Отговори
# 60
Еййй като чета из форума и оставам с впечатление че има масова вълна на неасистирани домашни раждания!А те са 9 за цялата изминала година.Ма направо куцо и сакато се е юрнало да ражда в къщи!Добре че форумската съвест бди и ги разубеждава!
Изобщо не съм с впечатление, че се агитира жените да раждат в къщи. Агитира се за това, да е възможно, при определени СТРОГИ условия, изработени от МЗ да са ВЪЗМОЖНИ домашни АСИСТИРАНИ раждания и в България, но до това има още мнооого път.А и да стане то такъв вариант ще изберат едва 2-3%, дори и по-малко.Няма да настане епидемия, хипитата няма да завладеят властта, скоро не се очертава да настъпи ерата на Водолея. Peace

# 61
Еййй като чета из форума и оставам с впечатление че има масова вълна на неасистирани домашни раждания!

Simple Smile Все още няма масово такива раждания. Но мълвата е тръгнала, дет` се вика, и вълната почва да се надига.

# 62
Ми в повечето европейски държави си я има тая опция от отдавна (за асиситирано домашно раждане) и се възползват едва около 1-2-3% от жените, с изключение на Холандия.Домашното раждане не е за всеки.Никъде не съм чула да се е надигнала вълна на масови домашни раждания, още по-малко ми се вижда вероятно в България да се случи.
То в европейските държави се разрешава и домашното обучение на децата и явяване само на изпити (у нас е забранено), но не се практикува масово, единици избират да обучават сами децата си в къщи.Като гледам на къде е тръгнало образованието в Бг може би не е лоша идея да се лобира за такава възможност и в България. Simple Smile

# 63
Рисковете при домашното раждане са същите като при болничното, дори и по-малко, защото се изключват тези, причинени от лекарите в процеса на раждане. Само че ако се стигне до тях в първия случай, изходът ще е много лош. Т.е. стигне ли се до усложнения, по-добре да си в болница, но целта на домашните раждания е точно да се избегнат голяма част от усложненията. Жените, които избират този начин са доста информирани, а не малоумни. И не съм видяла някъде из форума да приканват други майки да си раждат и те у тях. Да разкажеш как си родил изобщо не е същото като да кажеш - и ти го направи, надявам се го разбирате.

# 64
Аз съм за против раждането в къщи, но за това, да се променят условията в родилните домове, защото в момента не са на ниво.

# 65
  • София - Рим и обратно
 И аз съм много против една жена да роди в къщи! И не мога да разбера жените, които се съгласяват на това. Ами ако нещо се обърка, ако плацентата не се извади цялата,но явно тези хора не се замислят за последствията и за това, че освен рискуват своя живот рискуват и този на едно невинно създание.
Да, именно в това е въпросът.
Ако на някой му е зор да се прави на герой и да ражда вкъщи, никой не може да го спре. За каква толерантност говорим? Да ръкопляскаме ли за тъпия риск, на който е подложено едно бебе? Ок, майката е възрастен човек, упражнила е свободния си избор ("жизнено" важен пункт от целия спектакъл), прочела била един тон книги, рискува живота си - нейна си работа, така е. Обаче за това, че съществува риск и за бебето, ще ме извините, но тук няма свободна воля и бла бла тъпотии. Или все едно да кажа - не ми дреме кой как третира живота на детето си (в случая обезопасеното му, поне доколкото зависи от нас, раждане). Добре че са нелегални тия изпълнения (засега Rolling Eyes )

И на мен като Джуличка ми писна на шапката да се повтаря една и съща нелепица - и в болницата можело да се случи ooooh! Май излиза, че няма разлика дали интензивното е на съседния етаж или на 10 км (примерно)  newsm78

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 16:31 от 'Кафе с мед'

# 66
Аз пък не мисля, че има каквато и да било агитация от страна на привържениците на домашно раждане!
Както е казало едно от момичетата, те са достатъчно интелигентни и много информирани, дишане...етапи на раждането...рискове и всичко останало!Оставам с впечатление, че домашно раждане повече се практикува при второ или трето дете(предполага се че и раждането е по лесно), разбира се не е гаранция.
Изпитвам скрито възхищение към тези жени, но аз  не бих го направила!Ако трябва да бъда честна дори не бих родила нормално без епидурална!
Твърдо съм За домашно - асистирано раждане!Трябва да се даде избор и тук!

# 67
  • София - Рим и обратно

Както е казало едно от момичетата, те са достатъчно интелигентни и много информирани, дишане...етапи на раждането...рискове и всичко останало!
Брей, за тези знания, наистина си трябва бая интелигентност - описани са в почти всички броеве на "9 месеца" и подобни  Crazy

Добре, щом като да имаш информация и да си чел много по въпроса е достатъчно, що ли гинеколожките не си раждат все у дома, питам аз?

# 68

Както е казало едно от момичетата, те са достатъчно интелигентни и много информирани, дишане...етапи на раждането...рискове и всичко останало!
Брей, за тези знания, наистина си трябва бая интелигентност - описани са в почти всички броеве на "9 месеца" и подобни  Crazy

Добре, щом като да имаш информация и да си чел много по въпроса е достатъчно, що ли гинеколожките не си раждат все у дома, питам аз?

