Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

• 79 794
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
  • Припят, Украйна
Да, правилно, грешката е моя - чел съм материал за недостатъчния синтез на DHA в сравнение с този на EPA:

http://dhaomega3.org/index.php?category=overview&title=Conve … ion-of-ALA-to-DHA

Поради тази причина някои източници препоръчват по-високо наличие на DHA в рибеното масло. Извинявам се за грешката, ама като не съм специалист, тази терминология ми е трудна. Simple Smile

# 661
  • Припят, Украйна
Цитат на: PinkPanther
filkam - ЕРА се преобръзува в DHA по схемата: ЕРА (елонгаза) → DPA (∆4-десатураза) →  DHA.

Обратно преобразуване - няма.      

Всъщност разрових се в нета и попаднах на доста източници, които твърдят, че конверсия от DHA към EPA в действителност съществува.

http://pt.wkhealth.com/pt/re/merck/fulltext.00065443-200508000-0 … BNvM7R8SY5r3jPyQN!2132836579!181195629!8091!-1
Цитат
There is evidence that in both vegetarians and omnivores receiving DHA supplements, the rate of metabolic retroconversion of DHA to EPA is about 10%.

The prudent approach is to recommend adequate intakes of ALA and presume this provides sufficient EPA (via conversion) and recommend a source of DHA from a supplement. Of the 500 mg/day total DHA + EPA that is recommended, DHA should constitute about 200 mg to 300 mg. Further research is needed to refine this estimate. At the present time, however, this is a prudent and conservative estimate.

http://www.omega3.net/cardio.html
Цитат
Conflicting data exist as to whether it is EPA or DHA, or the combination which is responsible for the various beneficial effects. in any event, it is known that there may be limits to the elongation and desaturation of EPA to DHA, whereas the retroconversion of DHA to EPA occurs.

http://fishoils.com/research/misc/Eicosapentaenoic.htm
Цитат
A double-blind, placebo-controlled study was performed to determine the triglyceride-lowering effect of EPA and DHA by themselves. In the seven-week study, 234 healthy men were randomly given the following: EPA in the ethyl ester at a dose of 3.8 grams daily, the ethyl ester of DHA at
3.6 grams daily or corn oil at 4 grams daily as a placebo. Triglycerides decreased by 21% in the EPA group and by 26% in the DHA group when compared with placebo. Some retroconversion of DHA to EPA was found, but no significant conversion of EPA to DHA was observed.

http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a713479733~db=all~jumptype=rss
Цитат
There is limited conversion of ALA to EPA and DHA. There is retroconversion of ingested DHA to EPA, but very little DHA is produced from ingested EPA. EPA is the precursor for a wide variety of eicosanoids including the 2-series prostaglandins, and the 5-series leukotrienes. ER, endoplasmic reticulum.

http://www.jlr.org/cgi/content/full/39/2/286
Цитат
In our previous work (20) (21), we estimated the apparent in vivo retroconversion of dietary DHA to EPA to be 9.4% to 11.3% based on the net mol % rise in EPA (with DHA supplementation) in serum phospholipid as the percentage of the net corresponding mol % rise of DHA plus EPA.

http://dhaomega3.org/index.php?category=health-conditions&title=Feb04-08
Цитат
The lower levels of DHA in the biomarker (red blood cell phospholipid) could result from an impaired formation of DHA via metabolic conversion (desaturation + desaturation reactions) of ALA to DHA and/or an accelerated catabolism of DHA by a yet to be defined metabolic processes and/or an increased retroconversion of DHA to EPA.

http://journals.lww.com/pedresearch/Fulltext/2000/12000/The_Use_ … ong_Chain.22.aspx
Цитат
However, the strong positive correlation between RBC phospholipid DHA and RBC phospholipid EPA suggests that retroconversion of DHA to EPA might also have occurred.

http://www.faqs.org/patents/app/20080292681
Цитат
In this way and taking into account the metabolic relation between DHA and EPA (retroconversion of DHA to EPA), all effects disclosed observed previously for the administration of DHA must be applicable to mixed systems DHA/EPA or even to monocomponent systems of EPA, even though EPA is not named specifically.

http://dhaomega3.org/index.php?category=overview&title=Omega … -to-Omega-3-Ratio
Цитат
Figure 2 also indicates that dietary DHA has the potential to undergo some reverse metabolism (retroconversion) back to EPA as indicated by the dotted line in the figure.

