ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 531
  • 558
  •   1
Отговори
# 225
  • в страната на чудесата
ами ОК. за мен няма значение. вече.  Peace
рано или късно обявените промени ще се случат. по много причини. а вие за жалост нямате идеи как да се случи реформа, или не?

# 226
То да бяха само ражданията...
Има случаи и случаи...
Нека не бъдем толкова широко скроени и да мислим, че щом някой отгоре е решил да затвори една болница, то непременно трябва да е така...
Защото в една малка болница, в малък град, може да няма ЯМР, скенер от последно поколение или нещо подобно, но поне има условия, в които може да се окаже адекватна първа помощ, а след това (ако има усложнения, ако няма съответен лекар-специалист) - с линейка или частна кола, болният да се транспортира до по-голяма болница.
Да обърнем внимание и на още нещо. Представете си само какви слободии ще могат да си позволят повечето, от недотам съвестните лекари - просто им се създават чудесни условия за това. А уж се борим срещу сивата икономика и корупцията.
А да мислим на дребно от рода на "на мен не ми пука" - е повече от глупаво, защото днес не ти пука и не те засяга, но утре ще засегне теб или някой твой близък и тогава ще е по-различно. Но - връщане назад - няма...

# 227
  • гр. Шумен
ами ОК. за мен няма значение. вече.  Peace
рано или късно обявените промени ще се случат. по много причини. а вие за жалост нямате идеи как да се случи реформа, или не?
Сладурче, защо аз трябва да имам идеи
Аз питам ли те как да направиш нощно шкафче от натурално пънче.
Всекси си знае работата, нали така?
Преди десетина години един англичанин каза прилбизително следното: "Клиентът винаги има прави, дори ако иска да те опъне на задна прашка" и ни върна цял камион стока.

# 228
  • в страната на чудесата
ами супер. прав е бил човекът! и какво от това? сега получавате ли добра помощ? ако да - гласувайте с краката си (по най-сигурния начин) - върнете се в малките болници и в малките градове. плащайте данъци в малките общини, за да могат да привличат добри лекари с добри условия и добри заплати. и ще си останат и болниците и училищата ...

==
Защото в една малка болница, в малък град, може да няма ЯМР, скенер от последно поколение или нещо подобно, но поне има условия, в които може да се окаже адекватна първа помощ, а след това (ако има усложнения, ако няма съответен лекар-специалист) - с линейка или частна кола, болният да се транспортира до по-голяма болница.
==
това именно е предложението на тези, които си знаят (или не Wink) работата. защо според теб е необходимо поддържане на болница, за да стане това.
закриване на болница не значи закриване на здравеопазването!

и докога ще пристигат в големите градове запуснати пациенти с изчерпани пътеки. и докато тук се лекуват за сметка на болницата в малкия град са ги държали, губили са времет, възможностите за лечение, за да източват касата?
хайде клиенти, потърсете си правата! защото това определено е за ваша сметка и с вашите пари. как по друг начин да се спре това?

пример:

приемаме в болницата в ихтиман (или годеч ако предпочитате) пациент с кръвоизлив от стомаха. нямаме доктор, който да може да спре кървенето с ндоскоп, а хирурга прави по една операция на стомах годишно (ако изобщо я прави). но пък имаме сключен договор по въпросната пътека заради "лабавите" изисквания и поддържането на соц. и електорален мир в региона. пациентът лежи три! дни, но не се оправя въпреки вливания, някое и друго лекарство и кръвопреливане (ако има изобщо, ). пристига в Окръжна или в пирогов в крайно тежко състояние и без възможност да се използва клиничната пътека. защото не го превеждат, а го изписват и той идва с москвича на съседа и с хемоглобин 30!
има ли проблем?

ако същия пациент не е със спешна болест, а просто го боли стомах от два месеца може да отиде в ихтиманския мед.център на преглед. и няма да лежи три дни, а ще го консултират за няколко часа.
това е пожеланието на реформата.
ще видим изпълнението и...

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 21:43 от mishka_moja

# 229
==
==
това именно е предложението на тези, които си знаят (или не Wink) работата. защо според теб е необходимо поддържане на болница, за да стане това.
закриване на болница не значи закриване на здравеопазването!
Не съм сигурна коя работа и как точно я знаят... Нека оставим настрана хроничните заболявания... Но какво става, ако трябва да се действа много бързо?!
Предполагам човек с пристъпи, при които, за да го спасят, трябва да се бие венозна инжекция и всичко е въпрос на няколко минути, ще трябва да изтърпи прехвърлянето му в областната болница, незнайно след колко време или може би, да тръгне из града и да си търси сам мед. сестра или лекар, повечето, от които не си вдигат мобилните телефони през неработните дни, въпреки забраните?
Или може би, човекът трябва сам да се научи да си бие венозните инжекции?!
Или за по-лесно - отпишете човека направо... И без това е болен...
Само за това явно не са помислили достатъчно господата, защото за тях нещата винаги стоят по малко по-различен начин.

# 230
Освен проблемът с пациентите, не по-малко важен е и този за лекарите, сестрите и другия персонал. Те къде отиват?
Днес здравният министър се е изцепил, че протестите срещу закриването на болниците били политическа манипулация на противниците на правителството  ooooh!.

# 231
  • в страната на чудесата
ами отиват в спешните центрове. в които се осигуряват 24 часови постове и легла за 24 часово наблюдение (министърът даже каза тази вечер 48 часово...). и там слагат и въпросната венозна инжекция. интересно ми е какво ставаше с пациенти, които живеят в населени места без болници? или такива няма в БГ досега? на тях кой им прави венозната инжекция? вериятно пак бърза помощ. и ако едно състояние е супер тежко, кое ни кара да вярваме, че ще го реши малката болница, която даже не може да осигури спешен прием в 2 през ноща.

