Франция чака затопляне - тема 24

• 35 074
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Добро (ранно) утро! Аз имах големия късмет да съм дежурна в неделя и то при смяната на часа. #Cussing out Едвам се домъкнах тази сутрин до болницата и застъпвам до утре сутринта...ееех, живот ли е да го опишеш. Joy
Това време не ви ли писна вече, а? Иде ми да ....Очаквам гости за една седмица от Бг, горките май нищо няма да успеят да видят-дават прогнози за дъжд на поразия, а на връх Великден -сняг!
Хайде, ще ударя едно кафе и май днес цял ден ще ви досаждам между повикванията...В къщи напоследък почти нямам достъп до компютъра, днес ще си наваксам.

# 691
Честита Цветница на дамите с цветни  имена в Темата   bouquet

Мария К- и аз се уморих от това променливо време.Много зле ми действа на синузита SickДано прогнозите за Великден се окажат погрешни

# 692
Честита Цветница и от мен! Всички да сте здрави и усмихнати!

За времето - ние сме от около седмица в една "запетайка" на картата, където се задържа повечето слънцето, отколкото облаците, дори днес лека агнешко с пресен лук и картофи и гледам мъжа ми слага масата навън да ядем, ще видя как ми е, но все около 15-16 градуса се върти, така че южните форумки за момента сме на по-топличко. Иначе всички се оплакват, че не помнят толкова гадна зима - къщата и терасата заленясват от влагата, мъжа ми пръска миналата седмица с някакъв препарат, че мъха е навсякъде ...
Хубав празник на празнуващите именници!

# 693
Ку-ку медам!
Честит празник на именничките!  bouquet
Геврече аз съм в Лион.Не разбирам много от бюрократичната част на нещата - мъжа ми си дойде тук назначен и от фирмата му уреждаха карт и прочее. Знам само ,че беше доста сложно, дори и при това положение.На него също му дадоха 10 годишна.Знам, че има професии за които не се изисква карт де сежур.Мисля, че това са тези, които се заплащат с шек амплоа и са в сферата на обслужването - детегледачки, домашни помошници и от сорта.Но не съм сигурна в това, така ми беше казала една жена, която работи като домашна помошница тук в Лион.
Квартирата също се оказа голям проблем - искат гаранти, но дори и когато ги имаш пак е трудно.Мъжа ми търси цял месец на място и накрая квартирата я намерих аз от България в http://www.leboncoin.fr/li , имахме двама гаранта.Езика също е проблем, наистина.Мъжа ми не говори и му е много трудно.

Да беее, как не ги досрамя да кажат, че се очаква сняг на Великден!А аз купих разсад домати, чакам да спре дъжда и да ги садя в градината  Crossing Arms

# 694
Упс! Сутринта съм пропуснала-честита Цветница и от мен! Кои са ни именичките? Wink

# 695
Ето адреса на последната редакция на картата. Има още възможност за корекции, така че  приемам критики и препоръки

Ne znam dali ne e mnogo kasno za da se vklucha...
Az sam v Nancy, Lorraine.
Niama li drugi BG-mami nasam ? Sad

# 696
  • Rennes, France
Здравейте на всички!

Живея във Франция, тук съм сгодена...и днес разбрахме че ще си имаме бебе /първо/... Тъй като работя към българска фирма, нещата тук не са ми много ясни и искам да ви попитам дали имате информация за следните неща:
- нямам Carte Vitale но може би ще я получа скоро /татето ще ме назначи в неговата фирма за да имам осигуровки/, но дотогава какво правя с прегледите? Тук не са ли безплатни прегледите за бременни?
- как стои въпроса с това да си запиша час /имам горчив опит че при гинеколог става много трудно/?
- трябва ли да се регистрирам на адреса, на който живеем?

Въобще ако имате инфо, което смятате че е полезно, може ли малко помощ Praynig
Благодаря предварително и до скоро!!!  bouquet

# 697
Здравей,  cutty , честита бременост първо! Да е лека и безпроблемна!

Следене на бременост може да става или на частно или в болницата, където ще раждаш. Ако си в Париж и околността, съветвам те да избереш и се запишеш на време, дори още с установяването на бремеността. Изглежда странно, но на мен ми отказаха да ме запишат в една частна клиника , бях в 2 ри месец, било вече късно... Та се регистрирах в държавната ми болница по квартал.
иначе за прегледите може да си ходиш на частен гинеколог в началото, дори и лекуващия лекар понякога може да следи бремеността-да ти предпише кръвен тест за потвърждаване и тн. Дори да нямаш Карт Витал, щом си на частно няма да те върнат, въпроса е , че ще плащаш прегледите.
Не при всички гинеколози се чака безкрайно, аз навремето имах една в моя квартал в Париж, имаше часове за след около седмица.
Иначе следенето е безплатно (тоест покрива се 100 процента от касата), но май чак след 6 месец...вече съм забравила.

Процедурите с Карт Витал са безкрайно бавни и тромави и може би ще трябва да отидете в касата на място да проучите нещата.
За регистрацията на адрес-искат ти фактура за тока с твоето име или квитанция за наем за да докажеш, че живееш на даден адрес. Няма нужда от специална регистрация...
Това на първо време. Тук има по-прясни бременни и млади майки, моята инфо е от преди много години Sunglasses, дано ти помогнат с по-конкретни съвети.

Та къде живееш? Wink

# 698
Cutty, първо честито и много спокойна бременност ти желая! Аз съм сега 2 в 1 и мога на още прясна глава да ти кажа: за потвърждаването на бременността - 7 седмици след зачеването (9 след първия ден на последния цикъл) трябва да идеш на гинеколог, гледат с вагинален ехограф да потвърдят че е на правилното място загнезден зародиша, ще ти дадат една тройна декларация - един екземпляр за здравната каса, два за КАФ. Имаш 3 задължителни ехографии - около 12, 22 и 32 седмици - от касата ще си получиш график с датите (от ...до...), както и месечните прегледи - визита  медикал -7 на брой, срещи и подготовката за раждане - с акушерка - саж-фам (la sage-femme), запис в избран за раждане клиника - след 14-та седмица и т.н. До 1-вия ден на 6-тия месец тези прегледи, ехо и подобни са 70% покрити от касата, лабораторните - 100%, зъболекар -100% - всичко това обаче след като "декларираш", че си бременна с декларациите. Аз не работя и съм "прикачена" към здравния номер на съпруга ми, ползвам моята здравна карта, но по документите навсякъде се попълва неговия номер (затова и от здр. каса писмата са "уважаеми господине, навлизате във втората част на бременността си. Каним ви да получите ръководството за следващите месеци ...хохохо). Той самия чака 14 месеца да получи карт витал, аз я получих за 4 Wink
По телефона като кажеш, че си бременна и прегледа е за установяване (после за ехото по същия начин) все намират часове - знаят, че има срокове да се спазват и така, не се безпокой. Важното е да намериш добър специалист/човек, че аз докато бяхме до Париж - ходих при големи специалисти/ки, но отвратителни хора ... Навсякъде има такива, разгледай някои форуми на вашия регион или ако имаш имена - пусни в търсачката да видиш мнения. Ние така си избрахме и клиниката, и доктора Wink ако още нещо има, питай, и на лични и тук - имаме 3 прясни мами, които много неща ми обясниха тук!
Успех и с усмивка!   

# 699
cutty , честито Hug
За карт витала, процедурата наистина е бавна, при мен отне около 3месеца.
За клиниката, аз се записах в моята едва в 7ми месец , преди това ходех на прегледи в акушерският център в нашият град, дори и да нямаш карт витал, там е безплатно, но става въпрос само за ежемесечният гинекологичен преглед, мерки и теглилки и урина.Всеки месец трябва да пускаш и кръвни изследвания , които без карт витал се заплащат, също ти се полагат и три Фетални морфологии, които също се заплащат ако не си здравно осигурена.
Аз бях три месеца без карт витал в началото, само ми дадоха един документ, нещо като номер , който удостоверява, че процеса е в ход, в началото си плащах изследванията и фм, но после , като ми стана картата ми ремборсираха всичко.
За регистрацията на адрес, ние направихме декларация за съвместно съжителство в кметството, представихме и документа издаден от докторът, че съм бременна и нямаше никакви проблеми, дори не са ми искали и сметки за ток.
Трябва да регистрираш бременността си в каф до 4ти месец от бременността , за да се възползваш от еднократната помощ.

Честито ако има именници в темичката  bouquet

# 700
Боби, как си? как е "легловия режим"? Можеш ли вече да ставаш по малко?

Мари руж, какво стана с билетите за йизи джет?

# 701
Мога, мога, само дето ужасно бързо се уморявам. Общо взето след 20-30 мин седнала съм поне 2-3 часа в леглото. Иначе ми спряха почти напълно контракциите - може би 2 на седмица, наблюдавам се , записвам си ... от шувърникане е, като се уморя (затова готвя полу-легнала уикенда - мъжа ми носи нещата, аз цапам около мен и давам акъл какво да се прави в кухнята). Ще имам 5-6 дни сама през април, но ще се справя. Съседната ще ми купува хляб Wink и мръвки Wink Сега хрупам магданоз с кисело мляко за това желязо ... казах ли ви, че всичко ми е ниско ;-( но спанак, риба и говеждо все още не мога да ям ...(връщам ги) вече съм + 7 кила , започвам по-бързо да качвам сега с това лежане. Но като се обърна назад - мина 1 месец от болницата, не мога да кажа бавно ...нормално. Веднъж в седмицата излизам поне 1 час - мъжа ми кара-аз съм "полегнала" на седалката, полека лека живвам Wink

# 702
Мария К., ами уж получихме потвърждение , най-после, май ни бяха забравили.
Мацки-Парижанки, някой ходи ли на празника по случай Баба Марта в културният център?Шомонката беше така добра да ни покани, но ние за съжеление не можахме да отидем.Ако има присъствали, чакаме разказ Hug
Боби, радвам се , че коремчето е спокойно Hug Все така да е до края Hug

# 703
  • Rennes, France
Здравейте mari_rouge, bobi40, Мария К. - благодаря за инфото.

Ако не ви затормозявам още малко въпроси да ви задам:
1. намирам се близо до Рен, ако има някой тук на близо ще е супер.
2. Ако правилно съм разбрала, трябва да си запиша час за установяване не бременността от лекар след 9 седмица от последния цикъл, така ли? Проблема е че имам малко болки през нощта, като при ПМС и пия Спасфон, по препоръка на Джи-пито и се притеснявам дали всичко е ОК. По тест Clear Blue съм 2-3 седмица / 5,5 след последния цикъл/. Утре ще ми бъде готов и кръвния тест, така че всичко ще бъде потвърдено, надявам се, от всякъде и мислехме да се обадим за час, но може би е рано...
3. татето, е осигурен, но тъй като не сме женени, дали мога да се прикрепя към него, докато станат нещата с моята здравна карта. Кой трябва да попитаме?
4. за адресната регистрация, трябва да отидем в кметството, и да попълним тази декларация за съвместно жителство, и след това се счита че съм на този адрес, така ли?
5. за този акушерски център...как да го намеря...сори за въпроса, ама нищо не знам... Wink
6. това за каф, ще го проверим с татето, той каза че знае какво е, аз нямам представа Embarassed

Надявам се всичко да е ОК...наистина съм в странно състояние, защото с три положителни теста -  Hug супер, но с тези болки през нощта, като ПМС и без хапче не мога...странно работа.  Thinking

Благодаря на всички за помощта, за усмивките и куража!!!  bouquet
До скоро

# 704
Cutty, аз съм до Марсилия и Екс Wink далечко Wink
за прегледа - тук ми обясниха, че не гледат по-рано, чакат този период за да се види плод и чуе сърцето (при мен кръвния тест потвърди на 29 октомври, прегледа 24.11, последен цикъл 29.09). Почивай активно щом имаш болки, не се плаши и стискаме палци за утрешните резултати!
За каф ако са ви над 32х годишните доходи няма да имате помощи (ние още нямаме отговор, но четохма сайта и го надминаваме, та няма да имаме право).
Нямам идея след като нямате още брак как са нещата - може би като "самотна" майка Wink може да се провери вероятно в здравната ви каса - идете да се осведомите по-подробно.
Дано някоя от мамите има повечето инфо да ти помогне Wink
Успех и спокойно. Аз в началото много лежах, избягвах колата, беше ми и лошо де... После пък се наложи и сега пак лежа ;-( но ще се справим !

Общи условия

Активация на акаунт