Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 378
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 315
@Daisy*
Моля, чувствайте се удобно (както и всички други) да коментирате, питате, обсъждаме.
"съжалявам, ако съм ви подразнила с некомпетентните си въпроси ..."-няма некомпетентни въпроси. Има само некомпетентни отговори. Искам всички да се чувстват удобно и да питат каквото желаят.

# 316
Здравейте!
На 23.01. ваксинирахме детенце с Тримовакс - ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. На 30.01. се появиха първите симптоми, които педиатърката определи като реакция от ваксината - температура, която вчера и оня ден стигна 39.5 градуса, обрив под формата на малки червени пъпчици без връх, които не я дразнят. 4 дни сваляхме температурата с Нурофен и Calgol. След като и тази нощ вдигна температура /ок.38.5/, педиатърката ни изписа Суметролим. Днес дадох за пръв път. От вчера е и с разстройство. Лимфните възли не са подути, но гърлото е зачервено и има малко сополи. Кашлица няма.
Въпросът ми е - това наистина ли е реакция към ваксината? Има ли опасност за околните - деца и възрастни? Рубеола ли е?
Има ли връзка с това, че 3 дни след ваксината аз спрях да я кърмя? Уточнявам, че поне 15 дни преди това е сукала само вечер за приспиване. Днес я накърмих отново, защото отказва сок и вода, а са нужни течности ...
Ами май това е ...
Благодаря!

# 317
  • Варна
Здравей Бърди!

Имам въпрос за Тримовакс ... дали  имаш впечатления от тази, която поставят в Бг по отношение на страни4ни реакции и по-добре ли е да си закупя такава на GSK или Aventis. Има още половин година дотогава, но да знам.

Благодаря за отделеното време!

Всичко хубаво и повече усмивки  bouquet

# 318
Ето тук открих интересно и подробно четиво за тази ваксина:
http://www.cdc.gov/nip/publications/VIS/vis-mmr.pdf

# 319
Въпросът ми е - това наистина ли е реакция към ваксината? Има ли опасност за околните - деца и възрастни? Рубеола ли е?
Много трудно е да се отговори на този въпрос от разстояние. Аз лично не съм виждал постваксинални усложнение от ММР-може би работя с добра ваксина? не знам...

# 320
Имам въпрос за Тримовакс ... дали  имаш впечатления от тази, която поставят в Бг по отношение на страни4ни реакции и по-добре ли е да си закупя такава на GSK или Aventis.
Аз работя изключително с Priorix. И съм много доволен от нея. Видях и на БГ страница на СКБ че се внася в БГ. Слага се междувпрочем подкожно.

# 321
Здравейте! Има вероятност малкия ми син да се разболее от Варицела - имаше контакт. Педиатърът ни ме предупреди че след прекарана Варицела рязко спада имунитета и затова 6 месеца след нея не е уместно да се правят имунизации - заради големия риск детето да се разболее от болестта, за която се поставя ваксината. Вие как бихте се изказали? Тъкмо мислих да търся Приорикс... Предстоеше не тази имунизация. Thinking

# 322
Здравейте! Има вероятност малкия ми син да се разболее от Варицела - имаше контакт. Педиатърът ни ме предупреди че след прекарана Варицела рязко спада имунитета и затова 6 месеца след нея не е уместно да се правят имунизации - заради големия риск детето да се разболее от болестта, за която се поставя ваксината. Вие как бихте се изказали? Тъкмо мислих да търся Приорикс... Предстоеше не тази имунизация. Thinking
Изчакайте да изтече инкубационният период. И ще се види тогава.
Няма общо прието официално действащо правило, за това, колко време след прекарана варицела може да се направи ММР. Приема се правилото за приложение на две живи ваксини (ММР и варицела, например):
*могат да се направят заедно, само ако се направят в един и същ ден и визита.
*ако се разделят, минималното разстояние между двете ваксини трябва да е 28 дена.

6 месеца? Не съм срещал подобно нещо. Може ли колежката да посочи статистически (или друг вид) данни?

