Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

• 79 808
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
filkam -като поведение, ти си едно щастливо изключение от общата маса млади хора (мъже). И няма да съжаляваш!

Очевидно ефектът при вас е резултат от комплексното приложение на всичко.

Все пак един съвет - прецени кое колко допринася за здравето в семейството. Защото ако всичко това се пие 50 години - парите надхвърлят цената на тристаен апартамент. И може да не издържите.

Желая ти успех!

# 676
  • Припят, Украйна
Мерси на всички за милите думи!

PinkPanther,
Много си прав за парите за съжаление - скъпичко е, както и да го погледнеш. Аз доскоро лев не давах за здраве, защото не се замислях и все намирах нещо по-полезно, за което да дам пари. Жена ми като ми казваше да си купим някакви витамини за 10 лв. от аптеката, аз й казвах да "не ме занимава с глупости и излишни харчове". Всичко това обаче се промени, когато наскоро на един мой съученик от училище (който е дори по-млад от мен), му откриха рак. Това доста ме шокира и уплаши, и като поразмислих, реших, че е по-добре да давам някаква месечна сума за "профилактика" на здравето, отколкото след няколко години същата тази сума да я дам наведнъж и с лихвите за операции, рушвети на лекари, лекарства и прочие неприятни поводи. Естествено, не очаквам да стана безсмъртен Simple Smile, но едно е на 60-70 години да си относително здрав и да се радваш на живота, друго е на двадесет и няколко да тръгнеш по химиотерапии.

Цитат на: desi_sunshine
filkam, а този Total Balance комплект какъв е?

desi_sunshine,
Комплекс от витамини, минерали, ензими, аминокиселини и билки. Имат различни версии в зависимост от възрастта и пола. Доколкото съм правил справки, горе-долу покриват препоръчителния дневен прием на витамини, за другите вещества не съм сигурен. Аз пия това, тук можеш да видиш пълния лист на съставките:

http://www.xtend-life.com/product/Total_Balance_Unisex/Ingredients.aspx

Имат и "премиум" версия с повече аминокиселини, която обаче на този етап ми е прекалено скъпа.

Някои казват, че комбинираните продукти не са толкова добри, но за мен предимството е едно - предоставят ми всичко, накуп, като ми спестяват много време за изследване на точни дозировки и прочие. Така например след прочетени положителни отзиви за спирулината, обмислях дали да не я добавя в менюто, обаче навреме видях, че спирулината има много високо съдържание на витамин А. Направих проверка в нета и се оказа, че съдържащата се дневна доза витамин А в Total balance от 5000 IU съвпада с препоръчителната дневна доза, която се счита за "безопасна" за дългосрочен прием според повечето източници в нета. Което пък означава, че ако бях взимал и спирулина, навярно щях да се предозирам с витамин А с всичките негативни здравни последици от това, да не говорим за допълнителния безсмислен финансов разход. Та това е хубавото на комбинирания продукт - получаваш всичко "накуп", без да се налага да четеш фермани относно дозировки, взаимодействия и т.н. Минусът, както и в конкретния случай, е сравнително високата цена.

# 677
Истината е че всеки открива за себе си нещо, от което остава доволен. След това обаче трудно се решава да пробва нещо друго. Имам познати луди фенове на Вижън, на Аквасорс и всички те са доволни. Аз пък станах фенка на Naw Foods.
filkam в сайта, който си посочил пише че доставка за поръчка над 60$ е безплатна. Къде идва- вкъщи, поща, митница?

# 678
  • Пловдив
filkam, на мен ми се струва, че и без да пиеш добавки, пак ще се чувстваш добре. Само тези промени, които си направил - в храненето и двигателния режим - са доста голяма крачка напред. Дано продължиш така и да възпиташ и децата си така да се отнасят към здравето си. Моите вече свикнаха да похапват глупости и колкото и да говоря сега, полза голяма няма.

# 679
  • Припят, Украйна
Ninia,

Да чукна на дърво - засега идват в местния пощенски клон и не плащам ДДС.  Simple Smile Макар че както четох промените в закона за митниците - би следвало да отиват на митницата и да се дължи ДДС, още повече че пратките са от Нова Зеландия.
Както и да е - засега пристигат само в местната поща и оттам си ги взимам. Може би причината е, че пратките ми не надхвърлят 1 кг и се водят като малки пакети, независимо от стойността? newsm78

# 680
Филкъм, благодаря ти за инфото. Hug Другото е въпрос на собствена преценка и финансови възможности.
Иска ми се да си имаме темичка за добавките по принцип. Например съм се зачудила за разните т.нар. суперхрани. Все по-често покрай темите за здравословно хранене, попадам на инфо от разни нутрициолози, диетолози и др. за това, как в резултат на методите при масовото производство на храните, самите храни, които ни се предлагат в днешно време, колко все повече обедняват откъм хранителна стойност и в тази връзка въпроса за добавките, от които може да се набавят повече хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране и здраве на организма. Какво мислите за подобен тип добавки? Ето, примерно, пускам тези линкове (нямам отзиви от тях засега):
http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Perfect-Food-RAW-Organic-Gre … -240-g/18248?at=0
http://www.iherb.com/Garden-Greens-Essential-Greens-Super-ORAC-C … -498-g/15739?at=0
http://www.iherb.com/Solgar-Earth-Source-Greens-More-Powder-9-5- … -270-g/11095?at=0
Всъщност, Филкъм, Тотал Баланса на Хтенд е нещо такова, нали?
А може ли някой да ми преведе hoki fish?

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 01:53 от desi_sunshine

# 681
  • Припят, Украйна
...
Всъщност, Филкъм, Тотал Баланса на Хтенд е нещо такова, нали?
А може ли някой да ми преведе hoki fish?

Desi_sunshine,

Не точно, има малка разлика. Под суперхрани най-често се разбира такива, които притежават особено голяма хранителна стойност и са богати на антиоксиданти. Суперхрани са например хлорела, спирулина, лиций (годжи бери, мерджан), акай бери (acai berry), както и меда, ядките и много други. Моят проблем със суперхраните е, че са полезни, но сами по себе си не осигуряват балансирано хранене - тоест ако се тъпча по цял ден само с мед, не съм сигурен доколко ще е полезно това в дългосрочен план. Бях писал преди, че съм попадал на статии например за отравянe (предозиране) с витамин А след прекомерна употреба на спирулина (поради огромното съдържание на бета-каротин в спирулината). Това е проблемът при суперхраните - ако ги ползваш дългосрочно (целогодишно), трябва много да четеш, да следиш за дози, взаимодействия и пак ще е трудно да уцелиш оптималния прием от витамини и минерали, като пак не си сигурен, че това, което гълташ е безопасно в дългосрочен аспект. Нямам впечатления от суперхраните, към които си пуснала линкове, виждам, че са микс от отделни суперхрани, но това, което ми прави впечатление, като чета дозите е, че не осигуряват 100% от необходимите витамини и минерали, както е посочено в справката в iherb. Тоест - трябва да взимаш и нещо друго заедно с тях. Несъмнено суперхраните са много полезни, но се налага да ги комбинираш, а това отнема много време в проучване на дози и взаимодействия, както и съдържа възможност за грешки, което е опасно при целогодишен прием.

Total Balance не се базира на суперхрани, това е комплекс, който осигурява препоръчителната дневна доза от витамини, минерали и аминокиселини (с изключение на витамин Д, но на сайта е писано, защо са избегнали включването му). Също така таблетките са enteric coated, което е важно защото някои съставки се увреждат от стомашните киселини. Идеята общо казано е, че взимаш Total Balance+рибното масло и забравяш за останалите добавки, защото си получил необходимите ти дози от витамини, минерали и аминокиселини, което не е вярно в случая, ако взимаш суперхрана+рибено масло, защото няма да получаваш 100% от необходимите ти хранителни вещества.

Разбира се, при хранителните добавки е важно човек да има ясното съзнание с каква цел ги пие. При мен целта е да си подобря здравето, да забавя стареенето, да изглеждам по-добре (по-млад за годините си), тялото ми е да е достатъчно жизнено, умът ми да е бистър, когато остарея да запазя добро ниво на физическа активност и яснота на съзнанието. Това е дългосрочна цел, а дългосрочните цели се постигат с малки, но постоянни, непрекъснати стъпки. В тази връзка аз не вярвам в краткосрочното "ударно" приемане на хранителни добавки. Не съм привърженик на приемането на мегадози витамини поради възможните неблагоприятни последици при дългосрочен прием. Не мисля, че добавките са много ефикасни "сами по себе си" - човек трябва да си увеличи и двигателната активност. Не вярвам, че съществува магическо хапче/чайче, което да ти помогне да свалиш 10 кг за 10 дни и промяната да е постоянна без да си променяш хранителните навици. За мен няма смисъл да пиеш добавки за укрепване на ставите и сухожилията например, при положение, че можеш да практикуваш Тай-Дзи в парка или някой двигателен комплекс упражнения от източните системи вкъщи. Тоест добавките са просто средсто, но е важно да не се забравя крайната цел.

Смятам, че е важно нещата да се гледат в дългосрочен план и добавките да бъдат съчетани с цялостни здравословни промени на начина на живот. В този смисъл Total Balance+рибното масло ме устройват, защото получавам това, което ми трябва като хранителни вещества с 2 продукта, и не ми се налага да комбинирам 10-15 продукта с не много ясен дългосрочен ефект. Естествено, при друг човек, с други цели, успешната формула може да е различна.

Hoki fish мисля, че се превежда просто като "хоки", срещал съм я в рецепти на български, изписана по този начин. Иначе това е риба, която се среща край бреговете на Австралия и Нова Зеландия. Тук има кратка информация за рибата:
http://www.wisegeek.com/what-is-a-hoki.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_grenadier

# 682
Здравейте в тази чудесна тема! Благодаря за полезната информация, колкото можех прочетох назад, ще продължавам да чета  Hug

Аз наскоро попаднах на проучванията на Уестън Прайс за зъбите, а именно, че ключът е храната (не че за някого е тайна, но доста хора надценяват хигиената на зъбите и набеждават неспазването на такава за всички пробелеми). Та въпросният учен препоръчва ето това: http://www.naturalfoodfinder.co.uk/blue-ice-fermented-cod-liver-oil-capsules масло от черен дроб на риба треска. В чуденка съм дали да поръчам такова за моя син на 1г.7м. а и няма с кого да се консултирам, защото тази добавка специално е много слабо позната (имаме предполагаем проблем със зъбките и скоро сме на зъболекар). На сайта на фондацията на Уестън Прайс пише, чее подходящо а деца от 3 месеца, но все пак се чудя, предвид възрастта на моето дете дали е подходящо за него  newsm78
Аз от доста отдавна му давам ЕМК на аквасорс, но това масло от черен дроб на риба треска съдържа само омега 3, докато на аквасорс 3,6,9 съответно не би трябвало да се комбинират, но пък и само маслото с омега 3 дали ще му е достатъчно, ще съм Ви много благодарна за всякакви съвети и насоки.  bouquet

# 683
filkam- Страхотен си -НЕ СИ ПЕСТИШ писането .
Това означава ли че пиеш без почивка  Total Balance+рибното масло или си имаш някаква си твоя схема:Примерно 3 месеца пиеш 1 почиваш ?
И аще 1 въпросче защо си избрал за себе си Total Balance Unisex вместо Total Balance Men's?

# 684
Lauren, за детенце на тази възраст най-добре е да му вземеш Ескимо-кидс от аптеката. Аквасорс колкото и дълго да ги даваш ефект няма да имаш, защото съдържанието на Омега 3-6-9 в тях е безумно малко.
Ескимо-кидс е подходящо за деца над 1 г. http://www.helsonbg.com/eskimo_kids.html  Моят син пи такова почти до навършване на 4 г. и съм много доволна.

# 685
  • Припят, Украйна
filkam- Страхотен си -НЕ СИ ПЕСТИШ писането .
Това означава ли че пиеш без почивка  Total Balance+рибното масло или си имаш някаква си твоя схема:Примерно 3 месеца пиеш 1 почиваш ?
И аще 1 въпросче защо си избрал за себе си Total Balance Unisex вместо Total Balance Men's?

feyaa,

Аз пия Total Balance+рибното масло без прекъсване и стига да имам работа и да получавам прилична заплата, не мисля да спирам. Simple Smile Относно другия ти въпрос - Total Balance Men`s е за мъже над 30 години, за мъже и жени под 30 (аз съм на 27), производителят препоръчва Total Balance Unisex.