http://www.activeone.com/davidjlin/DHA/Chapter3.html
Цитат
In a double-blind study led by Dr. S. Grimsgaard at the University of Tromso in Norway, 234 health, non-smoking men were divided into three groups. The first group took 3.8 g EPA per day, the second group, 3.6 g DHA per day, and finally, the control group, 4.0 g corn oil per day. On average, triglyceride levels dropped 26% in the DHA group and 21% in the EPA group, compared to the control group. Although the difference isn�t great, the decreases occurred consistently for every one in the DHA group, strengthening the argument that DHA had a definite role in reducing the triglyceride levels. Moreover, HDL increased in the DHA group.
Dr. Grimsgaard also noticed something very interesting. In the DHA group, not only did the blood levels of DHA rise by 69%, the EPA levels went up by 29% as well! Remember, these people were not taking EPA. And yet, the EPA levels in their blood significantly increased, too. In the EPA group, the blood levels of EPA rose 297%, understandably, but the DHA levels actually decreased by 15%! What all this suggests is that DHA was actually converted into EPA in the body, but the reverse did not happen. This is called retroconversion of DHA into EPA, because DHA is actually longer by 2 carbon atoms than EPA. As we discussed in chapter one, the body normally converts EPA to DHA, so this finding is very significant and may lead to a better understanding of the biochemistry of this process.

Моля този пост да не се приеме като заяждане в темата, която е много полезна и редовно я чета с интерес. Просто се опитвам да си обясня нещата и въпреки, че говоря и чета свободно английски, научната терминология ми е сложна (признавам, дори и на български език Simple Smile). Според посочените източници обаче преобразуване на DHA в EPA съществува и то е по-ясно изразено, отколкото обратния процес. Или нещо греша в превода? newsm78
PinkPanther, какво е твоето мнение по въпроса?

# 662
  • София
Една приятелка ми я похвали, че е много вкусно дроб от треска на филийка ....и понеже аз си падам по морски деликатеси, реших да опитАм...в Пикадили продават руски и израелски консерви за около 5 лв, взех си и от двете и наистина много ми хареса, интересното е , че вътре дробът плува в много олио, а на етикета не пише да е добавяно растителна мазнина и това ме навежда на мисълта , че може да е масло от дроба на треската...пресипах си го в един буркан и смятам да си заливам салатите с него...също мисля да потърся в Метро по-евтини консерви, че тези излизат бая солено  Simple Smile

# 663
filkam - мнението ми е, че си направил сериозно проучване по въпроса. И тук не мога да споря. Не със всички цитати съм съгласен (особено за конверсията на ALA до DHA), но за мен остават някои неясни и неуточвени въпроса (съжалявам, но нямам възможност да прочета всички реферирани материали):

--какъв е механизмът на обратното преобразуване? (кои ензими)

--как бихме могли да въздействаме на процеса?

--каква е практическата полза за пиещите рибено масло, например, от познаването на този процес?

Докато процесът на правото преобразуване е познат в дълбочина и можем да се възползваме от него за набавяне на повече DHA (най-вече за мозъка), то обратния процес очевидно ще намали наличната DHA и на пръв поклед е нежелателен. (впрочем, от ЕРА, под въздействие на СОХ и LОХ се получават простагландини от 3ти порадък, а не от втори, както сочи един от цитатите).

Без да принrзявам трудът ти и значението на проучването за обратното преобразуване, аз се съмнявам дали това би подпомогнало хората, които искат да пият рибено масло в тяхния избор.

Аз лично изчаках шест месеца преди да се реша да публикувам тук схемата за метаболизма на маствите киселини, и то в доста семпъл вид.

Винаги, в подобни дискусии, съм се старал да избягвам информация, която поражда повече въпроси, отколкото дава отговори.

С това, разбира се, не искам да ограничавам никого.

И още неднъж те поздравявам за положения труд!

# 664
Bobka  - обикновено прибавят зехтин, дробът няма толкова мазнини, освен при тежка стеатоза в резултат на алкохолизъм... Joy Но пак е полезен като източник предимно на вит.А.

И ако го намериш на разумна цена...

# 665
Мили дами, преди време ви съобщих, че в момента сайтът айХерб прави намаление от 10 % за поръчки над 60 долара.

Получих съобщение, че тази промоция ще трае до края на април.

Юруш на маслините!

(припомням ви: www.iherb.com/ и код за първо участие HEV681 )

# 666
  • Припят, Украйна
PinkPanther,

Аз не съм нито учен, нито притежавам задълбочени познания в тази област - лаик съм. Затова за съжаление не мога да водя спор, нито пък да отговоря на поставените от теб логични въпроси. Въпреки че лесно мога да преведа текст от английски, често не разбирам описаните процеси поради терминологичната бариера и пропуските в моите познания по темата.

