За гальовните имена и още нещо

• 9 624
  • 85
  •   1
Отговори
# 15
 Изкилиферчено името на Сърфов звучи просто трогателно - Гюнтерчо Crazy. Да не говорим за съседката ми Гудрунка. Сещайте се, че не използвам умалителни - в къщи те са сигнал, че ако нещо не бъде свършено в следващите 30 секунди ще започна да сипя гръм и мълнии.
 В семейството ми никога не са се използвали умалителни, завършващи на -че и -ка. Просто имената ни трудно се връзват с нещо такова - Теодор, Соня, Тамара, Тервел...

# 16
Аз  не използвам често умалителни имена, но съкращавам имената.
На немски е трудно да се каже Божидар и почти всички казват на сина ми Боби, но много ме дразни, когато накой му каже Боб  Mr. Green

# 17
  • След завоя в дясно
Изобщо не ми пречи използването на умалителните имена даже понякога се получават доста остроумни  и сполучливи комбинации, това си е богатство на езика.
Нещо, което повече ме притеснява е постоянно използване на чуждици къде на място къде не съвсем в езика. Получава се една малка почти неразбираема каша ooooh!

# 18
Българско съкращение на моето име не ми харесват. Дете от смесен брак съм и името ми е типично американско Мелинда.  А в БГ всички ми казват Мими което ми е много странно.

# 19
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Аз  използвам умалителни имена, имам пред вид завършващи на -чо или -че само когато децата (обикновено) нещо са сгафили .  Но имената на децата ми са дългички и се обръщам към тях със съкратения им вариант- Маги, например.

# 20
  • Между гори и планини
В градината синът ми е Стивънчо.... и той много си го харесва. Всички момченца имат "чо" накрая  Laughing (Калоянчо, Алексанърчо...)
Няма проблеми за мен, у дома е Стиви, Стивън, буболечка, маймунка, сладкишко.... и т.н... тъй че едно "чо" след името дори ми звучи сладко.
Иначе думи не умалявам.

# 21
В градината синът ми е Стивънчо....
Това би ме докарало до гняв моментално Grinning Не ползвам и не харесвам умалителни за имена собствени и нарицателни,не ми прави добро впечатление и в околните ако го правят,по повод децата съм казала от години и никой не си позволява да ги "-ка,-че- и -чо" сва. Ако нещо е малко го определям като такова с прилагателно.

# 22
Anette, а как му викат на твоя Стефан- Стефан или Стивън? Обожавам го това име, да знам за в бъдеще... Laughing

# 23
Anette, а как му викат на твоя Стефан- Стефан или Стивън? Обожавам го това име, да знам за в бъдеще... Laughing
Та да посемеят със Стивън и да видиш как хапя LaughingНикога не са се пробвали дори,може би 1-2 е бил стефАн и толкоз; името работи чудесно за нашите нужди и разбирания,от 1 го запомнят и няма грижи нито със спелинг,нито с произнасяне.

# 24
Как си го спелнала- Stephan ili Stefan?

# 25
Не разбирам какво му има на детенце, още Вазов го е използвал в своите стихотворения.

Може би иска да каже че я дразни манията да се използва тази дума без да се членува - "детенце ми е болно", "ако на детенце му се яде нещо" и т.н. Това от форума го научих и го срещам ужасно често, и ужасно много ме дразни. Не разбирам каква е тая мода  ooooh! ДетенцеТО си звучи напълно нормално, защо му е да се окастря така...

Иначе и аз съм голяма почитателка на умалителните при имената, и с мярка за съществителни не-нарицателни. Умаляването на едно име винаги го приемам като знак на близост, приятелство. Като бях малка, децата които не ме харесваха ме наричаха с цяло име, за да покажат че не ме искат, а приятелчетата ми викаха само с галеното. Оттогава може би ми е останала асоциацията, и определено мразя близки хора да ме наричат с цяло име. Усещам дистанция веднага. Но пък никой от роднините и приятелите ми не ме нарича на цяло име, и без да съм им казвала, и подхранват така асоциациите.

Мъжа ми (американец) също много харесва умалителните окончания в българския и на всичко слага -че накрая за майтап  Mr. Green Дори и на английски думи. И към неговото име прикачат окончания роднините ми, защото искат да покажат че им е мил и го приемат. Но с неговото име се получава еднооо... нали не могат и да го произнесат... та от Aaron стана Рончето  Joy Пак по-добре от Айрян, което е версията на едната ми баба  Tired

В категорията дразнители са ми неща като "какво си прайкате" или "чаоче" които една много добра приятелка използва, и колкото повече я будалкам за това, тя като че ли все повече ги използва напук  Laughing

# 26
Как си го спелнала- Stephan ili Stefan?
Stefan Philip Stefanov ,избрахме с ф заради фамилията му к беше пре-спелната и защото с филип много пх щеше да дойде.

# 27
  • Boston, MA
И аз използвам много гальовни и производни имена - Дани скоро разправяше "I'm not Данче, I'm Дани!"  Grinning Иначе и ние имаме познат, когото наричаме Джон-чо.

Мани детенце, парички как ме дразнииии. Ужасна ми е цялата лиготеност с умаляването - кафенце, заведенийце, до антибиотиче. Бррр.

Дидитке, много хубаво име има мъжът ти.

# 28
  • T"A
Може би иска да каже че я дразни манията да се използва тази дума без да се членува - "детенце ми е болно", "ако на детенце му се яде нещо" и т.н. Това от форума го научих и го срещам ужасно често, и ужасно много ме дразни. Не разбирам каква е тая мода  ooooh! ДетенцеТО си звучи напълно нормално, защо му е да се окастря така...

Не е мода във форума, и друг път съм споменавала - баща ми го употребява, когато говори за мен от както се помня, а той не е някакъв лигавещ се мъж, даже има т.нар. навремето "втора специалност" - филология (в см. грамотен човек е що-годе Rolling Eyes). Това е просто жаргон. Веднъж, пак при обсъждане в една от темите тук, стигнахме до извода, че е жаргон в София или нещо от сорта...

И аз, като други преждеписали, използвам българските умалителни окончания, за да изразя отношението си към даден човек (гальовното такова). Определено е богатство на езика, както си имаме и за обръщение "-е":  "Иване", "Петре" и т.н.

# 29
Може би иска да каже че я дразни манията да се използва тази дума без да се членува - "детенце ми е болно", "ако на детенце му се яде нещо" и т.н. Това от форума го научих и го срещам ужасно често, и ужасно много ме дразни. Не разбирам каква е тая мода  ooooh! ДетенцеТО си звучи напълно нормално, защо му е да се окастря така...

Не е мода във форума, и друг път съм споменавала - баща ми го употребява, когато говори за мен от както се помня, а той не е някакъв лигавещ се мъж, даже има т.нар. навремето "втора специалност" - филология (в см. грамотен човек е що-годе Rolling Eyes). Това е просто жаргон. Веднъж, пак при обсъждане в една от темите тук, стигнахме до извода, че е жаргон в София или нещо от сорта...

Хм, не знаех от къде идва. Разбира се не съм предполагала че е рожба на форума, просто споменах че тук за пръв път го видях. Всъщност отначало реших че е някой "модерен" жаргон който съм пропуснала през последните няколко години в странство, но явно е старичък. Някакси съм успяла за почти цял живот в София да не се сблъскам с него, за което се радвам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт