Избор на училище за първокласник-Бургас

• 109 178
  • 799
  •   1
Отговори
# 285
  • Burgas
Е как може 2 деца да са резерва и да не ги приемат, това ми се струва абсурдно,как така не могат да ги сместят.

Имаше 15 резерви и някои изобщо некласирани.Имах предвид, всички познати деца от Лазур ,а те са доста - всички са приети във В.Априлов.
Имам познати там приети без да са от района Crossing Arms

# 286
  • Бургас
Има и други фактори-месторабота в близост,друго дете в у-щето,родители-бивши възпитаници и т.н., и все пак съм убедена ,че има приети не отговарящи,просто заради някой ние сме извън приетите.

# 287
Здравейте, мами на бъдещи първокласници,
поводът да пиша в тази тема се дължи на случайна среща вчера с бившата учителка на дъщеря ми от занималнята в началния курс.Разбрах, че набира ученици за първи клас за следващата учебна година.Аз лично съм изключително доволна от вниманието и отношението към дъщеря ми, от системната работа с нея и насоки за усвояване на учебния материал по време на посещаването на безплатната занималня в началния курс. Тя определено създаде трайни навици за подготовка и базата за самоподготовка в следващия етап на обучение на детето ми. Научи я как да прави план на уроците по разказвателните предмети, изпитвашя я, и й помагаше в преразкавзането им, правеше й системни диктовки и преразкази по БЕЛ, даваше й, както и проверяваше етапите на решение на задачите по математика.В четвърти клас, когато дъщеря ми реши да кандидатсва в мат.гимназия, при посещаване на занималнята, й давах сборници с по-трудни задачи, и молех учителката да й сверява решенията с отговорите.Определено дъщеря ми беше много доволна както от своята класна /която в момента не поема първи клас/, така и от всеотдайната учителка от занималнята. За да не звучи като конкретна реклама, само бих добавила, че не училището в което ще запишете своите първокласници е важно, а качествата на учителите, които реално ще ги обучават през следващите 4 години. Все пак, за този който се интересува от тази страхотна учителка, мога да пратя на лични нейното име и координати. Училището, в което работи тя е СОУ"Св.св.Кирил и Методий".

# 288
Моля за извинение, поради допуснатата си неточност в предния пост. Под "следваща" година съм имала предвид 2013, която е предстоящата учебна 2012/2013 година.

# 289
До всички родители на бъдещи първокласници, и до тези които се питат какво се случи, че не ни взеха в желаното училище и защо децата на ваши познати, които не отговарят на нито един от обявените критерии за прием са приети, а вашето дете не е измежду приетите, въпреки че отговаря поне на част от тези критерии. Причината, за да не ви вземат, вероятно съвсем не зависи от вас, още по-малко зависи от детето Ви, и не се ядосвайте излишно - всяко зло - за добро! Въпреки, че училищата обявяват критерии за прием на първокласниците и всички ние си мислим, че тези критерии стриктно се спазват и са определящи за приема - това съвсем не е така. При приема в ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Бургас, за 2012/2013 г. недобросъвестни родители си позволиха да излъжат "на гърба на децата", като излъгаха при отбелязването критериите, на които отговарят, при попълването на формуляра за прием. Отметнали са критерия "деца на родители, работещи в сферата на образованието" утвърдително, без да отговарят на този критерий и дори се хвалят, че са постъпили така. Вероятно са имали предварителна информация, че този критерий е с голяма тежест и ще им гарантира приема и постъпиха непочтено, спрямо другите, като излъгаха. В крайна сметка, обаче лъжата им, им гарантира приема. По този начин не малък брой деца от к-с "Изгрев" изненадващо не бяха взети в близкото до тях училище и родителите им трябваше в последния момент да се чудят къде да ги записват. В същото време такива, които реално не отговаряха на нито един от критериите за прием - бяха приети. За мен продължава да е неясно, какъв е смисълът да се обявяват кретирии за прием, при положение, че достоверността на декларираната от родителите информация по никакъв начин не се проверява. Не се изисква никакъв документ за месторабота на родителя, за да се потвърди, че детето действително е дете на родители, работещи в сферата на образованието. В същото време в ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Бургас, посочилите този критерий се приемаха с изключително голямо предимство. Съветвам Ви да имате едно на ум, като започнете да си избирате училище за вашия първокласник - все пак ролята на училището е да възпитава ценности, което задължително включва да прави необходимото да се бори срещу лъжата. Или това беше преди - в онези др. училища, в които сме учили ние. Май за днешните е важно само да си попълнят бройките, без значение по какъв начин - все пак от държавата им се плаща на ученик - незапълването на местата би означавало загуба на пари за училището. А пък на лъжливите родители - това което направиха е на тяхната съвест, ако въобще имат такава. Рано или късно - всичко се връща!!!

