За гальовните имена и още нещо

• 9 616
  • 85
  •   1
Отговори
# 45
Моя син се казва Конър.Тук всички му викат така,никой не се опитва да го променя.Аз и мъжа ми му казваме Конър или Кико.Обаче дядото ни в България го кръсти Кончо Rolling Eyes
IИ бабата на моят мьж пртекрьсти снахата от Изабела на Зеребета. #Crazy
Слу4ва ми се да използвам умалителните, но гледам да се ограни4авам най/ве4е с моето дете.
весела тема Laughing

# 46
  • загубено
Аз в България съм чувала за хора който са кръстени з умалителни имена.
Николайчо,Стоянчо.Представям си как един мъж на 50-60 години си казва името.
Но такава е била традицията.
Тук в Гърция за умалително използват за жена -уля,например Анна става Ануля,Хара=Харуля.
Имат и други умалителни но тези са често срещани.

а ако се казва Мара , Маруля ли и викат hahaha Laughing

А според теб, дали има Мара като име в Гърция?

# 47
За Гърция не знам, но Мара изскочи напред последните години като желано име в Германия - след като в групата на детето са две Маралайн- ки  Rolling Eyes .

# 48
Аз в България съм чувала за хора който са кръстени з умалителни имена.
Николайчо,Стоянчо.Представям си как един мъж на 50-60 години си казва името.
Но такава е била традицията.
Тук в Гърция за умалително използват за жена -уля,например Анна става Ануля,Хара=Харуля.
Имат и други умалителни но тези са често срещани.

а ако се казва Мара , Маруля ли и викат hahaha Laughing

А според теб, дали има Мара като име в Гърция?

На Мара ще й казват Марица или Мараки. На Мариите най-често им казват Мараки на галено. А иначе -ица е най-често употребяваното умалително окончание за женските имена. Елена/Елени, примерно, е Еленица или Еленаки.
Към жените много често, дори към абсолютно непознати, се обръщат с "кукла" или "куклица".  Heart Eyes
Другото умалително акончание е -ула (не -уля). Ана, примерно, става Анула. Много имена, завършващи на -ула обаче изобщо не са умалителни. Примерно Ставрула, Хрисула и пр.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 13:58 от Tea13

# 49
Дъщеря ми е София, и понеже имаме нещо гръцко ( половин гъркиня съм), вкъщи и казваме и Софула. Наред с традиционното СОфи (ударението на О), Софси, Офи (тя така се кръсти) Laughing, Софа (руската ни жилка проговори) Laughing. Всичките умалителни имена влизат в употреба-само това исках да споделя. Laughing Единственото име , което никога не ползваме е СофИ (с ударението на И). Идва ми като Софи Маринова леко  Joy

P.S. Как можах да забравя звучното име Софка, с което я наричаме. Laughing

P.P.S. Забравих  и за Софица да напиша, и то влиза в употреба. И това май гръцко се води.

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 03:59 от Цонна

# 50
  • загубено
. Идва ми като Софи Маринова леко  Joy

Laughing
Аз последно за Софи Маринова бих се сетила.
София много хубаво име.

# 51
веднъж само казах галено на малкия "Яски-праски" и една съседка веднага го запомни и сега все така го нарича  ooooh!
иначе като им викам "Ясене, Деяне", явно съм объркала хората, защото някои смятат, че това са им точните имена и питат "как е Деяни? къде е Ясени?"

surfline, една от любимите ни книжки е "Приключенията на Тамарка" Simple Smile

# 52
Детето ми се кaзвa Янис. Тук в ДЕ се обръщaт кьм него с цялото му име. Понеже името е гръцко ние си се обръщaме към него с гaленaтa му формa - Яни. Тaкa му кaзвaт и в БГ.
Преди години един брaтовчед нa мaйкa ми го нaрече Янко - не бил Янис, бaш нaш Янко си бил... едвa се опрaвих от шокa, дaже чaк обидно ми стaнa Simple Smile
Зa щaстие никой от тогaвa не го е нaричaл тaкa.  Grinning

А кaто беше мaлък бaбa ми го нaричaше "Яненце" 

