Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 569
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 45
Питане за Flu ваксината  Simple Smile
Детето ми не ходи на ясли и по принцип тази ваксина не е от задължителните, но се 4удя, дали да не я сложим  newsm78
Под 1 година, неболедуващо дете, аз лично не бих я препоръчал. Но бих взел 2 броя и бих ги съхранявал в случай на нужда.

# 46
Детето ми не ходи на ясли и по принцип тази ваксина не е от задължителните, но се 4удя, дали да не я сложим  newsm78
Под 1 година, неболедуващо дете, аз лично не бих я препоръчал. Но бих взел 2 броя и бих ги съхранявал в случай на нужда.
А ако все пак я сложим сега, крие ли големи рискове това, 4е е под годинка. Притеснява ме все пак, 4е контактуваме с много деца  newsm78
Тук, нищо 4е е топло, кампанията за ваксиниране ве4е запо4на. А и ваксините са безплатни.

# 47
А ако все пак я сложим сега, крие ли големи рискове това, 4е е под годинка. Притеснява ме все пак, 4е контактуваме с много деца  newsm78
Тук, нищо 4е е топло, кампанията за ваксиниране ве4е запо4на. А и ваксините са безплатни.
Коя ваксина използват-атенюираната(LAIV) или тривалентната (TIV)?
В две дози по 0.25мл?

# 48
Не пише  newsm78
Само е указано -  type 6-36 months

Мисля все пак да я сложим  Simple Smile
Браво за помощта, която давате във форума  Grinning

# 49
Не пише  newsm78
Само е указано -  type 6-36 months

Мисля все пак да я сложим  Simple Smile
Браво за помощта, която давате във форума  Grinning
А...ок, разбрах->>Инактивираната е (тривалентна инактивирана TIV)-само тя има лиценз 6м-36м.
Да, можете спокойно да я направите, но са две дози през месец минимум (6м-9год).

# 50
  • София
Някой купувал ли е Превнар от Бг?Аз почти съм се решила да я сложа, но нямам представа с каква цена е...Да не е една месечна заплата Twisted Evil

# 51
Някой купувал ли е Превнар от Бг?Аз почти съм се решила да я сложа, но нямам представа с каква цена е...Да не е една месечна заплата Twisted Evil
76 Евро/дозата в Гърция  Thinking

# 52
Нека да питам още веднъж,защото не ми стана съвсем ясно.Значи предлагате да продължим с четворната ваксина,въпреки,че там коклюшната компонента май не е безклетъчна,а не да сменяме с Инфанрикс?Ако е така,още утре ще я поръчам.Чувам,че в момента липсват някои ваксини на пазара.

# 53
Нека да питам още веднъж,защото не ми стана съвсем ясно.Значи предлагате да продължим с четворната ваксина,въпреки,че там коклюшната компонента май не е безклетъчна,а не да сменяме с Инфанрикс?Ако е така,още утре ще я поръчам.Чувам,че в момента липсват някои ваксини на пазара.
Важното е да не сменяте ваксините-търговска марка и вид. От пълноценната коклюшна ваксина да получите изостряне на АД аз лично никога не съм срещал. Само риска от температура и зачервяване са по-големи, но нека не забравяме, че пълноценната коклюшна ваксина е с много добра имуногенност. Ако имате леко изостряне(ако възникне изобщо)  на сухата кожа или АД едно добро кремче ще реши проблема. В Гърция от 2002 няма пълноценна коклюшна ваксина-аз много я харесвах и никога не съм имал проблеми с нея.

