Франция чака затопляне - тема 24

• 35 106
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Kat31 и ние сме така с баща французин.Нямаш никакви проблеми .Като се роди бебчо му се вади акт за раждане и трябва да го впишете в ливрет де фамий.После с ливрето и една снимка подаваш документи за паспорт в кметсвото ,а ако искаш и за карт идентите ..Паспорта само се получава в централното кметсво ,но документите може да ги подадеш в кварталното кметсво .Паспорта е безплатен за деца.После си пътуваш с него до БГ без проблем.
За двойното гражданство Франция позволява двойно гражданство.Като си идеш в БГ му извади акт за раждане .Един съвет от мен ,не му вади бг паспорт ,няма смисъл нали си има френски ,само ще платиш повече.Направи му акт за раждане ,да си е записан в кметството в БГ и това е .
Ако имаш още въпроси питай .
Девойки гледате ли Капитал много е интресно тази вечер. Wink

# 571
Кат 31 добре дошла и лека  бременост!
Нека мамите омъжени за французи да те насочат по-добре, аз нямам този опит.
За стволовите клетки , доколкото си спомням, е доста сложно във Франция. Мисля , че тук не се практикува и Сбъдваща мечти бяха прибягнали до чужда частна фирма, но тя по-добре ще ти каже.

schtrumphete , какво изпуснахме по капитал? Аз сега го пуснах, дават за пластичната хирургия нещо....

Имате ли идеи за промоции за Дисниленд? мерси Wink

И лека седмица

# 572
Благодаря ви момичета за топлия прием. Наистина сте супер с бързите отговори, съвети и пожелания. Отивам и аз да погледам сега малко Капитал че след някой и друг месец ще трябва да се мисли и за сваляне на килограми  Wink и разхубавяване.

Лека нова седмица на работещите пък и не само на тях

# 573
  • в сърцето на един мъж...
Момичета, за апостила - искат го от нашето външно министерство. И аз си мислех, че няма да ми трябва, но поне немците са разбрани и ме предупредиха, че има такова изискване. освен това се обаждах и във външно и там потвърдиха същото нещо.
Пасаваните имат кратък срок - мисля 12 дни беше най-дългото, така че имайте предвид това и го направете непосредствено преди отпътуване.
Родителите, които са българи, ако единия от тях пътува с бебето сам, трябва да има нотариално заверена декларация, че другия е съгласен да се пътува с детето. Тези, които са от смесен брак, не се нуждаят от такова нещо. Те също нямат и нужда от български задграничен паспорт на детето, освен ако не държат да притежават такъв Grinning
Имайте предвид, че в полицията е сложна процедурата, ако бащата не е с вас, трябва да имате пълномощно. Освен това, много държаха, да ни проверят къде сме отседнали, правят един вид проверка, да не сме го откраднали, дали го гледаме добре и тем подобни. Общо взето се бавят доста нещата там. Та ако не подавате документите с пълномощно, предвидете си повече време. На мен лятото ми отне около 2 месеца и половина във Варна Close за един акт за раждане и задграничен паспорт Close

# 574
Отивам и аз да погледам сега малко Капитал че след някой и друг месец ще трябва да се мисли и за сваляне на килограми  Wink и разхубавяване.

Мария К.имаше точно това в Капитал за режимите ,за спорта лоу кост ,и тн...
За Стволовите клетки във Франция се практикува ,Сбъдваща го правиха тук ,но дано се включи с повече подробности ...
Гея ,да и аз потвърждавам за апостила. Peace

# 575
Кат31, добре дошла и от мен, ти си на финалната права вече, аз съм на средата Wink Има една темичка в "Общ отчетен форум" за бременни в чужбина - също и там можеш да видиш момичетата, много са мили. Имаме 2 на финалната права, 3-4 които родиха и е мила темичка.

Покрай теб и Ивенцето, и аз ще се светна с документите. Ние сме като вас - смесен брак, ще вадим живот и здраве тук акт и паспорт, в БГ - само акт за да има ЕГН - срока по закон е 6 месеца след раждането, може с пълномощно.

Аз като бавно мислеща/запомняща - само да ми потвърдите - апостила си се прави на заверения превод на френския акт за раждане в България от външно министерство (мен покрай документите за сватбата и заверка на дипломи ми се наложи да ходя до там - адски нелюбезни хора...после пращах фирмата с превода да си се занимава), нали така? Превежда се от специализирана фирма, заверява се и пълномощника го носи в общината за БГ акт за раждане да се получи ?!?!

