Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 143 054
  • 779
  •   1
Отговори
# 510
Банката, в която е нашия кредит е Булбанк, застрахователя е Кардиф и премията се заплаща от нас.

Друг пример са ДСК и техния свързан застраховател ДСК Гаранция, които при смъртен случай не считали за необходимо да предявят претенция докато солидарния длъжник- съпругата плащала заема. Закона не ги задължавал да предявят претенция към застрахователя  #Cussing out

Друга бира са Райфайзен, които без знание на клиентите си са прекратили всички полици живот на кредитополучателите.

Много от застраховките се сключват от лица, които нямат законово право да го правят, не притежават компетентността. КФН следи дали в централите има обучени кадри, а не дали леля Пенка от клона в Горно Нанадолнище е обучена и така се получава, че клиентите се обслужват некачествено.

Хеленка, няма да се счита за реклама да напишеш, коя е банката и кой е застрахователя, за който ти говориш.

В момента има много дела по застраховки и е обществена тайна, че застрахователи дори и осъдени бавят обезщетенията с години

# 511
Друг пример са ДСК и техния свързан застраховател ДСК Гаранция, които при смъртен случай не считали за необходимо да предявят претенция докато солидарния длъжник- съпругата плащала заема. Закона не ги задължавал да предявят претенция към застрахователя  #Cussing out

Айде да не ги коментирам тия, твойта емотка стига.
Просто нямат интерес да бъркат от единия джоб и да слагат в другия.
По-лесно е да се друса клиента.

Друга бира са Райфайзен, които без знание на клиентите си са прекратили всички полици живот на кредитополучателите.

За тези пък се вдигна голяма врява и ако не се лъжа имаше протести и колективно заведени искове.
Какво се случи в крайна сметка, възстановиха ли застраховките на кредитоискатлите и има ли наказани?

# 512
За Райфайзен ги задължиха да подновят застраховките и първоначално глобата беше 800 хил.,лв
но преди 2-3 месеца излезе резултат от дело и глобата е намалена на 100 хил. лв

Апропо КЗП е глобила Токуда Банк за непубликуване на методология за банков лихвен процент с крупната сума от 8 хил лв, чудя се как ще го преживеят направо

# 513
За Райфайзен ги задължиха да подновят застраховките и първоначално глобата беше 800 хил.,лв
но преди 2-3 месеца излезе резултат от дело и глобата е намалена на 100 хил. лв

Апропо КЗП е глобила Токуда Банк за непубликуване на методология за банков лихвен процент с крупната сума от 8 хил лв, чудя се как ще го преживеят направо

Как стават тия работи значи?
8 пъти по-малка глоба? newsm78
Що мен за липса на колан не ми пишат акт за 50 лв, пък като отида на гишето в КАТ да ми го калкулират на 6.25 лв? Примерно.

# 514
Тези застраховки са ми голямо чудене. Вече почти е сигурно, че сме се спрели на Пощенска, ДСК или Алианц и не знаем какво да изберем (остава само да си намерим "бърлога"). В Алианц ни излиза средно за сега, но финансират най-малко. Въпреки, че там лихвения процент е доста по-висок  (7.9%), застраховките са за сметка на банката и така вноската е с около 15-20Е по-ниска от Пощенска и с около 10Е повече от ДСК. Да, но в Пощенска и ДСК(ако си подновят отново условията, понеже вчера изтече промоционалния период), застраховките са % от месечната вноска и други фактори и ако увеличат лихвите по кредита и респективно вноската следва, че се увеличава и застраховката. Не знам колко са надеждни тези застраховки Sad
Има ли някой опит с една от трите банки и застраховките към тях? За сега май Алианц са най-приемливи, защото застраховките не влизат в месечните вноски, а и са си застрахователно дружество та може да са една идея по-добре... наистина не знам Sad
Само да уточня, че условията ни за кредит са да няма такса за предсрочно погасяване със собствени средства и такса за кандидатстване. Само тези банки го предлагат това за сега.

# 515
Опита на близките ни приятели за личен ли се брои?
Пощенска:
Стартова вноска 460 евро, три години по-късно плащат по 540 евро.
Алианс:
Застраховката е безплатна само първата година, после си я плащат сами.
Стартовият пакет е с по-малка лихва и разни комунални услуги, после се оказва, че те са само за промоционалният период калкулирани.
ДСК по мое субективно мнение имат неясна методология на изчисление на лихвата.

Не, че ви омаловажавам критериите, но таксата за кандидатстване по спомен newsm78 май вече малко банки я имат.
Или ако я има, то тя е 50 лв.
А това за предсрочното погасяване..., след коя година ви е важно да нямате наказателна лихва?
Защото Алфа банк нямат след 5тата, а МКБ позволяват по 10 % на година без НЛ погасяване.
Писала съм много подробно на предните страници.
За мен избора на банковият пазар в момента би бил:МКБ, Алфа или Експресбанк.