# 54
Здравей Birdie,
Прегледах темата с голямо любопитство и не крия, че и за себи си научих доста полезни неща. Можеш обаче да си много по-полезен на мамите, ако избегнеш менторския тон. На моменти звучиш като отличник на черната дъска, който добре си е научил урока и гледа надменно съучениците си след като го е изрецитирал.
А като цяло по-скоро като мисионер сред аборигени. (особено обиден за всички е първоначалния постинг)
Кому е нужна тази апологетика на ваксините?
Българските мами са интелигентни. Не по-малко интелигентни са и колегите изготвили имунизационния календар на РБ. Изготвянето на един имунизационен календ има много измерения. ( епидемиологични проучвания, историческо наследство, икономическа база, лобита и като това не важи само за Бг)  Не случайно в имунизационния календар са посочени задължителните ваксинации, както и препоръчителните.
Нашата задаче е да дадем на майките информация относно заболяванията, възможните последствия от тях, наличните ваксини, възможните странични реакции и не на последно място усложнения (от най-невините до такива с доживотни последици). Мамите са тези които решават дали да имунизират децата си. Нямаш никакво право да даваш преценка дали един имунизационен календар е лош или добър. Самите фирми производителки строго препоръчват да се спазват практиките, утвърдени във всяка отделна страна.
Не забравяй, че ако болшинството от мамите тук са отворени към новостите и биха искали да имунизарат децата си с всички възможни ваксини, то една не малка част се страхува и то не без основание. (виждал съм дете тежко увредено доживотно от задължителни ваксини)
Бих ти препоръчал да постнеш противопоказанията и страничните реакции на горещо препоръчаните от теб ваксини, така както си направил и със схемите на приложение.
 Като заключение: Не го приемай като конфронтация, а само като опит да ти помогна да не изпадаш в крайност и започнатото от теб да има още по-добър ефект.
Успех в начинанието.

# 55
Уважаеми Dr.Yonov,
"менторският тон" е всъщност желание да се работи съвременно. Горещо желание. Аз знам какво пиша и за какво го пиша. Не може да правите ваксини на разни нетипични места, или да пропускате важни задължителни ваксини и да няма "менторски тон". В тези случаи Вашето незнание (или на когото и да е било) или неинформираност (или на когото и да е било) е във вреда на децата. Нужен е консенсус! По-добре "менторски тон", отколкото дори и едно дете с хемофилус или пневмококов менингит.

"А като цяло по-скоро като мисионер сред аборигени. "
-нищо подобно-не се чувствайте абориген->>просто е. Практиките и начините на работа Ви правят такъв, защото осъзнавате, колко неща не са наред. И колко неща ви убягват. Или с други думи казано:
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
Sir Alec Guinness

Не може една голяма част от педиатрията да е усвоила един код на комуникация, а Вие да игнорирате това, и да продължавате по старому( "кисел" от първият месец, сокче от 15-ият ден, студени ваксини, несъществуващи рахити, много "мухъл" от миналото). Не на мен трябва да се сърдите, щом като не сте "в крак".

"Кому е нужна тази апологетика на ваксините?"
Ваксинационните практики са едно от най-важните неща в педиатрията до 15 месечна детска възраст. И белег за зрялост и качество на една педиатрична школа. Точното изпълнение на ваксините осигурява защита и сигурност. Тази област е много динамична и непрекъснатото "сверяване на часовника" Ви предпазва от усещането за принадлежност към "аборигенското семейство". "Сверяването" се изразява в стриктен епидемиологичен контрол, на базата на който може да се вземат решения и провежда "политика". Вие УБЕДЕН ли сте, че данните, които Ви предоставя ХЕИ са база, въз основа на която можете да давате препоръки в национален мащаб?
MMWR или Института "Р.Кох" например, през ден-два издават различни по характер обяви, новости, препоръки,промени. Мислите, че те обичат да консумират хартия?? Да сте виждали това да става в БГ? освен при специални случаи на внезапни епидемии?

"Не по-малко интелигентни са и колегите изготвили имунизационния календар на РБ."-всеки сам се характеризира чрез ДЕТАЙЛИТЕ в работата си. Една ваксинационна програма без Акт-Хиб като задължителна ваксина, е НЕГАТИВНА характеристика, за тези работещи по ваксинационните програми. Също и препоръките за ваксинации в "гръбчето" (което пък си е направо шизофренично). Както и с години да не обновявате имунизационният си календар.

"Мамите са тези които решават дали да имунизират децата си."- нашата задача е да работим по такъв начин,че те да оставят на нас да решим (за повечето ваксини). Едно неимунизирано дете- полио например- е риск за всички останали в това общество. Следователно, да оставим нещата на свободният избор на всеки е просто наивно. Не случайно във всички добри календари се посочва възраст на децата, при която имунизациите се проверяват за липси.

