Здравословно хранене за децата - 3

• 108 886
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 960
  • София
Здравейте

Искам да ви попитам  давали ли сте  зелен грах без люспи био и  трябва ли да се накисва предварително  от предната вечер

# 961
Да пусна и тук прясно инфо от днес за бургазлийки, ако не знаят:
Био магазин на ул. "Цар Симеон 1-ви" № 65, 0888959280, www.bioburgas.com.

# 962
Здравейте

Искам да ви попитам  давали ли сте  зелен грах без люспи био и  трябва ли да се накисва предварително  от предната вечер

Този вид грах не се накисва предварително, лесно се сварява - в студена вода без сол се слага да заври и ври средно 30-40 мин. до готовност; трябва да се обере пяната отгоре 1-2- пъти. Аз го варя по-дълго и го прява на пюре с оризово мляко, малко зехтин и сол.

# 963
Аз имам един, който не е био и на опаковката пише, да го накисна предварително.

# 964
Правих Баба Гануш от сайта на Вери. Вкусно! Слава богу не се усеща нещо кофти от патладжана - кашуто и подправките оправят вкуса и става супер. Аз добавих и разни сухи подправки, също пресен босилек (нали уж си засях, да го видим колко ще изкара Rolling Eyes, днес го пообрах за рецептата). Само, че е голям зор с моя блендер, не за друго, ами поради липсата на бъркалка. Трябваше непрекъснато да спирам да бъркам сместта, не можеше да я завърти, а въртеше на празни обороти под нея. Наложи се да сложа вода, беше ме страх да не разваля цялата работа, понеже в рецептата не пише. Но слава богу не успях, дори си остана доста гъсто, можеше и още, тъкмо да улесня блендера още повече.
Аз имам да ви признавам нещо - счупих си преди време капака на блендера с една приспособена бъркалка от мен. Понеже капака се огъва при натиск и аз като натисках и тя се е огъвала повече, без да усетя, и в един момент е стигнала по-надолу и ... от удара на счупените парченца се строши капака. Слава богу ножовете на блендера са ок, стъклото на каната също. Но този капак - лепих го 2 пъти, не става, сега е залепен с тиксо да не се разпада. Много ме е яд! Всъщност ме е яд на целия блендер, защото без бъркалка е много трудно при някои по-гъсти рецепти. Не си взимайте без бъркалка или както там се нарича съответното приспособлението! Мислех да се обадя в някой сервиз да питам дали не им се намират такива капаци или къде мога да потърся - примерно където носят старите неупотребяеми вече уреди. Rolling Eyes

# 965
А кои имат такава бъркалка?

# 966
Деси, спокойно можеш да добавяш по малко водичка, за да не се мъчи блендера. Ще е леко по-кремообразно. Не знам какви са тези бъркалки и аз, имам само една бъркалка на пасатора и с нея всичко става, иначе на роботчето има няколко размера ножове, но аз рядко го ползвам, че не ми се мие. Бутам всичко в купата на пасатора и бъъъъъъъъъъж. А салатите си режа на ръка.

# 967
Може би не бъркалка, а бутало по му утива да се нарече - това е част от самия блендер кана, вкарва се през отвора и достига до долу, малко над ножовете, разбира се, така че може да се бърка (по-точно бута) сместа и повреме на работа на машината. Аз днес побутвах на отворен капак, че да ми е по-лесно, но просто ме е страх повреме на работа, малко да се разсеям и ще бутна по-надолу до ножовете и ще стане една...
Ето едно клипче да видите, не че не знаете, просто не се сещате.

Моят пасатор е ръчен, на Браун, доволна съм, но за по-дълга работа не ми понася - трябва да държа и да натискам копчето, буквално ми се схващат пръстите, особено, когато сместта е много гъста и също много като количество. Определено от блендер каната на Филипс съм много по-доволна, когато става въпрос за по-големи количества и по-гъсти консистенции. Само, че липсата на такова бутало се оказа проблем, както вече обясних.

# 968
За такава бъркалка като на Вита Микса и аз бях питала преди, но никой не ми отговори.
Деси, какъв ти е блендера на Филипс? Питай в някой сервиз или пиши на производителя и питак откъде да си поръчаш капак.  И моя е Филипс, но капакът е пластмаса с гума и има дупка по средата. Точно да се пъхне бъркалка. И аз бъркам понякога с една шпатула. Няколко пъти ми се случи да бръкна по-надолу и ножовете нарязаха малко лъжицата.
Без бъркалка не е същото, защото трябва да се слага вода, а някои рецепти не търпят вода. КАто блатовете за торти например или тези за крекери.

# 969
Ето го - изкочи в първия сайт в Гугъл като написах само блендер на Филипс:
http://www.kozmetika.bg/show.php?productid=20665
Абсолютно като теб и аз правех, но пластмасата на капака е тъничка и еластична и поддава и аз съм натиснала по-силно и ей ти я белята! Аз като го залепих с тиксото, вече няма проблем, но без бутало не е приятно така или иначе. А дори и да имам нов капак, пак ще ме е страх да бъркам с бъркалка през дупката му. Като е гъста сместта може и с отворен блендер да се работи и да се побутва лекичко, но рискът си го има. Торта не вярвам в близките години да се хвана да правя. Виж идеята за крекери ме блазни, но нали нямам дехидратор и не ми се рискува с обикновена фурна. Така, че ще сипвам по-смело по малко водичка или друга течност, както М-Ник ме успокои, че е ок.

# 970
Блатовете за торти ги правете в кухненски робот, ако имате. Деси, не е трудно.  Wink За крекерите можеш да ползваш сега слънцето, ако имаш възможност.

# 971
Аз разбрах за каква бъркалка става въпрос, но освен Вита микс не съм виждала друг блендър с такава и за това питах, вие на кои модели сте виждали?

# 972
Момичета, тази сурова италианска супа на Рита, която пуснах, ми е симпатична. Някак по ми допадат смутита тип супи, т.е. да си има вътре доматки, селъри и подправки. Аз смутито го свързвам основно със зеления някаква, въпреки че зная, че има всякакви смутита.Simple Smile  Та подправките са доста важни, според мен, а аз не мога да ги чуя точно всичките на английски. Чух за босилек, риган и розмарин (пресен), но после, към 5-та минута някъде, извади от рафта на стената 2 бурканчета и не разбрах какви са те - някакви sea greens чувам за първото. Това водорасли ли са? Също говори за savory soup - да не би да има и чубрица? Или пък това последното е някакъв прах от покълнали семена? Помогнете, който е по-добре с "английския" слух! Simple Smile  Hug

Преди ви бях питала, дали не беше точно за същата рецепта, но така или иначе не си намирам нищо да съм съхранила из записките, така че пак питам, дори да се повтарям, срам не срам. Blush

# 973
Не съм гледала клипчето, нямам и време сега, но sea greens са водорасли, а savory- чубрица.

# 974
Деси, и моят блендер е абсолютно същия. Крекери аз правих веднъж и налях вода, зад а бледнирам по-добре. Повече няма да повторя крекери. Така и не можаха да изсъхнат два дена, а накрая дори в печката ги запичах.

Жени, само на ВИта микса има такава бъркалка, но мислех, че някой може да е пригодил нещо. Според мен може да се направи от дърво. ДОлната част да стига до над ножовете, а в горната да е по-дебело, за да се захваща за капака. Не че мога сама да го направя де.

Много ме е яд, че тук имаше само такива блендери. Аз като реших да купувам това беше най-мощния и скъп моно-блендер в магазина. А после видях, че има и по-мощни в Щатите.

Деси, клипа не съм го гледала.

Общи условия

Активация на акаунт