Здравейте в тази чудесна тема! Благодаря за полезната информация, колкото можех прочетох назад, ще продължавам да чета  Hug

Аз наскоро попаднах на проучванията на Уестън Прайс за зъбите, а именно, че ключът е храната (не че за някого е тайна, но доста хора надценяват хигиената на зъбите и набеждават неспазването на такава за всички пробелеми). Та въпросният учен препоръчва ето това: http://www.naturalfoodfinder.co.uk/blue-ice-fermented-cod-liver-oil-capsules масло от черен дроб на риба треска. В чуденка съм дали да поръчам такова за моя син на 1г.7м. а и няма с кого да се консултирам, защото тази добавка специално е много слабо позната (имаме предполагаем проблем със зъбките и скоро сме на зъболекар). На сайта на фондацията на Уестън Прайс пише, чее подходящо а деца от 3 месеца, но все пак се чудя, предвид възрастта на моето дете дали е подходящо за него  newsm78
Аз от доста отдавна му давам ЕМК на аквасорс, но това масло от черен дроб на риба треска съдържа само омега 3, докато на аквасорс 3,6,9 съответно не би трябвало да се комбинират, но пък и само маслото с омега 3 дали ще му е достатъчно, ще съм Ви много благодарна за всякакви съвети и насоки.  bouquet

Lauren,

Не съм запознат с трудовете на г-н Прайс, но виждам някои обезпокоителни неща в линка който си пуснала:

1. Може да е мое недоглеждане, но никъде не виждам точния състав на маслото от черен дроб на треска, което обмисляш да купиш. Обикновено това означава ниско качество на продукта. Ако си се спряла точно на масло от черен дроб на треска, отиди на iherb, има десетки различни марки, дозировки, концентрации и т.н., всяка от които е описана с точен състав.

2. Щом ще даваш нещо на малко дете, трябва да си доста внимателна. Маслото от черен дроб на треска съдържа много витамин А и е лесно да се предозира. Негативните последици от сериозно предозиране с витамин А са негативен ефект върху костите, сърбеж по тялото, световъртеж, умора, повръщане, опадане на косата и т.н. Чети повече тук:

http://www.vitamins-supplements.org/vitamin-A.php

Повечето производители регулират нивото на витамините в крайния продукт и именно затова за мен е притеснителна липсата на етикет с точната дозировка на маслото, което препоръчва г-н Прайс.

3. От страницата на рибното масло е пуснат линк към сайта на г-н Прайс. Прегледах го и съм притеснен от неговите препоръки за дозировката. Официално приетите дозировки за дете между 4 и 6 години (!) за витамин А и Д са:
витамин А - 2 500 IU дневно
витамин Д - 400 IU дневно

Източникът на информацията ми е оттук:

http://www.anyvitamins.com/rda.htm

При всичко това, г-н Прайс съветва бебе на 3 месеца (!) да започне да взима по 4 650 IU витамин А дневно и 975 IU витамин Д. За него двойни дози не са проблем, за мен биха били притеснителни, особено ако получателят е бебе и препоръчваният продукт няма точно и ясно описание на съставките на сайта. Ти си решаваш.

Информацията ми за препоръките на г-н Прайс черпя оттук:
http://www.westonaprice.org/Cod-Liver-Oil-Basics-and-Recommendations.html

4. Г-н Прайс малко си противоречи, като пише, че според неговите опити маслото от треска само по себе си е относително неефикасно ("He found that cod liver oil on its own was relatively ineffective"), но става полезно, когато се смеси с добавка с високо съдържание на витамини. Ако това е така, тогава възниква въпроса, защо ни е въобще маслото от треска при положение, че можем да взимаме само витамини? newsm78 Също така г-н Прайс не дава някаква по-съществена обосновка защо препоръчва именно това масло, а не някое друго?

Личният ми опит също не говори в полза за храната като ключов фактор при определяне здравината на зъбите. Наследствеността според мен играе по-важна роля при равни други обстоятелства. Аз не бях ходил на зъболекар от 15-17 години някъде, жена ми - от около 5. Живеем заедно от около 6-7 години, през което време практически сме яли едно и също. Наскоро отидохме на зъболекар и какви бяха резултатите - при нея 10 кариеса, при мен нищо, освен налеп от зъбен камък. Не виждам как се вмества теорията на д-р Прайс тук.

Не искам да те разубеждавам от маслото от черен дроб на треска, което си е много добър продукт по принцип, просто преди да купуваш отиди на iherb, разгледай всички марки и тогава реши коя.

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 16:03 от filkam

# 686
  • Припят, Украйна
Lauren,

да допълня нещо, тъй като видях поста на Голямо дете. Тя е много права като ти казва, че съдържанието на омега 3 в продукта на Аквасорс е прекалено ниско. Ако вземем информация оттук:

http://www.aquasource.net/DisplayProduct.aspx?cid=6&pid=9

то съдържанието на дневната доза е:
"2мл съдържат:
Омега-3 – 76 мг
Омега-6 – 338 мг
Омега-9 – 1 076 мг"

Такова съотношение не е добро. Наистина по принцип съотношението на Омега 6 къмто Омега 3, трябва да е приблизително в диапазон 2:1 докъм 4:1. Проблемът е, че според множество изследвания, съвременната диета на един "западен" човек води до съотношение Омега 6 къмто Омега 3 в порядъка на от 10:1 до 30:1, че дори и повече. Това води до повишен риск от инфаркт, повишени нива на кръвната захар, затлъстяване и множество други неблагоприятни ефекти. Повече информация тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid#The_n.E2.88.926_ … n.E2.88.923_ratio
http://www.drmirkin.com/nutrition/9483.html

Ето защо, ако не сме някой индийски йога, който преживява с треви и билки някъде из планините, е хубаво да търсим продукти с високо съдържание на Омега 3 спрямо Омега 6, така че да се оправи дисбалансът между двете, което е характерно за съвременната диета. Затова в темата се набляга на рибеното масло, което е с много високо съдържание на Омега 3.

# 687
Голямото дете Благодаря за препоръката! Мисля, че докато проуча нещата с маслото от треска, ще започна да му давам ескимо кидс, защото от аквасорс ЕМК не видях никакъв ефект.

filkam Благодаря много за отделеното време да направиш това проучване   bouquet , аз наистина нямаше да започна да давам каквото и да било без да проуча нещата в детайли и понеже нямаше с кого да се посъветвам писах тук  Simple SmileИ аз не намерих точния състав и това ме спря,щях да пиша на една съфорумка,която го беше поръчала да ми го напише. Ще разгледам в ihreb по-подробно за маслата, особено какво се препоръчва за toddlers, като цяло какви добавки.

Сайтът е нов за мен и трябва да го поразуча, срещали ли сте някакъв аналог на това  http://www.naturalfoodfinder.co.uk/x-factor-gold-high-vitamin-butter-oil Става въпрос за високовитаминно масло от зеленопаси крави, и това бях харесала, но отново няма състав. Благодаря отново за помощта. Simple Smile

# 688
Lauren омега 3 ти е достатъчен в борбата срещу кариеси. Имаше такива коментари по-назад в темата, където Бобка беше открила едно интересно видео. За маслото от черен дроб (посоченото от теб е много скъпо)- имайки предвид функциите му трябва да си сигурна, че въпросната треска е живяла в екологично чист район.

desi_sunshine сигурна ли си че кода ти за ай херб е -10$? Не са ли за по -5$?

# 689
Нямам време да изчета сега, утре. Само да благодаря на Филкам за отговора. Hug
Аз всъщност имах предвид не отделните супер храни дали да се взимат (то е ясно, че да, но трябва да има разнообразие, нито една от тях не може да е достатъчна да се взима единствена и да гарантира доброто здраве), а какво мислите за подобни комбинации от суперхрани (концентрирани прахове), органик повечето, гарантиращи високи дози хранителни вещества, които не могат да се набавят чрез днешните храни, които се предлагат на масовия пазар?

Ниня, 10 $ отстъпка имаше при поръчка над 60 $ за април. Сега пък разбрах, че този месец, пак за над 60$ поръчка отстъпката е 5$, но с безплатна доставка, т.е. пак толкова почти. Просто реших, че е полезно инфо, за който не е чувал за сайта, а който го интересува по-подробно от това в аватара ми, ще ме пита или сам ще го види, докато си прави поръчката. Не искам да изписвам цели фермани в аватара си. Иначе кодовете, доколкото зная, всички дават една и съща оферта или с много малки разлики. Просто са индивидуални и значат нещо за нас, които вече сме ги получили, а за поръчващия за първи път няма значение кой код ще избере. newsm78 Ако греша, моля да ме поправите!

Общи условия

Активация на акаунт