# 232
Темата явно не е за коментари, а за хленчене...жалко, защото е интересна
Не съм коравосърдечна, нито искам да спорим,ами просто ми се е налагало да разсъждавам по тези въпроси, и то безпристрастно, не от гледната точка на пациент
За съжаление моето мнение е, че дори тази крачка трябваше по- рано да се случи, в момента става набързо и неподготвено и наистина хората са прави да се притесняват за липсата на достатъчно линейки
Иначе и аз имах наскоро подобен реален пример като на mishka_moja , пациенткас очевиден сърдечно съдов проблем, на която трябва да й се направи спешно изследване и инжекция или друга манипулация за да я спасят, но се задържа умишлено без НИКАКВА медицинска помощ, за да се използва пътеката, която е 3 дни в тази болница, в която е дошла по спешност. В тази болница нямат възможност нито за изследването, нито за манипулациите, но не са съгласни да я изпишат. Жената почина на 2 ден, близките са съсипани и разбира се не предприемат нищо, не са и наясно де,  и вярват че са се опитвали да я спасят лекарите.

# 233
ами отиват в спешните центрове. в които се осигуряват 24 часови постове и легла за 24 часово наблюдение (министърът даже каза тази вечер 48 часово...). и там слагат и въпросната венозна инжекция. интересно ми е какво ставаше с пациенти, които живеят в населени места без болници? или такива няма в БГ досега? на тях кой им прави венозната инжекция? вериятно пак бърза помощ. и ако едно състояние е супер тежко, кое ни кара да вярваме, че ще го реши малката болница, която даже не може да осигури спешен прием в 2 през ноща.

Тези населени места са обслужвани от общинските болници, които в момента са по угрозата от закриване.
Надявам се, парвиш разлика между общинска болница и областна такава.
Ще ти дам пример с моите родители. Те живеят на село. Да не дава Господ, но ако се наложи, пътят до общинската ни болница е 10 минути максимум. До областната е повече от час. Та така.

# 234

Няма начин, защото никой не е запознат с подробности. А да се вдигат лозунги е много лесно.

# 235
Защо, има подробности и факти, ето:
Нали коментираме Ивайловград, значи население около 9 000 души, през 2009 са лекувани 404 болни по 7 пътеки от 5 лекари и 5 човека помощен персонал, натрупани дългове 70 хил лева, нужни са около 30 000 лева плюс договор с НЗОК за да работи болницата през 2010, общината не желае да им даде пари, НЗОК смята че не отговарят на условията (честно казано те явно едва обслужват 24 часовите дежурства), от друга страна разстоянието до по- голямата болница е голямо  и пътят лош, а и има само една линейка на спешна помощ,което основателно притеснява хората

# 236
Не знам точно какви коментари трябва да има.
Или си "ЗА", или си "ПРОТИВ".
Всеки има своите убеждения и произтичащите от тях доводи.

Може би наистина, когато затваряха училища и детски градини, трябваше директно да затворят и всички болници.
Тогава напливите към областните градове щяха да са доста по-големи.
Виждам, че пример за това може да е една чиста, уредена София + останалите големи градове.
Сега следват и областните градове.
Хем бюджета е спасен, хем болните ще бъдат лекувани адекватно и още много, много други плюсове.
Ама верно тия хора мислят само и единствено за народа си...
Честито!

# 237
Servallan , това не тв състезание, да си за или против. Има много фактори.

# 238
Трещерица, съгласна съм, че не е ТВ състезание.
Мен лично, по никакъв начин не ме засяга дали болницата в Годеч, Ихтиман или където и да е, ще бъде затворена.
Но има друго - иди го обясни на баба/леля/стрина Гена, примерно, която живее сама, на гъза на географията, няма роднини на разположение нон-стоп да я карат до областна болница, когато това се налага.
Хората са притеснени и вярвам, че много от тях ще предпочетат да се "оправят сами" при едно влошаване, което води до много по-големи здравословни щети...
Да не говорим колко не дотам съвестни лекари, ще използват всичко това за свои, лични цели...
Спирам да пиша, мислех, че темата е да споделим дали според нас е правилно или не затварянето на болници и да дадем своите логични обяснения.
Аз своите дадох и в първия си пост. И петицията подписах.
Нататък - нека се обосноват останалите, особено интересно ще ми е да прочета подробните обяснения на онези, които мислят, че болниците трябва да се закрият.

# 239
Министъра тази вечер беше при Светла Петрова и направи едно сравнение че страни като Швейцария, Израел и някои други бяха имат доста по-голямо население от нашето но имат само по 10-на болници на цялата си територия. Сами си правете изводите.
Всички болници в малките градове са създавани по времето на социализъма когато изобщо не се е мислело дали са ефективни и икономически обосновани да съществуват там. Целта е била да се покаже на хората че Комунистическата партия мисли за тях и видите ли има осигурява безплатно и достъпно здравеопазване...
В това си състояние тези болници просто не могат да съществуват.
На тези които казват да оставим тези болници въпреки загубите които трупат всекидневно защото освен чисто болнични те имат и социални функции ще кажа че това е все едно държавата на продължава да субсидира Кремиковци защото то е губещо предприятие но видите ли имало социални функции защото в него работели 5 000 човека...

Общи условия

Активация на акаунт