Били ли са ви като деца?

• 62 722
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 1 320
Ами точно ти така звучиш. Прочетох ти примерите и в нито един не забелязах да си спасила живота на детето си с шамар.
И още нещо - много държиш да те уважават, това също си го написала на 60 страници. Болна тема ...
Писала съм от 60 страница насам, не 60 страници. Личи си, че нищо не разбираш, като четеш:

Излизаме на разходка. За да стигнем до детската площадка, пресичаме улица без светофари, която е почти до входа. Детето тръгва, тичайки точно към улицата. Веднага го извиквам (още заключвам входната врата на блока), но детето на 2-3 метра от мен "не ме чува". Почти веднага, изпуснала вече и ключове и всичко на земята, изтичвам до него и го хващам, и виждайки задаващата се кола точно пред нас, веднага го отстранявам от улицата и 3 секунди по-късно колата минава с немалка скорост. Дишам дълбоко, поглеждам детето в очите и му казвам нещо за изскачане по улицата, колите, да ме държи за ръка, нещо там казвам, при което той, видял нещо интересно на отсрещната страна на улицата, започва да се извива от ръцете ми, за да пресече пак улицата, и изобщо не чува какво му говоря. Ето тук е мястото на плясването. Резултат - спира се, разстроен, защото това рядко му се случва, и обикновено знае, че е сгафил, изслушва каквото имам да му кажа, поглежда, като му посоча минаващите коли, съгласява се, "обещава" да не изскача на улицата и да изчака да пресечем заедно, показвам му пак колите как минават (не че за пръв път ги вижда...) и отиваме да си съберем нещата от пред входа.
.......
А колкото до пресичането на улицата, вече като излезем, стига до ръба на тротоара, поглежда, обръща се към мен, казва "Няма кола", поглеждам и аз, виждам че няма, похвалвам го ("Браво на детето, точно така, няма кола, значи минаваме") и пресичаме. А някой път има кола и детето ми я посочва и казва "Чакаме колата да мине", аз пак го хваля и след колата минаваме. А напоследък като се спре на тротоара, иска да изчака дори тези коли, които още едва се виждат, на което вече взех да обяснявам как те са много далече и можем да минем, ако сме бързи (а ние и като охлюви да ходим, можем да минем, но както и да е Laughing ).
С това му спасих живота не само в онзи момент, но и многократно в бъдеще, представи си, без да повтарям шамара. Вече внимава много. И защо, не разбрах, трябва само с цел "спасяване на живота" да получи шамар? Получава го с възпитателна цел, когато е необходимо. Написах вече на 20 места, че не е необходимо по-често от веднъж на 3-4 месеца, и то невинаги става, например може да изкара цяла година без да направи нищо, което да е чак за шамар.

Докато детето ми е в състояние да си прочете законовите права, отдавна вече трябва да съм положила основите на възпитанието и да не се налагат нито шамари, нито наказания - да, аз не поддържам идеята за наказанията. Понякога прибягвам до тях, инцидентно. Смятам ги за неособено ефективни.
Ако на възраст, в която може вече да чете, че и да си осъзнае правата, детето ми все още прави неща, за които се налага да го шамаря, то аз не съм свършила нищо с възпитанието му. След полагане на основите, надграждаш. Мястото на шамарите не е при надграждането - там е мястото на интелигентната комуникация с човече, което осъзнава какво се случва, знае какви последствия имат действията му, разбира като му говориш, изградило е уважение към теб, любовта се подразбира, защото без любовта между родител и дете нищо добро не може да се получи.
......
Когато става въпрос за възпитателен шамар, разликата е, че детето като порасне почти не си спомня да си го удрял, първо защото се е случвало рядко, второ защото приятните преживявания заедно са в хиляди пъти повече, и трето защото с възпитателните шамари се приключва достатъчно рано, след като дадат необходимия резултат, като пак напомням, че те са част, една много малка част от цяла система на възпитание, която включва и обяснения, говорене, личен пример, още обяснения, любов, игри, забавление, приятни емоции, поощрение, и много, много други "техники" или просто - нормален живот.

Съжалявам, но не си отговорила. Имаш извинение все пак - опитът ти се заключава до 3-годишно дете, което явно възпитаваш на принципа "бий дупенце, за да не биеш дупище".....
Чудя се какво ще се случи ако след 10-12 години това 3-годишно е станало 185 см и 70 кг. и реши да покаже неуважение към теб..... А, забравих след изядените шамари това няма как да се случи  Laughing
Опитът ми се заключва до много повече от 3-годишно дете, и това, че вкъщи имам само едно не ме прави опитна единствено с неговото възпитание. Не живеем изолирани от света, за да вадя изводи само по моето дете.
И да, след изядените шамари няма да прояви неуважение, но не само заради самите шамари, а заради цялото възпитание, от което те са малка част. Но не, на теб ти е по-удобно да прочетеш "бия детето едва ли всеки ден и само така си го възпитавам" - не, това за мен не е нормално. Детето не трябва да се бие, първото което е - шамарът не е бой, боят е поне няколко здрави шамара, но може и това да се наложи някой път, нищо не се знае, второ - не редовно по ред причини, и трето - възпитанието включва много повече неща от единия процент, който представляват шамарите.

Добре де, шамари се  с възпитателна цел. Т.е. шамар означава не трябва. Дотук ясно. Но да речем взимате на детето домашен любимец, няма ли и то да го шамароса, за да го научи, че се пишка само на определени места например? С възпитателна цел.
Не, защото кученцето не разбира по този начин, особено като е малко. На детето ще е обяснено, че не може да удря кученцето. То (детето) не е толкова глупаво, че да не разбере разликата между себе си и животинчето. Децата не запомнят един шамар през 4 месеца като "редовно възпитателно средство, с което се постига послушание". Децата разбират следното - "не слушах прекалено много и получих шамар по дупето". И никой не се втелясва после по въпроса, нито седят и мислят с дни защо са получили шамара. Само вие във форума мислите с дни трябвало или не трябвало. Децата забравят за минути след като е приключила ситуацията и всичко е наред. Те знаят, че мама и татко командват парада и толкова. Това не се пренася върху домашните любимци или други деца. Би се пренесло, ако детето е системно бито, почти всеки ден, по няколко пъти за всякакви неща - тогава ще го възприемат за нормално и ще го прилагат и на други обекти/субекти.

Това за "шамарите с възпитателна цел" е някакъв алогизъм за мен. Това предполага систематично и хладнокръвно да шамариш децата за тяхно добро (по абсолютно същия начин, по който нешамарещите обясняват и повтарят, просто с други методи). В противен случай е просто изпускане на нерви, което няма нищо общо с възпитанието. А колко от тук разписалите се шамарещи ще кажат, че шамарят систематично и хладнокръвно?
Не знам, аз шамаря хладнокръвно, но не е системно. Рядко е, за вече наистина не знам кой път казвам (сигурно трябва да го напиша с големи дебели букви), че това се случва веднъж на 3-4 месеца, само при необходимост. И ако 6-7 месеца детето не направи нищо, заради което трябва чак до плясване да се прибегне, няма да го плясна заради спорта, нали се сещате. Четете, хора, на български пиша, разбираем...

Не знам колко е уникално чувството за справедливост у децата, но какво става ако то не съвпада с това на родителя? И как един родител може да е сигурен, че шамарите, които той смята за справедливи, ще се приемат така от детето?

Като извърши несправедлива постъпка спрямо себе си/ другите, ще получи "несправедливост" от родителите... Децата не разсъждават толкова сложно. При детето нещата са по-прости - направих нещо много лошо, получих шамар. Next time няма да прекалявам така, за да не получа шамар. Толкоз...

# 1 321
Пълни глупости- "Децата не разсъждават толкова сложно. При детето нещата са по-прости - направих нещо много лошо, получих шамар. Next time няма да прекалявам така, за да не получа шамар. Толкоз..."..Не при детето нещата са прости, други са ...ограничените същества в случая.
Браво, че не си биеш детето системно, но за него нещата съвсем не изглеждат така. Поставила си го в зависимост и то не прави бели не защото ги е разпознало, и осъзнало като такива, а защото се страхува от твоето наказание.
Продължавай в същия дух, и ако сега имаш послушно, по някакви безумни критерий дете, след години детето ти ще дава купища пари на терапевти, просто защото собствената му майка е извървяла пътя към него с шамари.

# 1 322
Звездичке, в българското общество има много агресия. Писах го скоро в темата за агресията у тийнейджърите, където vl, човек явно на не по малко от 35-40 даде премъдрия съвет да гоним децата от пред блоковете, като хвърляме от терасата бутилки пълни с вода.
Не знам дали е свързано с изядения бой в детството, или със страха, комплексите, безверието и т.н., но е факт.

# 1 323
Много ми е интересно как свеждате децата си до някаква... несъзнателна, неорганизирана материя, сбирщина от животински инстинкти, напълно неспособна да разсъждава, да прави логически връзки, да схваща фини нюанси, подлежаща единствено на дресировка.

# 1 324
Пълни глупости- "Децата не разсъждават толкова сложно. При детето нещата са по-прости - направих нещо много лошо, получих шамар. Next time няма да прекалявам така, за да не получа шамар. Толкоз..."..Не при детето нещата са прости, други са ...ограничените същества в случая.
Браво, че не си биеш детето системно, но за него нещата съвсем не изглеждат така. Поставила си го в зависимост и то не прави бели не защото ги е разпознало, и осъзнало като такива, а защото се страхува от твоето наказание.
Продължавай в същия дух, и ако сега имаш послушно, по някакви безумни критерий дете, след години детето ти ще дава купища пари на терапевти, просто защото собствената му майка е извървяла пътя към него с шамари.

Колко ли още глупости ще изчета преди да приключа с темата... Извървяла пътя към него с шамари... Това откъде го роди? Детето ми не върши сериозни бели, точно защото ги разпознава като бели. Не защото се страхува от шамар, сега е във възрастта, в която шамарът определя кое е много сериозна беля и не трябва да се върши. След няколко години, когато вече няма да има шамари по ред причини, детето може при наличието на шамар за белята, да не я извърши от страх от самия шамар. Но моето, въпреки че знае, че в изключителни случаи на лошо поведение няма проблем да стигна дотам, не свързва белите със шамарите, а с последствията, с това, че е лошо.

# 1 325
  • София
По-напред в темата говориш за уважение. Все си мисля, че уважение се възпитава с уважение. Ти не уважаваш детето си, защо то да те уважава? То е отделна личност и на 1 и на 5, 10, 20 години, не мислиш ли? Хубаво е детето и да има себеуважение, това ми се струва, че не осъзнаваш.
Боравиш с думите без да се замисляш особено, а си позволяваш да наричаш "глупости"  мненията на други участници в дискусията. Уважавай събеседниците си!

# 1 326
Все си мисля, че уважение се възпитава с уважение. Ти не уважаваш детето си, защо то да те уважава?
Уважавам детето си. А за да може като порасне то да знае, че за да го уважават, трябва и то да уважава, се налага като е малко да се възпитава на това. Мисленето на детето сега се оформя.
Аз, конкретно, уважавам хора, които имат потенциал да мислят с главата си или вече са го развили.

# 1 327
Колко ли още глупости ще изчета преди да приключа с темата... Извървяла пътя към него с шамари... Това откъде го роди? Детето ми не върши сериозни бели, точно защото ги разпознава като бели. Не защото се страхува от шамар, сега е във възрастта, в която шамарът определя кое е много сериозна беля и не трябва да се върши. След няколко години, когато вече няма да има шамари по ред причини, детето може при наличието на шамар за белята, да не я извърши от страх от самия шамар. Но моето, въпреки че знае, че в изключителни случаи на лошо поведение няма проблем да стигна дотам, не свързва белите със шамарите, а с последствията, с това, че е лошо.
От тоя пост въобще не разбрах - има ли полза от шамара, или не? Ако детето не върши бели, защото знае, че е лошо, а не защото ги свързва с шамар - за какво е шамарът?

# 1 328
Мисленето с главата и наличието на бой не са свързани по никакъв начин, освен в главата на биещия.
Обратното - боят може да пресече пътя към мисленето и да остави само подчинението. Повечето родители предпочитат подчинението, по тази причина и бият.

# 1 329
  • София
А за да може като порасне то да знае, че за да го уважават, трябва и то да уважава, се налага като е малко да се възпитава на това. Мисленето на детето сега се оформя.

А ако не го уважават ще зашие шамар, защото у него точно така е възпитано уважението... Е, разбира се понеже нешата не са толкова черно-бели, вероятно ще разбере само, че има и други начини човек да спечели уважение, но дори само веднъж да опита да го постигне с шамар, то това, ще е достатъчно, за да се отбележи провал на неговия родител.

# 1 330
  • Куциндрел
С риск да ме оплюете... пак, ще се съгалася с Викторито. Премерен шамар на време, показва на детето, че минава някаква граница.
Аз помня само шамарите в пуберитета и то за много сериозни прегрешения. Явно е била достатъчно авторитетна, за да не се налага да помня шамарите като малка.
Не са ме унижавали, не съм изпитвала панически страх от родителите ми. Никой не може да ме убеди, че моите пошляпващи родители са толкова халипави като някои родители описани тук.
Както и приравнението на моите родители към насилниците е меко казано обидно за тях.
Факта, че с кеф ходя с майка ми на дискотека, а с баща ми на кръчми, означава, че с тези хора ми е приятно общуването.

Възпитанието не е само наказания и шамари. Възпитанието е и личен пример от родителите и влияние на околната среда. Родителите ми никога не са псували пред мен, съответно аз също не псувам. Винаги сме имали някакво животно - от малка съм се научила да се грижа за някой безащитен. Обичам животните, не обичам насилието. Има и още много неща.

# 1 331
Звездичке, в българското общество има много агресия. Писах го скоро в темата за агресията у тийнейджърите, където vl, човек явно на не по малко от 35-40 даде премъдрия съвет да гоним децата от пред блоковете, като хвърляме от терасата бутилки пълни с вода.
Не знам дали е свързано с изядения бой в детството, или със страха, комплексите, безверието и т.н., но е факт.

Аз се  шокирах, когато чух една жена да казва: " И си замълчах, че като нищо можеше да ми забие два шамара."

И затова написах предния пост.  За мен също насилието поражда насилие...
...

Не, защото кученцето не разбира по този начин, особено като е малко. На детето ще е обяснено, че не може да удря кученцето. То (детето) не е толкова глупаво, че да не разбере разликата между себе си и животинчето. Децата не запомнят един шамар през 4 месеца като "редовно възпитателно средство, с което се постига послушание". Децата разбират следното - "не слушах прекалено много и получих шамар по дупето". И никой не се втелясва после по въпроса, нито седят и мислят с дни защо са получили шамара. Само вие във форума мислите с дни трябвало или не трябвало. Децата забравят за минути след като е приключила ситуацията и всичко е наред. Те знаят, че мама и татко командват парада и толкова. Това не се пренася върху домашните любимци или други деца. Би се пренесло, ако детето е системно бито, почти всеки ден, по няколко пъти за всякакви неща - тогава ще го възприемат за нормално и ще го прилагат и на други обекти/субекти.
....

А за мен не е точно така. Когато се взима домашен любимец по желание на детето, то вече се чувства отговорно да се грижи за него. Следователно да го възпитава. Както и децата подражават на родителите в дадени игри.

Освен това никой не знае какво ще му направи впечатление на детето. На едно може да е шамара, на друго наказанието...

# 1 332
Виктори, с най-добро чувство те съветвам да се допиташ до психолог или терапевт, който работи с деца. Интересувай се и от детето, не само от това как ТИ виждаш нещата. Да, мама знае най-добре, но и на най-известните социопати майките са били прави сами за себе си.
Не го приемай лично, като обвинение или каквото и да била остра реакция..  Hug

# 1 333
  • Варна
За протокола - удряли са ме като малка; веднъж или два пъти да съм удряла дъщеря ми. И при двата случая е ставало от безсилие и сляпа ярост/страх.
По отношение на родителите ми - обичам ги и ги уважавам и ако трябва да ги обвинявам за нещо в миналото, то това далеч не са шамарите.
Да не забравяме, че родителите не се раждат перфектни такива (нито ние, нито нашите родители) и проявяват слабости и то най-вече спрямо децата си - все пак, спрямо тях чувствата са най-силни.

# 1 334
VG, съгласна съм. Но когато тези "слабости" са осъзнати и целенасочени?

Общи условия

Активация на акаунт