За здравното осигуряване

• 46 604
  • 575
  •   1
Отговори
# 120
Иде ми да полудея....бях забравила,че за да се оправиш в България трябва да си адвокат,счетоводител и какво ли още не...да изчетеш и научиш всички точки,аленей и други глупости...направо свят ми се зави ooooh!....от вчера чета тъпия закон и не мога да вдяна какво да правя...навсякъде пише за лица били извън страната от 2000-2007 година ами след това?Бясна съм..как да им подам тъпата декларация като съм на 17000км....не им ползвам услугите и не ги искам...можете ли да ми дадете имейл, на който мога все пак да попитам,че никак не ми се ще като се прибера лятото да се занимавам с глупости вместо да прекарам времето с майка ми и брат ми ,който не съм виждала две години
Разпчетай я от сайта, попълни я и  я прати по пощата с обратна разписка
Или помоли някой близък да ти я подаде

# 121
Иде ми да полудея....бях забравила,че за да се оправиш в България трябва да си адвокат,счетоводител и какво ли още не...да изчетеш и научиш всички точки,аленей и други глупости...направо свят ми се зави ooooh!....от вчера чета тъпия закон и не мога да вдяна какво да правя...навсякъде пише за лица били извън страната от 2000-2007 година ами след това?Бясна съм..как да им подам тъпата декларация като съм на 17000км....не им ползвам услугите и не ги искам...можете ли да ми дадете имейл, на който мога все пак да попитам,че никак не ми се ще като се прибера лятото да се занимавам с глупости вместо да прекарам времето с майка ми и брат ми ,който не съм виждала две години
Разпчетай я от сайта, попълни я и  я прати по пощата с обратна разписка
Или помоли някой близък да ти я подаде

Може ли така... Peace...Благодаря много за информацията

# 122
  • Варна
Може да ти я подаде друг.
На гърба на декларацията има пълномощно.

# 123
  • София /Абсурдистан
mama_T аз подадох деклерации и за мои близки, никой не ми е искал никакво пълномощно, стига на деклерацията да пише ЕГН, всичко е наред. Ако няма кой да ти подаде, виж да намериш някой от тук в БГ да изпрати куриер, куриерите имат право да искат входящ номер, после ще ти върнат единия екземпляр на посочения от теб адрес в БГ, ако се уговориш с тях за такава услуга. Иначе за подобни услуги в чужбина, аз съм ползвала куриерите на UPS, те отнасят каквото трябва и после ти връщат документа според както сте се уговорили, става въпрос за документи, които съм пращала от БГ в Англия и в Украйна също, занесоха ги и ми върнаха другите, попълнени от съответната страна документи. И за двете страни ми струваше по около 70 и нещо лв. в 1 посока, или около 100$ в двете посоки. За извън Европа не знам, сигурно ще е повече, въпреки, че не е задължително да е много повече.

# 124
Да се отчета...
 ...Ами това е, дано да съм била полезна.

Супер си!!! В понеделник ще подам моята.

# 125
Изчетох цялата тема, но не открих отговор на това, което ме интересува, а именно "Някоя от вас плащала ли си е осигуровките през интернет?". Бях писала до въпросният Стефан Михайлов от НАП и той ми върна отговор, че трябва да се регистрирам в сайта на НАП и оттам с дебитна карта да си плащам вноските. Обаче нещо не успях да се оправя с онлайн-формата. Направена е отвратително неудобна. Ще се радвам някоя от вас да ми даде насока какво да правя. Дано не се наложи да подавам декларации, понеже съм в чужбина и няма да имам нерви да се бутам на опашки в НАП.  ooooh!

# 126
Да следя темата, че тия български измислици-премислици ме отчайват все повече! Май окончателно ще се откажа от всякакви опити да се осигурявам в държавата ни. Досега поддържам ЗО, но все повече се замислям да прекратя отношения с тая ненормална администрация!
Много ми е любопитно как става това. Аз също бих искала да ги прекратя.

