Франция чака затопляне - тема 24

• 35 083
  • 743
  •   1
Отговори
# 660

Взех и списъка с нещата за носене в болницата - направо се хванах за главата - то са куфари и багажи все едно на ваканция за 1 месец ще ходим  newsm78

Joy Joy Joy  на нас като ни го дадоха и мъжа ми каза "еее,ооо, няма ремарке да купуваме сега, какви са тези количества ?" Не се плаши   bouquet

Имам една молба към автора на бъдещата ни нова тема, ако може да сложи Боби в регион ПАКА Wink Благодаря предварително, ако не може и е сложно, не се занимавайте, моля!

ето една снимка от снежна Марсилия, което си е рядкост (на 40 години веднъж пада по 30 см сняг като миналата зима тук, и беше много смешно)

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 12:30 от bobi40

# 661
  • France - Toulouse
Здравейте от мен,

Отдавна не съм писала, но деца, работа, все няма време, а пък и нещо децата бяха болни, та не ми се пишеше да ви занимавам с бебешки болежки.

На всички, които са имали повод да им е честито, живи и здрави!

Видях на kat31 питанката за стволовите клетки, ама чак сега остана време да отговоря, а пък гледам опитни мами са дали полезна информация. Кат до колкото разбрах си в Тулуза, къде ще раждаш, аз раждах и двата пъти в Paule de Viguier, ако си там мога да ти дам информация за всичко, което те интересува, скоро бяха и двете раждания, надали има много промени. Терминът ти е на чудесна дата, аз съм родена на 9 май Simple Smile

Мамо Strumpf, ти би моя рекорд за ранно започване на работа след раждането, аз се върнах след 3 месеца първия път и след  4 втория. Как се справяш с кърменето и работата, аз минах Леа на смесено хранене като започнах работа и лека полека тя се отби, та ме е много яд, ама няма как трябва да се работи.

На всички, които не съм споменала, бъдете здрави вие и децата другото не е толкова важно. Ние потегляме за БГ в неделя за две седмици, катуна с двете бебета се пренася, не ми се мисли за багажа.

# 662
Мерси много за бързия отговор,Роцке bowuu
Още днес отивам да търся в аптеката и да чакам дните за детокс,за да се вталя като френска мадама Peace

# 663
Здравейте на всички майки,които пишат във форума за Франция!Имам една молба към вас,а тя е:Някой може ли да ме ориентира къде да намеря информация за пребиваване,живот и работа във Франция?Има ли някакви по-специални условия за работа на българи там,изискват ли се някакви разрешителни и т.н.А как стои въпросът с детските градини във Франция?Чака ли се много време за записване?
Пред мен и семейството ми стои голяма дилема,дали да поемем към Франция(става въпрос за Лион) или да сме в България. Ако единият работи легално във Франция дали другият може да получи право на работа и след какъв период от време?Ще съм ви много благодарна за отговорите!Мерси!Гевречето Peace

# 664
Геврече, аз съм най-прясна и неопитна, но споделям през какво аз съм минала:

омъжена съм за французин и от 2 години сме тук, но аз работа така и не си намирах, сега съм бременна (естествено ми звъннаха от летището за работа  #2gunfire #2gunfire точно, когато не мога). Имам документ, карт дю сежур, на който изрично пише, че мога да работя. Ваденето му отне време, тъй като за да получиш дори временния в началото минаваш интервю, за което аз чаках 3-4 месеца...Документите, които ще ти изискат ще ти бъдат представени като списък според твоя случай ( винаги има доказателство за постоянен адрес = фактура за ток, вода или телефон отпреди 3 месеца поне и подобни). Всичко зависи от статута - твоя, на съпруга ти - с какъв договор идва и т.н.
Да разбирам ли обаче от поста ти, че нямате осигурен работен план (трудов договор) на никого в семейството за момента?
Градините - голям панаир, нямам опит, само чета мамите какво споделят...
Друго супер важно нещо за успешно адаптиране е езика - ако дойдете без език и на място учите, не зная нито как жилище ще наемете ( там искат големи сигурни досиета, с договори, гаранции, данъчни декларации, препоръки и ...- моя съпруг, след 10 годишен период на работа извън Франция нямаше такива документи ... и се видяхме почти на "палатка под моста" посред зима  hahaha след дълго търсене и постоянно отхвърляне /неодобрение на досието ни, въпреги гаранцията на родителите му...), нито по административните въпроси как ще се справите. Много е важно поне единя да е мноооого на ТИ с френския.
Надявам се с такъв първи отговор да не те отчаям, виж и другите момичета с опит далеч по-голям и различен от моя такъв.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 13:06 от bobi40

