ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 433
  • 558
  •   1
Отговори
# 495
... в Белгия, където има около 10 милиона души, има около 86 болници...

Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак.

Горица, Белгия е 30 хиляди кв. км. Колко болници трябва да има?

Ако оценителките от София на провинциалните болници помнят колко им е голяма рОдината, да смятат съотношения.

# 496
... в Белгия, където има около 10 милиона души, има около 86 болници...

Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак.

Горица, Белгия е 30 хиляди кв. км. Колко болници трябва да има?

Ако оценителките от София на провинциалните болници помнят колко им е голяма рОдината, да смятат съотношения.

Ще трябва да решават направо нелинейни диференциални уравнения от втори ред, понеже и по средни доходи на населението се различаваме доста. Дано се справят.

# 497
Ще влизам, Х-ма, когато и както намеря за добре, стига да съм в тон с правилата.
Вие можете да решите освен в Дряново къде да предложите още да разкрием болница- я за слепи, я за глухи, можете да я съобразите и със собствените си заболявания, като инициатор на идеята ще имате повечко права.
Кои софиянки отговаряли за болниците в провинцията аз не знам, обаче за разлика от доста участници по темата съм влизала в болници от обсъжданите и личните си мнения съм изградила години преди да се предприемат мерките, които за някои от тях си бяха наложителни и откровено дори позакъснели. С лични примери и започнах, слава Богу отдавна не базирам становището си на журналистически писанки на едро от незапознати с конкретни проблеми хора. Можете да пообиколите лично и да посетите лично такава места. Ще поопознаете и родината. Ако найдете лекар- специалист можете да пробвате да поговорите за наболелите проблеми. С ръководството на болницата и с мед. сестри не ви препоръчвам, но като няма с друг с кого- в крайна сметка и това ще ви се отрази добре. Спокойно, ако хванете нещо от там ще си го долекувате в София, там има и апаратура и лекари.
А иначе по темата можете пак да включите националната криза, плюнки по правителството, НС и съдебната власт, по комшийката и "управляващите" без значение какви са, за какво отговарят и какво реално правят, все ще се найде за какво да се плюе общо и по всички, приватизацията, можете в кюпа на набутате ЧЕЗ и компания и каквото друго там се сетите. Предимно обаче за пореден път да се включите с ценните си идеи как трябва да се даде- по много и за какво ли не. А иначе обвинявате в тавталогия, т.е. в собствените си грешки. Аз участвам в темата за болниците, обсъжданите, по повод нуждата от реорганизиране на някои от тях и механизма затова. Вие си пишете за приватизацията, сигурно там си плувате в някакви Ваши си води или поне така си мислите.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 09:02 от Judy

# 498
Не съм оценителка, но това за изчисляване на болници на кв. км. не ми беще идвало на ума.

# 499
Ценна идея, наистина.
Значи от Дряново до Габрово или до Велико Търново се пътува за по- малко, отколкото от краен софийски квартал до центъра на София. Между другото пътят е супер, не висите и по задръствания. Това за останалите, дето не са наясно, който иска- да пообиколи, дори сега, в снега се пътува /лично проверено/, докато в София не е много сигурно.
Дайте сега информация за друг град с има- няма десетина хлд. д., в който се "затваря" болница.
Да видим Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула и Царево- колко жители имат и на колко км. са от ОРБ, за колко време се стига? Айде да е по- конкретно, че общите приказки за приватизация и "управляващи" чак на мен ми омръзнаха.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 09:15 от Judy

# 500
  • гр. Шумен
Judy, както даваш пример за добър път насред България (не съм пътувала по него, но пътя Априлци-СЕвлиево-ТЪрново не беше кой знае каква стока преди десетина години, знам ли, сега може и да са го оправили), а по-назад в темата давах примери с пътища из североизтока, имаше такива дето се включваха с примери за северозапада, където направо можеш да си изповръщаш червата. НЕ е въпроса НЯКОИ пътища в България да стават - всички трябва да стават, за да се изисква от тези хора да бият път по 100 и кусур километра.
Темата вече придоби горчивия привкус на София vs провинцията (и то дълбоката). А не ви иде на акъл, че ако сега в София се пътува за половин час примерно от т. А до т. Б, при последващото обезлюдяване на малките селища, което е неминуемо, ще се пътува за 1 час. И ражданията пимерно ще стават в коридора поради липса на легла (нещо подобно бяха писали през лятото за една варненска болница).  НЕдейте си мисли, че освободените средства от закритите болници, ще се налеят в големите и те като по чудо ще станат болници-мечта. ВЕроятността да се източват отново с пълна сила е доста голяма. Извинявам се, но за всичките тези години съм станала голям скептик - на думи вяра нямам. И колкото са по-големи, високопарни и красиви - толкова повече не вярвам.

# 501
Привкусът е според който каквото си притури. Аз се интересувам от болниците, които не отговарят на изискванията за такъв тип ЛЗ. И когато ги обсъждам имам предвид конкретни такива с конкретни условия в тях. Общите приказки и високопарните слова не са ми по вкуса и на мен и рядко ги ползвам. Обикновено обсъждам конкретни неща.
Също конкретен въпрос- какво означават "освободени средства"? НЗОК не плаща за издръжка на лечебните заведения, все пак. Плащането от касата по отношение ЛЗ е въз основа на сключени договори за конкретни КП. Болният, който има нужда от лечение по КП ще потърси помощ за лечение не в N- ската, а в ОРБ болница и заплащането за него ще е същото, само че помощта ще е по- адекватна.

# 502
  • гр. Шумен
"Освободени средства" си означава точно това, което съм написала - затварят болниците, т. нар. спешни центрове остават на хартия (или поне се прави нещо имитиращо работа, което гълта в пъти по-малко ресурс), сградния фонд или се руши, или се продава на "Х", "У" или "Z" и се превръща в нещо по-доходоносно. Защото поправете ме ако греша, но и сега в тия градове си има МДЦ, а болницата е друга работа. ТА точно паричките, които се дават за тази болница отиват в икономия и според наивните душички златния поток потича към големите столични, ВАрненски, Пловдивски... болници. ЗА всичките тези години се нагледах на подобни експерименти къде ли не. Един пример - през 90-та година Шуменското родилно го преместиха в хирургичния блок, 15 години то стоя необитаемо, циганите окрадоха де що има да се краде и чак тогава се сетиха, че можело там да се премести онко отделението. НА цена в пъти по-висока отколкото, ако бяха я свършили тази полезна работа още през 90-та. МАй трябва да викаме мерси, че не стана хотел, ама то мястото не беше подходящо, та затова може би...
Та така според мен ще стане и със закритите болници. Патардията ще бъде докато ги закрият, после отново ще се влезе в руслото на безхаберието и далаверата.
А колкото до перфектното лечение в големите болници, за съжаление, в последно време има повече примери за обратното. Ето един:
http://www.bulpress.net/article/15903
това днес го мернах, но има и много други, които нееднократно съм засичала из новинарските сайтове.
Така че рИформата нито ще направи големите лечебници болници-мечта, нито пък хората в малките населени места ще бъдат осигурени от адекватна спешна помощ, която да им гарантира лечението.
Сиреч и "гражданите" и "селяните" ще го духат и ще продължават да се самозалъгват, че нещо добро се случва.
Всъщност, истината е, че наистина много ми се иска "светлите бъднини" пред здравеопазването при реформите да бъдат точно такива. Но след толкова много лъжи за всичките тия години, просто не вярвам... Sad

# 503
...Аз се интересувам от болниците, които не отговарят на изискванията за такъв тип ЛЗ. И когато ги обсъждам имам предвид конкретни такива с конкретни условия в тях. Общите приказки и високопарните слова не са ми по вкуса...

Я кажи с прости думи какво гласят чл. 20, чл. 48, ал. 1 от Конституцията, дето трябва да ги изпълняват управляващите.
Че  оттам естествено да преминем към ал. 2 и ал. 3 на чл. 52, дето пак трябва да се осигуряват от управляващите, известни повече с това, че засега осигуряват 10-20% безработица.

И защо, вместо да отговарят, задето не изпълняват своите задължения, те тръгнали да газят по правата на гражданите.

ПП
Берекет версин и за това, ако отговориш на въпросите, но ако може и някой най-после да сподели как "в болниците няма условия"...
Иначе просто го няма диалогът  Laughing

# 504
Холограма, Конституцията е доста обща, има си Закон за лечебните заведения, който конкретизира доста по- добре, има Закон за здравето, има доста други закони на тази тематика, стига с тая конституция, то според нея всичко трябва да е идеално и прекрасно и само да седим с отворена уста и храната сама ще пада в нея, и всичко е мир и любов

# 505
Холограма, Конституцията е доста обща, има си Закон за лечебните заведения, който конкретизира доста по- добре, има Закон за здравето, има доста други закони на тази тематика, стига с тая конституция, то според нея всичко трябва да е идеално и прекрасно и само да седим с отворена уста и храната сама ще пада в нея, и всичко е мир и любов

Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
Управляващите не изпълняват основното си задължение - да осигуряват условия за приходите на хората, с които да живеят.

По кой закон ще ти стане по-ясно какво означава 10-20% безработица, политиката на унищожаване на отделните региони и идиотските "риформи" на здравеопазването, част от които е темата?

# 506
На нас ни е лесно да говорим,че е по-добре да има по-малки,но качествени болници,защото повечете потребители тук са от големите градове и тях това общо взето не ги засяга.Има по-добри начини да се оправят нещата и те са като се инвестира в човешки капитал за малките болници,а не като се зактиват,защото в това няма нищо положително.Чували ли сте за ИЧР-индекс човешко развитие,който отмерва достъп до здравеопазване,образование и т. н. в една държава,по този индекс и поБВП се гледа колко са развити държавите,защото всички нормални държави не се интересуват само от това да печелят от дадени болноци,а как да предоставят достъп до здравеопазването на повече хора.Проблем има,но той не трябва да се решава така,най-малкото,защото това не е решение....
Кажете ми как един средностатистически пенсионер ще си позволи да отиде от село Х до град У да стой там цял ден и да си изпусне рейса,след което да спи на хотел и да си изхарчи цялата мизерна пенсийка за да отиде да извърши някаква процедура,която преди му е била почти безплатна?
Кажете ми какво ще прави този медицински персонал?Ще отиде в чужбина?Ще остави семейството си?
Нека не сме егоистични,България не е само София и още няколко града.Разберете,че не става въпрос само за болниците!Става въпрос за това,че вместо да се стимулират хората от малките населени места да остават да живеят там и да им се предоставя възможност за развитие,се прави точно обратното и тогава какво в София ще живеят 4 мил,а др.3 в Пловдив,Варна и Бургас.Така ли?

# 507
  • София
Искаш да кажеш, че има градове без поликлиника, а само болница? Не го вярвам това.

Заповядай в Козлодуй  Peace
http://kozloduy-bg.info/?p=guide

(Медицинските центрове са частни)

А тук защо пише в Поликлиниката  newsm78:

"ЕТ д-р СветлаМаринова"

Управител:

Област(РЗОК): РЗОК Враца
Община: КОЗЛОДУЙ
Населено място: ГР.КОЗЛОДУЙ
Телефон: 0973/ 8 60 49; 0888 / 88 26 66

1 Светла Георгиева Маринова - Общопрактикуващ лек

Допитах се, няма поликлиника в Козлодуй, има само болница с неясна съдба  Peace
Не знам защо така пише в твоята извадка...

# 508
  • гр. Шумен
Аз накрая кротичко да попитам защитниците на рИформата - какво лично тях ги грее във факта, че ще закрият болниците в малките градове от сорта на Дряново, Провадия, Козлодуй или Харманли? И защо толкова настояват, че тези болници трябва да бъдат ликвидирани (брей, това е думата-пътеводител на прехода).
А докато тук ние си чешем езиците, някои други се почесват по главите, а трети се чешат там където не ги сърби, се случват разни работи:
http://www.19min.bg/news/8/26285.html

# 509
  • На земята, която е всъщност звезда.
Грее ни това, че докато болниците в тези градове се държат на командно дишане, в тази страна няма да има една нормална европейска болница като база и обслужване. Защото всеки човек лекувал се в чужбина и всеки чужденец ще ти каже, че ВМА, МА и другите болници номер едно в Бг приличат на болници от третия свят. Защото лекари от световна величина, лекари като д-р Бранков от Пирогов спасяват десетки детски животи и получават 1000 лв., за да има пари за заплати на лекари, обслужващи един пациент на ден. Защото парите за тези болници не идват само от вноските на жителите на тези градове, а от вноските на всички нас. Защото качеството винаги е за сметка на количеството!

И също така, защото една болница не трябва да бъде финансирана, просто защото съществува. Управителният съвет на тази болница трябва да я ръководи така, че тя да заслужи това финансиране. Никой досега не ми отговори на въпроса защо едни болници се справиха, а други не!

Общи условия

Активация на акаунт