За здравното осигуряване

• 46 515
  • 575
  •   1
Отговори
# 255
Ами сумирай сумите за дължимите месеци плюс лихвите.

# 256
  • на пистата
там е работата,че аз от 2006г си ги плащам сама.ходя в банката и внасям процентите ЗОВ но някой път закъснявам и ги плащам след 10-то число,но не знам за кои месеци съм го правила.не знам за кои месеци дължа лихва,мисълта ми беше дали някъде по егн мога да видя дължимите лихви

# 257
Уф, не знам, може би там трябва да отидеш на място, в сайта можеш да видиш само невнесените здравни по месеци.

# 258
Ако са ти отразени като платени, не плащай лихви
Ако сега ще плащаш накуп за много месеци, например, тогава сумираш вноските за месеците, сумираш лихвите за съответните месеци, и двете суми внасяш по отделни параграфи, след това сплатежните в НАП
Jizzlobber , ако става въпрос за 3 месеца през 2009, но спрямо сега и спрямо 1.1.2010 е на трудов договор, според мен (ама само така си мсиля), не трябва да подава декларация, а евентуало ако желае да си ги плати, защото с 3 вноски не ти с епрекъсват правата, но с 4- да (тоест ако по някаква причина 1 месец остане без вноска, веднага ще му се прекъснат)
Beauty1 на сайта на НАП пише, до края на февруари май беше срока

# 259
Благодаря ти много  Hug

# 260
Фея, и нашата интерпретация на ситуацията е такава.Знам, за 4-та вноска, и затова сме я платили нея, но останалите 3-НЯМА да платим, правата са запазени.А няма да ги платим, ей така, от каприз, не сме за 30-те лева, а заради обидата от ситуацията-ти да плащаш като поп цял живот съзнателен, да ти се наложи веднъж на 100 години нещо и да не го получиш адекватно или в нужен срок, или...да не говорим, че човека е нон-стоп зад граница-и да го заболи корем-оправя се в движение, има застраховки и т.н.-не е Опрял до Личната.... ooooh!докато се дореди-то му мине или си е платил частен , спешен прием някъде другаде.Та-човека си е плащал без да потребява тази услуга, и сега на маймуна да го правят с тази декларация, щото видиш ли е бил съкратен и не е успял да намери Веднага работа с договор-мерси...
Но къде е истината-дори в НАП не могат да ми кажат-ако постъпим така-дали пък няма глоба да друснат за неподадена декларация? Stop

# 261
Не знам , и аз се чудя дали се декларира промяната на обстоятелствата, или като почнат да те осигуряват някъде, те си го отразяват автоматично
Иначе за вноските- аз си плащам допълнителни здравни, и при личната не стъпвам, ама какво да се прави, засега няма как да се отървем, напротив, измислят все повече начини да си ги искат, и след години може да се наложи да внасяш много пари за глупост

# 262
там е работата,че аз от 2006г си ги плащам сама.ходя в банката и внасям процентите ЗОВ но някой път закъснявам и ги плащам след 10-то число,но не знам за кои месеци съм го правила.не знам за кои месеци дължа лихва,мисълта ми беше дали някъде по егн мога да видя дължимите лихви

Според мен се дължат лихви само ако в някои месеци не си плащала. Ако в справката ти не пише, че дължиш вноски, значи и лихви не дължиш. Аз например си ги сметнах така: към датата на плащане дължах за Окт, Ноемвр и Дек 2009, от таблицата на НАП видях, че за ОКт дължа 20ст, за Ноември - 11 ст, за Декември 2 ст (понеже плащах на 12 януари), значи лихвите ми бяха общо 33 ст. Под таблицата с лихвите има вписан и кода за лихвите.