# 665
Здравей Gevreche,

Само не разбрах дали единият от двамата има осигурена работа или не, защото от това  зависят много неща. Ако поне единият има осигурена работа нещата са по-лесни. Ако е работодаля е голямя фирма те могат да се наемат да ви намерят жилище и куп формалности. Дори можете да получите финансова помощ за преместването от така нареченото "1% logement". Зависимост от статута на работещия другия член на семейството може да получи "cаrte de séjour" vie privée et familiale, която му дава право да работи каквото иска. За съжаление ние българите попадаме все още в графата "европейци, но нямащи право да работят където си искат".Има разбира се изключения: яко си завършил тук висше образование или докторат нямаш нужда от разрешително за работа.
Вярно е, че е малко трудно с детските градини най вече в по-големите градове. Обикновено записването става през май и ако ви одобрят ( хората с малки доходи, многодетни семейства, самотни майки ....са с предимство) на есен имате място. Ако имате късмет можете да запишете децата и през годината яко има свободни места. Големите фирми имат и свои детски градини , но пак проблемът е да има свободни места. Тук също има много "assistantes maternelle", koito гледат по около 3 деца у тях ( моето дете примерно е при такава assistantes maternelles). В този случай родителите са работодатели. Най-трудното е да се намери такава която ви харесва и има свободни места. Административната част е сравнително опростена, но не искам да навлизам в детаили, ако дойтете тук тогава.
Аз живях в Лион около една година и няколко месеца и това е страхотен град (поне по мое мнение). Центърът е много приятен, има много магазини, театри, добре уредeн транспорт и дори в центъра е приятно да се живее. За два часа си в Париж или в Марсилия. Има достатъчно голямо летище с доста полети (за съжаления няма директни до София). Единственото кофти нещо са предградията пълни с араби. В общи линии или трябва да живееш в центъра или в прериферията на около 10-20км.

Аз честно казано си мисля ( но все пак си е мое мнение, животът си е ваш и вие си го живеете както искате) ако поне единият от двамата има работа, не се връщайте в бг!
P.S. Ако споделиш какви професии имате мога да споделя собствените си впечятления от пазара на труда тук и дали е лесно или трудно да си намерите работа.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 15:22 от zippar

# 666
Геврече, не мога да ти отговоря на повечето въпроси, тъй като не съм минала по този път, но за детските градини не се чака, даже са задължителни от 3 години,. Виж, с яслите е съвсем друг въпроса - там хем се чака, хем се плаща, зависи от мястото, но общо взето има недостиг на такива заведения и затова широко се използуват гледачките.  За другите въпроси можеш да погледнеш тук

Боби, нямаш проблем със слагането на картата, но трябва да напомниш като понаближи 60-та страница, че едва тогава могат да се започват нови теми.

# 667
Боби, нямаш проблем със слагането на картата, но трябва да напомниш като понаближи 60-та страница, че едва тогава могат да се започват нови теми.