Причината за интереса ми в този аспект е простичка - рибното масло, което аз пия (мисля, че ти го бях споменавал преди време на ЛС), съдържа повече DHA отколкото EPA (>280 mg DHA, >120 mg EPA и >50mg DPA във всяка таблетка), като производителят твърди, че това е сравнително предимство пред останалите рибени масла, поради това че:
Цитат
EPA has a 20 carbon bonds and 5 double bonds. DHA has 22 carbon bonds and 6 double bonds. The body can drop off two of the carbon bonds and one double bond quite easily to go from DHA to EPA but can't easily add them to go the other way. When you are young it is possible to do some conversion but it is minute. As you get older it is virtually impossible although some marketers of EPA would argue otherwise but there is no science to support it...
Почти всички други рибни масла, на които съм попадал, съдържат повече EPA, отколкото DHA и това ми направи впечатление.

Аз както казах, не разбирам нищо, но понеже не обичам да вярвам сляпо на твърдения, идващи от търговеца, който ми продава стока, се опитах да проверя доколко горното твърдение може да бъде подкрепено от някакви независими научни източници или е просто рекламен трик. Това е причината за интереса ми по темата, в никакъв случай не искам да обърквам никого Peace

# 667
Нормалното рибено масло съдържа EPA и DHA в съотношение 3:2. Двете киселини са с много близко относително тегло и точка на втвърдяване съответно - 50 и -53 градуса Целзий. Това прави разделянето им доста трудно и съответно скъпо. Това ме прави доста скептичен, когато се твърди, че съотношението 3:2 може да бъде променено на разумна цена.

В конкретния случай е важно ТИ да си доволен.

Не търси никакъв упрек в разсъжденията ми, те касаят единствено и само моите възгледи.

Аз дълбоко уважавам четящите хора.

# 668
Добре е да се търси истината, не за да може някой да се докаже че е прав, а да можем да оптимизираме нещата които пием. Много се радвам, че вие двамата се разприказвахте, защото на мен освен терминологията ми куца и английския  Laughing Гледам ви и ви се наслаждавам  Joy

# 669
filkam, може ли линк към твоето рибено масло? Извинявай, ако вече си пускал.

# 670
  • Припят, Украйна
Аз и жена ми пием това:
http://www.xtend-life.com/product/Omega_3_DHA_Fish_Oil_Premium.aspx
Червеният цвят идва от прибавените ликопин (lycopene) и астаксантин (astaxanthin).

Имат и по-евтина, "стандартна" версия на рибеното си масло без тези 2 съставки:
http://www.xtend-life.com/product/Omega_3_DHA_Fish_Oil.aspx
Нея я давам на кучето - веднага му лъсна косъма и му се усили апетита Simple Smile.

Пак подчертавам - не правя реклама, нито пък мога да кажа дали твърденията им са верни. Аз лично им се доверявам и намирам продуктите им, заедно с Total Balance комплекса, най-доброто за тези пари. Може и да бъркам, изразявам само лично мнение, без претенции за универсална истина. Вероятно доста от пишещите тук са много по-сведущи от мен по тези въпроси, така че казвам само каква е най-добрата комбинация за мен. Поне при мен положителният ефект от рибното масло и Total Balance комплекса е много ясно изразен след само 2 месеца прием.  Peace

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 17:33 от filkam

# 671
Харесва ми МЪЖКОТО присъствие в темата.   chef Просто женско любопитство filkam -в какво се изразява положителния ефект?За кучето ясно-има си козинка Peace....................

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 17:41 от feyaa

# 672
  • Припят, Украйна
feyaa,

Положителният ефект за моето семейство се състои в следното:

- Тази пролет мен и жена ми само ни задраска гърлото едната вечер, а на сутринта вече бяхме здрави (за сравнение миналата есен на 2 пъти правих синузит и на 2 пъти трябваше да пия антибиотик, а жена ми лежа 1 седмица в болница с двустранна пневмония).
- Чувствам се много по-зареден с енергия и вече се чувствам свеж до към 21-22 ч. вечер и вечерната разходка с кучето пак е удоволствие за мен, а не мъка. Преди още следобяда бях изцеден като парцал.
- Ноктите не се цепят, косата не пада при разресване с гребен (една колежка на жена ми я питала дали не се боядисвам, защото косата ми "била станала по-черна" - много се смях на това Grinning)
- Достатъчен ми е около 1 час по-малко сън. Същевременно през деня се чувствам с ясно съзнание и мога да се концентрирам по-лесно отколкото преди.
- Апетитът ми намаля значително и вече се храня с половината храна, която изяждах по-рано - в резултата на което за 2 месеца отслабнах видимо в талията и почти си възвърнах фигурата от младежките години (на 28 г. съм в момента). Същевременно се чувствам сит и просто не ми се яде, както по-рано.
- Изчезна ми желанието да консумирам алкохолни напитки и мазни храни, апетитът ми към сладко също намаля.

