Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

• 79 813
  • 776
  •   1
Отговори
# 690
Бях писал преди, че съм попадал на статии например за отравянe (предозиране) с витамин А след прекомерна употреба на спирулина (поради огромното съдържание на бета-каротин в спирулината). Това е проблемът при суперхраните - ако ги ползваш дългосрочно (целогодишно), трябва много да четеш, да следиш за дози, взаимодействия и пак ще е трудно да уцелиш оптималния прием от витамини и минерали, като пак не си сигурен, че това, което гълташ е безопасно в дългосрочен аспект. Нямам впечатления от суперхраните, към които си пуснала линкове, виждам, че са микс от отделни суперхрани, но това, което ми прави впечатление, като чета дозите е, че не осигуряват 100% от необходимите витамини и минерали, както е посочено в справката в iherb. Тоест - трябва да взимаш и нещо друго заедно с тях.
Филкам, не знаех, че може да се натровиш с бета-каротин. Някъде бях чела, че е е безопасен за разлика от директния прием на витамин А. А как стои въпросът с морковите? Може ли от тях да се натровиш?
Понеже и аз съм на вълна суперхрани и все се чудя какво да поръчам и дали изобщо да вземаме нещо такова и имам един въпрос.
Защо да е притеснително това, че не осигуряват 100% от необходимите витамини? Нали все пак с храната човек поема допълнително, а добавките са само "за засилване на ефекта" Simple Smile

Деси, мислиш ли да поръчваш нещо от тези?

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 10:46 от Soleil*

# 691
Soleil* - да, права си, можеш да предозираш ретинол, не можеш да предозираш бета каротин.

Деси, трябва да се корегираш, иначе подвеждаш хората: отстъпката при първа поръчка с произволен код винаги е била 5 долара. Намалението за поръчки над 60 долара (без безплатния транспорт) е 5 %, а не 5 долара. Миналия месец беше 10 % (не 10 долара).

Останалите въпроси, по които досега съм написал няколкостотин постинга, няма да коментирам. Просто е несериозно да започваме отначало с всеки, който не си е направил труда да прочете написаното.

# 692
  • Припят, Украйна
Soleil, PinkPanther,

благодаря за уточнението за бета-каротина - това не съм го знаел. Човек се учи, докато е жив. Peace Странното е, че наистина съм чел немалко статии за опасността от натравяне след прекомерна употреба на спирулина, но може би погрешно съм разбрал причината.

Soleil,

Нищо "притеснително" няма в суперхраните, не съм се изразил така. Напротив, суперхраните са отлични и са чудесна добавка към вяско меню. Просто що се касае до мен, предпочитам да взимам за тези пари един по-балансиран и оптимизиран продукт, вместо да комбинирам различни суперхрани. По мои разчети ми излиза по-евтино и по-малко трудоемко като отделено време за проучвания. Peace

# 693
Пинки, Филкам, благодаря ви за отогворите!
Аз питам за морковите, защото по едно време бях луднала по фреш от моркови и цедях всеки ден по 1кг, докато не забелязах пожълтяване на лицето. По принцип съм бледа и не можех да разбера дали е от това, но бях ...леко  по-жълта hahaha Спрях сока и след 1-2месеца си върнах стария тен и ми стана интересно да не съм се натровила ooooh!

Филкам, то и аз нямам много време за проучвания. Затова освен Омега3 и отскоро гинко билоба (получих тинитус) друго не пия.

# 694
Поправих се. Peace Махнах всякакви цифри, защото от съобщение за 5 $ никой няма да се привлече да влезе въобще в сайта (според мен), а целта е точно тази - да влезе веднъж и да разгледа и така има шанс да намери своята марка продукт, въобще нещо, което да му хареса - храна, добавка, козметика и друго (не зная дали има други неща в сайта newsm78). Оттам нататък който и код да напише, се предполага, че е изкарал първи-втори клас и може да смята елементарна математика и да разбере с колко му се е намалила поръчката. Преди да плати човек, винаги вижда точната сума, която ще му вземат (с изключение на някои сайтове, които не дават инфо за точната сума на шипинга и това е вече рисковано и подвеждащо). Peace
Солей, помагат ли ти тези неща, усети ли облекчение?

# 695
Деси, от гинкото не съм усетила никакъв ефект, но аз го почнах преди седмица, да не е без хич докато чакам да ми дойде часа за лекар. В нета четох, че почти никой не се е излекувал от тинитус, така че..
Омегите ги пия както всички тук, не заради шума.

# 696
Soleil* в темата за протолитичните ензими имаше коментар, че се справят и с шум в ушите.

# 697
Аз се опитвам да намеря алтернатива на Ескимо кидс само че бе Витамин Д, другите съставки идеално ме устройват но в задаващите се слънчеви месеци не ми се струва много логично да приема Витамин Д, а и аз никога не съм му давала отделно на детето, предпочитам да си го набавя по естествения начин. В ihreb намирам много комплекси омега3-6-9 но всичките са за деца над 3 или 5 г., а моето е на 1г.7м. Срещали ли сте някъде такъв продукт, подходящ за по-малките?

