За здравното осигуряване

• 46 550
  • 575
  •   1
Отговори
# 210
Aisha, и при мен е същото. Ходя само на частно и искам да се отпиша и да не се осигурявам /сега хем плащам здравни, хем на частно/ . За 2010 само, сумата за ЗО е над 200лв  Confused Страх ме е, че имам имущество на мое име  Confused И вероятността да ме спрат на границата, също ме плаши. Ако не могат да направят нито едно от двете, не бих плащала изобщо  Rolling Eyes

# 211
Не се стряскайте толкова. Всяко нещо си идва на мястото си. 
Mama T, Имаш ли подадено Заявление за напускане цо чл.40а.пред НАП ? То се подава само лично. Засега май няма възможност за дистантно отписване. Имаш ли някой в БГ с нотариално пълномощно, където изрично да е вписано да важи и пред НАП и да попита за твоя случай на място ?
 В момента опашките пред НАП били  големи заради подаването на декл. 7. Не мисля, че веднага след 30 март ще почнат да пращат писма с глоби итн. Много лица от близки и далечни страни ще трябва да регулират отношенията си с НАП. Някъде четох, че НАП ще работи в диалогов режим с гражданите. Иска ми се да вярвам, че ще е  е така. Но пък ние трябва твърдо и последователно  да пазим правата си.
Сега са начислили здравни задължения на всички пълнолетни лица с български ЕГН. Вече двама мои близки, напуснали БГ доста преди 1999г. са в подобна ситуация. Доскоро по ЕГН в сайта www.nssi.bg им излизаше  единствено само :
"Няма данни за здравно  осигуряване  на лицето".
Сега изведнаж са им начислили всички вноски 2000-2009 досега.Тук в Канада има доста деца от български произход в същото положение, били са на 2-3 години, когато напуснали Бг с родителите си. Много от тях говорят, но не могат да пишат и четат на български. Вече са длъжници веднага след 18ия рожден ден.
Има и такава тема в Родители в чужбина.
Там някой беше споделил,че са го освободили на база и друго грaжданство, понеже лицатa с двойно грaжданство и постоянно живеeщи извън БГ не влизат в категорията на задължително осигурени.

# 212
Не се стряскайте толкова. Всяко нещо си идва на мястото си. 
Mama T, Имаш ли подадено Заявление за напускане цо чл.40а.пред НАП ? То се подава само лично. Засега май няма възможност за дистантно отписване. Имаш ли някой в БГ с нотариално пълномощно, където изрично да е вписано да важи и пред НАП и да попита за твоя случай на място ?
 В момента опашките пред НАП били  големи заради подаването на декл. 7. Не мисля, че веднага след 30 март ще почнат да пращат писма с глоби итн. Много лица от близки и далечни страни ще трябва да регулират отношенията си с НАП. Някъде четох, че НАП ще работи в диалогов режим с гражданите. Иска ми се да вярвам, че ще е  е така. Но пък ние трябва твърдо и последователно  да пазим правата си.
Сега са начислили здравни задължения на всички пълнолетни лица с български ЕГН. Вече двама мои близки, напуснали БГ доста преди 1999г. са в подобна ситуация. Доскоро по ЕГН в сайта www.nssi.bg им излизаше  единствено само :
"Няма данни за здравно  осигуряване  на лицето".
Сега изведнаж са им начислили всички вноски 2000-2009 досега.Тук в Канада има доста деца от български произход в същото положение, били са на 2-3 години, когато напуснали Бг с родителите си. Много от тях говорят, но не могат да пишат и четат на български. Вече са длъжници веднага след 18ия рожден ден.
Има и такава тема в Родители в чужбина.
Там някой беше споделил,че са го освободили на база и друго грaжданство, понеже лицатa с двойно грaжданство и постоянно живеeщи извън БГ не влизат в категорията на задължително осигурени.