# 576
Боби, ние слагахме апостил тук на място - в една специална немска служба, а после се прави превод на апостилирания документ, който се заверява в министерството в БГ.

# 577
Боби, ние слагахме апостил тук на място - в една специална немска служба, а после се прави превод на апостилирания документ, който се заверява в министерството в БГ.

Готово, обърках се с бременния ми мозък  Joy Тук дано няма такова нещо, толкова мразя бумащината, но съм мисля в страната на бумагите, имам купища папки с копия на документи за секю-то, на какво ли не ...ай, ай!

Сега се връщам да чета наново изписаното за този апостил, че явно не съм разбрала Wink

# 578
Привет на новите попълнения сред френските мами!   bouquet

Едно важно уточнение: само няма да се шашкате,  АПОСТИЛ НЕ Е НУЖЕН! Има спогодба с Франция и още няколко държави.
Информацията е от приятелка преводачка, която прави това всеки ден, във Външно министерство го знаят, закона е от няколко години (за дъщеря ми на 4г като правих акт за раждане, вече беше излязал), списъка на държавите за които не се изискава апостил висял с големи букви на стената! Те правят легализацията, и щом получите техния печат, в общината копче не могат да ви кажат! За срока май е по-дълъг, но може и там да има промени, поне аз съм ги правила по-късно. Някога до 3 месечна възраст май беше безплатно в посолството, по пощата стваше всичко, страшно удобно.
За бг паспорта обаче е кас-тет, трябва присъствието и на двамата родители и за подавне на докменти, и за получаване месец по-късно, конфоигурацията няма как да се получи при нас! И аз лично не съм правила за децата, вписани са в нашите паспорти. За пътуване, обикновено минавах без пълномощно, защото се водеха чужди граждани (все пак не си носят бг акта за раждане на медальонче!), но предния път си изкарах едно в свободен текст в police municipale, на фр, с много печати! Служителката на летището, не останах с впечатление да е френскоговоряща, но пък много му се зарадва! Laughing
Френският паспорт вече не е безплатен за децата, май 19 евро е новата такса. И се правят в кметствата в малките общини, а не в police municipale както преди. И доста се чака!
За превода, вие може и да си го знаете, но все пак да си кажа, всички лични имена, на детето име и фамилия, на бащата, на населеното място и т.н, които трябва да се вписват в официални документи, си ги напишете на едно листче, прикрепено към документа за превод, за да са ви еднакви всеки път, иначе особено по-спорните за транскрипции са по усмотрение на преводача и настават едни фантазии...нашия тати и Алън е бил, за фамилията да не ви говоря... а и двете ми дъщери изощо не бяха сестри!

Мари-руж, що ми се чини че с теб ще да сме от една порода...по отнесеност!  hahaha Пресен случай, снощи, вечерен тоалет преди лягане, отварям си пастата за зъби, но в същия момент забелязвам някаква черна точка на челото си и решавам да я цвъкна Blush. Пристъпвам към маневрата, но здраво стиснала пастата за зъби...отворена...и още преди точката да е  направила "цвък", усещам едно "цвъъъък!" от колгейт в косата си!  ooooh!
А едни яйца, мъжо още ме поднася, тръгнах да ги варя уж твърди, за пикник, но няма да им бая все пак, пускам ги в канчето и продължавам да си върша друга работа. По някое време се присещам,струва ми се достатъчно времето, вадя от водата, прибирам в кошницата и готово! Сядаме след час на полянката, подхващаме белене на яйца, а те съвсем рохки! И аз "Аааа, как бе, толкова дълго ги варих! Сигурно са се втечнили!" hahaha  

Мария, нали знаеш че има едно предване точно по М6, дето ти търсят жилище "по мярка", защо не им пуснете едно писъмце? Жалко да замразявате проекта, точно сега когато си струва, макар че в Париж предполагам не ги дават без пари, каквато и криза да е. Намерих и една полезна статия за кредитите, ще ти я сканирам и пусна на лични.