Не се наемам да кажа доколко това се дължи само на продуктите X-TEND LIFE, защото едновременно с това, че започнах да ги пия, промених и доста други неща, а именно:
- Започнах да пия Total Balance комплекта и рибното масло на X-TEND LIFE.
- Започнах да пия вечер по една чаша кефир от "тибетската гъба".
- Започнах 6 пъти седмично да правя вечер вкъщи упражнения - 90 лицеви опори или 150 коремни преси - редувам ги.
- Фритюрникът го изхвърлих чисто физически в кофата за боклук пред блока. Simple Smile
- Махнах от вкъщи олиото, бялата захар и маргарина - смених ги със зехтин, кафява захар и масло.
- Наблягам на салати, прясно изцедени сокове, 2 пъти седмично поне гледам да ям риба, започнах да ям и доста коприва, спанак, чесън, ядки, мед.
- Разхождам се по-дълго време с кучето навън - поне един час в парка.

Всичко това го започнах горе-долу по едно и също време, и не знам кое е допринесло най-много за положителният ефект, но фактът за мен е, че за нула време се почувствах като нов човек, а това цена няма. Peace

# 673
feyaa,

Положителният ефект за моето семейство се състои в следното:

- Тази пролет мен и жена ми само ни задраска гърлото едната вечер, а на сутринта вече бяхме здрави (за сравнение миналата есен на 2 пъти правих синузит и на 2 пъти трябваше да пия антибиотик, а жена ми лежа 1 седмица в болница с двустранна пневмония).
- Чувствам се много по-зареден с енергия и вече се чувствам свеж до към 21-22 ч. вечер и вечерната разходка с кучето пак е удоволствие за мен, а не мъка. Преди още следобяда бях изцеден като парцал.
- Ноктите не се цепят, косата не пада при разресване с гребен (една колежка на жена ми я питала дали не се боядисвам, защото косата ми "била станала по-черна" - много се смях на това Grinning)
- Достатъчен ми е около 1 час по-малко сън. Същевременно през деня се чувствам с ясно съзнание и мога да се концентрирам по-лесно отколкото преди.
- Апетитът ми намаля значително и вече се храня с половината храна, която изяждах по-рано - в резултата на което за 2 месеца отслабнах видимо в талията и почти си възвърнах фигурата от младежките години (на 28 г. съм в момента). Същевременно се чувствам сит и просто не ми се яде, както по-рано.
- Изчезна ми желанието да консумирам алкохолни напитки и мазни храни, апетитът ми към сладко също намаля.

Не се наемам да кажа доколко това се дължи само на продуктите X-TEND LIFE, защото едновременно с това, че започнах да ги пия, промених и доста други неща, а именно:
- Започнах да пия Total Balance комплекта и рибното масло на X-TEND LIFE.
- Започнах да пия вечер по една чаша кефир от "тибетската гъба".
- Започнах 6 пъти седмично да правя вечер вкъщи упражнения - 90 лицеви опори или 150 коремни преси - редувам ги.
- Фритюрникът го изхвърлих чисто физически в кофата за боклук пред блока. Simple Smile
- Махнах от вкъщи олиото, бялата захар и маргарина - смених ги със зехтин, кафява захар и масло.
- Наблягам на салати, прясно изцедени сокове, 2 пъти седмично поне гледам да ям риба, започнах да ям и доста коприва, спанак, чесън, ядки, мед.
- Разхождам се по-дълго време с кучето навън - поне един час в парка.

Всичко това го започнах горе-долу по едно и също време, и не знам кое е допринесло най-много за положителният ефект, но фактът за мен е, че за нула време се почувствах като нов човек, а това цена няма. Peace

Благодаря ти за изчерпателният отговор  filkam. Hug
Чудесно е това ,което ти се случва на теб и твоята съпруга.
Много е важно човек да "вземе здравето" си на време в ръце и да се наслаждава на живота ,а не когато ни покосят какви ли не болести и да се чудим тогава как да се оправяме тогава.
Радваме споделените  положителни ефекти от Total Balance комплекта и рибното масло на X-TEND LIFE и "програмата" която спазваш.
Наистина ЗДРАВЕТО Е БЕЗЦЕННО!
Успех Peace

# 674
filkam, а този Total Balance комплект какъв е?

Общи условия

Активация на акаунт