деца в чужбина

• 50 738
  • 331
  •   1
Отговори
# 180
  • София
ама бай Иван у нас няма да я измисли, щото не му изнася, той ще ти набута карта към тази на семейството и после ще го гоми до дупка да плаща вересиите на отрочето.

И българската ни кредитна карта е като немската. Тя си е съвсем нормална кредитна карта, но без право да спада в минус. Не е вързана към сметката на родителите, а си е нейна. Става за пазаруване на самолетни билети например, но ако има достатъчно пари в нея. А и търговецът не я гледа като нещо екзотично, защото не знае, че има такова ограничение  Laughing. Просто избягва недостатъците на дебитната, а всъщност си е такава. Първата година беше без такса обслужване, а след това я закрихме, защото вече си имаше немска и не ѝ трябваше. Иначе таксата беше 30 лева/евро годишно.  newsm78

Когато споменах, че е добре да се направи кредитна карта, имах предвид именно такава. Колкото и да имам доверие на дъщеря си в харченето, не мога да ѝ дам чак толкова финансова свобода  Wink. Дори само за това, че не знам на какви рискови места би я използвала.

Още нещо по отношение на имена и карти. Миналата година майката на прителката на дъщеря ми купи комбиниран билет самолет+влак с отстъпка от авиокомпанията с кредитната си карта за дъщеря си. Във влака глобиха момичето, защото със ситни букви някъде пише, че картата, с която е купен билета, трябва да бъде налична при ползването на билета. Счетоха, че е нередовен пътник и я глобиха с около 100 евро. Не бях чувала за подобно нещо, но и това се случи. Авиокомпанията беше или Wizz или Germanwings.

# 181
Ще се радвам ако някой сподели и за Германия - ако има новости в кандидатстването, че догодина пак сме на ринга  Grinning. Знам от голямата дъщеря, че са облекчили приема за германци (много малка част продължават да учат в университети и са решили да ги стимулират) и ми е интересно дали това се отразява при нашите деца.
Защо така ..? newsm78 Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 22:53 от Markrit

# 182
  • София
Пиша за последно по темата за картите, защото срещу ясни правила и процедури се излиза с "примери" в стил градски легенди.
- Няма такова понятие  "кредитна карта, но без право да спада в минус" ooooh! . Моля, обърнете внимание на думата кредитна! Има дебитни карти на оператори Виза, Мастеркард.....
- има варианти да се издаде кредитна карта на студент, друг е въпросът дали е необходимо, финансово обосновано или рисковано. Не засягам темата за доверието, тъй като смятам, че е по-важно децата ни да притежават базова финансова култура, за което сме отговорни ние като родители.
П.П. Розето свърши, лека нощ! Hug

# 183
Има понятие кредитна карта, която не може да изпада в минус.  Peace
Нарича се предплатена кредитна карта. Моята едно време от ПИБ беше точно такава, преди девет години в България не съществуваха истински кредитни карти. Предплатени кредитни карти от този тип съществуват и тук в САЩ. Използват се масово от хора, които нямат кредитна история и съответно не могат да получат истинска кредитна карта (например чуждестранни студенти). Те действат точно на принципа на дебитната карта - превеждаш пари в тях и можеш да се разплащаш само в рамките на тези средства - но по номер се водят кредитни и затова с тях могат да се осъществяват всички транзакции, които са възможни с кредитни карти, но не и с дебитни. На тях никъде не пише, че са предплатени, но пише, че са кредитни.

# 184
  • София
И аз пиша за последно по темата. Да, вярно е, че ми липсва банковата терминология. Все пак картата беше кредитна, VISA(преди 3 години нямаше дебитна VISA), абсолютно същата на вид като тази, която ползваме, а не като дебитната Маестро, но с ограничението, че могат да се използват само налични пари. Добра работа свърши, макар и да е пример в стил "градски легенди". Ако догодина за другата дъщеря имам избор между кредитна карта Виза, макар и с ограничения, и дебитна Виза, отново бих избрала кредитната. Просто защото видях на практика, че върви без проблеми. А с дебитна сме имали достатъчно неприятности, макар и да са минали вече години. Включително се наложи да спим в колата на бензиностанция в Словения, тъй като не можахме да изтеглим пари, за да платим хотел. Не го пожелавам на никого!

Последна редакция: сб, 23 юли 2011, 01:07 от Тaня67

# 185
Още нещо по отношение на имена и карти. Миналата година майката на прителката на дъщеря ми купи комбиниран билет самолет+влак с отстъпка от авиокомпанията с кредитната си карта за дъщеря си. Във влака глобиха момичето, защото със ситни букви някъде пише, че картата, с която е купен билета, трябва да бъде налична при ползването на билета. Счетоха, че е нередовен пътник и я глобиха с около 100 евро. Не бях чувала за подобно нещо, но и това се случи. Авиокомпанията беше или Wizz или Germanwings.
Това по принцип има връзка с Deutsche Bahn. Като се купува онлайн билет за влака е указано с какво искаш да се идентифицираш във влака. Пише го още докато купуваш билета. Можеш да избереш между картата и една или две други опции.