Щото, щото....Щото е въпрос на личен избор. И не касае само гинеколозите.
Щото решението как да се появи на бял свят детето ти е твое /ако няма показания това да стане по различен от исканото от теб начин/.
Ми що едни избират да раждат вагинално, а други секцио? А?

А знанията дето се леят на талази от списания, форуми и книжки болшинството не могат да ги приложат на практика в родилна зала.

# 69
Ех сега , ама как се хващаме за всяка дума!
Въпрос на избор!
Не става въпрос само за информираност , но и за силно вътрешно желание!

# 70
  • Ню Йорк

Брей, за тези знания, наистина си трябва бая интелигентност - описани са в почти всички броеве на "9 месеца" и подобни  Crazy

Аз почвам да се чудя що ли гинеколозите си губят по 10 години да учат и специализират ми не вземат да дойдат у форума да ги научат "интелигиентните млади хора" кое как се прави  ooooh!  Българина най-много обича да дава акъл за неща дето не ги разбира.

# 71
  • София - Рим и обратно

Ми що едни избират да раждат вагинално, а други секцио? А?

А знанията дето се леят на талази от списания, форуми и книжки болшинството не могат да ги приложат на практика в родилна зала.
И двете сравнения ми звучат неуместно.  
Първото, защото не говорим за начин, а генерално - за място.
 А второто, защото в родилна зала никой не разчита само на прочетеното в книжки и списания, а на персонала, който е наоколо за тази цел. А пък информираните, прочели "купища" литература по въпроса, останах с впечатление, че стоят на тази основа.

# 72
Споко, на гинеколозите няма да им избягат родилките.
Като слушам/чета не са се юрнали тълпи бременни да раждат в домашни условия.
98% от българките се доверяваме на болничното заведение що се касае до раждането на децата ни.

Кафе с мед, пак питам, какво ни интересува взетото от другите решение?
Аз съм против както раждането у дома, така и секциото пожелание, но що се касае до мен самата.
Против решенията на чужди за мен хора не ми влиза в работата да се обявявам.
Кой къде, как рискува живота си и този на нероденото си дете не ме вълнува.
Осъждането на нечии избор не ми е по-вкуса.

Принцесо, родината на домашното раждане не е България, та да умозаключаваш, че "БългаринЪТ най-много обича да дава акъл за неща дето не ги разбира".

# 73
Към Галактическа принцеса - може би трябваше да оформите заглавието като "Рискове и последствия от неасистираното раждане в домашни условия, защото само такова домашно раждане се практикува в момента в България, а то е много по-опасно поради отсъствието на АГ-лекар или акушерка.

И не съм видяла някъде из форума да приканват други майки да си раждат и те у тях. Да разкажеш как си родил изобщо не е същото като да кажеш - и ти го направи, надявам се го разбирате.

Янечек, страхувам се, че трябва да Ви поправя.

Много ми е странно защо е толкова кратка форумната памет и то при сравнително постоянни участници.

Нека да ви припомня развитието на едни неотдавнашни събития. В "Раждане вкъщи 4" в края на септември се включи момиче, което сподели, че обмисля второто му раждане да бъде у дома. Имаше определен здравословен проблем и липса на подкрепа от страна на семейството. Тогава много от списващите там изразиха съмнение, че раждането у дома е добър вариант за нея, но някои от доайените на групата взеха "присърце проблема на Л." и я мотивираха да ражда у дома:

Цитат
Meg!: Засега не виждам причина, нещата при Л. да не станат както тя ги иска. Клер ми даде страхотни съвети за нея, а и хомеопатията ще помогне.

Meg!: По ред причини е много вероятно Л. и бебето й да попаднат в болница до 24 часа от раждането и ако тя не подпише информираните съгласия за себе си и бебето, може да даде само съгласие да се следят въпросните показатели и да се чака.

Котката Марта: Мислиш ли, че това не обезсмисля домашното раждане - като имаш предвид отношението към дръзналите да не се подчинят на системата...

Meg!: О, категорично не! Със сигурност ще има не малко упреци в болницата, но силата, която ще я залее след това събите вкъщи и всичко, което ще направи в процеса на подготовка, ще я изолират почти от всеки евентуален тормоз. Тя има и подкрепата на сестра си, която може да бъде до нея в голяма част от времето, а това много много ценно.

Впоследствие момичето все пак отива да роди в болница, но не подписва информирано съгласие и отказва интервенции така, както виждате, че е посъветвана по-горе. Вследствие на това се е стигнало до конфликт с персонала и естествено до драматичния "Протест за защита на правата на родилката", на който иронично инициатори бяха същите онези хора, които допринесоха да се развие толкова печално раждането й.

Та сами си правете изводи, дали няма откровена агитация за неасистирано домашно раждане от хората, които неуморно отварят теми за "естественото" раждане, за раждането вкъщи, против секциото и т.н.

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 18:51 от Persona

# 74
Koй дава акъл? Някой да ми посочи къде раждащите у дома си дават акъл на другите? По-скоро другите набиват канчето на естествените.
И информация не се черпи от списание "9 месеца", изобщо едва ли тази литература я има някъде преведена на български.
Темата за рисковете от домашното раждане ли е или да се предброим възмутените и раждащи културно в болници  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт