Били ли са ви като деца?

• 63 076
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 255
Но си мисля, че някои деца се възпитават по-лесно, други-не, нещата са относителни.
Абсолютно точно! Личен опит.
Да, някои се пречупват по-бързо! Зависи колко силна болка причинявате и колко често! То такъв е и подхода при убеждаване на животните!!! И от други неща зависи дали лесно се възпитава детето, разбира се.
Честно, нe разбирам това чудене на Северина, особено пък алтернативния на бой и крясъци подход, който визира  ooooh! Очевидно не е вложила изобщо желание и време да се информира за по-добри методи на възпитание!
В книжарниците вече е пълно с книги за възпитание на детето, които не само че дават различни подходи при неподчинение, но са изпълнени със съвети какво да се прави, за да се налага максимално рядко да се стига до неподчинение. Една книга струва до около 15 лева. Всеки може да си я позволи. Дава безброй идеи, които може да прилагате и сигурно ще ви спести доста нерви и ще направи детето ви по-щастлив и спокоен възрастен.

# 256
Боя наистина дава резултати. Болката дава резултати. Това е част от механизма за самосъхранение на човек.
Обаче, готови ли сме да решаваме отново семейните проблеми със съпрузите с бой? Не е ли по-добре вместо 50 процента разводи, 50 процента пребити жени. Така те ще се научат да се подчиняват и ще се решат разногласията в дома. А щом стане ясно кой е господаря, има ред и дисциплина и морал и всичко ... Така е най-лесно и най-бързо, но и най-първобитно и най-несправедливо и с най-тежки последици! 

Имаше пример от Рокси, злоядото дете и начини да се справим с него. В книгите много е писано на тази тема.
Има и много статии в нета, а също и много теми из форумите. Аз ще дам няколко линка на статии:
http://detskigradini.net/index.php?page=s_29
http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_2644_0.html
http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_731_0.html
И много други. Достатъчно е да се пусне търсачката в Гугъл.

# 257
Да отговоря - да, майка ми ме биеше. Доста често, сестра ми много по-рядко. Предполагам това е било начин да се справи с ужания си брак, от който после се отърва.
Не я оправдавам, не я и нападам.
Сега сме много добри приятелки - страшно е съвременна и разбрана.
Приемам нещата такива.
Не бих искала да бия детето си. Не знам дали бих го правила. Мисля, че е ужасно.
Аз лично не познавам хора, които не са били шамаросвани. В повечето случаи е било заради нещо незначително.

# 258
Мен са ме били само веднъж,но...качествено.След години осъзнах,че е било съвсем заслужено.
Синът ми докато беше малък го държах много изкъсо и често го поступквах.Беше много възпитан и се държеше много добре.Но по телевизията постоянно говореха, че не е хубаво с бой.И аз се замислих... и си казах,че сигурно съм много лоша майка.Реших да спра с боя и да започна с приказки,примери ,наказание...всичко вървеше долу горе добре/справяхме се някак/...Докато не тръгна на училище.Тогава цялото ми възпитание се обърна с краката нагоре.Започна да гледа другите и стана доста своенравен/щерката също/.
Убедих се,че само с приказки и наказания не става...просто му поравиш ''мечешка''услуга.
А и колкото и да възпитаваш децата си те рано или късно излизат на улицата...достатъчно е да има едно дете което е изтървано.

# 259
...А и колкото и да възпитаваш децата си те рано или късно излизат на улицата...достатъчно е да има едно дете което е изтървано.[/left]
Следователно дали си ги бил или не остава без значение. Защо тогава не им спестиш поне болката от боя?
Когато децата имат силни собствени убеждения, по-трудно се поддават на влияние от другите. Ако нямат собствени убеждения, а с насилие са им наложени такива (в които те не вярват, но изпълняват от страх), лесно се увличат по лошите деца.

# 260
  • Варна
read only ти май наистина си основно читател. Wink
Би ли споделила колко деца си възпитала досега? Щото на теория е едно, но практиката често няма много общо с нея.

И да се обясня все пак, да не излезе, че съм някое чудовище. По- напред в темата споделих, как един и същ подход при двете ми деца дава съвсем различни разултати. На едната и милион пъти да обясниш, аргументирано и обосновано, как това, което искаш е правилно, тя ще постъпи така, както сама е преценила. При другата е достатъчно само да я погледна строго, да вкарам съответния тон и всичко е точно. Сега ясно ли е или да отивам да чета книжки? Simple Smile

# 261
  • Germany
Е, айде сега. Нашите родители все с четене на книги са ни отгледали... Повечето ми приятели и познати са отгледани, като мен. Къде с говорене, къде с шамарче, когато се налага и смея да твърдя, че никой от тях няма психични отклонения, нито пък е ужасно нещастен, вследствие на тези възпитателни методи. Смятам, че прекаленото задълбаване в разни теоритични схеми и готови модели на поведение по скоро пречи в общуването с децата отколкото помага. И стига сме заклеймявали този и онзи, защото не възпитава децата си като нас, защото в крайна сметка всеки сам си преценява кое е най добро за неговото дете. Естествено изключвам случайте на системен тормоз и побой, но те нямат нищо общо с пошляпването от време на време.

# 262
...А и колкото и да възпитаваш децата си те рано или късно излизат на улицата...достатъчно е да има едно дете което е изтървано.[/left]
Следователно дали си ги бил или не остава без значение. Защо тогава не им спестиш поне болката от боя?
Когато децата имат силни собствени убеждения, по-трудно се поддават на влияние от другите. Ако нямат собствени убеждения, а с насилие са им наложени такива (в които те не вярват, но изпълняват от страх), лесно се увличат по лошите деца.