Капитал не гледах, дребната разиграва циркове снощи, искала да спи на земята newsm78! И не гласувах дори, това май за първи път ми с случва, но хак да им е, и едните и другите! Crossing Arms

# 579

........... иначе особено по-спорните за транскрипции са по усмотрение на преводача и настават едни фантазии...нашия тати и Алън е бил, за фамилията да не ви говоря... а и двете ми дъщери изощо не бяха сестри!

Нашия е с второ име Алан по този повод...БГ лична карта като си е правил сам, а за да му намерят документите викал "аз съм Епук" (Ерик изписано на БГ произнесено с латинските наименования на буквите - така пише нашия..., ръкописно -  мопма за торта ... и други подобни Wink

Много благодаря за поясненията, хиляди благодарности.

П.С. Това с 6-те месеца срок го намерих в инфото на БГ посолство в Париж.

# 580
La Pintade, знаят го това във външно, но го искат и това е. Без този апостил няма да направят документите. Независимо от спогодби и тем подобни. Акта за раждане го вадих миналото лято, така че инфото е прясно.
За да не върнат документите и да не се окаже, че има проблем е по-добре да го има, отколкото да се чуди някой как да си го набави, вече след като се е прибрал.

# 581
bobi40 аз правия планове да се прибирам до БГ това лято да представя малкия господин (май забравих да ви кажа че чакам момченце и термина е на 9 май) на фамилията така че ще те държа в течение с регистрирането и ваденето на ЕГН в БГ. Надявам се само да попадна на някой свестен човечец и да не трябва да се разправям и с тамошни простотии.
Ти в коя седмица на бременността си вече? Аз от днес влизам в 33та и да ти кажа положението започва да става на моменти доста трудно за понасяне въпреки че като цяло имам лека бременност (поне до сега  Sunglasses.

La Pintade, казваш че за паспорт вече доста се чака. Имаш ли представа колко горе - долу че аз предвиждам да си ходя до БГ след като бебока стане на 2 месеца, ама ако се окаже че паспорта не е готов всичките ми планове ще пропаднат.

# 582
Кат, аз започвам 25-та - 5 юли по план (14-ти по френски, има някаква разлика с бг изчисляване на термин, нали повече носят тук  Joy). Аз за сега не предвиждам нищо - нито пътуване дори, нека да дойде, да се роди, да е наред, че ми дойде малко стреса в повече и после ще видим. Много ме хвана яд с тъпотиите, че спряха издаването на паспорти от стария вид, а за новия не мога да се занимавам после. Моя изтича и в ЕС мога с лична карта, но не мога с кола да мина през Сърбия ( по принцип ни се искаше за Коледа да сме в БГ), нито на почивка можем после да идем ...ще си седя тука. А на малката не мисля да вадя БГ паспорт, само усложнения. Акт за раждане и това е. Ти защо държиш да и вадиш БГ паспорт, нали ще си има френски?

# 583
bobi40 само Френски паспорт ще вадя а в БГ ще извадя само акт за раждане и БГ. А иначе то и моя паспорт е вече изтекъл ама мисля да пътувам или с лична карта или с titre de séjour.
Доколкото си спомням прочетох някъде във форума че е възможно да си продължиш валидността на стария паспорт до 31 декември 2010.
Аз да ти кажа 4честно откакто цените на самолетните билети не са ве4е толкова скъпи само със самолет се прибирам. Даже разбрах че от май месец WizzAir ще има директна линия от Париж до София ( цена около 60 лева).
А иначе и ти влизаш във втората половина на бременността. Пожелавам ти всичко от тук нататък да се развива само в положителна посока.
Мен само е е яд на франсетата че с тия 3 екографа тук - до края на бременността ще съм все в догадки дали бебо е наред.

# 584
Кат, по-добре 3 ехографа (по точно прецизни ФМ) и ако има нещо - допълнителни, отколкото като в БГ да ходят по 100 пъти и не дай си боже да са при двама различни доктора - като им кажат две различни неща и ела да видиш паника. Я си карай спокойно, нали нищо не те боли!  Wink
Уизеър каца на Бове, на 60-70 км от Париж, не знам с багажа колко се оскъпява, ние ЛХ ползваме, че сме свикнали, а АФ не ща да ги чувам, така са ми писнали! Ние обичаме с кола понякога - спираме тук там - при познати и приятели, видим нещо ново интересно - малко по-ваканционно. Самолет за по-набързо когато ходим.

Общи условия

Активация на акаунт