# 516
Странно, това за Алианц все си мисля, че застраховките са безплатни за целия период. Поне така ме увери служителката. Иначе, да, важно ни да няма наказателна лихва най-много след 2-3  година и това да не е само за % вноска. Надяваме се да успяваме да събираме пари и периодично да погасяваме главницата. ПИБ, ОББ и Емпорики имат или такса кандидатстване, или такса за предсрочно погасяване и за това ги изключвам като вариант.
Все пак благодаря, Бръмбофръц. Пак ще разгледам какво предлагат изброените от теб банки.

# 517
Пак ще разгледам какво предлагат изброените от теб банки.
На 29 страница съм писала за нашият кредит и проучванията ми за банките.

# 518
Благодаря, Бръмбофръц! Прочетох написаното от теб. Сега се зачетох и в условията на банката, но ми направи впечатление, че там искат и депозит и кредитна карта, което при теб го няма. Да разбирам, че обявеното на сайта им може да бъде предоговорено и част от пакет удобство да отпадне, така ли?

# 519
  • Варна
По принцип не обичам да правя реклама на банката, в която работя, но този път ще напиша, т.к. виждам, че вече няколко пъти се цитира в тази тема  Simple Smile. Става въпрос за МКБ Юнионбанк, а застрахователната компания е Булстрад.
Относно пакет Удобство - не/изпълнението на условията по него се следят на 3 месеца, т.е. ако в началото ползваш определени услуги, лихвата е една, след 3 месеца ако си включил други продукти/услуги или си прекратил ползването на някои, лихвата се променя съответно надолу или нагоре. Няма спор, че при официален доход на лицата и изпълнени повече от условията на пакет Удобство, ГПР по ипотечните кредити е най-нисък при нас. Ако някой иска подробности, нека ми пише на лични.

# 520
Май ме убедихте. Утре ще ходим и до МКБ Юнионбанк. Grinning
Дано вече решим на коя банка да се спрем и да успеем да се договорим за апартамента, който бяхме харесали, че вече взе да ми писва. Стискайте палци да стане.
Обикаляхме на още няколко огледа и просто се убеждавам, че сърцето ми е при първия апартамент. Брокерката само ни се чуди как се хвърлихме на първото, което сме видели Mr. Green
Дами, да ви попитам вие какво ми препоръчвате? Да се доверим само на една банка или да действаме паралелно с 2? Много ме е страх да не се провали нещо с банката, която сме избрали и да загубим двойно капаро Sad
Повечето банки сега предлагат безплатно кандидатстване.

# 521
  • Банкя

Дами, да ви попитам вие какво ми препоръчвате? Да се доверим само на една банка или да действаме паралелно с 2? Много ме е страх да не се провали нещо с банката, която сме избрали и да загубим двойно капаро Sad
Повечето банки сега предлагат безплатно кандидатстване.

Няма ли възможност да договорите по-дълъг период за финализиране на сделката, например 2 месеца? Thinking
Ние така постъпихме и продавачът нямаше проблем с това. Иначе преговаряхме с банката точно в отпускарския сезон - юли, август, септември и едвам ни стигнаха тези 2 месеца.

# 522
Благодаря, Бръмбофръц! Прочетох написаното от теб. Сега се зачетох и в условията на банката, но ми направи впечатление, че там искат и депозит и кредитна карта, което при теб го няма. Да разбирам, че обявеното на сайта им може да бъде предоговорено и част от пакет удобство да отпадне, така ли?
Няма го, да.
Нямаше парички за депозит.
кредитна карта ще ни издадат сега, 6 месеца след отпускане на кредита/не помня защо е така/.
Иначе що сметки можахме там включихме да минават.
Също и работна заплата на съпружеското тяло/моята не мога да я мръдна, пък и няма кой знае каква полза Mr. Green/.
Лихвата се получи прилична като се отне по малко заради текущите плащания.
Отидете и говорете, не искат пари за да ви сметнат какво и при какви условия биха ви отпуснали.
Пък ако ви хареса и отговаряте на условията тогава подавайте документи.

# 523
Да, ясно. Благодаря за помощта, момичета.
Имам още едно питане. Наистина ли ако покупката на имота се провали по вина на купувача, то той  дължи двойно капаро. Не знам дали брокерката не ме е излъгала (направо наплаши). Каза, че ако поради някаква причина провалим сделката, то тогава дължим трябва да платим още веднъж стойността на капарото, което е 10% от стойността на имота. Сега обаче намерих един примерен предварителен договор и това е валидно само за продавача. Ако ние като купувачи се откажем от покупката, горим само с вече даденото капаро.
http://www.izmamno.com/predvaritelen-dogovor
Някоя от вас да си спомня как е било при нея?

# 524
Гориш само с вече даденото капаро, продавача, ако се отметне връща капаро в двоен размер.

Общи условия

Активация на акаунт