Ама аз не ги бия.Вече са големи за бой.Опитвам се с примери и приказки да ги убеждавам кое е  редно и кое не.Понеже синът ми е много добродушен ес опитвам да му набия да има собствени убежденияи да отстоява своето,а не да се оставя да го въртят на кой както му е угодно.
Щерката например е съвсем обратното на батко си.

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 12:03 от svetlaki

# 263
read only ти май наистина си основно читател. Wink
Би ли споделила колко деца си възпитала досега? Щото на теория е едно, но практиката често няма много общо с нея.
И да се обясня все пак, да не излезе, че съм някое чудовище. По- напред в темата споделих, как един и същ подход при двете ми деца дава съвсем различни разултати. На едната и милион пъти да обясниш, аргументирано и обосновано, как това, което искаш е правилно, тя ще постъпи така, както сама е преценила. При другата е достатъчно само да я погледна строго, да вкарам съответния тон и всичко е точно. Сега ясно ли е или да отивам да чета книжки? Simple Smile
На теб и книжките няма да ти помогнат, защото си от хората, които не подлагат на съмнение пИрфектното си мислене.
Лаишко е да се мисли, че понеже двамата родители са едни и същи, децата трябва да са абсолютно еднакви. Убедена съм, че има логична причина децата ти да реагират толкова различно. Най-малкото факта, че едното е живяло само с родителите си и не ги е делило с никой, а после е изпитвало ревност и т.н. Може и в отношенията с мъжа ти да сте имали различен период при съзряването на децата. Освен това, винаги се гледат различно първо и следващо дете. Ама това са толкова очевидни неща... А я ми кажи сега, в детската градина как съумяват да поддържат дисциплина и всички деца да спят на обяд, да играят и ядат, когато трябва и т.н. И то без шамарчета, а? Дали не правят магийки???  hahaha И все още никой от шамарообичащите не ми отговори съгласен ли е учителки и лелки от градината и училище да удрят детето му? Нали е възпитателно?

Дали съм отгледала лично дете няма отношение към спора. Спора се води с аргументи! Като имаш толкова опит и ако си достатъчно умна, ще можеш да излагаш аргументи, да даваш примери и т.н. и да докажеш, че греша.

# 264
Имаше един период .... когато татко ме биеше всеки ден , но си го заслужавах. ...... Татко даже ме питаше не мога ли да отида един ден не бита на училище. Та сутрин само , като отворех очи и отварях и уста. Вечери избирам дрехи за другият деа , а сутрини ги неискам. Вечери казвам какво искам за закуска , а сутрин защо е това. Та все такива неща и изяждах бой и тръгвах спокойно на училище.

Боже, боже, някой студен--психолог само с мат'рял от тази тема дипломната работа може да си онагледи...
Тонка, с тази психология на примирената жертва, сега като си промениш мнението, кой си търсиш да ти приложи наказанието?

Цитат
Нашите родители все с четене на книги са ни отгледали...
Искаш да кажеш, че нашите родители не са правели грешки ли? Ха-ха-ха. Това, че някой е неосведомен, кара по инерция и чрез прехвърляне на спомените и грешките от собственото си детство- не го прави блестящ родител, пък ако ще и да е нелош човек.

Цитат
смея да твърдя, че никой от тях няма психични отклонения
Ако случайно не се срещаш с жива душа, ти поне форума не четеш ли? И от космоса се виждат отклоненията. Въс всяка тема.

# 265
На въпроса ти,за леличкие и учителките.........А знаеш ли колко много деца заслужават редовно да бъдат пошляпвани?

# 266
  • Germany

Дали съм отгледала лично дете няма отношение към спора. Спора се води с аргументи! Като имаш толкова опит и ако си достатъчно умна, ще можеш да излагаш аргументи, да даваш примери и т.н. и да докажеш, че греша.

Извинявай, но освен, че си чела доста литература по темата / къде адекватна, къде не/ не разбрах от къде си толкова сигурна, че твоите аргументи са по валидни от нашите. Примери в подобен спор е нелепо да се дават, защото както сама писа поведението на едно дете зависи от много неща и няма как да се даде реална оценка на ситуацията по написаното тук.
И още нещо - дали си отгледа лично дете има голямо отношение към спора, защото както казах, теорията е едно, практиката съвсем друго нещо.

# 267
  • В градината...
Еййй, народът се префърцуни! Кви книжки, кви 5 лева?

# 268
Само това, че някой е пръкнал едно-две деца, не го прави вездесъщ експерт по възпитанието.

# 269
На въпроса ти,за леличкие и учителките.........А знаеш ли колко много деца заслужават редовно да бъдат пошляпвани?

Не разбирам как точно въпроса ти оговаря на моя???
Аз отново питам - Имаш ли нещо против учителките да бият детето ти?

А на твоя въпрос - Мисля, че нито едно дете не заслужава да бъде пошляпвано. Мисля, че всяко дете заслужава щастливо детство, заслужава родители, които да се забавляват с него, да го научат, че в къщи и в обществото има правила. Заслужава да му се обясни логиката на правилата (защо е хубаво да се спазват и какво ще последва, ако не се спазват). Заслужава да му се дава добър пример от родители, братя, сестри, приятели и т.н. Заслужава да му се обръща внимание. Заслужава да не бъде разглезено. И много други.

Идеални хора и родители няма, притесняващото е колко много хора приемат за естествено да набият децата си. Ако вярваш в обратното, мъчиш се да го прилагаш, но от време на време не можеш да се справиш и грешиш е приемливо на този етап. Така както да спре насилието от съпруг на съпруга отнема много време, така и насилието към деца ще бъде трудно изкоренено, но е необратим процес.

А ако физическото насилие е правилен подход, ти знаеш ли колко много пораснали мъже и жени заслужават да бъдат редовно пошляпвани???

Общи условия

Активация на акаунт