Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са причините за появата на конци в тестото за хляб?
Какво да правите, ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване?
Какво представлява маята в тестото за хляб и какво е важно при използването й?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са причините за появата на конци в тестото за хляб?
Конците в тестото за хляб се образуват от разтягането на глутеновите нишки, които са особено изразени в продукти, приготвени с високо съдържание на глутен като бяло брашно. Те могат да се появят и при тесто с мазнина, особено ако съдържа мас или масло. За да избегнете конци в козунака, уверете се в правилното смесване, достатъчно количество мазнина и подходяща консистенция на тестото.
-
Какво да правите, ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване?
Ако тестото за козунак стане твърде меко и лепкаво след втасване, важно е да се избягва прекомерното месене с брашно или мазнина. Вместо това може да се изчака повече време за втасване, но това са временни мерки. Препоръчително е от самото начало да се контролира плътността на тестото, за да се предотвратят подобни проблеми.
-
Какво представлява маята в тестото за хляб и какво е важно при използването й?
Маята се състои от дрожди захар-омицети, които консумират захари и произвеждат алкохол и въглероден диоксид. Важно е да се внимава с добавянето на голямо количество захар, тъй като то може да попречи или да инхибира процеса на ферментация на маята. Следователно в козунака се добавя повече мая поради по-голямото количество захар според рецептата.
-
Какво е мнението за брашното на Agromerle и какво да се направи, ако тестото не се получи добре с него?
-
Каква е рецептата за бял хляб и кои са ключовите стъпки при приготвянето му?
Това е - квот можах, направих, но пак пустата фурна
Още не съм я чупнала, че е гореща, но после ще си кажа става ли за ядене.
И ако е по силен тоя реотан на моята бройка машинка да не би пък от там да ми превтасва, знам ли и аз
И аз - по средата
.
Пека основно само на най-светла коричка и може да оставя за 5-10 мин след края, но не повече. Изваждам и оставям да поизстине хубаво завит в кърпа, като може да напръскаш със студена вода отстрани и отдолу. Преди да е изстинал съвсем, ама само да е леееко топъл, го прибирам в найлонов плик и кората омеква. И определено едно пакетче ти е страшно много за един хляб. Аз слагам по една чаена лъжичка от мерителните към машината за 750гр и една и една трета за хляб 1000 гр и ми става супер винаги.
! И ти като мен си спестила от брашното, но това потвърждава, че просто рецептата не е много точна. То е ясно, че количеството брашно варира в зависимост от течностите, но според мен кило щеше да си го глътне без проблем, а аз дори 700 г не можах да утикам. Защото топката ми в машината се оформи супер далеч преди 700-те грама. И после вече след втасването видях, че е меко и иска още. Но както и да е. Много добре ти изглежда питката, а вече и от опит знам, че пък е много вкусна. А това е важно
!Вторият опит - още по-красив
.
Но ще ви следя и ще се радвам на успехите ви.