деца в чужбина

• 50 773
  • 331
  •   1
Отговори
# 105
Запис да следя темата! Thinking С малки деца сме и смятаме да се изнасяме от тук! Та ме интересува живо! Ясно, че децата бързо се адаптират...    bouquet
За къде сте се ориентирали?

# 106
Купуват мозъците ни от гимназията

Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.

Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас.  Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън".
Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България.
http://dnes.dir.bg/news/gimnazia-chuzhbina-otlichnitzi-r%D0%B5fo … nie-6443860?nt=12

Браво на децата, браво и на родителите им !!!

А страшно НЯМА !! Както вече писах  на България ум не и трябва по простата причина че той не може да бъде природно "здрав" -  самото му функциониране (при тези БЪЛГАРСКИ условия) го прави болен.

Ако едно дете ... не си представя бъдещето в чужда държава, сред чужди хора, нрави и манталитет?....тогава ...?
Тогава се включва в голямата измама, наречена Висше Образование в България и става част от Голямата Бутафория -  лъже-преподаване и лъже-изпитване. Една система, основана на тихото неписано  съгласие, че преподаватели и студенти се лъжат взаимно изгодно..

Много ми се иска да се включат в темата деца или родители на деца , завърнали се в БГ със заветната диплома от престижен университет!....
Тези които завършват престижни университети по определение са умни хора а вие искате от същите тези хора неразумни неща.  Mr. Green

# 107
Купуват мозъците ни от гимназията

Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.

Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас.  Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън".
Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България.
http://dnes.dir.bg/news/gimnazia-chuzhbina-otlichnitzi-r%D0%B5fo … nie-6443860?nt=12

Браво на децата, браво и на родителите им !!!

А страшно НЯМА !! Както вече писах  на България ум не и трябва по простата причина че той не може да бъде природно "здрав" -  самото му функциониране (при тези БЪЛГАРСКИ условия) го прави болен.

Ако едно дете ... не си представя бъдещето в чужда държава, сред чужди хора, нрави и манталитет?....тогава ...?
Тогава се включва в голямата измама, наречена Висше Образование в България и става част от Голямата Бутафория -  лъже-преподаване и лъже-изпитване. Една система, основана на тихото неписано  съгласие, че преподаватели и студенти се лъжат взаимно изгодно..

Много ми се иска да се включат в темата деца или родители на деца , завърнали се в БГ със заветната диплома от престижен университет!....
Тези които завършват престижни университети по определение са умни хора а вие искате от същите тези хора неразумни неща.  Mr. Green

Както винаги точно в целта:)
Съгласна съм най- страшното е, че децата след това не се връщат.Да положиш толкова усилия да завършиш престижен университет и после да работиш в БГ с някой,който си е купил дипломата или са го уредили на работа...не благодаря!
Радвам се ,че не се отказа от форума,информацията която сподели с нас за университетите беше безкрайно полезна.

# 108
Мисля, че се отклонихме от идеята на mami21!. Темата стана прекалено разводнена и не се пишат полезни неща. Нека деца, учещи в чужбина или родители на деца, които учат навън, да дават полезни съвети и който може да отговаря на въпроси Naughty.  Лично аз се интересувам от Холандия.

# 109
Радвам се ,че не се отказа от форума,информацията която сподели с нас за университетите беше безкрайно полезна.
Не се отказах , но се "побългарих" - сериозна информация  изнасям  вече само в лични на "свои" хора. Ако нещо ви интересува пишете ми в лични. С темата за университетите съм приключил.

