Били ли са ви като деца?

• 62 935
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 1 245
Да, и още нещо - предлагам, за да няма недоразумения, да се поинтересувате
какво и как се случва, захапят ли западните институции проблемно, особено
чужбинско семейство, в което хлапето (по едни или други причини) е спомена-
ло, че вкъщи са му ударили шамар.
Това, което съм виждала, ме кара да не приветствам чак толкова възторжено
яката им работа. Че и там не правят разлика между единия шамар и системния
побой. Та в какви филми си вкарват семействата, а понякога и себе си, глупави
тийнове ...

ира_д, привет пак. Нали? То, ако си тъпа по природа, никакви закони няма да
те спрат. А срещу това законите не действат.

# 1 246
Iris, ама то насилието в България е забранено именно с този закон. Даже и нагоре някой го цитира. И какво? Кога законите са спирали човека? Ако има късмет може да се замисли. Може.
 Впрочем, вече писах, че западните майки също си имат доста насилствени методи - щипане, извиване, скубане, един разпространен и "рафиниран" подход е, когато детето прави тра-ла-ла в някой ресторант родителката да го завлече в тоалетната, да го нашамари и като се върне и започне пак да прави тра-ла-ла да го попита с особен блясък в очите "Да не ти се ходи до тоалетна?". Цвят и рози, а?

Законите не възпират. Възпират санкциите. А за да бъдат налагани предвидените санкции в един закон изключително важно е обществената нетърпимост към неспазването му да принуждава натоварените със задължението да го прилагат да си гледат работата. У нас няма обществена нетърпимост към шамаренето на деца, не се санкционират родители, с децата не се работи за превенция на родителско насилие в училищата системно, не се сигнализира от граждани, а като се прекрачи някъде границата непоправимо, тогава вестниците питат, къде са били социалните.
   И у нас, и на запад, идиоти всякакви, разбира се. Това е ясно.

# 1 247
Асса,така е. Чух за такова семейство,чието детенце са взели за пълна глупост. А детето е било на 3 Confused Но има и друг момент. На познат дъщерята /на 14,в ужасно тийнейджърство Grinning/ беше извикала полиция,защото баща й й ударил шамар.Вярно,до колкото знам. Искала да излиза гримирана нощем,нещо такова. Детето беше много умно,но проблемно /изцяло вина на родители/. Полицията дойде,разбира се,изслуша я и я предупреди,че ако още веднъж реши да ги разкара,за да отмъсти на баща си,ще има големи проблеми. Все пак умеят да преценяват ситуации.

# 1 248
Та в какви филми си вкарват семействата, а понякога и себе си, глупави
тийнове ...

По темата... Наскоро имаше един американски скандал, покрай случая на майка и нейната дъщеря-наркоман. Та тази майка значи не успявала да се пребори со кротце с тийнейджърката, която излизала и бягала всякак от вкъщи, за да се сдобие с поредната доза. Докато един ден майката не решила да я спре на всяка цена, повикала бившето й гадже и заедно я свалили от прозореца, който се опитвала да прескочи. Щерката ги заплашила, че ще се се обади на полицията, което и успяла някак да направи. Майката и гаджето вързали ръцете и краката й, а накрая, когато тя изпаднала в абстинентен истеричен пристъп, запушили и устата. Дошла полиция, арестувала и осъдила майката и младежа за посегателство върху личността, и ги вкарала в затвора. За девойчето последствия няма, щото не е нарушило никой закон. Много си мислих по този въпрос и в крайна сметка нищо не измислих. От една страна, безпристрастна, правата на момичето са сериозно нарушени, за което справедливо се полага наказание, но от друга, пристрастна, не съм сигурна, че и аз не бих постъпила като тази жена.

# 1 249
Добре, след като почнахме за говорене на обществена нетърпимост и закони, у нас и в чужбина. Хубаво, в една европейска държава, цяло лято се наслушах и нагледах не на шляпване, ами на истински побоища и кански викове, върху деца /е не 2-3 годишни, някъде около 7-10 годишни/ в отсрещният апартамент. Да, освен моята обществена /българска нетърпимост/, никой друг не прояви нетърпимост, към системните борби, в стил кърваво разбиване на уста и носове. Толкова, до чужбинската нетърпимост, и законите. Като си нямаш нещо в главата, чакай законите да спасят някого.

# 1 250
ira_d, аз мисля, че вече си намерила подхода към дъщеря ти. Изчакай с психолога. Многото подходи прислучай, че тя не познава детето могат да те объркат и ти самата да объркаш и детето.
Просто може би е хубаво да изчакаш известно време, най-вече, че и на двете ви харесва това. Може и малко самочувствие, че е вече голямо дете и големите деца не правят това.

# 1 251
Отказвам се да споря.
В Германия има не един и два случая на системно малтретирани, пребивани и оставени да умрат от глад деца на фамилии с относително поносимо дори добро социално положение. Бебе в микровълнова. Бебе в пералня. И тук вестниците питат къде са социалните в случаите.
Обществото бди с широко затворени очи.  Stop

Хайде приятни почивни дни на всички и не се престаравайте с възпитанието - каза майката на еднократно шляпаното дете, което събаря бутилки и пада в аквариумите при кои-шараните по ресторанти. Хоу! Laughing

# 1 252
Майката и гаджето вързали ръцете и краката й, а накрая, когато тя изпаднала в абстинентен истеричен пристъп, запушили и устата.

Това е гениален начин за справяне с абстинентен истеричен пристъп, който напълно резонно е завършил с полиция и затвор. Особено похвално е запушването на устата. Одобрението и декларираната вероятност да го последвате категорично ме убеждават, че темата стана просто абсурдна и не ми представлява повече интерес.

Приятен уикенд на всички от мен Hug

# 1 253
ira_d,
И аз разбирам притесненията ти. Макар че не подкрепям, повтарям - не подкрепям - разказването на анекдоти от градския фолклор като по-горните, знам, че социалните служби и там не са пълни с гениални психолози и понякога от престараване вършат огромни глупости. Като се прибави и това, че имат предразсъдъзи към нашего брата...
Не си мисли обаче, че психологът е ясновидец някакъв, който ще прозре детето ти на минутата. Описването на конкретни ситуации и искането на съвет също не ми се вижда удачно, защото са извадени от контекста на твоето семейство и отношенията с детето ти.
Ако имате някаква финансова възможност, по-добре е да намериш човек, на когото да се довериш "извън каналния ред", където имаш принципно повече шанс да разчиташ на поверителност на връзката с клиента и пр. Най-добре е да разпиташ този и онзи и да намериш по този начин подходящ човек. Впрочем, не е задължително да е психолог, има и добри педагози, лекари, учители.
Тук никой не говори за това, че който се е изпуснал да си удари детето, трябва да си посипва главата с пепел. Успех ти желая!

# 1 254
Та в какви филми си вкарват семействата, а понякога и себе си, глупави
тийнове ...

От една страна, безпристрастна, правата на момичето са сериозно нарушени, за което справедливо се полага наказание, но от друга, пристрастна, не съм сигурна, че и аз не бих постъпила като тази жена.
Да ли са нарушени правата на момичето не зная, но второто може да доведе до смърт.
Лекар няма ли? Лекуване на зависими от дрога?

# 1 255
други хора, за които е по-важно не как, а какво са постигнали спрямо децата си. Така виждам аз нещата.
Наистина ли мислиш това?
[/quote]За нея не знам, но аз го мисля точно така, както е казано. В това, което си постигнал спрямо децата си се включват абсолютно всички резултати от възпитателните методи, независимо какви са били възпитателните методи. А вярвам, че няма родител тук, който цели детето му да има каквито и да било психологически проблеми вследствие на възпитателните му методи. Така че казаното, че е по-важно какво си постигнал, а не как си го постигнал, в случая е напълно правилно. Просто защото това какво си постигнал е пряко свързано с това как си го постигнал и начинът ("как") трябва да води единствено до резултатите, които ти искаш.

