Почивате ли през т. нар. почивни дни?

• 10 570
  • 122
  •   1
Отговори
# 15
Ами от средата на декември не съм си почивала много работа,добре че мъжо се справя с къщната и детето.По принцип само неделя почивам,а и тогавам и силно казано почивка почва се дом. работа,ама като си кажа че нищо не ми се прави  само си почивам,пък чистенето когато мога  Rolling Eyes

# 16
почивни дни? аз се скапвам през тия почивни дни! ooooh! ooooh!

# 17
Освен да направя нещо вкусно за папане друго не пипам. Обикновено сме навън.
Чистя през седмицата, мъжът ми е много зает,но дъщеря ми много ми помага.

# 18
От така наречените почивни дни  почивам само в неделя /макар и рядко/.
Гледам да свърша всичко в събота.

# 19
Работя на смени и през почивните дни съм на работа.така че върша работата през седмицата.

# 20
Почивам Simple Smile

Ако пътуваме някъде, всичката ни работа е 1 час по дома като се върнем. Ако сме тук, в събота посрещаме/ходим на гости. И пак 1 час работа. Тази седмица си починах доволно, понебе съм с изкълчен крак  Tired станах днес към 13-14 ч., пих кафе и цял ден четох книга, единствено си поиграх малко с детето и минах за прах, иначе мъжът ми изчисти цялата къща, гледа детето, сготви и сервира ... но това не е нещо необичайно, дори да съм здрава  Blush

# 21
Съгласна съм в общи линии с Белинда, че почивката е на оня свят, но и гледам да се щадя и поне половината от времето правя неща, които са ми приятни. Въпсреки че и двата дни посрещахме гости определено съм правила по малко неща от Печовска.
В събота сутрин аз отидох да пазарувам рано с колата ( 1 час), след това до обед мъжът ми води хлапето на логопед, аз гледах филм. Обядвахме ( винаги еидния слага, другия раздига масата). След това аз правих сладкиш и белих цвекло за салата, после гледахоще филм. За него по простата работа- белене на картофи и приготвяне на пържолите, детето спеше следобеден сън. След като стана излязохме двамата ( аз и малкия) да се разходим. Слагането на масата за вечеря - и двамата. След това аз раздигнах масата и прибрах лудницат ( второто ми отне десетина минути, първото и то толкова). Къпах се, четох книга и спах.
Днес правих едни мъфини за следобедните гости и учих малко, докато той води детето на разходка, на кафе с приятели и купи безалкохолни. Аз закарах едната гостенка до тях вечерта и запекох едни картофи с гъби и кашкавал за обяд ( бяха останали сварени от предния ден). На обяд  сложих масата, в това число и за леля му, която беше дошла да й попълня данъчната декларация.
С две думи- не си ли го направиш сам- няма кой друг. Организацията на дома ни е направена така изначално, че да спестява време и усилия, без значение кой трябва да ги върши.
Гардероби  не подреждам, нито шкафове, всяко нещо си има място и ако някой го види, че не е там, го прибира моментално. Не правя ни пролетно, ни есенно чистене. Единственото,което прибирам всеки ден, са играчките на звяра, 2.5години, в един шкаф и един кош. Отнема 5 минуити, макар че говорим за доста играчки. Пералнята изобщо не я броя за работа, да прехвърлиш наръч дрехи от коша  в пералнята, не е работа за мен. Нито обръщам, нито проверявам джобове. Кой каквото си е оставил се пере и толкова.
Може би ме спасява и това, че съм на домошарска вълна напоследък, не ми се ходи извън града, не събирам багажи, не организирам пътувания.
И съм съгласна с горните мнения. Както казва и Милото- делегирането и контролът са ключът към добре свършената работа.

# 22
Аз обичам много активни почивки. Тоест, някъде да ходим, нещо да правим, което е извън ежедневната рутина. И на почивка като отида съм такава - искам да стана възможно най-рано, не мога да лежа до сто часа, когато навън има плаж, или планина и т.н.
Иначе, уикенд примерно не го прекарвам в чистене, готвене. Много мързелива и все си намирам някакви оправдания, за да вися пред компютъра, готвенето по принцип ми отнема минути, това не ми тежи.
Пазаруването ми е във вторник следобяд ( защото дават двойно точки), но почти всички следобеди са ми свободни така, че не пазарувам в почивен ден.

# 23
  • с/у ОколоМръсТното
печовска, много често има като твоята програма.
Но не виждам келепир, нито някой ще ми носи душата у кошница след време, та да ти кажа - по-полека вече го давам.
Ма пусто съм Дева и адски много неща ме дразнят, а ако аз не ги пипна - няма кой е ето нА, слугинаж до 100 часа.
Та поспри се и ти малко и си почивай. Няма за къде да бързаш.
Аз днес:
1. Пуснах пералня
2. Пуснах миялня
3. Прострях едни неща вън, други мушнах в сушилнята
4. Пуснах 2-ра пералня
5. И от нея част от нещата врътнах в сушилнята
6. Изгладих всичко от предното пране (гладя всеки ден)
7. Почивах си малко (мъжО донесе ядене отвън за обяд)
8. Пак си почивах
9. Малко уроци с щерката
10. Разходих дребния навън
11. Като се върнахме:
- пуснах хлебопекарната
- миялнята
- сготвих една пил. супа
- направих крем за десерт на децата
12. Лично нахраних дребния
13. Сервирах масата за останалите двама
14. Оправих леглата (спалня + детска) за лягане
15. Изкъпах дребния
16. И отивам да си видя хлебчето, че вече явно е станало...

