В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 418
  • 1 504
  •   2
Отговори
# 450
  • Някъде в България
Цвети, според мен трябва да отидеш ГРАО със стария акт. До три дни от делото от съда ще са пратили решението. Вие подавате мисля някакво искане и ви изготвят акта до седмица. Така е при нас, при вас може да е по друг начин. Питай Люска или Светкавица.  Hug

# 451
Елитто, мисля, че ние с тебе сме вадили документите в една и съща община, а при нас нещата станаха много по-бързо. Ние сами занесохме в ГРАО съдебното решение (веднага, след като взехме момата у дома) и на другия ден получихме новия акт за раждане... Simple Smile

# 452
  • Варна/UK
Цвети, според мен трябва да отидеш ГРАО със стария акт. До три дни от делото от съда ще са пратили решението. Вие подавате мисля някакво искане и ви изготвят акта до седмица. Така е при нас, при вас може да е по друг начин. Питай Люска или Светкавица.  Hug

Люска, Люска, ама тя не помни вчера какво е яла Embarassed Joy Писах преди това, че май беше около седмица. Помня само, че стана много бързо.

# 453
Елито,стария акт го приложиха с другите документи към делото и си остана в съда.Предполагам затова ми казаха,че по служебен път ще изпратят решение,защото ще изпратят и стария акт/удостоверение всъщност/. Аз няма как само с преписа да отида май newsm78Ще се обадя в ЕСГРАОН  след празниците и ще разбера.Чудя се в училище дали ще е достатъчно само новото удостоверение за раждане,за да поправят имената  и официално. Не мисля за   редно  да ми искат решението.Все пак там ще има информация,която не искам да знаят.Какво мислите момичета?

# 454
  • Вън от пространство и време
Цвете, аз само с преписите ходих и за двамата. Старите актове въобще не рачиха и да ни ги покажат даже, камо ли да ни ги дадат.

# 455
  • Варна/UK
 cvete.di, само гадая, но мисля, че само с акт за раждане, но все пак питай. При нас бяха пратили всички необходими документи по служебен път.

# 456
  • Някъде в България
в училище ще ти трябва поне едно копие от новия акт. Едното се прилага към книгата за подлежащи, а другото в дневника на класа/по-точно в документацията на класа/. Отиваш в училището и ги даваш на класната. Надявам се тя да проследи промяната в книгата за подлежащи, защото това е нейна работа. Имала съм три такива случая. Дано съм ти била полезна Simple Smile

# 457
  • Някъде в България
Елитто, мисля, че ние с тебе сме вадили документите в една и съща община, а при нас нещата станаха много по-бързо. Ние сами занесохме в ГРАО съдебното решение (веднага, след като взехме момата у дома) и на другия ден получихме новия акт за раждане... Simple Smile
Тцъ,в една и съща област Heart Eyes Затова има и забавяне. Пътува, пътуваааа 5 работни дни 20 км Mr. Green

# 458
Благодаря ви  newsm51  Явно навсякъде срока е различен,за по-големите градове очевидно  става  по-бавно.Това да ни е проблема,ние такова чакане чакахме .Сега ще е чакане с мерак Flowers Four Leaf Clover Елито,много си ни полезна,благодаря  Hug

# 459
Здравейте, бих искала някъде да задам един въпрос, но не искам да отварям тема ...
интересувам се къде мога да разбера повече за осиновяването от български гражданин, живеещ в чужбина. От известно време се опитваме да се преместим в България и с цел да си осиновим детенце, но засега не намирам работа, за да се установим и става все зле от това, което слушам се съкращават хора, моментът изобщо не е подходящ... Аз не губя надежда, но вече мисля за план Б. Да осиновим от тук. Възможно ли е да не се води м/ународно осиновяване?
Аз все още имам местожителство в София, ако това има някакво значение.
Основно ни притеснява цената на едно м/ународно осиновяване, сроковете и изискванията.
Ако някой има информация, ще се радвам да я сподели, защото  аз от това, което чета само се паникьосвам и обърквам.

# 460
Здравей 10 c's, според новата законова уредба живеещите в чужбина български граждани осиновяват единствено международно (като чужденци) и в съответствие със законите на съответната държава. Важно е, къде човек се е установил да живее приоритетно или дори, къде има намерение да се установи... До международно осиновяване се допускат деца, чиито възможности за осиновяване в България са изчерпани. Това преди означаваше, че децата трябва да имат три отказа от осиновители в националната процедура, което е свързано и с много време... Не съм наясно, дали в момента има промяна в това отношение... Какво струва едно международно осиновяване трябва да попиташ на място - в държавата по местоживеене. Обикновено има акредитирани организации, които вземат високи такси за услугата (средно между 15 000 и 25 000 евро). Нашият закон позволява, българските граждани да кандидатстват и директно (лично) в Министерство на правосъдието (след като имат изготвен социален доклад от службите по местоживеене), но опита показва, че кандидатствалите по този начин имат големи проблеми с комуникацията и изглежда няма кой да защитава интересите им в Министерството... Позната подаде лично документи през 2009г. (края) и още няма обаждане, като в едно писмо от Министерството дори имаше дебело подчертано изречение, че комисията не е длъжна да направи предложение на всеки кандидат...
Прочетох, че живееш в Италия. В тази държава има големи традиции в международното осиновяване от България. И дори само докато ние осиновявахме дъщеричката си, в дома имаше над 15 международни осиновявания - всички от Италия, едно от Америка и две от Холандия...

Ние предпочетохме да се върнем в България пред международното осиновяване. Ако имаш нужда от практически съвети в тази връзка, пиши ми на лични...

Успех!

# 461
Ние категорично нямаме нито средствата, нито застъпници в Бг, за да осиновим международно.
Остава да ми пожелаете да намерим работа и да се приберем. А след осиновяването колко време трябва да сме в страната, кога мога да се прибера тук?

# 462
  • Някъде в България
По закон социалните те наблюдават следващите 2 г след осиновяването. Това се случва средно на 6м. Ако е разбрана твоята социална работничка - може и по-рядко да се виждате, а доклада си да го изготвя по телефона, но по принцип им изискват да виждат детето и неговото развитие най-много на 6 м веднъж. Желая ти успех! Hug

# 463
По принцип можете да тръгнете веднага, след като мине първата социална проверка (по закон социалната би трябвало да ви посети до 10 дни след осиновяването) и след като сте изготвили документите - новия акт за раждане на детето (евентуално преведен и легализиран за държавата, в която ще живеете - това ще ви е най-важния документ и ще ви трябва навсякъде) , международен паспорт и т.н... Това трае около месец най-много...Ако кажете на социалната, че заминавате, тя може да се свърже с колегите си в чужбина и проверката да продължи по местоживеене... Другият вариант е да се прибирате през 6 месеца...  или пък просто да и кажете по-късно, след като се установите стабилно на друго място. Както вече споменах, важно е къде живеете приоритетно и никой не може да в "върже" да си стоите в България...

# 464
Благодаря ви!
Чандра, 'запазвам" си поканата ти да ти пиша на лични:) Ще го направя веднага щом имам някаква яснота какво ще става с нас. В момента доста се е оплело всичко ( работа, планове, надежди и тн), но се надявам скоро да се поразплете и да видим светлина в тунела.

Общи условия

Активация на акаунт