каква течност ги смесвате? То при нас не са точно за закуска, гледам като станем да ядем някой плод и докато ги "замеся" Wink, докато се натуткам и то става 11-12ч. (ставаме към 9 - 9ч. и нещо). Та накисвам ги от предната вечер във вода, като на сутринта варя само просото, амаранта и киноата, нея заради миризмата, а и да омекнат достатъчно, за да може да ги яде. Добавям ядки и сушени плодове, но питанката ми е с каква течност да ги разреждам. Сега го правя с прясно мляко, въпреки че зная, че калцият в млякото пречи на усвояването на желязото, а мисля и на други важни съставки от зърнените. Просто не съм измислила някакъв друг вариант. Но отскоро за себе си не слагам мляко, а водата от накиснатите боровинки и става много вкусно, много по-лека закуска (друг е въпроса така колко държи, т.е. кога пак огладнявам, но май няма голяма разлика, не съм се наблюдавала много). За Настя, обаче, още не съм пробвала да и дам така и да видя ще и хареса ли, така че един вид аз ям по-здравословен вариант от нея. Blush Взех си сок на Витанея, Арония, но не ми хареса подсладителя в него като прочетох. Само да уточня - пробвах с растителни млека - от бадеми и от киноа (второто съвсем не се хареса), но и двете като цяло не ги хареса, затова бадеми и други ядки и ги прибавям в закуската. Не съм пробвала с мляко от кашу, може да и хареса, ако има по-сладникъв вкус, не съм пробвала и не зная. По-скоро ми се иска с някакви сокове. newsm78

# 98
Деси, само с ядково мляко или вода съм давала и консумирала зърнените закуски. Сок не съм правила. Малко съм резервирана т.е. ако ще се пие, предпочитам зеленчуков и на гладно.
За плодовите също смятам, че трябва да се консумират на гладно и разредени с вода. Но на децата не правя. Мъжът ми пие веднъж дневно плодов и 2-3 пъти зеленчуков, но той е месец само на сокове.

# 99
Ок, благодаря ти за отговора.  Hug  А за това, че слагам сушени плодове какво мислиш? Доколкото разбрах е по-добре да се слага мед за подслаждането, но аз още не искам да и давам мед, не и редовно всяка сутрин. Мисля, че не и слагам много - 1 фурма и 1 с.л-а червени боровинки слагам в последно време, ядките са горе-долу толкова също или малко повече, но то пък зависи от съотношението спрямо зърното, нали? Май половината е зърното (днес беше гречка), а другата половина са другите 2 неща, разделени те самите по между си горе-долу на половина. Малко ги насосвам количествата, понеже не са ми цел такива съотношения, по-скоро по вътрешен усет сипвам и много не се замислям реално. newsm78

# 100
Заповядай   http://kids.omega3.bg/mumdad1.html
Защо трябва да има сок или др., то си е вкусно и така? Можеш да сложиш наистина водата от боровинките, но не знам да не са третирани с нещо (като стафидите)  newsm78
Ако не й е вкусно чак толкова, сложи малко кленов сироп или мед (писа че още не яде), тогава петмез от фурми или сироп от цвекло. Млякото от кашу или орехи повече се харесва от децата. Можеш да й добавиш настърган пресен плод (не е много разделно).

# 101
Ами от известно време вече не добавям плод, защото ми се струва, че и става още по-тежко, но може би, заради това, че е с прясно мляко. Кленов сироп съм срещала по сайтовете най-вече, но петмез от фурми и сироп от цвекло не съм. Къде мога да намеря? Много ме заинтригува особено цвекловия сироп, понеже точно за цвеклов сок си мислех, но зная че суровия зеленчуков няма да и хареса, въобще повечето зеленчукови, за които се сещам, не ми се връзват с тези зърнени закуски, които и правя, поради вкуса им, който е сладък в по-малка или по-голяма степен. Мляко от кашу и орехи не съм пробвала, трябва да видя как ще е наистина!
Споделете ми вие какви смески правите за закуски (или по-късно първо ядене)! Praynig

# 102
Сушен плод- стафиди, фурми, боровинки, годжи бери слагам. Мед понякога. На Ясен давам от едногодишен.

# 103
Но със зърното ли ги смесваш? Какво друго включваш в зърнените смески? И какви зърна също?
И към останалите се обръщам да събера идеи и всъщност по-правилно инфо за това кое с кое е добре да се смесва.

# 104
Зърнени е по-добре да се подслаждат със сушени плодове, отколкото с пресни. Аз слагам вода. Подслаждам с кленов сироп, мед, сушени плодове като ги редувам. Прясно и кисело мляко не съм слагала. Струва ми се много тежко. 1-2 пъти съм слагала ванилово соево мляко, но просто да опита. Ядковите млека и моята не ги харесва много.

Някой път слагам ванилия или канела в зърнените и стават по-ароматни. Обикновено смесвам два вида зърна, от време на време слагам ядки.
Понякога давам крем банан за закуска. Пасирам банан и малко авокадо с ванилия.
Също и кисело мляко с пасиран банан.

Давала съм й 3-4 ядково мляко с малко кафе Инка и така го пие. С какао или кароб не иска.
Как ви се струва Инката за малки деца? Дали е добра идея  Embarassed

За соковете също се канех да ви питам. Аз цедя почти кило моркови сутрин за мен и малката. На нея давам 150-200мл. Понякога го смесвам със сок ябълки и цвекло.  Добре ли е според вас да се пие сок от моркови всеки ден?

Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 20:44 от Soleil*

Общи условия

Активация на акаунт