Това за днес. Утре пак.  Grinning  Почистване, гладене готвене и оправяне на къщата. А междудругото имам да навъртя над 50-60км. в обслужване на децата (водене-вземане). Започвам в 6:30ч. и към 20:20 съм си в нас.

# 24
Да!Събота чистим за няколко часа и после почиваме ,неделя пък  само за мързелуваме Simple Smile

# 25
Бе, като се замисля и аз днес върших накакво подобно количество неща. Ама някак ми остана време и за блажено подмотване. Януари сме си определили за кротък месец откъм вида почивка и си седим повечко в града и у дома.

Сутринта правих палачинки ето как:
 Между всяко сипване и обръщане на първите си направих упражнения за раздвижване. Съобразявах си бройката със силата на котлона и не изгорих ни една.
 За следващата част от палачинките си дръпнах едно бар столче+ жълт вестник близо до тигана. Прочетох две статии, докато мъжа ми отсреща на дивана зяпаше фейсбука. Коментирахме си като има нещо интересно в заниманията ни.
 Последната партида викнах да изпържи щерката. Тя тренираше ентусиазирано да ги обръща с меткане във въздуха. През това време аз лежах на дивана пред компа, а мъжа ми слагаше масата.

Така никой не се почуства нито пренебрегнат, нито експлоатиран.  Wink

Ммм, а докато си правех гимнастиката, при навеждане забелязах, че подът има нужда от почистване. Обаче много лесно реших, че няма да го гледам и няма да го чистя точно сега.
Подовете имат свойството да стават за почистване 5 минути след последното такова. Mr. Green

# 26
Проблемът ти се състои в липсата на помощ- от хора и машини. Къде ти е егоизма?
Аз почивам винаги, когато мога- осигурили сме възможност за игнориране на досадните задължения.
Правя само нещата, които обичам- приготвям храната, например.

# 27
Весела тема.Обсъждахме я с приятеля ми.Аз почивам един ден седмично и според него-ставам в 12ч.,той ми е направил кафе,пия си го,ставам,ровя се във форума докъм 16 ч.,отивам до тоалетна,хвърлям си там цигарата,пак се ровя докъм 19 ч.,правя салата и сядаме.А де факто-аз обичам да си чистя като няма никой по стаите и покрай мен-ставам  в 12 или по рано,пия кафе,пускам пералня,прахосмукачка, междувременно готвя нещо си,къпя се,правя салата и сядаме.Ами не си почивам,нищо че не се натоварвам.

# 28
Ние сме 5-ма и тази програма я минавам почти всеки ден. Но изнемогвам. Затова например не гладя. Простирам всичко на закачалки. Трябва дрехата да е много омачкана за да я изгладя.
Когато виждам, че закъснявам с яденето правя нещо набързо - яйца, макарони или топли сандвичи.
Няколко пъти съм карала мъжът ми да готви, но той не иска. Много често мие чиниите и гледа децата, за да мога аз да свърша останалото.
Уж всички помагат с чистенето, но реално е 1-2 пъти месечно.

Така, че правя каквото мога и до където стигна. Най-важното е да са чисти и нахранени, с написани домашни.

# 29
  • София /Абсурдистан
Аз въобще вече не си давам много зор, сигурно е от ЕГН-то  Mr. Green  Почивните дни са за почивка и подмотване, то затова са почивни, а не работни. Работя само след обяд и понякога вечер до късно, понякога и в събота, така че през седмицата сутрин за ранно ставане преди 10 и дума да не става, а за почивен ден как ли пък не. Слугинажа се раздрбява на малки дейности и се върши през седмицата на малки части. Ако остане нещо несвършено, много важно, не е болка за умиране. И без това мъжете в къщи не забелязват такива подробности. Желаещи да помагат няма, над нещата са хората. Е, що пък тогава и аз също да не съм над нещата. Така де, и Асан е хора.
Събрала съм си внушителна колекция с бързи рецепти за готвене, така че да не ми отнема много време. Никой да не ме търси за завъртяни и сложни манджи, защото изобщо няма да ме намери. Днес метнах едни пържоли във фурната, направих една салата и се отчетох за деня.
 Имам всякаква домакинска техника, която ми улеснява живота, когато се наложи.  За съдовете си има миялна, не мия нищо на ръка.  Пускането на пералня и аз не го броя за работа също. Само простирам, защото  в къщи няма място за сушилня, иначе и това щях да си спестя. Простирам много неща на закачалки, че да се избегне гладенето и поради същата причина, гледам да не купувам дрехи, които се мачкат много. Никой обаче не може  да ме накара да гладя чаршафи и хавлии. Чаршафи купувам само крепонени, крепона си стои на балончета и не се глади. Ако някой си няма друга работа, да го прави, аз няма да съм. Гладя когато мога, имам ютия с парогенератор, с обикновена няма да се навия да гладя въобще. Ако не съм успяла да изгладя нещо - на който му трябва, да си го изглади сам. Шкафове и гардероби почти не се налага да подреждам, а ако се наложи, когато ще го направя - тогава ще е. А може и да не го направя, ако не съм на кеф. Прахосмукачка се пуска бързо, навсякъде е ламинат и става лесно. Когато смогна, тогава. Прах се бърше през ден, прахосъбирчки по мебелите не държа, та и това става бързо. А ако някой е недоволен - моля, да запретва ръкави и да започва сам.
Ако човек сам не си улесни живота, друг няма да го направи. Както и няма кой да каже едно браво и благодаря, така че споко и полека, живота е твърде кратък, за да бъде прахосван в битовизми и слугинаж.

Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 01:26 от Unknown_lady

Общи условия

Активация на акаунт