P.S.Kyde e kredora bre hora? S tezi kirilizirashti programi mi otnema 20 min.  da si obyrna i opravia postinga...  Close

# 53
  • забравих си мисълта...
Аз не харесвам умалителните имена завършващи на "че", или "чо", но нямам нищо против съкратените имена. Дразнех се и така и не разбирах, какво му е трудното да се каже на Vivien - Vivien (така се казва малката). Постоянно я наричаха или Вивиан или Вивиян. Ан-каха и ян-каха до припадък и когато ги поправях и казвах, че е Vivien, а не еди какво си там, една съседка ме попита: - Ама, защо сте я кръстили с мъжко име!?"  Joy Знам, че съседката в BG не е длъжна, да знае, че Vivien е женско име, но какво да направя, смешно ми е и то най-вече защото, когато казах, че това е женско име, тя така и не можа, да схване как така име незавършващо на "а", може да е женско. Все пак тя е учителка и аз очаквам от човек с добро образование малко повече познания, но...
Ние наричаме Vivien на галено Виви и ако някой си позволи нещо друго, веднага бива поправян докато се научи Simple Smile. Малкият е Laurent, до сега никой не се е осмелил, да го нарече по друг начин, защото занаят, че няма, да се получи, колкото и да им се иска, да му казват нещо друго.
Иначе тук в Австрия имат навика, да съкращават фамилните имена и да се обръщат към колеги или приятели с тях. Например Donabauer, се превръща в Doni и т.н. Така че мисля, че навсякъде го има това с умалителните имена, но аз лично винаги питам, как би искал, този с когото се запознавам (ако не е служебно познанство) да го наричам и стриктно се съобразявам с неговото желание.  Naughty

P.S. Arrows, аз ползвам тази програма и може би защото съм свикнала с нея, не губя кой знае колко време. Просто копирам и прехвърлям.

# 54
Забавна тема Peace
Умишлено кръстих големият ми син Алекс, а не Александър, макар че харесвам името, заради съкращението - Сашко или Сашо. И въпреки всичко един съсед все така му викаше Close Вкъщи си го наричаме галено Але Grinning
А малкият е Андрей, на него му викаме Анди. Сега е малко объркан, защото му викат по различен начин - кой както успее да каже името - Ендрю, Андрю, Анджрей Rolling Eyes Но мисля, че това тук е нормално, малко хора си казват името без да го спелват Mr. Green

# 55
аз сьм Анна и с името си се вписвам добре навсякьде, така че поне спелуването на първото ми име отпада. Обаче, когато бях ученичка, си мразех името. Винаги бях номер1-2-3 и редовно ме привикваха на дъската в началото на класа. Добре че нещата се промениха  Grinning

# 56
 Тук, в Холандия, умалителните имена се използват масово. И то не само между близки и познати, а и за официална кореспонденция.  В документите  често има графа рупнаам -  един вид  име за назоваване.
Например на свекърва ми името е Петронела ( Crazy), но тя си е избрала Ели.
Честно казано, аз също съм си съкратила името, но това не ми спестява спелването и различните вариации. Rolling Eyes

За щастие името на сина ми е кратко и не съм чувала производни.

# 57
Аз пък наскоро открих (с известна доза срам) че много англо имена, които мислех за пълни имена, са всъщност галени/умалителни. Например Джим е галено на Джеймс, Том на Томас, Тед на Теодор, Кен на Кенет, Боб на Робърт и т.н. Ако някой се води Джим или Боб по паспорт, като първо име, изглеждало странно и го подигравали че си няма "истинско" име, само галено. Не се бях замисляла.

# 58
Бил Клинтън е всъщност Уилиам Клинтън. Laughing

# 59
А, за Клинтън знам  Wink Но допреди няколко години не знаех, че Дик е Ричард например (какво умалително направо, нямам думи, ама айде  Embarassed ) Също, като се замисля, наред с Бил Клинтън колко световно известни особи са известни само с галените си имена. Например не съм чувала за Джеймс Кери, Робърт Сагет или Ричард Чейни. Само Джим Кери, Боб Сагет и Дик Чейни. Но пак си звучи добре, достойно. В сравнение с Гошо Първанов... ми не е същото  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт