Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 427
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 285
@bisserina
Ако първата доза акт-Хиб се поставя във възрастта от 7 до 11 месец необходимите Ви дози са общо три.

На практика при Вас:
*1-доза 9 ият месец.
*втора доза- 11 месец (разстояние доза #1 от доза#2->> от 4 до 8 седмици).
*трета доза на възраст от 12 до 15 месеца, но минимум на 2 месеца разстояние от доза #2.

# 286
  • Пловдив
Благодаря ти Birdie!

# 287
  • София
Уважаеми Birdie, днес сложихме на сина ми ваксина Act-HIB, педиатъра я постави в ръчичката подкожно. Ваксината е на фирма Aventis  Pasteur, в указанията за дозировка пише че при възраст от 1 до 5 години се слага само една доза 0.5ml, аз по никакъв начин не мога да накарам лекарката ни след 8 седмици да сложи бустер доза(както вие ми препоръчахте), тя казва, че ще спазва указанията на производителя. Въпросите ми са: правилно ли е поставена ваксината(мястото на ваксинацията), за какви реакции трябва да следя внимателно и има ли изобщо полза от ваксината след като беше поставена само една доза. Предварително ви благодаря за отделеното време. Синът ми навърши 1 годинка на 26.01.2006 г.

# 288
Уважаеми Birdie, днес сложихме на сина ми ваксина Act-HIB, педиатъра я постави в ръчичката подкожно. Ваксината е на фирма Aventis  Pasteur, в указанията за дозировка пише че при възраст от 1 до 5 години се слага само една доза 0.5ml, аз по никакъв начин не мога да накарам лекарката ни след 8 седмици да сложи бустер доза(както вие ми препоръчахте), тя казва, че ще спазва указанията на производителя. Въпросите ми са: правилно ли е поставена ваксината(мястото на ваксинацията), за какви реакции трябва да следя внимателно и има ли изобщо полза от ваксината след като беше поставена само една доза. Предварително ви благодаря за отделеното време. Синът ми навърши 1 годинка на 26.01.2006 г.

ПОДКОЖНО??? Това е листовката на производителя на ваксината! Вижте много добре какво пише на стр. 8! Това беше коментирано тук.

A child 12 to 14 months of age should receive 1 dose of Haemophilus b Conjugate Vaccine followed by a booster 2 months later.

Малко по-нагоре е обяснено и за мястото където се поставя, а имено:

...is administered intramuscularly in the outer aspect of the vastus lateralis (mid-thigh) or deltoid.

# 289
@buni

Съжалявам, но ваксината не е поставена правилно-слага се интрамускулно. Аз лично до 1.5 годинка не слагам интрамускулни ваксини в делтоидният мускул на ръката ( с изключение на противо-грипната ваксина), а ползвам предно-страничната част на бедрото.
Подкожното приложение на тази ваксина (Акт-Хиб) е крайно неприемливо (простете, груба грешка е, буквално казано).
Моля, разпечатайте указанието за употреба на ваксината акт-Хиб и предложете на педиатъра да я прочете внимателно. Моля, сложете втората доза на тази ваксина стриктно интрамускулно!

# 290
  • София
 Цитирам листовката на ваксината: Administer preferably via the intramuscular route or via the deep subcutaneous route.
Dosage -From 1 to 5 years, a single 0.5 ml dose.
Защо тогава това нещо го пише на листовката на Aventis. Kакви могат да са последствията от неправилно поставяне на ваксината?

# 291
Kакви могат да са последствията от неправилно поставяне на ваксината?
Липса на имунитет.

# 292
  • София
Добре но каква е тази листовка тогава какво да правим ние, които сме с друго образование, нали все пак това е листовката на Aventis, господи къде живеем?

# 293
@buni
Ваксината се слага интрамускулно. сигурни ли сте, че ваксината е оргинална?
Така пишеше в много старите листовки-преди 1999...
Мисля, че листовката която цитирате е от една английска уеб страница и не е тази, вътре в опаковката. Само на тази уеб страница съм срещал (неправилно) да се препоръчва подкожна употреба.

