За здравното осигуряване

• 46 504
  • 575
  •   1
Отговори
# 240
Ако се чудите за какво е това чудо, ето http://dnes.dir.bg/2010/01/18/news5714554.html
Скоро всеки 5 ще е безработен, но парите от вноски не трябва да намеят все пак....

# 241
Да ви споделя:
Днес бях в НАП и госпойцата там ми каза, че ако не си платя всички пропуски   за  2008 и 2009  до 25 .01.  ще  ми наложат  глоба от  500лв.
Flutter

# 242
Искам да попитам след като съпруга ми има две не внесени вноски за 2009г. преди да ги платя трябва ли да подавам декларация обр.7 или мога направо да ги преведа.

# 243
Аз си мисля, че ако в момента не е безработен (или по друга причина все още налагаща да се осигурява сам здравно), то можеш само да ги платиш
Мисля че тази декларация е само за лицата, които към 1.1.2010 все още се осигуряват сами, както и за лицата след тази дата
Но така си мисля, досега не са го потвърдили  newsm78

# 244
2004 г. - месеци 3,4
2007 г. - месец 12
2008 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7

Горя отсякъде аз,но освен да започна да крада друг начин не виждам.Аз не съм с новата по-висока вноска,защото аз и предната едва покривах.Безработна съм и такава ще остана.Почвам да си мисля вече шмекерлъци,ако може да е шмекер да мина аз телк защото съм с дете с астма и ме отрязоха с 20% а той на градина неможе и нетрябва да ходи по думите на не един лекар вече!Аз пък съм с ретробулбарен неврит и първо заради него немога да започна работа,второ защото и аз не съм цъфнала та вързала.И?До къде я докарахме,да легна да умра или да подаря едното си дете на някого защото немога да разчекна една заплата на 4 и да остава и за всичко друго......незнам кво да мисля вече,да легна да умирам май щот почвам да се предавам.
Айде сега и глоба,ми да дойдат ми събуят и гашите от д... да ми вземат. smile3511.
КОйт има не си плаща,а изумяват такива кът мен...пфууу ни съ наядоха.Няма да казвам на мъжа ми какви данъци му спират и колко взима чисти и колко пъти в годината ходи в болница.НЕ ходи!Ама здравните текът в джоба на държавата........Ай ша му съ е на живота и на всичкото вече...Ша пуша,Ша пия,и почвам да са Бия..."Навиках"се,ай благодаря,надявам се да не ме целите с камъни.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 08:39 от bg_mama

# 245
Искам да попитам след като съпруга ми има две не внесени вноски за 2009г. преди да ги платя трябва ли да подавам декларация обр.7 или мога направо да ги преведа.

В началото на януари не знаех за тази декларация, а имах невнесени здравни осигуровки за Октомври, Ноември, Декември 2009 и отидох и си ги внесох направо в банката, вкл. лихвата за забавяне. Вчера си направих справка на сайта и видях, че са ми отразени.
В сайта на НАП намери за съответните месеци колко лихва дължи, кода за лихвите и може да си ги внесе сам.

# 246
Коледна фея, мерси   bouquet
А може ли да си записан, без да получаваш обезщетение?
И какви са условията, да получаваш обезщетение?
В момента разглеждам това, но не мога да намеря инфо.

Получаваш обезщетение когато си съкратена или напуснала по собствено желание по някакъв член. На борсате можеш да бъдеш записан и без да получаваш пари. Можеш да бъдеш записан и дори и да работиш, ако желаеш да си смениш работата примерно. Само трябва да се подписваш веднъж месечно.

# 247

В началото на януари не знаех за тази декларация, а имах невнесени здравни осигуровки за Октомври, Ноември, Декември 2009 и отидох и си ги внесох направо в банката, вкл. лихвата за забавяне. Вчера си направих справка на сайта и видях, че са ми отразени.
В сайта на НАП намери за съответните месеци колко лихва дължи, кода за лихвите и може да си ги внесе сам.

Тя пита не как и къде да плати, а дали трябва да подава декларацията!!!!
Аз попитах същото още в началото на темата, но никой не може да отговори на този въпрос.... TiredДо 3 вноски си с непрекъснати права...въпросът не е във вноските, а в декларацията-плащал-неплащал няколко месеца-все тая.Казусът е-съкратен си/напуснал си работа.Минаваат няколко месеца, докато подпишеш следващ договор с друг работодател.Не си ЕТ, не си художник или фризьорка на свободна практика.Ти си наемник, работник на трудов договор.Та-между двете наемания са минали 2-3 месеца.Но са минали и заминали, нает си, вноските ти продължават от следващия работодател, вместваш се в допустимите 3 месеца, минава половин година и хоп-изненада....трябвало било декларация.Ама тази декларация е новоизмислена, та-за подобни казуси-трябва ли, не трябва ли да се подава...КАк се отбелязва начало на самоосигурителен период, при положение, че този период има и Край, той е само един или два месеца...

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 09:51 от Jizzlobber

# 248
Значи, декларация подават тези, които не се осигуряват на друго основание и тези, които са записани в БТ, но не получават обезщетение
И то тези, които към 1.1.2010 са безработни, или след тази дата станат такива за повече от 1 месец (защото декларацията с еподава до края на месеца, следващ месеца, в който възниква основанието да си внасяш сам здравни осигуровки, с други думи ако те съкратят на 12.02.2010, до 31.03.2010 трябва да подадеш декларация и да започнеш да си внасяш за мерт и т.н. здравните)
Все още не знам как се отразява промяната в обстоятелствата обаче(например че си почнал работа), и ми е любопитно  newsm78

# 249
Извинявам се, ако вече има даден отговор, но не можах да се ориентирам.
Каква дата да пиша на декларация 7,след като от седем години съпругът ми се осигурява сам?

# 250
  • на пистата

а къде в сайта мога да проверя колко лихви дължа,не ми се ходи в нап да проверявам

# 251
Акога е срока за тази декларация?
 newsm78

# 252
  • софия

а къде в сайта мога да проверя колко лихви дължа,не ми се ходи в нап да проверявам
http://www.nap.bg/ospage?id=20

# 253
Значи, декларация подават тези, които не се осигуряват на друго основание и тези, които са записани в БТ, но не получават обезщетение
И то тези, които към 1.1.2010 са безработни, или след тази дата станат такива за повече от 1 месец (защото декларацията с еподава до края на месеца, следващ месеца, в който възниква основанието да си внасяш сам здравни осигуровки, с други думи ако те съкратят на 12.02.2010, до 31.03.2010 трябва да подадеш декларация и да започнеш да си внасяш за мерт и т.н. здравните)
Все още не знам как се отразява промяната в обстоятелствата обаче(например че си почнал работа), и ми е любопитно  newsm78

Добре, след като звънях-защо с думи прости не ми казаха-НЕ трябва да подавате, защото става въпрос за миналата година за 3 месеца?,,,а ми обясняват каква дата да пиша?????И като попитам, а крайна дата къде да напише и какша-те ми казват-не знам....Но и същевременно ми казват-да подавам... ooooh!

# 254
  • на пистата

http://www.nap.bg/ospage?id=20
и аз как да разбера колко имам да плащам,видях лихвите ама като не знам колко

Общи условия

Активация на акаунт