Били ли са ви като деца?

• 63 088
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 270
[
Имаше пример от Рокси, злоядото дете и начини да се справим с него. В книгите много е писано на тази тема.
Има и много статии в нета, а също и много теми из форумите. Аз ще дам няколко линка на статии:
http://detskigradini.net/index.php?page=s_29
http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_2644_0.html
http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_731_0.html
И много други. Достатъчно е да се пусне търсачката в Гугъл.
Aко с търсачка в Гугъл ставаше работата..... Laughing
И на психолог съм ходила ( нямам психични отклонения), и книги съм чела, и све. Но нали не смятате, че всичко това атоматично дава отговор, предвижда всички възможни реакции на детето, неговото моментно състояние, вашето, че и дори и нивото на река Дунав в сантиметри, което също влияе?
Това за "достатъчно" е просто смехотворно.

# 271
И още нещо - дали си отгледа лично дете има голямо отношение към спора, защото както казах, теорията е едно, практиката съвсем друго нещо.

Теорията се ражда на база на практиката на хиляди и милиони отглеждания на деца и на база на компетентното мнение на специалисти, в повечето случаи и самите те - родители.
Твоята практика се базира само на твоя личен опит и е ограничена от собствените ти разбирания и несъвършенства.
Защото и аз мога да ти задам въпроса - като не си видяла още в какъв възрастен се е превърнало твоето дете (добър, лош или т.н.) с какво право си мислиш, че имаш право да даваш компетентно мнение и да го натрапваш като правилно. Не е логично да оценяваш методите си само по непосредствения резултат, а трябва да гледаш преимуществата и недостатъците в дългосрочен аспект!

# 272
  • Germany

Цитат
Нашите родители все с четене на книги са ни отгледали...
Искаш да кажеш, че нашите родители не са правели грешки ли? Ха-ха-ха. Това, че някой е неосведомен, кара по инерция и чрез прехвърляне на спомените и грешките от собственото си детство- не го прави блестящ родител, пък ако ще и да е нелош човек.

Цитат
смея да твърдя, че никой от тях няма психични отклонения
Ако случайно не се срещаш с жива душа, ти поне форума не четеш ли? И от космоса се виждат отклоненията. Въс всяка тема.

Естествено, че и родителите ни са правили грешки, само не виждам как четенето на книжки би им помогнало да ги избегнат..Когато един човек е нелош / да го разбирам ли като добър? /, той не би трябвало да налага детето си за щяло и нещяло и би заложил на добрите спомени от детството си във възпитанието му.
За отклоненията - моите приятели не пускат теми тук, пък и са си съвсем живи и здрави и мърдат даже  Wink. Да си правиш заключения за обществото, като цяло, на база форума и по слециално този подфорум е несериозно.

# 273
Aко с търсачка в Гугъл ставаше работата..... Laughing
И на психолог съм ходила ( нямам психични отклонения), и книги съм чела, и све. Но нали не смятате, че всичко това атоматично дава отговор, предвижда всички възможни реакции на детето, неговото моментно състояние, вашето, че и дори и нивото на река Дунав в сантиметри, което също влияе?
Това за "достатъчно" е просто смехотворно.
Ами като гледаш всеки ден фитнес предаване по телевизията, докато ядеш торта после можеш ли да твърдиш, че фитнес предаванията са глупост дето не си заслужава да се гледа?
Не е достатъчно да се трупа информация. Трябва да се полагат УСИЛИЯ тази информация да се осмисли и да се прилага упорито...
Освен това има във всяка сфера добри, по-добри и лоши специалисти. Уж всички четат същите книги пък някои са по-успешни?!
Имаше една реклама на банка, дето ми идва на акъла като ти чета поста -- Не става само с гледане, трябва и акъл!

# 274
  • Варна
Само това, че някой е пръкнал едно-две деца, не го прави вездесъщ експерт по възпитанието.
Оооо, ама разбира се!
За сметка на това този, които е чел най- много литература по въпроса е стопроцентово такъв.  Stop

read only Поспри се малко, че вече става смешно. Wink Усещаш ли се как изглежда отстрани?

# 275
  • Germany
И още нещо - дали си отгледа лично дете има голямо отношение към спора, защото както казах, теорията е едно, практиката съвсем друго нещо.

Теорията се ражда на база на практиката на хиляди и милиони отглеждания на деца и на база на компетентното мнение на специалисти, в повечето случаи и самите те - родители.
Твоята практика се базира само на твоя личен опит и е ограничена от собствените ти разбирания и несъвършенства.
Защото и аз мога да ти задам въпроса - като не си видяла още в какъв възрастен се е превърнало твоето дете (добър, лош или т.н.) с какво право си мислиш, че имаш право да даваш компетентно мнение и да го натрапваш като правилно. Не е логично да оценяваш методите си само по непосредствения резултат, а трябва да гледаш преимуществата и недостатъците в дългосрочен аспект!

Ами всъщност разликата между мен и теб е, че аз не се опитвам да натрапвам мнението си на никого и гледам да си спестявам оценките за хора, които не познавам лично. Не ми хареса назидателният ти тон и смелите ти оценки за хората и затова се включих в спора. Повече няма да участвам, защото не виждам смисъл. Хубав ден на всички!

# 276
Естествено, че и родителите ни са правили грешки, само не виждам как четенето на книжки би им помогнало да ги избегнат..
Когато един човек спре и се замисли какво прави, осведоми се какво други хора мисля по въпроса, разбере гледната точка на хора, които базират мнението си на преки наблюдения не върху две, а върху хиляди деца, поразмисли върху различните техники за въздействие над едно дете и избере подходящите за неговото дете. И така нататък. Глупаво е да се мисли, че някой се е родил научен, наивно е да си въобразяваме, че причиняваме само неземни добрини на децата си, опасно е да откажеш да осъзнаеш какво и защо правиш и какви са последствията от действията ти.

