ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 446
  • 558
  •   1
Отговори
# 180
Не обиждам, а цитирам Петко Славейков. Болно ми е, много ми е болно, че се стигна до тук.

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная!" "Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме - не щеме
да работим за себе си със време;
само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си - лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика: Яман ни е нам хала,
и всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и със това ще да свърша...

# 181
  • гр. Шумен
А ти наистина ли неможеш да разбереш, че нито Спешната помощ в малките градове е спешна, нито Областните болници в момента имат капацитета да поемат и обслужат потока от пациенти от малките болници.

Именно тук е ключът за палатката. Преди да извива ръцете на болниците с високи изисквания, които трябва да се изпълнят светкавично, здравното министерство трябва да осигури перфектна спешна помощ и комуникация и областните болници наистина да бъдат на ниво.
Демек стигаме до старата истина, че преди да разрушиш, трябва да създадеш.

# 182
И на мен ми е чудно как така решиха, че големите болници имат капацитета да поемат спешността от малките болници. newsm78

Според мен първо трябва да се уверят, че тази система, която са измислили може да функционира и след това да правят промените.
Имам много приятели по б-ците, получили са заповед да не се връщат никакви пациенти/било с или без осигуровки/, но дали на практика това може да стане?
Докторите винаги могат да кажат, че състоянието не е било спешно.

В градинката имаше детенце върнато от Пирогов с апендисит, станал през ноща перитонит/за щастие с добър изход/, но кой да каже, че е било спешно?И на кого да се оплачеш?
Лекарите винаги са прави, а и да не са винаги могат да извъртят нещата, че са прави.

# 183
  • в страната на чудесата
Защо тогава ги затварят? По принцип до такава мярка се прибягва, когато няма достатъчно на брой пациенти.
или когато няма персонал!

извинявам се ако вече сте коментирали.

# 184
Значи, според вас, трябва да съществува болница с 1 пациент?

# 185
Не не трябва, но неможе от раз да закриеш всички, като ги поставяш под общ знаменател.
Има такива с 1, но има и такива с 4001.
Първо трябва да подготвят областните болници за по-големият поток пациенти и тогава да правят реформата.
Трябва да обезпечат Спешната помощ и тогава да оставят хората да разчитат само на нея.

# 186
  • в страната на чудесата

Има такива с 1, но има и такива с 4001.

коя от закриващите се е с 4001 пациента ?

# 187
Права от Европейската харта за правата на пациента, приета от Европейския икономически и социален комитет /2007 г.:
Право на профилактика, право на достъп, право на свободен избор, право на персонализирано лечение... -.

Конституция на РБ
Чл. 20.
Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика.
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Закон за здравето
Чл. 2. Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на следните принципи: 1. равнопоставеност при ползване на здравни услуги; 2. осигуряване на достъпна и качествена здравна помощ, с приоритет за деца, бременни и майки на деца до една година...

...или когато няма персонал!...
Точно това им е работата на управляващите - да правят така, че да има персонал! Това й е работата на властта.
Ма не щеш ли, тя прави обратното.
Властта трябва да отговаря за това, че болниците (построени дори не от нея, работили десетилетия по предназначението си) сега били зле, че било нямало персонал, било нямало апаратура...
Управляващите са длъжни да отговарят, защо допускат това, а не да го развяват като "аргумент", за да унищожат болниците напълно.
Последното прави геноцидът да изглежда съзнателен.
Естествено, промяната на собствеността, изглежда не по-малко съзнателна.

Някакви си цинични субекти, долетели от някакви си централи, лаят вече директно в лицата ни „новия си ред”. Не им се играе повече на формалности. Първо обръщат „държавата” на машина, която ти пречи да оцеляваш с труда си. После я включват да ти отпуска живот, според колкото си платиш.
За един пуберски живот време държавата беше успешно опразнена от построеното в нея и превърната в територия. Остана да се допрочисти от хора.

