Майчинството счетоводно - 26

• 39 384
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Момичета имам пак въпрос, нещо се обърквам с тези сметки  newsm78 искам да разбера каква сума трябва да внасям след като от 1.02 ще си пускам фективен договор на 420 лв  newsm78. Терминът ми е на 27.06.2010 - каква сума ще получавам през майчинството ми, и кога трябва трябва да си пусна тези 45 дни преди термина, предполагам средата на м.Май и дали отработените дни на този месец /м.Май/ ще влизат в сметките за изчисляването на майчинството /т.е. дали се води работен след като половината ще е наистина работен/. А и друго, имали значение, когато се те осигур. на една сума и примерно за някои месеци си получавам допълнително възнаграждение / бонус / , тази сума влиза ли при изчисленията ?
12 месеца назад - Юни 2009 до Май 2010:

3 месеца, не съм рабатила
9 месеца на 260лв и успоредно с този договор фективно пуснат друг  от 01.02. на 420 лв/т.е. 4месеца  /
Благодаря предварително   bouquet, вече станах за почерпка, ихихихих Simple Smile  Joy

Май месец няма да влезе в базата за изчисление въпреки, че половината ще си го изработила. Базата ти е Май 2009 - април 2010.
За трите месеца без работа, дохода ще се изчислява на МРЗ т.е. 240 лв.
Ако си получавала някакви бонуси, то трябва да си платила данъци за тях, изчисленията стават на база дохода върху, който имаш платени осигуровки.

Т.е. 4 месеца - 240лв и 8 месеца - 260 + 420 лв / на тези суми ще се осигурявам /
И какво общо трябва да внасям за тези 420 лв, през следващите 3 месеца ?
  smile3525

# 256
acid,ако в момента на излизане в дневен болничен не работиш,ще взимаш социално майчинство /100 лв на месец за една година/,ако отговаряш на изискванията за доход.Опитай да намериш фирма,която да не назначи фиктивно,за да взимаш две години минималното /240лв/ 
Ако в момента на издаване на 45 дневния работиш ,месеците на борсата ще ти се смятат на 240 лв
Аз от 1 месец съм назначена фиктивно и ме осигуряват на 500 лв(и ще продължават до термина ми след 6 месеца),а пред това бях на бюрото,това значи ли ,че ще взимам минимално?

# 257
  • Варна

Т.е. 4 месеца - 240лв и 8 месеца - 260 + 420 лв / на тези суми ще се осигурявам /
  smile3525

Не е точно така.
Да разбирам ли , че 4 месеца си била без работа и затова смяташ 4Х240лв.?
Според това, което задаваш, би трябвало да е 4 месеца по 240 лв., 5 месеца по 260 лв и 3 месеца по 680лв.
Точният размер на осигуровките върху 420 лв обаче не мога да сметна, нека някой друг се включи.

# 258

smile3525

Не е точно така.
Според това, което задаваш, би трябвало да е 4 месеца по 240 лв., 5 месеца по 260 лв и 3 месеца по 680лв.
Точният размер на осигуровките върху 420 лв обаче не мога да сметна, нека някой друг се включи.

Да , 4 месеца не съм работила, и от тук нататък какво майчинство излиза от тези суми, а за останалото ми запитване ще изчакам и др компетентно мнение,
Мерси Хексе

# 259
  • София-България, Израел - където си поискам
acid,ако в момента на излизане в дневен болничен не работиш,ще взимаш социално майчинство /100 лв на месец за една година/,ако отговаряш на изискванията за доход.Опитай да намериш фирма,която да не назначи фиктивно,за да взимаш две години минималното /240лв/ 
Ако в момента на издаване на 45 дневния работиш ,месеците на борсата ще ти се смятат на 240 лв
Аз от 1 месец съм назначена фиктивно и ме осигуряват на 500 лв(и ще продължават до термина ми след 6 месеца),а пред това бях на бюрото,това значи ли ,че ще взимам минимално?
не, няма да ти е минимално ,защото ще имаш 6-7 месеца осигуровки върху РЗ 500лв.

# 260
Много ви благодаря   bouquet  bouquet

# 261
  • Майничка

smile3525

Не е точно така.

Като смятам, данъци и осигуровки работник/работодател на 420лв. излизат 158.72лв. на месец.
През 410-те дни ще получавате ок.300лв.

# 262
  • София
Здравейте момичета
Имам приятелка ,която не си е плащала здр. осигуровки от 2007г и сега иска да ги внесе
Проверих във НОИ и сметнахме  дължимата сума,
*искам да попитам това ли са кодовете:
560405 – за осигурителни вноски
562806 – за дължими лихви
От банката ни дадоха и една по -голяма бланка,в която може да се напише няколко основания за плащане/4 сметки/
*Въпроса ми е - как се пише- сумата на вноската след това сумата на лихвата или на една бланка посочени отделните години и сумите а на друга бланка отделните години и лихвите
*Задължително ли е заедно със сумата по вноските и веднага да се изплатят и лихвите,за да е вече здр.осигурена
кодовете са тези
на платежното първо пишеш ЗО и кода за плащане отдолу лихвите.Най-отгоре общата сума.
Можеш да платиш само ЗО, а лихвите по-късно Peace
на едно платежно обединяваш ЗО - например от 01.01.2007г до 31.12.2009г
лихвите по същия начин общо за периода.
Благодаря  Hug
Проблема е в това че тя има прекъсване
трябва да плати точно :
за 2006 - само да м. септември
за 2007 - всичко без м. юли
за 2008 - всичко
за 2009 - за 1,2,10,11,12 месец
Може ли в този случай де се напише че плаща от 01,09,2006 до 31,12,2009г. в платежното нареждане или трябва да се пише всичко по отделно от края на платен период но края на неплатен:
например
от 01,01,2007 до 30,06,2007 и отделно от 01,08,2007 до 31,12,2007...

# 263

smile3525

Не е точно така.

Като смятам, данъци и осигуровки работник/работодател на 420лв. излизат 158.72лв. на месец.
През 410-те дни ще получавате ок.300лв.

Благодаря гаргамелка

Момичета още едно питане, с риск да стана нахална, кажете ми фективния договор може ли да е в друг град, т.е. аз в момента съм в СТЗ и работя тук а др договор да се води в ПЛД ? ? ?  #Crazy

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 14:54 от AnMary

# 264
  • София
С риск да се повторя с други ви моля да ми помогнете да се ориентирам и да видя дали има смисъл да се доосигурявам... newsm78
Значи мен ме осигуряват върху пълната заплата(да кажем кръгло 700 лв.), но от момента в който забременях съм в болнични. Между някой от болничните пускаме и отпуска,но в таблицата за соц. осигуряване на НОИ като си смятам на месец няколкото суми пак се получава грубо 700лв. Та въпроса ми е ако остана на това, горе-долу, какво обезщетение за майчинство ще взимам и втория ми въпрос е, ако се доосигурявам до 1000лв - какво обезщетение? Също така, какво ще трябва да плащам допълнително върху тези 300 лв.?
Предварително благодаря!

# 265
  • Пловдив
Malechka ,докато си в болничен няма как да се доосигуряваш.Трябва да работиш и на двете места или да си в болничен и на двете места.Обезщетението,което ще взимаш е реалната ти заплата,която си получавала като работиш

# 266
Lady Brinne благодаря за отговора.  bouquet

# 267
  • София
Здравейте,
този месец изтеглих последното си майчинство и приключих отношения с фирмата....
Искам да знам къде да си внасям здравните осигуровки сега, каква сума са и какъв е документа, който ще попълвам за самоосигуряваща се?

П.С. Извинявам се, но нямам възможност да поровя ако има такава тема вече - счетоводителя на фирмата ми каза да ида в НАП. И толкова.
Благодаря ви  bouquet

# 268
Здравейте
Имам един въпрос. От работата ми бавят болничния постоянно и с доста време/ както при много от майките предполагам/. Попитах в НОИ какъв е срока за внасяне на болничния и от там ми отговориха, че е 2 дни след превеждане на осигуровките за предходния месец Осигуровките се превеждат до 3-то число всеки месец, т. е до 5-ти трябва да ми бъде внесен и болничния.
Тъй като това не се спазва ме интересува кой следи за своевременното внасяне на болничните в НОИ, какви са санкциите при неизпълнение и кой и по какъв начин да сезирам за това?
Благодаря предварително за отговора   bouquet

# 269
Здравейте момичета!!!!
Аз съм бременна във втори месец и също ми се налага да ползвам болничен до края.
Имате ли представа тези 180 дни за всяка календарна година ли са?
Питам, защото през 2008 ме оперираха и ми се наложи да позвам болничен с ЛКК комисия 35 дни и незнам дали сега няма да окажат някакво влияние.

Общи условия

Активация на акаунт