Тя майчето ходи и пита..били са "много любезни с нея" и аз затова се ядосах и им звъннах от тук..става въпрос за НАП Варна...и на мен ми изреди всичко набързо по телефона,без да ме остави да се изкажа и ми затвори...но край повече няма да ги мисля...отивам на плаж Wink

# 213
Г-жа Шуши, за границата не се притеснявай! Ще те спрат само, ако ти вземат преди това паспорта. Това се прави за задължения над 5000лв.

Иначе, всички сме длъжни, по закон - всеки с българско ЕГН е длъжен да си плаща осигуровките, от раждането си веднага става длъжен. Ако няма пари - социални служби...

Аз също не си ползвам личната лекарка. За 10 години един път съм ходила при нея и тя не ми даде направление за специалист, а реши сама да измисля как да ме лекува, а не беше от нейната компетенция, видимо.

# 214
От счетоводителката на мъжа ми разбрах,че декларациите могат да се пращат по пощата с обратна разписка.
pina или някой запознат,имате ли инфо? Rolling Eyes

# 215
Да, и в НАП-а казаха, че може по пощата с обратна разписка.

# 216

И аз така си мислих,но днес говорих с НАП от тук..вече не се опрощават на никого,няма бележки от полицията,няма престой извън страната повече от 183 дена..плащаш и това е..и няма начин да се отпишеш от здравната система....роб на ЗК до края на живота си ooooh!
mama_T, не виждам защо се притесняваш. В чл 40а от Закон за ЗО няма никакво промяна. От страницата на НАП:

ЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2009г.

Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите

# 217

И аз така си мислих,но днес говорих с НАП от тук..вече не се опрощават на никого,няма бележки от полицията,няма престой извън страната повече от 183 дена..плащаш и това е..и няма начин да се отпишеш от здравната система....роб на ЗК до края на живота си ooooh!
mama_T, не виждам защо се притесняваш. В чл 40а от Закон за ЗО няма никакво промяна. От страницата на НАП:

ЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

изм. ДВ. бр.101 от 18 Декември 2009г.

Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите

Ааа аз вече не се притеснявам,каквото ще да става...днес си направих един хубавичък плаж,после кекс и домашен хляб и нервите ми се успокоиха  Simple Smile

# 218
pina, мерси за отговора  Hug

За социалните, май не е достатъчно да си безработен. 

# 219
pina, мерси за отговора  Hug

За социалните, май не е достатъчно да си безработен.  

Достатъчно е да си полужив, за да подпишеш декларация образец 7!  Sick

# 220
Това е цитат от Закона за здравното осигуряване, към началото на 2009г. Мисля, че последните промени не са отразени, не зная дали е актуално, може размерите да са други.
Закона го има в нета, може да се чете.
разбрах че сега глобата започва от 500 лв.  сигурно за да се смята по лесно Shocked

# 221
Уфф, и аз в кюпа с тази декларация 7 ooooh!, имам да плащам вноски за 10,11 и12 месец 2009, като съм безработна от година и нещо, но ми плащаха от борсата до юл месец, после аз съм ги внасяла здравните. Много ми е мътна и кървава #Crazy

# 222
не мога да разбера защо трябва да се подава след като пишем на платежните че ние ги внасяме има си и кодове и се вижда че си самоосигуряващ се

# 223
не мога да разбера защо трябва да се подава след като пишем на платежните че ние ги внасяме има си и кодове и се вижда че си самоосигуряващ се

С декларацията се задължаваш да плащаш глобите, ако междувременно преустановиш да се самоосигуряваш, поради някаква причина.
Така си осигуряват право на парите от глобите, ако не получават парите за осигуровките навреме.
Оставят на осигуряващите се да избират - или превеждаш осигуровките навреме, или глоба + осигуровки с лихвите, за да ти възстановят "здравноосигурителните права".

# 224
  • София /Абсурдистан
  На деклерация 7 нищо не пише, освен име, адрес, ЕГН и дата, къде там е написано нещо за глоби?

Общи условия

Активация на акаунт