# 127
  • София /Абсурдистан
Изчетох цялата тема, но не открих отговор на това, което ме интересува, а именно "Някоя от вас плащала ли си е осигуровките през интернет?". Бях писала до въпросният Стефан Михайлов от НАП и той ми върна отговор, че трябва да се регистрирам в сайта на НАП и оттам с дебитна карта да си плащам вноските. Обаче нещо не успях да се оправя с онлайн-формата. Направена е отвратително неудобна. Ще се радвам някоя от вас да ми даде насока какво да правя. Дано не се наложи да подавам декларации, понеже съм в чужбина и няма да имам нерви да се бутам на опашки в НАП.  ooooh!
Аз не бих рискувала да плащам осигуровки през и-нет. И то не за друго, ами такава каша им е в системата, че после върви доказвай, че си платила. Ако искаш да плащаш, по-добре ги преведи през банката наведнъж за годината и си пази платежното.
За тези, които са в чужбина и искат да се отпишат от системата, има пусната друга тема /и за отписването батака е пълен и става сложно/ http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=412715.0

# 128

Според мен става така:
За плащане на осигуровки по интернет ти трябва регистрация в ипей.бг. След това се регистрираш в системата за плащане на НАП https://payments.nra.bg:4351/taxpay/client/login.php, отиваш на 'ново плащане',  после - 'нареждане на плащане с дебитна карта',  на следваща стъпка - вид на задължението - плащане на здравноосигурителни вноски. Код за плащане - 560405, а ако трябва да внасяш лихви - те се внасят отделно - с код 562806.
Лихвите може да провериш от тук: http://www.nssi.bg/content/finances/08/zdrawno.doc
След това избираш териториална агенция; /ако е София, на следваща стъпка избираш втората опция - дирекция София. Така стигаш до платежното, като попълваш само точка 1, и най-отдолу IBAN на картовата сметка и BIC.
Ако всичко е наред, системата те прехвърля към сайта на ипей, за да си въведеш данните.

По този начин плащам осигуровки, макар и на друго основание. Лихви досега също не съм плащала, та е хубаво някой да потвърди.  Grinning

# 129
mama_T аз подадох деклерации и за мои близки, никой не ми е искал никакво пълномощно, стига на деклерацията да пише ЕГН, всичко е наред. Ако няма кой да ти подаде, виж да намериш някой от тук в БГ да изпрати куриер, куриерите имат право да искат входящ номер, после ще ти върнат единия екземпляр на посочения от теб адрес в БГ, ако се уговориш с тях за такава услуга. Иначе за подобни услуги в чужбина, аз съм ползвала куриерите на UPS, те отнасят каквото трябва и после ти връщат документа според както сте се уговорили, става въпрос за документи, които съм пращала от БГ в Англия и в Украйна също, занесоха ги и ми върнаха другите, попълнени от съответната страна документи. И за двете страни ми струваше по около 70 и нещо лв. в 1 посока, или около 100$ в двете посоки. За извън Европа не знам, сигурно ще е повече, въпреки, че не е задължително да е много повече.

Благодаря за имфото  Hug...майчето е там,тя ще свърши работата

# 130
HennaFox,

Благодаря ти  Hug Страхотна си. И все пак ще чакам отговора от Михайлов от НАП да каже колко трябва да внеса. След това ще направя плащането.  Peace

# 131
Подадох декларация №7, днес във Варна. Явно народа масово се е втурнал, имаше тълпи от хора. Чаках 1ч. и 30мин, при положение, че бях там почти от началото на работното време. Хубаво е да се отиде с готова, попълнена декларация, тъй като на място има опашка за раздаване на формуляри. Недостигат, чака се за набавяне на още....  поне днес такава беше ситуацията, може следващите дни да се нормализира.
Дата за попълване е от тогава, откогато си внасяте здравните осигуровки сами! Не е от 01.01.2010г.! Категорични бяха служителките и всички така ги подаваха, имах време да разпитам, докато чаках.

# 132
Току що подадох декларация номер 7. Не бях сигурна каква дата да попълня като начална, но служителката ми каза че няма никакъв проблем да пиша някаква дата горе - долу, това не било толкова важно.  ooooh!
След това ми каза че срока бил до март месец, но всъщност трябва да се подаде месец след като не си бил осигуряван  Crazy Thinking

Всъщност нищо не разбрах но от чакащите на опашката се получи много интересно мнение - за целта на тази декларация, мисля че е възможно и така да е...
Да е измислено това подаване...  за да се направи статистическо проучване на това колко хора сами си плащат здравните осигуровки, защото те са много повече от тези които се регистрирани на борсата.

# 133
  • Варна
Ами нормално е да са повече. Хората се записват на борсата, за да си получат обезщетението и след като изтече не им се занимава да ходят всеки месец да се разписват. Още повече, че от борсата рядко да не кажа никога не предлагат нещо, което би било подходящо като работа.

# 134
Някой има ли официален писмен отговор : датата 01.2010 или хх.хххх е?

Общи условия

Активация на акаунт