# 698
Аз не, но мисля че можеш да даваш произволно детско омега, но в по-малка доза. Нпр. ако дозата за 3 год. дете е 15 мл. според мен спокойно можеш да даваш на бебока 5 мл.

# 699
  • В сънния Люлин, прибулен...
Много отдавна в темата за мазнините беше ставало въпрос за холестерола

С голям скок във времето пускам линк към ТАЗИ статия  Peace

# 700
veihaivei т.е. да си се върна на готвене с олио, а не с помаче? И няма да си навредя?

# 701
  • В сънния Люлин, прибулен...
Нееее... как стигна до този извод?
В растителните мазнини няма холестерол!

# 702
Ето още за холестерола. И в двете статии се говори за едно и също - че при здравия организъм холестеролните храни не са проблем. Но статистиката сочи, че в днешно време хората без метаболитни нарушения са общо взето рядкост, в т.ч. и проблема с нарушения баланс на мазнините (именно поради готвенето с олио като една от причините, например, Ниня - проблем, надълго и широко описван в тази тема).

Филкъм, може би си чел във връзка с натравянето от спирулина (и от други водорасли) това, че по принцип водораслите поемат твърде много минерали от водата, в този смисъл и токсини, когато става въпрос за замърсени водоеми? И си забелязал, че спирулината съдържа много вит.А (особено в някои предлагани марки) и оттам погрешно си направил заключение относно въпросното възможно натравяне?

Солей, не смея да си поръчам засега. Предпочитам да получа отзиви от други хора, защото нали си взех една спирулина, макар и много евтина спрямо другите марки, но все пак е органик, и не мога да сравня с други марки, като тази ми е първата, но е ужасна на вкус и така ще си я хвърля явно. Стои ми в хладилника в един буркан и дори няма на кой да я предложа, ако на други не им пречи този вкус, де.

Последна редакция: вт, 04 май 2010, 05:06 от desi_sunshine

# 703
  • Припят, Украйна
Филкъм, може би си чел във връзка с натравянето от спирулина (и от други водорасли) това, че по принцип водораслите поемат твърде много минерали от водата, в този смисъл и токсини, когато става въпрос за замърсени водоеми? И си забелязал, че спирулината съдържа много вит.А (особено в някои предлагани марки) и оттам погрешно си направил заключение относно въпросното възможно натравяне?

Деси, всъщност много точно съм бил прочел за опасността от натравяне с витамин А от прекомерна доза спирулина, но проблемът е, че информацията в част от линковете, които съм ползвал е невярна и подвеждаща. Примери за неточна информация относно спирулината по отношение на предозирането:
http://ezinearticles.com/?Too-Much-Spirulina?&id=973243
http://www.growingraw.com/benefits-of-spirulina.html
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070730223422AAfDo9e

След любезното уточнение от PinkPanther и Soleil, както и справка в по-сериозни източници като например:

http://www.vitamins-supplements.org/beta-carotene.php
http://www.antenna.ch/en/documents/AspectNut_UK.pdf
истината бързо излезе наяве, а именно - няма опасност от предозиране с витамин А от спирулината, поне не и от бета-каротина.  Това е хубавото и лошото на интернета - информация много, но не винаги е вярна и човек лесно може да се подведе.

Аз питам за морковите, защото по едно време бях луднала по фреш от моркови и цедях всеки ден по 1кг, докато не забелязах пожълтяване на лицето. По принцип съм бледа и не можех да разбера дали е от това, но бях ...леко  по-жълта hahaha Спрях сока и след 1-2месеца си върнах стария тен и ми стана интересно да не съм се натровила ooooh!

Soleil,
докато се рових за бета-каротина, виж на какво попаднах:

Цитат
Supplementing the diet with beta-carotene does not produce any significant toxicity despite its use in very high doses in the treatment of numerous photosensitive disorders. At recommended dosages, beta-carotene is believed to be very safe. High intake of carotenoid-containing foods or supplements is not associated with any toxic side effects. But the skin may turn slightly yellow-orange in color when extra large amounts are taken. But will return to normal with decreased dosage. However, long-term use of beta-carotene supplements, especially at doses considerably above the amount necessary to supply adequate vitamin A, might slightly increase the risk of heart disease and certain forms of cancer. Beta-carotene supplementation may also decrease blood levels of lutein, another carotenoid.

Мисля, че това обяснява твоя проблем. Явно не си си внушавала. Grinning

# 704
Да това за морковите е вярно. Като малка много съм обичала сок от моркови и майка ми редовно ми е давала, докато един ден не жълта, а направо оранжева съм станала. Тя естествено се шашнала и спряла да ми прави сок  Crossing Arms
Освен това се предлагат козметични продукти, съдържащи каротин, за тен на тялото и лицето.

veihaivei пак нещо обърках двата щата.....

Общи условия

Активация на акаунт