# 277
Само това, че някой е пръкнал едно-две деца, не го прави вездесъщ експерт по възпитанието.
Оооо, ама разбира се!
За сметка на това този, които е чел най- много литература по въпроса е стопроцентово такъв.  Stop

read only Поспри се малко, че вече става смешно. Wink Усещаш ли се как изглежда отстрани?
Моля те, кажи ми как изглежда отстрани и защо.
Ако и на детето ти му даваш такива аргументи като в нашия спор ясно защо нищо не помага освен боя  hahaha

# 278
На въпроса ти,за леличкие и учителките.........А знаеш ли колко много деца заслужават редовно да бъдат пошляпвани?

Не разбирам как точно въпроса ти оговаря на моя???
Аз отново питам - Имаш ли нещо против учителките да бият детето ти?

А на твоя въпрос - Мисля, че нито едно дете не заслужава да бъде пошляпвано. Мисля, че всяко дете заслужава щастливо детство, заслужава родители, които да се забавляват с него, да го научат, че в къщи и в обществото има правила. Заслужава да му се обясни логиката на правилата (защо е хубаво да се спазват и какво ще последва, ако не се спазват). Заслужава да му се дава добър пример от родители, братя, сестри, приятели и т.н. Заслужава да му се обръща внимание. Заслужава да не бъде разглезено. И много други.

Идеални хора и родители няма, притесняващото е колко много хора приемат за естествено да набият децата си. Ако вярваш в обратното, мъчиш се да го прилагаш, но от време на време не можеш да се справиш и грешиш е приемливо на този етап. Така както да спре насилието от съпруг на съпруга отнема много време, така и насилието към деца ще бъде трудно изкоренено, но е необратим процес.

А ако физическото насилие е правилен подход, ти знаеш ли колко много пораснали мъже и жени заслужават да бъдат редовно пошляпвани???

Отговарям-да ги бият системно не, но като не става с думи може и по крути мерки,Но за моите съм спокойна защото знам,че няма да се стигне дотам.
Съгласна съм че децата трябва да бъдат обичани ,и само с добро да се подхожда..и т.н, На теория звучи много добре,но в практиката е съвсем  друго.
Пак да ти отговоря-сигурно тези мъже и жени не са били достатъчно добре възпитани.Аможе и да не са били бити достатъчно Laughingили родителите са ги оставяли дасе оправят сами...и т.н.

# 279
  • Варна
А какъв е нашият спор, всъщност? Simple Smile Аз твърдя, че има ситуации, които не могат да се разрешат само с думи. Ти твърдиш, че такова животно няма. Само, че аз имам практически опит и наблюдения, а ти заимствани от няколко книжки теории. На какво се базират твоите аргументи? То и прословутият доктор Спок написа книжка, но сега нещо не я приемат. Wink

А как изглежда отстрани..... Получава се като във вица: "Ей бате, това кепабчето е голяма работа! БратА е гледАл един как яде и каза, че е върха!" Simple Smile

# 280
  • Linz
Това с книжките е смешно. Изчела съм и съм препрочела много такива. Но това не помага в реални ситуации. Шамарът за мен е крайна, но понякога необходима мярка.

# 281
Но за моите съм спокойна защото знам,че няма да се стигне дотам.
Съгласна съм че децата трябва да бъдат обичани ,и само с добро да се подхожда..и т.н, На теория звучи много добре,но в практиката е съвсем  друго.
[/left]
Hug Поздравявам те за това, че вярваш в теб и децата си достатъчно, за да си наясно, че винаги ще намериш подход, различен от шамари и крясъци, за да се справите с проблемите.
Относно това, че в практиката е съвсем друго - ако нещата никога не се случваха с логични закономерности, нямаше да я има науката Психология.
Днес има хора, които ще положат началото на възпитанието без насилие. Утре ще бъдат приети много по-строги закони за закрила на децата. Все по-малко хора ще възпитават с насилие. А останалите ще се чувстват и ще бъдат престъпници и няма да се гордеят с жестоките си методи на възпитание, а ще се скатават отритнати от обществото.

# 282
А какъв е нашият спор, всъщност?

Отговарям за себе си. Аз имам проблем с това, в един форум за майки да се твърди, че редовното потупване и пошляпване на децата е приемлив начин за възпитание. По сто и една причини, включително и тази, че в същия този форум редовно се рИве срещу агресията.

Също така, изключително ме натъжава как хора, които са били бити най-редовно като деца, прехвърлят проблема от болната глава на здравата: "Да, всеки ден ме биеха, ама аз си го заслужавах, защото дишах/говорех/ имах мнение".

# 283
  • Linz
Днес има хора, които ще положат началото на възпитанието без насилие. Утре ще бъдат приети много по-строги закони за закрила на децата. Все по-малко хора ще възпитават с насилие. А останалите ще се чувстват и ще бъдат престъпници и няма да се гордеят с жестоките си методи на възпитание, а ще се скатават отритнати от обществото.
Много тежки думи използваш. Какво насилие, каква жестокост?! ooooh! Ама важното е спора да върви...

# 284
  • Варна
Алиса разликата е в малките детайли. Никой, включително и аз, не твърди, че редовният физически тормоз е единствения начин за възпитание. Това, което казвам е че понякога, след изчерпване на всички известни ни методи за убеждение, просто се налага да прибегнеш до шамарчето. Това е! Какъв побой, какъв физически тормоз, каква агресия? Това са много крайни определения.

Общи условия

Активация на акаунт