# 294
  • София
Смятам, че е оригинална поръчах я от национална търговска лига, ваксината е произведена на 21 June 04,годна до 05.2007, тази листовка е вътре в кутийката(posledna redakcia 2000), дори няма превод на български език, упътването е само на английски и френски. Сега разговарях с техен управител(търговска лига), тъй като съм страшно притеснена да не се случи нещо лошо на детето ми в резултат от неправилното поставяне, от търг. лига ми отговориха,че това е официалното предписание на фирма Aventis и ваксината се бие и по двата начина, даже за малки деца по-често избирали подкожния път и ваксината се бие само веднъж пак според препоръките на Aventis, досега не съм чула в БГ доктор, който е съгласен да бие бустер доза и то именно заради тази листовка. Дайте ми съвет какво да правя,след като ваксината вече е поставена така? Опасно ли е?

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 15:43 от buni

# 295
@buni
Те нямат опит и затова не знаят (Търговската лига). Ваксината се поставя интрамускулно. И нужните ви дози са две, както писахме по-горе.
Ето официалната препоръка на CDC:
http://www.immunize.org/catg.d/rules1.pdf
Тук е официалната имунизационна "библия" за всички, които работим ваксини днес и по-специално ви давам главата за Акт-Хиб:
http://www.cdc.gov/nip/publications/pink/hib.pdf

За Хиб ваксината няма национални различия в броя дози и начина и на приложение. Няма абсолютно никаква опасност за детето Ви от подкожният начин на приложение!! Нищо не трябва да правите и от нищо не трябва да се страхувате!! Под въпрос е само резултатността на направената доза, но ако сложите правилно втората доза детето ще е защитено напълно. Без втора доза няма правилна имунизация.

Оставете какво говорят и пишат-листовките им очевидно са неактуални или внасят партиди АктХиб от страни, за които не са си пренаписали листовките, тъй като няма никакъв официален контрол. Ако ги запитате официално ще ви кажат, че я произвеждат специално за БГ като за подкожно приложение. На въпроса с какво се отличава по-специално тази партида, че да е за подкожно, щом като всички останали партиди Акт-Хиб в Европа са за мускулно приложение, ще си "глътнат езика"...
Задължение и грижа на педиатъра е да е добре информиран!!
Sanofi-Aventis са известни с този начин на дезинформация. Ако погледнете линк-а на SafeHeaven ще отбележите как подчертават изключително интрамускулното и приложение. Но това е страница предназначена за Американският пазар. Ако там дори споменат подкожно приложение ще им забранят ваксината. Ако четете страниците на Sanofi-Aventis за Европа обаче, там пише различни неща-препоръчително интрамускулно, но можело и дълбоко подкожно. В местата удобни за ваксиниране незнайно защо обаче посочват само тези, които стават само за мускулна апликация.

Тоест Sanofi-Aventis нямат мнение по въпроса и се нагаждат както им харесва в зависимост от обстоятелствата. Например, ако в БГ им кажат да я лицензират за правене "в гръбчето", ще я лицензират без срам, въпреки че ако същото направят в САЩ ще ги отрежат от пазара.
Между нас работещи педиатрия отдавна е прието, че ваксината се поставя само интрамускулно. Има редица проучвания показващи разлики в резултатността, ако се слага подкожно или глутеално отзад "в дупето" (мускулно).

Просто следващата доза сложете я правилно!

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 16:13 от Birdie

# 296
  • София
Много благодаря за отговора, само не виждам къде ще намеря педиатър, който да сложи втората доза, всички цитират листовката на Aventis като евангелие и това е. Кой е най-късният период, в който може да се сложи втората доза, знам че мин. е осем седмици. Ако можете да ме насочите към компетентен с ваксините педиатър в София...или поне към някой, който да се съгласи да направи втората доза правилно.

# 297
  • Вече в моята си приказка...
Искам да попитам след две годишна възраст какви и кога се слагат ваксини? Ивайло е ваксиниран от всички задължителни ваксини.

# 298
Кой е най-късният период, в който може да се сложи втората доза, знам че мин. е осем седмици.
Няма максимално късен срок-щом сте направили 1 доза във възрастта 12-14  месеца би трябвало да сложите и втората доза. До възраст 5 годинки, над която не се препоръчва поставяне на Акт-Хиб. Но най правилното и полезно за детето е да я сложите на възраст 14-15 месеца.

# 299
Искам да попитам след две годишна възраст какви и кога се слагат ваксини? Ивайло е ваксиниран от всички задължителни ваксини.
*Хепатит А->>Havrix 720 UI (например)-две дози-втората 6м-12 м след първата доза.
*Превенар (ако можете да я намерите или закупите)-1 доза само в тази възраст.
*Акт-Хиб->>1 доза само ви трябва.
*Менингит С->>ако ползвате марката Нейс-Вак-С Ви е нужна само една доза.

Общи условия

Активация на акаунт