# 110
  • София
Мисля, че се отклонихме от идеята на mami21!. Темата стана прекалено разводнена и не се пишат полезни неща. Нека деца, учещи в чужбина или родители на деца, които учат навън, да дават полезни съвети и който може да отговаря на въпроси Naughty.  Лично аз се интересувам от Холандия.
Айде дай малко по-кротко и ползвай думичката "моля", ако обичаш! Никой не е длъжен да дава инфо само за това, което теб те интересува! Naughty
Според мен темата е за децата в чужбина, семействата им, как се чувстват, какви проблеми имат, а не само за съвети към тези, на които им предстои тепърва да влязат в тази "битка". Peace
plamenhk, добра среща и в тази тема! Wink

# 111
Съжалявам, че не сте ме разбрали.
Става въпрос за следване в чужбина. Германия по-точно.Четем сайтове на университети, но винаги някой "малки" неща, които човек е хубаво да знае, а няма от къде да го прочете, освен от някой препатил.
За сега в списъка на младежа са Карлсруе, Бохум, Мюнхен, Щутгарт, Берлин, Дрезден, Дармщадт.
С две думи търся практични съвети. Simple Smile

yav4e_mrav4e, това е идеята на темата! И съжалявам ако сте схванали погрешно тона ми, но се подразних от безсмилените писаници. Лично и аз съм готова да помагам с това, което знам, но няма интерес и както казах - отклонихме се от темата. Благодаря на СтефанВ и Рил за информацията и опита, който споделиха  bouquet.

# 112
dafinov list , ние понатрупахме опит в Германия. Като минат и първите изпити ще мога да кажа още повече Laughing
Има доста дребни нещица, които могат да се споделят и въпреки питането така и не научихме навреме. Факт е че човек и не знае какво да пита.
Не става въпрос за следването, а по-скоро в битово отношение.
За Холандия нищо не мога да кажа.

# 113
mami21, радвам се, че при вас нещата са се наредили Grinning. Аз точно това исках да кажа - възникват много въпроси по време на кандидатстването, но след това и битовите неволи не са малко, но човек от тук няма как да знае предварително. Ако желаеш можеш да споделиш какво точно се е случило при пристигането и установяването там. Успех на детето с изпитите!

# 114
plamenhk, добра среща и в тази тема! Wink
Привет !  Simple Smile

С риск да се  повторя, но след като касае децата ще го кажа пак:

Ако  на синът ви му трябват някакви учебни материали нека да ви напише от коя област на медицината. Имам много книги в електронен формат, атласи, речници и пр. с медицинака тематика.

За първи път го заявих отдавна  , но явно не сте обърнали внимание

# 115
  • София
plamenhk, благодаря ти! Hug
За сега не е споделил, че има нужда от нещо допълнително - затрупан е от литература и даже не смогва да изчете всичко. Ходи редовно в библиотеката, която очевидно е доста богата.
Запазвам си правото за по-нататък - може би вече по-специализирана литература. Laughing

mami21, може да бъдем полезни с инфо за Германия, но аз разчитам на конкретни въпроси - поне аз съм споделяла доста неща, но в различни теми.
Как оценява твоето момче нивото на преподаване?

# 116
Здравейте. Дойде време да дам полезна информация за кандидатстването в Холандия. Моят съвет е - влезте в сайта на университета и го разгледайте много внимателно. Всичко е описано стъпка по стъпка. За почти всички университети важи първоначалната регистрация в https://app.studielink.nl/vchfos/selectLanguageAction.do?lang=en … ;pageName=welcome
След като сте се регистрирали там и сте посочили в кой университет и коя специалност кандидатствате автоматично се изпраща на вашата поща какви са изискванията на университета и следващите стъпки по кандидатстването. След като си изпратите документите остава да чакате отговора Wink. Това е от нас. Дано сме били полезни на някого.

# 117
А ако искаш само да прочетеш или получиш инфо без още да си се ориентирал в точна специалност? Пак ли иска регистрация?

# 118
Информацията за специалностите и не само за това се черпи основно от сайтовете на университетите. Първо се избира университета, специалността и т.н и чак тогава се регистрираш. В самия сайт на стадилинк има информация за всички университети http://info.studielink.nl/en/studenten/onderwijsinstellingen/Pag … /hogescholen.aspx
Успех.

# 119
Имам въпрос за кандидатстване в Германия - академичната справка, която включва първия срок на 12 клас и трябва да бъде изпратена по- рано, трябва ли да бъде легализирана и подпечатана от нотариус,МОН, МнВр, Германското посолство/ т.е. да мине по всичките стъпки на дипломата/ или е възможно само превод и нотариус например?

Общи условия

Активация на акаунт