Били ли са ви като деца?

• 63 118
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 180
  • В градината...
Да, той и моралът вече не е актуален...

# 181
Ма то е много морално бе! Ако баща ти сега те пребие ми е интересно ще дойдеш ли да се похвалиш колко те обича?

# 182
temida, просто цитирам библията. Ще хвърлиш камък върху нея?!

Ми то там не пишеше ли и нещо в духа на "око за око" - хайде по тази логика да търгнем по улиците сами да раздаваме правосъдието.

# 183

Разбира се, не и във всичките му форми. Човек трябва да се приспособява и да бъде адекватен на заобикалящата го среда.
Далеч съм от мисълта, че всичко ново е по-добро от старото, но по отношение на физическото наказание над децата нямам съмнение, че е абсолютно неприемливо.

# 184

Да, и то без никакви угризения. Гледах по History филма "Кой написа Библията". Гледай го и ми кажи дали това е словото Божие...

# 185

Да, и то без никакви угризения. Гледах по History филма "Кой написа Библията". Гледай го и ми кажи дали това е словото Божие...
Ти не вярвай на всичко,което гледаш,не е много здравословно!

# 186
Майка ми не ме е докоснала !Но,помня два яки боя от баща ми и никога няма да забравя.Бях виновна. Това даде резултат - моето възпитание.Но,днес времената са други и за една дума никои не бие детето си.
Има една приказка "бий дупе,за да не биеш дупище!". И "да и "не" по въпроса.

# 187
Hate, не вярвам сляпо в нищо. Старая се да мисля. Здравословно е.
Навремето прочетох и Марк Твен - "Писма до земята".

Но това е друга тема Peace

# 188
Hate, не вярвам сляпо в нищо. Старая се да мисля. Здравословно е.
Навремето прочетох и Марк Твен - "Писма до земята".

Но това е друга тема Peace

А,аз само отбелязвам!
Не се заяждам Simple Smile Peace

# 189
Всъщност, поради това че има много християни (имам предвид опитващи се да спазват библейските предписания), си направих труда няколко пъти внимателно да прочета Библията. Имам предвид наистина бавно, внимателно и с обмисляне на прочетеното.

На тази база мога да хвърлям не един, а цял дъжд от камъни по някои от простотиите, които са написани там.
Предлагам за домашно някой "вярващ" да се опита да опише характера на апостол Павел, а след това аз ще дам малко негови цитати. Този човек има характер, в сравнение с който съвременните диктатори са като светци.

# 190
Удряни са ми шамари - няколко. От баща ми само 2, помня ги много добре, защото той мноооого трудно губи търпение  Laughing

Възпитанието се оказа много сложна работа. До 2-3 годишна възраст само пляскам по ръчичките, за да разберат кога какво не се пипа, когато НЕ не помага. Не съм намерила по-умен и ненасилствен начин да покажа, че печки, ютии и подобни не се пипат, че ел. уреди не се включват и т.н. За чупене съм се примирила. Скъпи вещи - прибрани високо. Навън - вързан на каишка.  Laughing

После обаче идва сложната част. Като дойде тая осъзната възраст, когато много добре знае, какво не трябва да прави, и го прави. Тогава е сложно, щото плясването е като майтап. Пък боят не ми е начин просто. В ядосано състояние заплашвам с бой, но не съм стигала до прилагане. Аз се карам, понякога доста бурно. И има случаи, когато и Виктор ми се кара насреща, но поне си казва аргументите за и против това, което прави.

Забелязвам обаче, че мъжът ми се кара много спокойно. С "моля", "благодаря", "разбирам" и "ако обичаш". С един леден тон на спокойствие. Аз се плаша от това. Просто звучи желязно и бездушно. Аз например на тия му методи, имам арсенала да отговоря. Но Виктор се обърква и не знае какво да му отговори, как да реагира. Просто се подчинява, а понякога баща му не е прав. За мене пък това е на границата на психически тормоз. И не е физическо насилие да кажеш НЕ. Но е объркващо и детето си подтиска емоциите, вместо и то да се развика и да реагира на несправедливостта, понякога. Така че не знам дали един шамар в случая няма да е по-добре, вместо това "каране".

# 191
Забелязвам обаче, че мъжът ми се кара много спокойно. С "моля", "благодаря", "разбирам" и "ако обичаш". С един леден тон на спокойствие. Аз се плаша от това. Просто звучи желязно и бездушно. Аз например на тия му методи, имам арсенала да отговоря. Но Виктор се обърква и не знае какво да му отговори, как да реагира. Просто се подчинява, а понякога баща му не е прав. За мене пък това е на границата на психически тормоз. И не е физическо насилие да кажеш НЕ. Но е объркващо и детето си подтиска емоциите, вместо и то да се развика и да реагира на несправедливостта, понякога. Така че не знам дали един шамар в случая няма да е по-добре, вместо това "каране".

Според мен децата трябва да се научат да си отстояват правата с аргументи и използвайки спокоен тон. Защото в обществото, особено в службата, крещенето е така или иначе неприемливо.

# 192
Да, и моралът, и времената и хората са се променили, така че не трябва чак толкова буквално да се разбират и прилагат нещата, само защото са били написани в библията (крайно време е да й направят и на нея един ъпдейт Wink) Дори езикът ни и начинът ни на общуване са се променили и обогатили от тогава.
Не бива да се сравняваме с хората от онова време и тяхното разбиране, все пак доказано е, че всяко поколение е по-умно и интелигентно от предходното, а тук става въпрос не за едно или две, а за мноооого поколения назад. Това, че те са се лумкали от обич, не значи, че и ние така трябва Laughing или пък че е правилно.
Да, родителят трябва да поставя граници и да прилага наказания, когато се налага, но наказанието не е задължително да е една торба бой, сега си имаме и други неща за упражняване на натиск Simple Smile Ето, някой по-нагоре спомена "3 дни без телевизия", ами на онзи татко преди 1000 години малко му е било трудно да накаже дЕтето с подобно наказание, така че- хайде един бой и готово Laughing  Пък и книжки е нямал човекът да прочете, че не е хубаво да се прави така и той от къде да е знаел, че не бива Simple Smile така му дошло отвътре и ...бой. Ама ние нали уж сме по-умни, образовани, интелигентни и т.н., пак ли така първосигнално да действаме?

# 193
Майка ми ме е била два-три пъти, когато белята, която съм направила е застрашавала непосредствено живота ми. Била ме е от ужас и безсилие.
После плачеше горчиво.
Случваше се така, че след един такъв бой /не нещо сериозно - няколко по-силни шамара/ аз се дърпах месеци наред, когато мама искаше да ме прегърне.
Дано да не ми се случва да го причиня на детето си и на себе си. Praynig

# 194
Да, и мен ме е страх повече от това да не се превърна в психически терорист  Confused

Общи условия

Активация на акаунт