В помощ на кандидат-осиновителя

• 294 221
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 270
Първо се отива в РДСП и се изслушва доклада за детето и после отивате в дома, освен ако не сте се разбрали по друг начин със социалните. Успех!
 Hug
Благодаря ти , нищо не сме се разбрали, защото загубих думи при обаждането  Embarassed знам , че ми казаха в 9 часа да сме в дома... ако закъснеем проблем ли е ... или ако се случи така , че да закъснеем в РДСП трябва да им се обадя да предупредя ? Извинете ме за глупавите въпроси, но ... няма кой друг да ми каже,а не ми се звъни на социалната за такива глупости   bouquet

# 271
нищо лошо няма да се случи и да закъснеете, при нас ситуацията беше такава, обадих се и им казах, че ще сме там към 10.30 часа, все пак пътуваме и нямаше нужда да тръгваме през ноща Wink
хайде дано е вашето дете  bouquet

# 272
нищо лошо няма да се случи и да закъснеете, при нас ситуацията беше такава, обадих се и им казах, че ще сме там към 10.30 часа, все пак пътуваме и нямаше нужда да тръгваме през ноща Wink
хайде дано е вашето дете  bouquet

Благодаря ти ... успех  на всички в чакането ! А можете ли да ми кажете какво мога да занеса на децата в дома ? Всичко ми е толкова неясно и объркано... ?  Hug

# 273
Здравейте отново ,момичета ! Аз пак имам въпрос, на който се надявам да ми отговорите   bouquet моля ви , ако някой е по -запознат - за да мине всичко както трябва и да не се проточи дълго във времето взимането на детенцето ни , трябва ли да си наема адвокат,който да движи нещата или мога да се доверя на адвоката, с който социалните работят ? Те ми казаха, че има нотариус и адвокат, с които работят, но наистина не знам как е по-правилно да постъпя  Cry благодаря ви предварително  Hug

# 274
за децата - банани
за адвокат, - не, не ти трябва, тези юристконсултите на социалните си работят достатъчно добре, а нотариуса е все едно кой е, на теб ти трябва само един подпис.
  bouquet

# 275
  • Варна/UK
Аз пък бих те посъветвала да си наемеш адвокат. Не се знае в кой момент, какъв проблем ще изникне, а пък и всичко да мине гладко(пожелавам ти го), не е зле да имаш такъв. Не искам да се налагам, просто те съветвам. Аз имах адвокат и добре, че имах такъв, защото имаше малък проблем с един документ и адвокатката ми си свърши работата и съдията даде ход на делото. Успех!

# 276
kokonito   , luska - благодаря ви !

# 277
Здравейте, отдавна не съм влизала във форума. Честито за малкото човече, което ще се прибере при мама и татко.  Hug Hug  bouquet Искам да попитам нещо, че не ми е много ясно. Подновихме си документите преди 5 месеца, направихме всичко което каза соц.работничка, но към момента не сме получили писмо за потвърждаване на нашата регистрация. Преди 2 години ни изпратиха писма от всички РДСП. Изпращат ли все още такива писма? Извинявам се ако задавам стари въпроси.

# 278
Здравейте, отдавна не съм влизала във форума. Честито за малкото човече, което ще се прибере при мама и татко.  Hug Hug  bouquet Искам да попитам нещо, че не ми е много ясно. Подновихме си документите преди 5 месеца, направихме всичко което каза соц.работничка, но към момента не сме получили писмо за потвърждаване на нашата регистрация. Преди 2 години ни изпратиха писма от всички РДСП. Изпращат ли все още такива писма? Извинявам се ако задавам стари въпроси.
Здравейте , ами аз при подновяването на документите питах дали да очаквам писма - отговора на социалната беше -не ! При подновяване не получаваме писма за повторно вписване в регистрите - ние вече сме били вписани при първото подаване   bouquet

# 279
  • Някъде в България
При  подновяването не се получават писма. Просто ви се продължава "заявката". Бързо чакане! Hug

# 280
Благодаря за отговорите, бях се притеснила малко. Заформили сме грандиозен ремонт/строителство в къщи и поради тази причина, не съм започнала да ставам по-настоятелна. Успех на всички чакащи.  Hug  bouquet

# 281
Момичета, здравейте! Simple Smile

Извинявам се ако питането ми не е за тази тема, но не виждам къде другаде мога да го пусна - накратко, интересува ме някоя от вас дали има опит с международно осиновяване, става дума за това българско семейство да осинови дета от друга страна? Със сигурност процедурите и правилата са различни навсякъде, но все пак ще ми е полезно, ако сподели някоя от вас конкретен опит. В нашия случай с мъжа ми, с когото съвсем скоро се оженихме, искаме да осиновим дете, независимо от това дали ще имаме собствено дете или не, просто и двамата мечтаем за голямо семейство, в което ще дадем щастие и на дете с нерадостна съдба. Мъжът ми обаче е полуруснак и усещам, че изпитва някаква носталгия и предпочита ако вземем дете, то да е русначе, а не българче. Обаче от друга страна, от прочетеното в нета дотук виждам, че осиновяването на руско дете е свързано с корупция и др. подобни неприятни неща, не знам дали всичко това е вярно или не, дали няма да е много труден този път, ако го изберем. В този ред на мисли всякаква информация от първа ръка ще ми е много полезна. Не само за осиновяване точно от Руската федерация, а изобщо от страна, различна от България, за която вече попрочетох доста и понатрупах впечатления. Благодаря ви предварително!

# 282
Шехина, поздравления за сватбата! И за желанието за голямо семейство.

Осиновяване на дете от друга страна се води международно и става чрез Министерство на правосъдието. Те от скоро трябва водят регистър за тези случаи:
Чл. 113. от Семейния кодекс (1) Министерството на правосъдието води:
1. регистър на децата, които могат да бъдат осиновени от лица с обичайно местопребиваване в чужбина при условията на пълно осиновяване;
2. регистър на осиновяващи с обичайно местопребиваване в чужбина, които желаят да осиновят дете с обичайно местопребиваване в Република България при условията на пълно осиновяване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) регистър на осиновяващи с обичайно местопребиваване в Република България, които желаят да осиновят дете с обичайно местопребиваване в чужбина;

Ето лицата за контакт в Министерството:
г-жа Милена Първанова - началник на отдел "Международни отношения и акредитирани организации"
Телефон за контакт: 923 73 96; M_Parvanova@justice.government.bg
г-жа Петя Тодорова- началник на отдел "Социални дейности"
Телефон за контакт: 923 73 34
Факс: 987 15 57

Както и при другите международни  осиновявания (на живеещи извън БГ), може да се мине през акредитирана организация за осиновяване в определената страна. Не знам дали към нашето министерство има такава, би могло да се провери в този документ:
http://www.justice.government.bg/new/Documents/Adoptions/Ао%2004%2011.doc

При всички случаи финансово международното осиновяване  изисква доста повече средства. Като време също в повечето случаи.
Ако живеете в БГ, националното осиновяване би било по-лесния вариант може би. Но всичко зависи от намеренията ви.

А ако държите на русначе, може би има по-благоприятни варианти при местоживеене в Русия за известен период. Доколкото знам руските граждани в чужбина нямат предимство при международните осниовявания, но за това би следвало да се поинтересувате в Министерство на правосъдието (ако знаят!)

Желая ви успех!

Последна редакция: пт, 13 май 2011, 18:42 от anitza13

# 283
# 284
Задължително ли е минаването през акредитирана организация в Канада? По БГ Семеен кодекс не е задължително минаването през акредитирана организация при международно осиновяване в БГ. Може да се изпратят директно документите в нашенто Министерство на правосъдито чрез Централния орган за международни осиновявания в съответната държава. Социалните служби на место биха ви обяснили как конкретно става това.

Давам отново линк към оторизираните от БГ Министерство на правосъдието акредитирани организации. Проверете в списъка има ли такива работещи с Канада:

http://www.justice.government.bg/new/Documents/Adoptions/Ао%2004%2011.doc

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт