Отговори
# 150
И точно в този ред на мисли Emily и viva_nova, понеже има жени, които не биха се спряли пред нищо да родят у дома, нека се узакони присъствието на лекар по време на домашното раждане. Защото не раждането у дома е противозаконно / за това няма да влезеш в затвора Laughing/, а присъствието на медицинско лице. Когато вече лекарите не ги е страх да асистират раждане в дома на пациента, рисковете ще бъдат сведени до допустимия минимум. Защото нека не се заблуждаваме, риск от усложнения по време на раждане могат да настъпят и в най-добрата болница и при най-добрия екип лекари и акушерки. Важното е по време на една такава рискова ситуация да има кой да отреагира и то на време.

Точно за това става дума - ако нещо се обърка, бебето или майката починат при асистирано раждане у дома, или някой от двамата получи някакво увреждане, то отговорността е на медицинското лице, което е присъствало. Но това медицинско лице е почти безпомощно /в случай на нужда от спешна помощ/, без всичката апаратура, медикаменти и други специалисти, които присъстват в една болница.
Не виждам кой е този луд лекар, който ще си сложи главата в торбата!
И колкото и подробно да е проследяването на една бременност, колкото и безпроблемна да е тя, никаква гаранция няма, че раждането ще протече гладко и без усложнения. /Както се случи при мен./ На всичкото отгоре има случаи, когато всичко изглежда наред, но проблемите се проявяват след първите 24 часа /и при родилката и при новороденото/. Ако те не са в болнична среда, как ще се реагира светкавично /при положение, че наблюдаващият лекар, който е изродил бебето, вече си е тръгнал/?
Понякога да реагираш навреме означава "за минута", но ако не разполагаш с операционна, дефибрилатор, инструмент за обдишване и т.н., защото едва ли който и да е лекар ще помъкне със себе си половината болница, за да се застрахова, че ще успее своевременно да направи най-уместното. Също така не случайно в болниците има екипи, които реагират - никога не се прави операция само от един оператор.
Много е сложно да се организира едно домашно раждане, това е истината. То лекарите едва насмогват в болницата, а как ли ще се оправят, ако трябва да присъстват на раждане и извън нея.

# 151
Аз съм съгласна, че рискове има, дори и при асистираното раждане в домашни условия. Факт е обаче, че в много от развитите страни раждането в домашни условия в присъствието на акушерка не е незаконно. Също се питам защо щом в България една жена не може да роди в домът си в присъствие на акушерка, може да роди в болница в която липсва неонатологично отделение. Не трябва ли да забраним и раждането в подобни болници? Според мен е доста рисковано да се ражда в къщи защото колкото и лека и безпроблемна бременност да сме карали винаги може да се появят усложнения, но тези усложнения могат да се появят и в болницата, а липсата на неонатологично отделение ще принуди лекарите да преместят бебето в друга болница и ето, че отново имаме проблем с времето, линейки, задръстване по улиците. Мен ме притеснява много повече факта, че има жени които искат да родят в болница, а не могат защото в близост до населеното място в което живеят просто липсва такава и се налага да раждат в домовете си. Също ме притеснява факта, че има жени които за да не рискуват отиват да родят в болница и накрая се указва, че в болницата няма банки с кръв и се налага да се доставят такива от други болници и ето, че пак имаме проблем с времето.
Цитат
Не виждам кой е този луд лекар, който ще си сложи главата в торбата!
Много са тези които са го правили, правят го и ще го правят.