# 290
  • Burgas
Сега ми стана интересно за тези критерии, преди 2г когато подавах за дъщеря ми не съм отбелязвала никъде такива критерии е нямало. А сега след като защо тези критерии после не се проверяват с документ, какъв е смисъла от тях след като не е проверено всеки може да си пише каквото иска.

# 291
  • у дома
До колкото знам, в това училище е било голяма драма... Аз не съм попълвала такъв документ - кандидатствахме в друго училище. И от други приятелки знам за други училища, че не са го правили. Но в това училище, нещо се изживяват като елитни ... Има приятели, които живеят в нова кооперация до училището и поради факта, че блока не е нанесен на някаква карта не ги приемат  Tired ooooh! И въпреки, жалбите на родителите, пак не ги приеха... А, по-тъп критерий от "деца на родители, работещи в сферата на образованието" не бях чувала...

# 292
  • Burgas
И аз...... от кога пък ,,Климент Охридски" стана елитно училище  newsm78
Това с критериите голяма глупост, според мен е достатъчно това деца които живеят в района да са с предимство, пък вече ако има чак толкова мн желаещи да се измислят критерии, които после да се доказват, както сега при ел.класирането за детски градини.

# 293
В "Кл. Охридски" учат много деца на бивши ученици от това училище.
Една майка на дете, което непрекъснато тормозеше малкия ми син (когато беше ученик там), постоянно изтъкваше това, че била бивша ученичка в това училище като право да властва в него. После се оказа, че и други родители били имали това право, т.е. били бивши ученици там.  Rolling Eyes

# 294
  • Burgas
Това пък още по глупав критерий ,, деца на бивши ученици на училището" ми за внуци дали става  ooooh!

# 295
Това пък още по глупав критерий
Затова и синът ми отдавна вече не е ученик там.
От всички училища, които сменихме в "Изгрев" и "Зорница", в "Добри Чинтулов" мисля, че е най-добре.

# 296
  • Burgas
Това пък още по глупав критерий
Затова и синът ми отдавна вече не е ученик там.
От всички училища, които сменихме в "Изгрев" и "Зорница", в "Добри Чинтулов" мисля, че е най-добре.
Те не са ли само 3- Охридски, Йовков и Чинтулов.

# 297
А,  има и "Георги Бенковски".  Wink   В "Зорница".

# 298
Да попитам аз за адресната регистрация нещо-кое точно се води адресна регистрация,това което е като адрес в ЛК ли? И ако да-за да докажа къде живея сега за да сменя адреса  в ЛК със сегашния ще трябва нова карта? Или не е така?

# 299
Това,което ти е в личната карта,е постоянният ти адрес.Ако живееш някъде другаде,можеш да си направиш временна адресна регистрация,заради която не се налага да си сменяш личната карта.Например живееш в Изгрев,но се омъжваш и се местиш да живееш в Славейков,обаче понеже не си си сменила фамилията след брака,не ти се налага да си сменяш и документите.Правиш си временна адресна регистрация в Изгрев и готово Peace

Общи условия

Активация на акаунт