Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 285
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 2 865
  • София
В кои точно държави? Не знам за нито една, в която да се практикува такова нещо.

естествено, че никъде не се практикува такова нещо
поредната глупост е това
нещо като тази, че в шейново можеш да родиш в каквато искаш поза, включително в банята...
Казаха го по НТв и се отнасяше за Холандия, като обобщиха европейски държави.

И Антония Григорова го каза в бтв, но това категорично не е така.  Миналата на година, на срещата на европейската мрежа на организациите, които се занимават с раждането, представителите на Холандия специално подчертаха, че това е мит. Момичетата в Холандия също могат да кажат.

# 2 866
  • в страната на чудесата
има ли начин да се поиска трибуна в медиите, които са излъчили тази новина, за да се отхвърли? все пак в интерес на истината трябва хората да знаят как са нещата ...

# 2 867
Независимо дали се полага или се заплаща линейка пред дома - и двата случая у нас са неприложими, така че точно толкова абсурдна си остава идеята за раждане вкъщи за мен.

# 2 868
има ли начин да се поиска трибуна в медиите, които са излъчили тази новина, за да се отхвърли? все пак в интерес на истината трябва хората да знаят как са нещата ...

Мишка, права си по принцип, но не мисля, че "Денят е прекрасен" е предаване, което предполага такъв тип отговор. Може да се направи, когато отново решат да се занимаят с естественото активно раждане, а те сравнително често се занимават с това. В интерес на истината бях там, когато тоза откровенна лъжа беше изказана, но не я контрирах, както и част от другите неистини. Някак си след като д-р Ковачева ми каза да млъкна, не намерих повече смисъл да коментирам... В крайна сметка, човек има глава на раменете си и може да прецени, коя информация поднесена от екрана или от вестниците да приеме за чиста монета и коя да провери. Водещите и телевизията в случая не носят никаква отговорност за казаното от гости на предавания.... Но пък как да вярвам на лекар, който дори не си е направил труда да се запознае с материята, която коментира, а изказва гласно своите предположения по темата като неоспорими факти?!.... По що се отнася до законите у нас не можех да не се намеся - тях ги познавам, но да контрирам нечии убеждения за чужди практики, за които в момента не можех да извадя неоспорими доказателства, в това не намерих смисъл...