Виктори, някъде преди стотина страници те поканих да дойдеш да си говорим, когато твоето дете стане колкото моите, т.е. след двайсетина години. Само младостта ти те извинява за невероятното количество арогантни глупости, които пишеш.
...
С бой нищо хубаво не се постига. Със 'шляпване'  също. Освен всичките други аргументи, чиста загуба на време и енергия.

Аз на поканата ти не съм отказала, но междувременно няма да спра да съществувам. Относно младостта ми, откъде реши, че съм толкова млада? Всъщност ми е все едно, но да пишеш без да имаш факти показва невежество и глупост.
С бой нищо хубаво не се постига. С 'шляпване' не се постига нищо въобще. С шамар по дупето в правилния момент се предотвратяват следващите двайсет-трийсет пъти, в които случката може да се повтори едно към едно.

Асса,така е. Чух за такова семейство,чието детенце са взели за пълна глупост. А детето е било на 3 Confused Но има и друг момент. На познат дъщерята /на 14,в ужасно тийнейджърство Grinning/ беше извикала полиция,защото баща й й ударил шамар.Вярно,до колкото знам. Искала да излиза гримирана нощем,нещо такова. Детето беше много умно,но проблемно /изцяло вина на родители/. Полицията дойде,разбира се,изслуша я и я предупреди,че ако още веднъж реши да ги разкара,за да отмъсти на баща си,ще има големи проблеми. Все пак умеят да преценяват ситуации.
А, браво!

# 1 256
Одобрението и декларираната вероятност да го последвате категорично ме убеждават, че темата стана просто абсурдна и не ми представлява повече интерес

Според мен излишно се вживяваш в ролята си, посмали малко. И приятен уикенд.

Колкото до случая, който споменах, вярвам, че на разбираем български споделих противоречивите си чувства. Ако някой много държи да чете редовете както дявол - Евангелие, негова воля. Нямам никаква идея относно конкретната ситуация на тази конкретна майка, но с положителност знам, че проблемът с тийн-наркоманите е ужасен. Лекарите са често пъти безсилни - зорлем никого не могат да залекуват. Познавам жена, която така спаси детето си от наркотици - дни, много дни наред в тъмна празна стая, понякога с вързани крайници, за да не се самонаранява до кръв. /Абстинентен пристъп се лекува не по много начини, един от които е връзване, разбира се. Прилага се и в клиниките/. После преместване в друг град и денонощно бдене. Там, където специалистите, полицаите и лекарите се провалиха, тя успя. Обаче пък наруши закона.

# 1 257
Ех, гледам и наркоманите сте подхванали...
Малко й е било на 14-годишната връзването и запушването на устата...
Има ли такъв случай - думи и философски излияния от страна на родителя - не помагат. Но блажени са вярващите...
Съвсем друг е въпросът, защо се е стигнало до там, т.е. какво е накарало това дете да започне. Причини много, но грешките са все в родителите и възпитанието отново.

# 1 258
  • Куциндрел
За наркоманията - може и от любопитсвто да почнат.
Когато аз бях в пубертета, 70% от познатите ми вземаха някакъв вид дрога.
При мен роля, да не опитвам даже и трева, изигра един прожектиран филм в училище, а не обстановката вкъщи.
А познатите ми опитваха от любопитство.

# 1 259
Съвсем друг е въпросът, защо се е стигнало до там, т.е. какво е накарало това дете да започне. Причини много, но грешките са все в родителите и възпитанието отново

Тъй де, тъй. Родителите и възпитанието. И понеже не вярвам да има сред нас родител-пророк със самочувствие, че всичко вижда и всичко знае, затова и се сащисвам от убедеността, с която се отсича: "Никога не бих посегнал/а на детето си". Ми тя и майката от моята случка сигур се е клела навремето, че никога не би вързала насила дъщеря си, ама на... наложило се. Принципите "винаги", "никога" и "недопустимо" са хубаво нещо, само дето рядко имат връзка с реалността.

Общи условия

Активация на акаунт