Майчинството счетоводно - 26

• 38 284
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте момичета,
Моля за малко помощ. На 18.12.2009г ми изтече последния болничен след раждане. От 19.12. се водя в отпуск. Но до момента (02.02) не съм получила никакви пари все още. Разбрах че работодателя е закъснял с превода на осигуровките за декември-преведени са на 27.01.Кога според вас трябва да чакам парички?
Предварително благодаря

# 571
някоѝ знае ли как мога да проверя какви суми са ми изплащани до момента,защото не мога да вляза в саѝта на нои.ако може някакьв адрес.благодаря.  bouquet Embarassed newsm12

# 572
  • София
Аз пък искам да питам тези,които са им превели парите за месец януари имат ли някаква промяна в сумата.Защото този месец с почти 100лв.са ми превели по-малко.
Не знам къде е причината,уж вече 9 месеца,нещата си вървяха наред,какво става?

# 573
Здравейте!

Дали някой може да ме упъти къде да потърся образец на Декларацията, която се попълва и се представя пред работодател за излизане в отпуск за гледане на дете (имам предвид този, който започва след изтичането на 415-те дни платено майчинство)?

Нужно ли е да представя на работодателя нещо друго освен тази декларация? И кога трябва да я представя - колко време преди излизането в отпуск? Искам да си пусна отпуска за отглеждане на дете без да се връщам на работа, т.е. веднага след изтичане на платеното майчинство.

Последно - знаете ли дали работодателят има право да ми откаже такъв отпуск (по спомени нямаше, но все пак да попитам за по-голяма сигурност...)?

Много много благодаря предварително.

# 574
  • Пловдив
SZA ,няма право да ти откаже.Предаваш документите преди да ти изтекат 410 те дни

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

Аз пък искам да питам тези,които са им превели парите за месец януари имат ли някаква промяна в сумата.Защото този месец с почти 100лв.са ми превели по-малко.
Не знам къде е причината,уж вече 9 месеца,нещата си вървяха наред,какво става?

януари е с 20 работни дни и може от там да идва по-малок получената от теб сума

някоѝ знае ли как мога да проверя какви суми са ми изплащани до момента,защото не мога да вляза в саѝта на нои.ако може някакьв адрес.благодаря.  bouquet Embarassed newsm12

проверява се на сайта на НОИ.аз влизам и проверявам без проблем
на първата страница има директни адреси,пробвай с тях

Здравейте,
децата ми са на годинка и един месец.
След около два месеца ми предстои да започна работа.
Как стои въпроса с майчинските при това положение?
Моля да ме извините, че нямам време да прочета темата и да си отговоря без да питам Embarassed

ще взимаш 120 лв за 2010 г към заплатата,докато децата станат на 2 години

Здравейте момичета,
Моля за малко помощ. На 18.12.2009г ми изтече последния болничен след раждане. От 19.12. се водя в отпуск. Но до момента (02.02) не съм получила никакви пари все още. Разбрах че работодателя е закъснял с превода на осигуровките за декември-преведени са на 27.01.Кога според вас трябва да чакам парички?
Предварително благодаря

изплащането на обезщетението за 410 те дни не е обвързано с внасянето на осигуровките от работодателя.не са ти представени болничните.края на февруари трябва да ти направят превод от НОИ

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 12:28 от Elfita

# 575
  • София
Така,сега си проверих '' Справка за социално осигуряване - актуално състояние'' за 2009 г. в сайта на НОИ. Всичко точно,но за месец декември,който целия бях в болничен пише 'Осиг. доход /лв./: 95.24' .Трябва ли това да ме притеснява? Той ми се пада последения месец,който ми влиза в 12-те месеца ,от които се изчислява майчинството и доколкото разбрах за осиг.доход трябва да се вземе сумата,от която е изчислен болничния ми за м.декември.  Предхождащите го 6 мес.съм се осигурявала - 4 мес.на 1000 и 2 на 2000 лв.Thinking Дано се изразих добре. Притеснявам се да не е станала пак някаква грешка и искам да я оправя на време ако е така. Tired
Самоцитирам се.  Rolling Eyes

# 576
  • София
Цитат
Elfita ,и аз си го помислих,но пък декември беше с повече работни дни,а с нищо не ми се беше променило  майчинството.
Писах на НОИ и чакам адекватен отговор.

# 577
  • Пловдив
Цитат
Elfita ,и аз си го помислих,но пък декември беше с повече работни дни,а с нищо не ми се беше променило  майчинството.
Писах на НОИ и чакам адекватен отговор.

обезщетението до 410 я ден варира според работните дни за съответния месец.извади си ПИК код и виж какво се случва при теб.добре е,че си писала мейл

# 578
Днес от работата ми ме уведомиха ,че съм освободена ,тъй като бях по заместване и колежката се е върнала.От 04.01.2010г. съм в болничен (бременна съм в 7м.).От счетоводството ми обясниха ,че до 72 дни от болничните ще минават през тях а следващите от социалните.Въпроса ми е след като не се водя на работа имам ли право на болничен,а с майчинството какво се случва,пълна каша ми е.Моля, ако някой е наясно да ми обясни предварително благодаря.

# 579
  • Пловдив
katsarova ,преди да ти започне 45 дневния болничен намери фирма да те осигурява фиктивно.така ще взимаш майчинство две години.Ако останеш на социалните-100 лв за една година и то,ако отговоряш на изискванията за доход /350 лв бруто на човек/

# 580
Момичета, интересува ме облага ли се майчинството, че аз доколкото знам- не, но откакто съм в майчинство, и преди това за бременност, облагаемият ми доход е към 600лв, а ми превеждат около 500  newsm78 ...???  Всеки месец някъде "изчезват" 108 лв,  извинявам се ако въпросът е бил задаван досега   Embarassed

# 581
  • Пловдив
Момичета, интересува ме облага ли се майчинството, че аз доколкото знам- не, но откакто съм в майчинство, и преди това за бременност, облагаемият ми доход е към 600лв, а ми превеждат около 500  newsm78 ...???  Всеки месец някъде "изчезват" 108 лв,  извинявам се ако въпросът е бил задаван досега   Embarassed

очакваш да взимаш като обезщетение заплатата си бруто ли?
при 12 м назад на 600 лв осигуровки обезщетението трябва да е около 480 лв

# 582
  • София
Преди две години имаше данъчно облекчение като се подаваха някакви документи. Сега премахнато ли е?

# 583

очакваш да взимаш като обезщетение заплатата си бруто ли?
при 12 м назад на 600 лв осигуровки обезщетението трябва да е около 480 лв

Ох,  Embarassed  Embarassed ама че глупав въпрос зададох и аз, пък уж все чета за пустото майчинство....
Още веднъж се извинявам и благодаря за бързия отговор   Peace !

# 584
Така,сега си проверих '' Справка за социално осигуряване - актуално състояние'' за 2009 г. в сайта на НОИ. Всичко точно,но за месец декември,който целия бях в болничен пише 'Осиг. доход /лв./: 95.24' .Трябва ли това да ме притеснява? Той ми се пада последения месец,който ми влиза в 12-те месеца ,от които се изчислява майчинството и доколкото разбрах за осиг.доход трябва да се вземе сумата,от която е изчислен болничния ми за м.декември.  Предхождащите го 6 мес.съм се осигурявала - 4 мес.на 1000 и 2 на 2000 лв.Thinking Дано се изразих добре. Притеснявам се да не е станала пак някаква грешка и искам да я оправя на време ако е така. Tired
Няма за какво да се притесняваш по-късно трябва да ти излезе и сумата която ще получиш или вече си получила от болничния за съответния месец,под сумата която си видяла.Дано да съм те разбрала правилно.

Общи условия

Активация на акаунт