# 2 869
Привет на всички.
Отдавна не съм влизал... Броят на страниците много е напреднал. Не успях всичко да прегледам но прочетох едно изключително вярно нещо (Fri, p. 164), много синтетично поднесено, още едно (Britt, Archangel, p. 166) и една също интересна информация („Епизиотомии във Франция се правят на около 68% от първескините и на 31% от жените които са раждали вече веднъж или повече пъти” р. 164) ...
Всъщност влизам за да ви разкажа за един  случай от практиката на "Майчин дом". Съвсем пресен. Малко храна за размишление...
Млада жена, второ раждане (първото – протекло без проблеми), ражда нормално около 11.00 ч. Не се води рискова бременност, раждането се води очаквателно, без окситоцин, без Кристелер, напъва си се нормално, ражда нормално. Плацентата се ражда видимо цяла, на третата минута, след Метергин. (Да напомня – целта на поставянето на Метергин е да се постигне безпроблемно отделяне на плацентата и трайна контракция на матката след раждането на детето, да се избегне „отпускането” й,  което би довело до силно кървене)
Правят оглед на влагалището, малки, почти незначителни разкъсвания, зашиват се. Докато ги шият – започва да кърви отнякъде отвътре.
Правят по-дълбок оглед – кърви отвътре, кръвта идва от шийката, от към матката. Кървенето се засилва. Самата матка е леко отпусната, масажират я, тя се стяга но продължава да кърви.
Прави се кюретаж (разбира се - под упойка). (В такива случаи задължително се прави кюретаж защото може кървенето да е причинено от задържана част от плацентата (въпреки, че е била „видимо цяла”), може да е имало „добавъчна плацента” и т.н....). При кюретажа не се изважда нищо, кървенето малко намалява. Прави се маточно-влагалищна тампонада. С дълго марлено руло. Матката е добре контрахирана. Междувременно, разбира се, се изследва хемоглобина и разни други хематологични показатели и поради много ниския вече хемоглобин се изписва кръв и се започват активни реанимационни мероприятия. (Които впрочем продължават до края на цялата история – общо някъде към 5 – 6 сака кръв, плазма и мн. други неща...).
След около половин час тампонадата пробива. Започва навън пак да изтича кръв. Свиква се ЛКК (Лекарската Контролна Комисия - всички шефове на клиники и хабилитирани лица), преглежда се жената, прави се ехография - в матката, зад тампонадата няма кръв, т.е. кървенето идва някъде от т.н. „долен утеринен сегмент” (там, където според предварителните ехографски данни е била прикрепена плацентата).
Сваля се тампонадата, в централната операционна на „Майчин дом”, под упойка и започва пак оглед. Кървенето идва отвътре. При добре контрахирана матка. Правят се няколко обшивания на шийката там където минават големите съдове на матката и на шийката. Кървенето обаче не спира. Прави се опит да се обшие шийката отвътре, кървенето продължава...
ЛКК взе решение да се пристъпи към крайната мярка – махане на матката. Разбира се, на жената беше обяснено какво трябва да се направи и защо. Взе се нейното писмено съгласие.
При огледа на вече извадената матка се установи неравна повърхност отвътре на  долния утеринен сегмент, там където е била плацентата. Вероятно кървенето е идвало от там. След падането на плацентата там са се отворили големи съдове, които не могат да се притиснат от контракцията на матката след раждането (там, наоколо има много малко мускулатура). Нито пък могат да се достигнат при обшиване...
В момента жената е в добро общо състояние, хемоглобина след всичките вливания и кръвопреливания е в рамките на нормата. Бебето също е добре.

Въпросът, върху който предлагам да си помислите е – какво щеше да стане с тази жена, ако разчитайки на това, че „Не е рискова бременност”, че е „Второ раждане”, че „Всичко досега е вървяло добре”, и че „Жената по инстинкт си знае как да ражда„ - беше решила да роди в къщи ?
Смятате ли, че дори ако беше присъствал лекар той щеше успешно да реагира ? Щеше ли той ДА ИМА ВРЕМЕ за това ?
За колко време (в условията на София, не говоря изобщо за страната !) би могла да бъде транспортирана тя до най-близката болница ? И за колко време в тази болница биха могли да се организират всички тези неща, които се направиха за жената ? А реанимацията ?

Допълнителни, по-дребни въпроси – ами ако беше яла по време на раждането ? Трябваше преди даването на упойката да й се постави стомашна сонда и да се направи щателна стомашна промивка... Допълнителна загуба на време...

Или  ако не й беше направена клизма преди започването на  раждането ? С пълни черва да се маха матка е много опасно. Освен, че много пречат на оператора, съществува и сериозен риск от нараняване на черво...

Храна за размишление на тема „Раждане при домашни условия”...

# 2 870
Въпросът, върху който предлагам да си помислите е – какво щеше да стане с тази жена, ако разчитайки на това, че „Не е рискова бременност”, че е „Второ раждане”, че „Всичко досега е вървяло добре”, и че „Жената по инстинкт си знае как да ражда„ - беше решила да роди в къщи ?
Смятате ли, че дори ако беше присъствал лекар той щеше успешно да реагира ? Щеше ли той ДА ИМА ВРЕМЕ за това ?
За колко време (в условията на София, не говоря изобщо за страната !) би могла да бъде транспортирана тя до най-близката болница ? И за колко време в тази болница биха могли да се организират всички тези неща, които се направиха за жената ? А реанимацията ?

Допълнителни, по-дребни въпроси – ами ако беше яла по време на раждането ? Трябваше преди даването на упойката да й се постави стомашна сонда и да се направи щателна стомашна промивка... Допълнителна загуба на време...