# 323
Здравей Birdie, Бих искала да те попитам какво ще стане и най вече какво да очаквам ако на детето ми бият ваксина с изтекъл преди 1 месец срок Това ни се случи вчера при известен столичен имунолог #2gunfire,който постави ваксина БЦЖ след отрицателна проба на манту.След като сложи ваксината ние с мъжа ми случайно я разгледахе и видяхме че срокът и на годност е изтекъл преди месец и четири дена. Тъй като се притеснихме извънредно много,бих искала да знам какво би могло да се случи. Детето е на 1,5г. Благодаря предварително

# 324
@Lil
Нещата повече зависят от това дали е съхранявана правилно до тогава.
Нищо не може да се направи сега. Ако бе някоя от останалите ваксини, дозата би се счела невалидна и бихме я повторили, но за БЦЖ това не може да стане. Няма опасност за детето. Въпроса е до ефективността на дозата.
Един начин да разберете състоянието е след 4-5 месеца да направите Манту. Ако то е по-положително от това преди ваксинацията, то последната е била ефективна (колкото и относително да е това, и при положение, че детето не е контактно на ТБЦ или болно от ТБЦ).

# 325
Много благодаря за отговора. Той наистина ни успокои. Нашите притеснения бяха,дали е може детето да развие ниакаква болест на имунната система,но явно това не е възможно. Благодаря най- искренно още веднъж.

# 326
  • Stara Zagora, Bulgaria
НЯКОЙ СЛАГАЛ ЛИ  Е ВАКСИНАТА ПНЕВМО-23?

# 327
НЯКОЙ СЛАГАЛ ЛИ  Е ВАКСИНАТА ПНЕВМО-23?
Pneumo 23 e полизахаридна ваксина срещу 23 щама пневмокок. Няма приложение при деца под 2 годишна възраст. Във възрастта 2-3 до 3.5 има много нестабилен ефект. Затова днес за възрастта над 2 се препоръчва новата полизахаридна MPSV4.

Последна редакция: нд, 05 фев 2006, 18:38 от Birdie

# 328
Здравей Бърди,

моят въпрос е за васксината Pentaxim. Моя бебо е на 2 месеца и 6 дена, ваксиниран е на: 1.12. Туберкулоза(БЦЖ), Хепатит В, 5.01 - Хепатит В и сега педито ни препоръча Pentaxim. Вашето мнение за тази ваксина? Дали е добра? Има ли някакви странични ефекти? Казаха ми да дам панадол една лъжичка преди да го ваксинират за да не дигне температура, според вас има ли смисъл от панадола или да му го спестия?И има ли някаква ваксина която изпускам? Хич не съм наясно с тези неща и ако може да ми кажете какво ваксина още трябва или някаква схема за да съм наясно какво да искам от моето педи?
Мерси!

# 329
Pentaxim e петвалентна и съдържа ДТаК+ИПВ+Хиб. Аналогичната шествалентна ваксина на същата фирма (съдържаща и Хеп.Б) бе анулирана в цяла Европа в края на 2005 поради сериозни проблеми с Хепатитната съставка (липса на нужната ефективност). Както се оказа по-късно, в научно списание Vaccine от месец 05/2005 са били публикувани данни за недобър отговор и към ДТаК и полио съставката на същата ваксина. Фирмата Авентис скри тези факти от публичното мнение и се позова само на проблема с Хеп.Б съставката.
Моята препоръка е да изчакате с употребата на тази ваксина. Нека се убедим, че съставките и не са тези от шествалентната (анулираната) с премахната само Хепатит Б компонента. Дотогава имаме добър избор:
*ТетраАкт-Хиб, Имовакс
*Инфанрикс, Имовакс
*Разбрах, че в БГ не може да се намери Infanrix-IPV-Hib.

Не ме разбирайте погрешно за Pentaxim. В момента нямам никакви данни за това, доколко е резултатна и дали не е шествалентната (анулираната) с отстранена Хеп.Б съставка. АЗ ЛИЧНО не се чувствам удобно с тази ваксина и изчаквам. Но тук може да намерите добри алтернативни решения, като Infanrix-IPV-Hib. ТетраАкт-Хиб е с цяла коклюшна съставка.
Най-сигурно за момента ( и отчитайки какво може да се намери в БГ) е Инфанрикс-Имовакс-Акт-Хиб (3 отделни ваксини).
Панадол преди ваксинацията? Не, сигурно не.

Можете ли да намерите Превенар (Превнар) в БГ?

Общи условия

Активация на акаунт