Здравословно хранене за децата - 3

• 107 820
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 1 005
Сигурно смешно ще прозвучи, но дали не може да си смиламе брашно от ядките например, с помощта на ножа от робота.А ако стане по -едро смляно брашното дали ще втаса и ще стане хубав хляб  Rolling Eyes

# 1 006
Сигурно смешно ще прозвучи, но дали не може да си смиламе брашно от ядките например, с помощта на ножа от робота.А ако стане по -едро смляно брашното дали ще втаса и ще стане хубав хляб  Rolling Eyes

Домашни мелнички за брашно има, хубавите дори са с мелничарски камъни (мини модел), но струват по 4-500 евро  Whistling
Успешно се мели брашно от всякакви зърна и ядки в обикновенна електрическа кафемелачка или в приставка "чопър" на кухненски робот. Но това са малки количества, удомно е за допълнения към основнот обрашно... При повечко хъс може и така, все пак Simple Smile

# 1 007
И аз като че ли към Мулинекс се насочвам. За съжаление наистина брашната са тъпкани с какво ли не. Sad Поне ако можем от другите подобрители да се спасим и от повечето сол.

# 1 008
А био брашната и те ли са с подобрители? Някой може ли да ми каже ориентировачно колко струва пшениченото пълнозърнесто и непълнозърнесто брашно.

# 1 009
А био брашната и те ли са с подобрители? Някой може ли да ми каже ориентировачно колко струва пшениченото пълнозърнесто и непълнозърнесто брашно.

В София "Слънце и Луна" мелят собственоръчно с камъни пшенични брашна, поръчваш си и взимаш или ти доставят - то е без подобрители, но с ограничен срок на годност. Но като мешеш винаги да си порчъш, т.е. всяка седмица, или през седмица, това не е проблем...
За вносните пакетирани брашна нямам идея..

# 1 010
Запис  Hug

# 1 011
Мег как да позная дали има тефлон покритието? Моето е едно сиво. Освен да пиша на Панасоник Thinking

От Карфур взимам био брашна за 2-3лв/кг.

# 1 012
Мег как да позная дали има тефлон покритието? Моето е едно сиво. Освен да пиша на Панасоник Thinking

Жени, да, най-добре е да провериш в нета по марката и модела на машината. Тези, които са без тофлон изрично си го пишат.
Тефлонът съм го виждала в много оттенъци - от черното за тиганите и евтините машини за хляб (като на ТСМ), през сиво-то, каквото е на повечето машини за хляб, до медно-златисто - на едни скъпи италиански тигани...

# 1 013
Ей, ще ме накараш най-сетне да вляза в Карфур  Laughing Благодаря за информацията!

# 1 014

Жени, ако покритието ти е сиво с една такава специфична структура (както на повечето марки) и особено ако си пише, че е незалепващо, значи Е тефлоново до доказване на противното. Т.е. съдържа или PTFE или PFOA.

# 1 015
Ей, ще ме накараш най-сетне да вляза в Карфур  Laughing Благодаря за информацията!
И аз благодаря. Тъкмо мислех да помъквам брашна от тук, защото последният път гледах в Кауфланд био пшеничено брашно за 8лв.

Всъщност за тефлона последно нали няма проблем, ако не се нагрява на високи Т или пак не съм доразбрала?

# 1 016

Всъщност за тефлона последно нали няма проблем, ако не се нагрява на високи Т или пак не съм доразбрала?

Ама хляб се пече на висока Т... Иначе една машина е достатъчно удобна и за месене и втасване само, пък да се пече хлябът във фурната; и без това след няколко опита, кубичната форма на машинния хлаб направо омръзва...

# 1 017
Жени , може да са био, но не вярвам да са пълнозърнести? Французите си падат по багетки  newsm78 Има ли био и пълнозърнести в Карфур? Аз винаги мъкна брашна  Mr. Green

# 1 018
Я, кажете какви са цените на био пълнозърнестите брашна в цивилизования сват?! Тук от Слънце и Луна съм взимала за о-о. 6 лв. на кг... Само полнозърнесто в търговската мрежа е о-о 2,50 лв...

Ето цените за 500 гр. в Слънце и Луна: http://www.bioslunceluna.com/shop/my-organic-market-bio-produkti … enna-melnica.html

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 13:59 от Meg!

# 1 019
Мег, толкова са и тук-от 80-90цента до 1-2 евро за килограм. Това са цените за пшеничено непълнозърнесто и пълнозърнесто. Ръженото беше 2 евро някъде. За други семена не мога да кажа, защото не купувам брашна от тях.

На колко висока Т се пече хлябът? Последно в Темата за оловото се говореше, че над 300градуса става токсичен. Мисля Дутци или Лили ? беше писала. Не знам каква Т развива автоматът, но в печката май не се пече на повече от 200градуса.

Ето какво съм си записала аз:

Тефлон- Въпросът е спорен, но се смята че ако не се награвя повече от 3мин на сухо, няма проблем.

PTFE (политетрафлуоретилен) е изключително инертен материал, т.е. реагира с много малко химикали, които със сигурност никоя домакиня не ползва вкъщи. Ако случайно частица от тефлон попадне в организма, тя се изхвърля непроменена. Проблем има при високи температури, над 300 градуса по Целзий ( тук не помня точната температура) и близки до температурата на стапяне, когато може да започне отделяне на токсични газове. Това обаче трудно се достига при условията на едно домакинство (освен ако нямате котлони с индукционно нагряване, но и тогава е трудно), а и далеч по- рано ще сте загорили яденето.
Другото за което така набеждават тефлона е перфлуороктановата киселина, която се използва като емулгатор при производството му и която често присъства в крайния продукт като онечистване, т.е. пак в много малки концентрации.  За нея се предполага, че може да е канцероген.  Изследванията по въпроса казват, че при тази температура може да се отдели  около 4 % от останалата  перфлуороктанова киселина или съвсем незначително количество. За да се избегне обаче всеки риск, препоръките за ползване на тефлонови тигани са за не повече от 3 минути нагряване на сухо за да не стане прегряването.

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 14:44 от Soleil*

Общи условия

Активация на акаунт