Или  ако не й беше направена клизма преди започването на  раждането ? С пълни черва да се маха матка е много опасно. Освен, че много пречат на оператора, съществува и сериозен риск от нараняване на черво...

Храна за размишление на тема „Раждане при домашни условия”...

Доц. Сираков, благодаря за този пост!
Въпросите Ви са реторични.

Изходът щеше да е фатален!

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 22:05 от Persona

# 2 871
Какво друго би могло да се направи освен да се махне матката?

# 2 872
И какво е получила майката от болницата?
Премахване на матката.. край.. няма вече да ражда.. гадно, но факт!
А на всичкото отгоре ще ви е благодарна.

Защо трябва да се избързва с плацентата?
Метергин ...

Ако не се ползва Метергин, може и да доведе до по-рискова ситуация... но...

А за тези, които раждат вкъщи... си има превенции... както са и наясно за действия в такава ситуация.

Но нека не хвърляме прах в очите....и да използваме хората решили да раждат в къщи, защото е много ясно мнението на обществото... тук става въпрос за петицията и едно нормално активно естествено раждане!

# 2 873
Може ли да върнем дискусията към активното естествено раждане в болнични условия, за което, вярвам, става дума и в петицията?

# 2 874
  • в страната на чудесата
Доц. Сираков, какво показа хистологичното изследване на матката и плацентата?

ПП. Бащатко, случило се е така, защото не си бил наблизо  Joy

# 2 875

ПП. Бащатко, случило се е така, защото не си бил наблизо  Joy

Не виждам нищо смешно! Нито в моя пост, нито в този на доц.Сираков!

# 2 876
Независимо дали се полага или се заплаща линейка пред дома - и двата случая у нас са неприложими, така че точно толкова абсурдна си остава идеята за раждане вкъщи за мен.

така и не разбрах, след като стана ясно, че ЗА ТЕБ това е неприложимо и абсурдно и заяви това си мнение преди около месец и половина вече, защо продължаваш да го повтаряш все едно то се отнася до всички други жени и намекваш, че понеже ЗА ТЕБ  е неприложило, то и за тях трябва да е така? Ако аз реша,че ЗА МЕН са неприложими ваксините и ти забраня да си ваксинираш детето, съгласна ли ще си? Ти на мен ми казваш как да ражрам, аз пък ти казвам как да си гледаш детето.Често, нали?

впрочем, както са споменали по-горе, темата е за естественото раждане в болнични условия. Според мен това е най-доброто, което може да се случи и на това трябва да се обърне внимание.  Peace

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 21:09 от Archangel

# 2 877

впрочем, както са споменали по-горе, темата е за естественото раждане в болнични условия. Според мен това е най-доброто, което може да се случи и на това трябва да се обърне внимание.  Peace

То никой не го отрича това... в болницата може да си родиш напълно активно естествено... е малко ще подирижират нещата... ще форсират, това онова.. ама ти не се бой, здравната каса ще го поеме... няма никакви проблеми.. нали всички са живи и здрави... е малко кръв, може да се излее.. може и матката да ви изрежат... ама с напредъка на науката, то матката няма да трябва...

п.п. малко от хумора на мишката

# 2 878

То никой не го отрича това... в болницата може да си родиш напълно активно естествено... е малко ще подирижират нещата... ще форсират, това онова.. ама ти не се бой, здравната каса ще го поеме... няма никакви проблеми.. нали всички са живи и здрави... е малко кръв, може да се излее.. може и матката да ви изрежат... ама с напредъка на науката, то матката няма да трябва...

п.п. малко от хумора на мишката

е нали искаме да можем да родим естествено и недирижирано в болница...нали за това е целия зор Simple Smile

п.п на мен ми е интересен въпосът възможно ли е метергинът да е предизивкал това кървене като е форсирал ранно отделяне на плацента
не твърдя, че може, не знам, питам.

# 2 879
Ужасна история! Каква е причината за това усложнение? С всичката налична апаратура и умения на докторите не е ли могло да се избегне това развитие на нещата?

Общи условия

Активация на акаунт