"Нямаш никакво право да даваш преценка дали един имунизационен календар е лош или добър." -всеки има право на мнение. Моето мнение е аргументирано. Оборете ме, моля. Не забравяйте-прецизността е в ДЕТАЙЛИТЕ!

"Самите фирми производителки строго препоръчват да се спазват практиките, утвърдени във всяка отделна страна."-да, така е. Но те не могат даже и да си представят, че когато препоръчват интрамускулно приложение, Вие подразбирате и правите ваксината "в гръбчето".
Време е да осъзнаете, че позата "бодри, недоволни" не е актуална вече и ни поставя "там някъде в Ориента". Когато работите с максимално възможни хармонизирани практики имате език за комуникация с останалите и можете да бъдете възприемани "на сериозно", а не да ставате за смях. Ако се изолирате от останалите сте обречени-БГ е малка страна. Има други полета, където можете да проявите оргиналност, индивидуален подход, инициатива.
Въпросът не е Бърди и неговият език. Бърди просто му е тъжно да гледа някои неща и затова пише. Много българи работещи медицина навън, също го виждат, но избират да не се включват, за да не бъдат лично нападани.
Нужно е много работа и много ентусиазъм, за да си възвърнем позициите на водеща педиатрична школа в тази част на света. И много горещи спорове. Готови ли сте?

Последна редакция: чт, 06 окт 2005, 12:11 от Birdie

# 56
Здравейте Birdie.
Моля Ви да ми отговорите на следния въпрос, много е важно за мен и за мъничето ми: Два пъти до сега слагахме ваксината Имовакс Полио-неживата. Педиатърът сега иска да сложи живата ваксина /трети прием/, като твърди че така се правило и детето вече има имунитет, трябвало третият прием да е на живата ваксина. Четох че трябва и трите пъти ваксината да е една и съща, дори и от същата марка, но не мога да изляза на глава с Педито.  Обяснете ми моля Ви, какви може да са последствията и реакциите за детето, ако я послушаме, и какви аргументи трябва да изтъкне пред нея за да я убедя /ако се налага/, че трябва да сложим и третия път мъртвата Имовакс Полио?

Благодаря предварително за отговора.

# 57
Искам да попитам може ли да се слага на бебе противогрипна ваксина и ако да, след кой месец или година?

# 58
  • София
  Birdie, ще дадете ли все пак някаква информация за противопоказанията и страничните реакции от препоръчителните ваксини??? (Акт Хиб, Превнар)

# 59
Здравейте Birdie.
Моля Ви да ми отговорите на следния въпрос, много е важно за мен и за мъничето ми: Два пъти до сега слагахме ваксината Имовакс Полио-неживата. Педиатърът сега иска да сложи живата ваксина /трети прием/, като твърди че така се правило и детето вече има имунитет, трябвало третият прием да е на живата ваксина. Четох че трябва и трите пъти ваксината да е една и съща, дори и от същата марка, но не мога да изляза на глава с Педито.  Обяснете ми моля Ви, какви може да са последствията и реакциите за детето, ако я послушаме, и какви аргументи трябва да изтъкне пред нея за да я убедя /ако се налага/, че трябва да сложим и третия път мъртвата Имовакс Полио?

Благодаря предварително за отговора.
Важно правило при имунизациите ( и препоръка ) е да не сменяте вида на ваксините и търговската марка. Единствено изключение е хепатитната ваксина, където продуктите на СКБ и Авентис са пълно взаимозаменяеми.
За полиото не виждам причина да сменяте вида на ваксината. Инжекционното полио дава по-висок титър на антитела след първа и втора доза в сравнение с оралното полио. Ако на тази възраст комбинирате инжекционното с орално полио отговорът към тип3 на полиовируса е значително по-малък в сравнение с чистите схеми (или само орално или само инжекционно) (вж. Pink Book of Immunization Edition 2005-> Polio section p.6). Едва с четвъртият прием на орално полио (тоест ако продължите и завършите ваксинацията с него) титъра на антителата към тип3 на Полио вируса се изравняват с тези, достигнати при прилагане на "чистите схеми".
С една дума-оралното полио компрометира резултата, достигнат досега. По отношение на странични реакции няма разлика-все пак оралното полио се излъчва с изпражненията до 6 седмици след ваксинацията.

Общи условия

Активация на акаунт