Мислех, че към 50, та затова промрънках на 45-та Wink ама с тази глава бременна Wink какво да се очаква!!!

zippar, може ли след някой друг месец, или ти като имаш време да ме светнеш на някоя тънкост покрай търсенето на работа, че много ми се събра да се разхайтвам без работа Wink

# 668
Леле, Боби, права си - след 50-тата било! smile3537 Видя ли сега кой е по-отнесен! Ще направя наново картата, ако някой още ми напомни, да го слагам и него - сега е момента

# 669
Леле, Боби, права си - след 50-тата било! smile3537 Видя ли сега кой е по-отнесен! Ще направя наново картата, ако някой още ми напомни, да го слагам и него - сега е момента

Легнала съм, не съм права  Joy не се ядосвай, работа ти създадох сега Wink Мисля за твоето креватче (нали ти спомена за детско такова, че се чудиш накъде ще хваща) , нали си и ти из ПАКА нейде  newsm78 въпреки, че мъжа ми много срамежлив...

Роца, влязох да гледам "гьоза", ама и други неща видях, малееее как ще подпукам сега хладилника със все пантите. ОК ми е захарния тест, но железата са ми зле.... Sick

# 670
Боби, ти къде беше точно?  Аз съм на около час от Марсилия, при това на магистралата - може би не е толкова далече за пренасяне на креватче?

Не ми напомняй за гьозата, че вече издирих един нов японски ресторант наблизо и сега уговарям чумбов да го посетим.

# 671
Боби, ти къде беше точно?  Аз съм на около час от Марсилия, при това на магистралата - може би не е толкова далече за пренасяне на креватче?

Не ми напомняй за гьозата, че вече издирих един нов японски ресторант наблизо и сега уговарям чумбов да го посетим.

Ще му кажа на моя и ще ти пиша на лични Wink а за японски ресторант- като родя и сме първи с вас заедно! Ние сме големи почитатели, хеле пък мъжа ми - как го ревнувах само от "мисълта" Япония, японско и т.н. Една година само е живял там, но е много влюбен! Ние сме по средата между Екс и Марсилия на кръста на А51 и А7, вие вероятно сте на А8?

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 21:44 от bobi40

# 672
bobi 40,
Няма проблем ако искаш съвет как  се пише CV или мотивационно писмо и другу неща за да си намериш работа, но все пак това си остава съвет но не мога да ти намеря работа на твое място.

# 673
bobi 40,
Няма проблем ако искаш съвет как  се пише CV или мотивационно писмо и другу неща за да си намериш работа, но все пак това си остава съвет но не мога да ти намеря работа на твое място.

имам ги тез, по няколко вида в зависимост от поста, за който кандидатствам ... ама не е само там работата. Ходих (пращаха ме) и на "билан дъ компетансе", ама като няма няма...е, сега съм с пупа, но ще се боря после пак Wink мислех, че нещо "специфично френско" знаеш като "предимство". Ще се оправим, като му дойде времето ще питам Wink

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 08:33 от bobi40

# 674
Здравейте пак на всички!
bobi40,zippar,chumbi, много мерси за бързите отговори!Ами положението е  следното:мъжът ми има предложение за работа засега,което още не сме приели,тъй като стоят доста въпроси пред нас.Относно работата за другия партньор-тоест за мен,дали ще получа някакъв документ,още не ни е ясно как стоят нещата със жилищата и живота там.А за езика какво да кажа-аз съм учила френски,мъжът ми също,надявам се да се оправим.Е,с някой опреснителен курс ще е добре за начало.Тъпото в цялата история е,че за трети път в трета държава ще ни се наложи да се местим и то с дете-пак детска градина, наново,документи за престой,работа,здравни осигуровки,жилище,приятелски кръг и познати.Абе нямам думи!Знам какво ме чака и че няма  да е лесно,но ми се ще да се кротнем най-накрая!Пък може и у Франция-знае ли човек?Аз съм работила досега все в сферата на туризма и там натрупах доста опит.Надявам се да имам добри шансове в Лион.
Апропо-някой може ли да ме светне откъде мога да си сваля стандартно  CV на френски език и примерни мотивационни писма!
Ей много мерси бг мамчета!До скоро писане,пък кой знае,може и виждане!

Общи условия

Активация на акаунт