Ето линк http://www.nap.bg/ospage?id=56

На тази страница отваряш този линк
Таблица за размера на здравноосигурителните вноски и лихвите към … х (услуга на НОИ) (по скоро изтегляш един уърдовски файл)
Намираш месеците, за които не е плащано и там са отразени и лихвите. Под таблицата е написан и кода за лихвите. Провери лихвите непосредствено преди плащането, защото видях, че сега са различни от тези, които платих.
Поне за миналата година мисля, че няма да имате проблеми, ако просто платите преди да подадете декларация. Поне моят личен опит показа така. Сега личната ми справка показва, че тези вноски са ми платени и съм с непрекъснати здравноосигурителни права. Преди тези месеци всичко си беше наред така или иначе. Тия дни ще намеря време да отида до НАП и да подам декларацията, защото засега ще се осигурявам така.

# 263
  • Варна
В крайна сметка знае ли се със сигурност кога е крайния срок за подаването на тази декларация ? До края на януари, или ще може и през февруари да се подава .

# 264
Есенно цвете, и аз това се чудя. В едно указание от Министерство на финансите прочетох, че срокът е един месец от датата на възникването на това обстоятелство. В друга тема една потребителка беше писала, че нейна позната от НАП й е казала, че срокът е до края на февруари. Това второто е логично, защото сега наведнъж много хора трябва да подадат тази декларация и за един месец не виждам как ще стане. Твърда информация обаче не можах да намеря.

# 265
да, имаше информация за срока, сега в началото е 2 месеца, за да могат всички да подадат
После става 1 месец

# 266
Ох момичета и аз съм в чуденка като вас. Този месец най-после почнах работа и се зарадвах, че ще пропусна новите промени покрай здравните обаче уви. Оказа се, че ще ме назначат от 1 февруари и сега  нямам представа дали трябва да подавам тази декларация. Иначе си плащам сама здравните от септември. Ще се радвам, ако някоя от вас има аналогичен случай и помогне.

# 267
 newsm12  И аз тук да се запиша с въпросче-майка ми е безработна от мн години и не се е осигурявала през последните 3 години -съответно какво трябва да направи -да подава ли декларация-какво ще стане ако не си ги плати вноските-защото се събират много пари накуп-аз питах и четох ,но нищо не ми стана ясно и не знам какво да я посъветвам smile3506

# 268
  • София
newsm12  И аз тук да се запиша с въпросче-майка ми е безработна от мн години и не се е осигурявала през последните 3 години -съответно какво трябва да направи -да подава ли декларация-какво ще стане ако не си ги плати вноските-защото се събират много пари накуп-аз питах и четох ,но нищо не ми стана ясно и не знам какво да я посъветвам smile3506
И мъжа ми е същия случай. Не е плащал 18 от 36 месеца назад. Няма спомени дали си е избирал личен лекар, като го присвие нещо си плаща за частно лечение и зъболекар. Вчера ходих в приемната на НЗОК в Лозенец да питам какво следва. Там са облъчени само да искат пари от хората - да пълнят касата, че да има за мангалите. Ако не плати - няма излизане в чужбина, не издават международна здравна карта.
Добре, ще почиваме на нашите курорти.
Ако иска някакви документи, разрешителни и др. от общината досега са гледали само дали са платени местните данъци и такси/за имоти и коли/. сега ще гледат и за здравни осигуровки.
Глоба щели да начисляват.
Разказах му как се пеняви служителката да си иска парите, колко страшно ще стане - човека се съгласи. Сега ще имат да взимат.

# 269
Aisha мерси за отговора  bouquet-тоест си длъжен да си ги платиш във всички случаи ooooh!-а дали ще може разсрочено  има ли някакви срокове-трябва ли да подава декларация сега като нищо още не е платила или да събере парите-те са около 400 лв и да си плати първо и тогава,че аз доколкото разбрах срока за подаване на декларацията е март месец-но и това не е сигурно-в различните форуми всеки пише различно newsm78-като чета доста хора са в подобно положение ,но никъде не е точно обяснено какво трябва да се направи smile3511

Общи условия

Активация на акаунт