# 152
  • Видин
И какъв е изводът - Не раждайте  Mr. Green

# 153
Неасиситираното домашно раждане е много опасно и никой не го оспорва.Даже ми се върти в главта, че "Естествено" също го отричат, само веднъж съм влизала на сайта ми, но помня че пишеше нещо такова.Да се пуска такава тема за рисковете е безсмислено - все едно да пуснем тема за рисковете от шофиране в насрещното без предпазен колан.Просто няма смисъл.А и тези, които са решили да го направят в никакъв случай не биха били повлияни от подобна тема.
Ако наистина искате да сте ефективни пуснете тема за рисковете от тютюнопушенето, или возенето на дете без предпазно стилче и колани, или от недоброто проследяване на бременността, или самолечението - все феномени, които са доста масови в България и ще са много по-полезни.Ако целта е да се заяждаме и празнословим, тогава няма какво да коментирам...
Наивно е да се мисли, че в болница се реагира светкавично и на минутата и всичко може да бъде предотвратено.Далеч не всяка болница разполага с анестезиолог и неонатанолог 24/7.В малките провинциални градчета също се раждат бебета, а болниците далеч не са обурудвани с "всички екстри" и често доктори недостигат. Какво сега, жените които раждат там да си посипят главите с пепел ли?В чужбина има много малки клиники само с акушерки и медицински сестри - не е домашно раждане, но не е и много по-различно от едно асиситирано такова. Няма операционна, два екипа и неонатанология, но се раждат много деца.
В България лекарите са превърнати в писарушки, болногледачки, санитарки и каво ли още не от тъпия стремеж за всичко да се вика и разчита на лекар.От една страна все обяснявате колко години са учили и колко ценни са познанията им, от друга - тези висококвалифицирани специалисти си губят времето да търсят пишки, натаманяват документи за здравна каса, седят на повикване за всеки, който си е платил, клечат между краката на всяка родилка, липсва единна електронна система за проследяване на съсътоянието на пациентите и затова на всеки преглед се започва от АдоЯ кой си и за какво се бориш, седят диванчапраз докато пациентките им се събличат/обличат (в чужбина един лекар обслужва два гинекологични стола и докато на единия се кипри и подготвя пациентка заедно със сетрата, която я разпитва за основните неща и попълва картон, на другия доктора реално преглежда - т. е. върши това, за което е учил 11 години, а не чака някой да се нацеди в чорапогащника си).Нищо чудно че са пренатоварени, изнервени, пробутват секцио и ускоряват раждания.Но пациентите им искат все повече и повече от тях.Ако може за всяка родилка по два екипа - за естествено и оперативно раждане, плюс отбор неонатанолози за детето - иначе се връщаме в 19ти век!И огромни болници като ТК и МД се задъхват от пациенти, родилки се настаняват по коридорите и прочее безумства.Но най-големият проблем се оказва "епидемията" от домашно раждащи - цели 9 за изминалата година!!!
А колко са си направили труда да помислят за тва, как биха реагирали, ако не успеят да стигнат до болницата?Колко са си направили труда да поговорят с мъжете си относно елементарни неща за първа помощ на раждащата и да ги подготвят за непредвидени ситуации?Защото съм сигурна ,че в България са се родили много повече от 9 деца в домашни условия инцидентно и непланирано.Франческа беше разказала че е обмисляла и тази вероятност, някой друг да сие  направил труда? Дали мъжете ви знаят за това що е пъпна връв и плацента?И дали не е по-полезно да се информират жените какво биха могли да направят, ако бебето ги изненада?

# 154
Нали говорим, че не може да се отреагира навреме! Няма нужната техника!.....
Моля ви се, престанете с теzи теории, кое се може да се случва "само" в къщи, а в болница - никога, моля ви, глупаво и неуместно е Outta Joint

В къщи не може да следите тоновете на бебето, в резултат на което то може да умре при ненавременна реакция. Защо да умира милото, защо? Ето това не мога да си обясня.
Разбрахме вече и за кръвоизливите....

Иzвинявай, Емили, но нищо не сме се "раzбрали"  Rolling Eyes Защото наистина се пишат глупости. Прекалявате в убедеността си. Защото ако някоя майка, която е преживяла това, прочете теzи твои лековерни писания, сигурно ще иzпадне в истерия. Не можело това, не можело онова.... Глупости..
И пак давам един пример, моя поzната миналия месец zагуби напълно zдравото си бебе, zадушило се бе в деветия месец на бременността й. Какво като щеше след седмица или две да ражда в болница и като ходеше на тонове преz няколко дни в това време??? Лошите неща стават бърzо и навсякъде и гаранция никъде няма.

Мисля, че поне това трябва да е ясно на всички, та не виждам как може да кажете тооолкова убедени, "това в болница не може да се случи.." нелепо е. Дръжте се естествено и да не се правим на Господ с такива иzкаzвания....

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 15:34 от Сова

# 155
  • Ню Йорк
Призовавам всички които не са да седнат и да прочетат пост номер 2871 от тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=338041.2865
Разказа е на квалифицирано лице и случая е съвсем реален. Мисля, че след като го прочетете внимателно ще разберете колко е опасно домашното раждане като цяло, било то асистирано или не.

# 156
Нали говорим, че не може да се отреагира навреме! Няма нужната техника!.....
Моля ви се, престанете с теzи теории, кое се може да се случва "само" в къщи, а в болница - никога, моля ви, глупаво и неуместно е Outta Joint

В къщи не може да следите тоновете на бебето, в резултат на което то може да умре при ненавременна реакция. Защо да умира милото, защо? Ето това не мога да си обясня.
Разбрахме вече и за кръвоизливите....

Иzвинявай, Емили, но нищо не сме се "раzбрали"  Rolling Eyes Защото наистина се пишат глупости. Прекалявате в убедеността си. Защото ако някоя майка, която е преживяла това, прочете теzи твои лековерни писания, сигурно ще иzпадне в истерия. Не можело това, не можело онова.... Глупости..
И пак давам един пример, моя поzната миналия месец zагуби напълно zдравото си бебе, zадушило се бе в деветия месец на бременността й. Какво като щеше след седмица или две да ражда в болница и като ходеше на тонове преz няколко дни в това време??? Лошите неща стават бърzо и навсякъде и гаранция никъде няма.

Мисля, че поне това трябва да е ясно на всички, та не виждам как може да кажете тооолкова убедени, "това в болница не може да се случи.." нелепо е. Дръжте се естествено и да не се правим на Господ с такива иzкаzвания....

Извинявай но мисля, че лековерни са твоите писания, понеже видиш ли лошото се случвало навсякъде тъй или иначе, дай да си го предизвикаме и в къщи. Целта е да се минимизират рисковете поне що зависи от нас. И не съм казала, че в болница не може да се случи, в болницата имат техниката да отреагират и да те спасят, а в къщи не. Ама по твоята логика утре може пък да ти падне тухла на главата та що да те спасяват... Кой е лековерния в случая не знам.

# 157
  • Видин
Не знам колко силна психика се изисква за да рискуваш живота на бебето си? Лично аз през цялата бременност треперех дали всичко е наред, притеснявах се и когато отидох да раждам в болница и при лекари, с техника и нужното образование. Не мога да си представя другия вариант...Нямам толкова смелост, лично аз.

# 158
Емили, няма да обяснявам повече. И не ми навирай думи в устата, ако обичаш. Никъде и никога съм каzала да се ражда в къщи, че чак пък и сами да си предиzикваме нещо. Много мраzя да се преиначават думи. Затова аz те цитирах, ти каzваш това: "В къщи не може да следите тоновете на бебето, в резултат на което то може да умре при ненавременна реакция. Защо да умира милото, защо? "

И аz се питам, zащо иzобщо да умират бебета, ама се случва, по дяволите....

Та точно zа това пак ще помоля, не се иzкаzвайте толкова категорично какво НЕ може да се случи. Няма такова, което не може. Има жени, които са го преживели, нека не ги zабравяме, неzвисимо къде им се е случило. И нямат бебета после, въпреки, че например са правили всичко "както трябва".

Нищо повече не ти каzвам, не се мъчи да ме нападаш zа неща, които дори не мисля.

П.П. Да, аz също си мислех zа раzкаzа на доктора в другата тема. Права си, Принцесо, той е zа тук.. За съжаление, случват се такива неща.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 16:48 от Сова

# 159
  • София - Рим и обратно
Явно вечно ще се дъвче рефрена: "Може и в болница да се случи".  Tired
Наистина няма смисъл да се коментира и предъвква едно и също. Хиляда пъти се повтори, че да, никой никъде и от нищо не е застрахован, просто като родител си длъжен да поемеш възможно най-малък риск, доколкото зависи от теб.

Е сигурна съм, че пак ще се намери някой, който да напише, че противничките твърдели, че "в болница това не може да се случи". Никой не го твърди, просто прави каквото трябва, пък да става каквото ще - личната ми максима.

# 160
За какво спорим всъщност?   newsm78

# 161
Ох, не zнам и аz вече  Tired
Дъвчело се едно и също...Ами да и аz това викам. Ама все си е така...
Тук дори да кажеш "съгласна съм с теб напълно", пак ще ти кажат, че си враг, никой не ще да чуе другия... Както искате, мисля, че обясних какво искам да кажа на достъпно ниво.

П.П. Мале мале  Shocked , какви сравнения прочетох наzад, чак не вярвам, че някой може да мисли по тоя начин. Не може да бъде  Crazy Значи страните, в които е zаконно да се ражда в къщи(zащото никой не се натиска zа неасистирано такова май), почти са уzаконили убийството. Прекрааасно каzано, браво   bouquet

Вие си продължете с гениалните умоzаключения, аz zа сега преставям да спамя, че ме досрамЕ  Peace

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 19:16 от Сова

# 162
  • Ню Йорк
Не спорим  Peace Опитваме се да информираме хората.

# 163
До сега всички казаха, че има рискове и понеже има хора които знаят, че не са в състояние да спрат една жена решила да роди в домът си предпочитат същата да има шансът да го направи в присъствието на акушерка на  теб не ти харесва. Защо? Или ти си на мнение, че ще успееш да я спреш?

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 00:16 от B & C

# 164
До сега всички казаха, че има рискове и понеже има хора които знаят, че не са в състояние да спрат една жена решила да роди в домът си предпочитат същата да им шансът да го направи в присъствието на акушерка на  теб не ти харесва. Защо? Или ти си на мнение, че ще успееш да я спреш?

Никой не бих искала да спирам аз например, всеки си е отговорен и достатъчно зрял. Но аз не мисля, че в близките 20 години ще е възможно в България: няма здравна система, която да задейства процеса, няма кадри, нямаме традиции в това отношение. Няма смисъл да се "легализира" нещо, за което не сме готови. По-трезво мислене просто трябва, да се огледа базата, за да се анализира каква "надстройка" може да се направи на тази база. Просто нашата е пълна 0, за жалост.
Сори за спама.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 07:45 от bobi40

Общи условия

Активация на акаунт