# 188
  • Sofia
най-глупавото нещо на новото правителсво. здравния министър ще си ходи мисля  newsm78

# 189
  • в страната на чудесата
споредмен ако спешната помощ се развие така, както казва министъра ще е по-добре отколкото с неработещите болници... това важи и за по-големите градове. ако един пациент се оправи за 7-8 часа защо е нужно да лежи в болница. т.е. добра спешна помощ с възможност за еднодневни стационари е добър вариант според мен.
няма начин да се задържат хората при мизерни условия. със здравната реформа няма връщане назад. излишно е да се говори какво е било преди. не може да стане пак. няма нито пари, нито хора. и освен това прди 30 години медицината далеч не беше толкова скъпа. и въпреки това социалната система се  поддържаше на цената на огромно задлъжняване и ниски доходи. едва ли някой сега иска да получава 200 лв, да няма право да пътува с повече от 30 долара в джоба, но да има предишното образование и здравеопазване. НЕ. искаме 1000-2000 и всичко от соца.

ПП. само си спомнете на колко инсулта се правеше скенер. и колко скенера имаше в БГ. сега всяка областна и доста общински имат.
и още нещо - държавата - това сме ние, хората. в швеция общественото одобрение на лекарската професия е над 90%. въпреки, че чакат за едно специализирано изследване няколко месеца.

# 190
Е, да vaflichka , друго си е да не искате да плащате здравни осигуровки, но във всяко селце да има болница, и то многопрофилна, естествено, която да седи и да чака хипотетичния си пациент, и естествено да лекува напълно безплатно...но друго си е да се направим на много загрижени във форума...

# 191
  • гр. Шумен
Е, да vaflichka , друго си е да не искате да плащате здравни осигуровки, но във всяко селце да има болница, и то многопрофилна, естествено, която да седи и да чака хипотетичния си пациент, и естествено да лекува напълно безплатно...но друго си е да се направим на много загрижени във форума...
Всъщност дали си толкова сигурна, че не плащаме здравни осигуровки. МИ плащаме си ги и то върху реалната, а не някаква имагинерна заплата (справка - темата "лъжем ли държавата"). И аз съм "за" неплащалите осигуровки да си плащат кеш. Ама защо ли все обратното се случва... Като водих дъщерята в спешното преди година, две тумби цигани се изтъпанчиха там като придружители на двама болни и вдигнаха врява до небесата, затова, че не ги били обслужили моментално, заплашваха даже докторката с бой. Да споменавам ли, че болните бяха надлежно обгрижени. А те пък дали са си платили здравните осигуровки. Аз още в началото на темата казах - преди да реже това и онова в здравеопазването, държавата да се постарае да си повиши събираемостта на данъци и осигуровки. После да спре изтичането на пари към знайни и незнайни джобове. И чак тогава да поставя болниците на колене (защото това - моментално изпълнете новите изисквания - си е чисто изнудване) с цел надлежното им закриване и най-вероятното последващото превръщане в търговски обект или чалготека.
Пак подчертавам - тук не става въпрос за селца. Ако за някои Провадия, Девня и Нови Пазар са "селца" то си е негов проблем.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 13:43 от Sessilly

# 192
  • На земята, която е всъщност звезда.
За да се спазят горепосочените закони, трябва и в селата с 10-15 и по- малко жители да има болници. Защото те и сега не са равнопоставени и пътуват до други населени места. Thinking

# 193

Пак подчертавам - тук не става въпрос за селца. Ако за някои Провадия, Девня и Нови Пазар са "селца" то си е негов проблем.

Хич не ме интересува дали са селца или села от градски тип, или градове от селски тип.  Ако болницата има 1 пациент. Другите предпочитат да отидат в "града".

# 194
  • гр. Шумен

Хич не ме интересува дали са селца или села от градски тип, или градове от селски тип.  Ако болницата има 1 пациент. Другите предпочитат да отидат в "града".
Значи, на една от предните страници съм казала причината, поради която тоя тип "села" остават без болници или поне без една камара отделения, да не се повтарям. Причината не е в ПАЦИЕНТИТЕ, а в безумните изисквания на касата.
А пък за какво да те интересува - нали там живеят селяндури. Да мрат, гадовете, кой им е казал, че са от един сой с родените на жълтите павета. Низша раса - мор!

Общи условия

Активация на акаунт