# 186
Taня, точно Виза Електрон сте ползвали, аз я споменах - дебитна със статут на кредитна. В по- горния ми пост, първата препратка е именно условията на Булбанк за тази карта. Същата, при която искат пари ако си чекнеш наличността. Няма такса поддръжка. По номер и вид е като кредитната. Може да се пазарува в нета с нея, както с кредитна, но не навсякъде и почти никъде с българските., за съжаление... просто се знае, че за да мине операция е нужно салдо, а търговецът не може да знае има ли такова, какъвто не е сличаят с кредитните.

А кредитните карти от едно време с изискване за салдо още съществуват у нас. За ПИБ не знам, но в Райфайзен жена ми има корпоративна такава, истинска Виза, но ако нямаш покритие по сметката не става работата... Гониха я куп време да я направят с кредитен лимит, тя не рачи - ам си други и те я оставиха на мира.... Но й начисляват такса като на кредитна....

valha, нещо не разбирам - как и тук Ви взимат 35 лв. такса и там 6 паунда и тегли от картата?  Вероятно визирате превода  по сметката й в английска банка.
Иначе ако захранвате с левове картовата й сметка в ДСК и тя тегли там паунди, ще имате само разходи по тегленето = около 10 лв на транзакция и евентуално курсова разлика, която не е нещо особено.
Защо не пробвате схемата с V-pay (дебитна карта Виза на Уникредит) - не може да няма в града, където учи дъщеря Ви клон на банка от групата на Хипофераинс, а на нейния банкомат дъщеря ви ще тегли безплатно (според условията на картата) стерлинговата равностойност на левовете, внесени от Вас по картовата сметка на щерката в Булбанк в БГ... Поразпитайте, ако става ще си струва...

# 187
  • Варна
Сребърна паричка - тук е обяснено много добре за образованието в Холандия:
http://netherlands.world-education.bg/index.php?m=107&lang=1 … id=223&type=4
А относно картите - направете на детето си карта в ДСК Виза /може и да има, моят син имаше за стипендията/. От тази карта се плаща абсолютно безплатно ЕС /не говоря за теглене, а за плащане/.

Точно нещо подобно си спомням да съм чела, но не ми стана ясно колко години се учи за бакалавър да речем и после кой има право да учи магистратура. Ако учиш в "университет за приложни науки (universities of applied sciences), с подчертана ориентация към практиката" до какво води това и на какво образование се равнява това професионално ориентиране ?

Всъщност гледам това от посоченият линк :
"Според образователната система в Холандия, висшите учебни заведения са два вида: университети с академична/теоретична насоченост (research universities) и университети за приложни науки (universities of applied sciences), с подчертана ориентация към практиката. Университетите от първия тип подготвят студентите за самостоятелна практика и научноизследователска работа в академична или професионално ориентирана среда. Университетите за приложни науки са по-практично ориентирани и подготвят студентите директно за специфични професии.

ВУЗ-овете за приложни науки са по-практично ориентирани и подготвят студентите директно за специфични професии в областта на седем сектора - земеделие, инженерство и технология, икономика и бизнес администрация, здравеопазване, педагогика, обществено подпомагане, изящни и приложни изкуства."

Питам защото образователните системи в България и Англия са сходни. Учиш 3 години и се дипломираш като бакалавър, ако имаш достатъчно кредити и желание записваш още една година магистратура. Холандската система сякаш е по различна. Затова помолих , ако някой може да я опише с няколко изречения.

Иначе, много полезна информация за картите дадохте   bouquet

# 188
  • някъде из облаците

valha, нещо не разбирам - как и тук Ви взимат 35 лв. такса и там 6 паунда и тегли от картата?  Вероятно визирате превода  по сметката й в английска банка   - да, явно не съм се изразила точно, превод по сметка
Иначе ако захранвате с левове картовата й сметка в ДСК и тя тегли там паунди, ще имате само разходи по тегленето = около 10 лв на транзакция и евентуално курсова разлика, която не е нещо особено. - да, така е 4лв+1.5%
Защо не пробвате схемата с V-pay (дебитна карта Виза на Уникредит) - не може да няма в града, където учи дъщеря Ви клон на банка от групата на Хипофераинс, а на нейния банкомат дъщеря ви ще тегли безплатно (според условията на картата) стерлинговата равностойност на левовете, внесени от Вас по картовата сметка на щерката в Булбанк в БГ... Поразпитайте, ако става ще си струва...
Благодаря, ще разпитам. Тя е в малък студентски град, сметката и е в Лойдс, защото няма такси.
Но пък малката живот и здраве заминава в Манчестър да учи, така че там е по-вероятно да има. Ще проуча въпроса, благодаря  Laughing
  ooooh!, извинявай бях останала с впечатлението, че на теб ти трябва информация за картите, а не е било така - прочетох предишните постове, така е като не чета всичко  Embarassed

п.п. ooooh! UniCredit в Англия  имат представителство само в Лондон и работят само с корпоративни клиенти, поне така пише на сайта на лондонското представителство.

Последна редакция: сб, 23 юли 2011, 15:33 от valha

# 189
Сребърна паричка , живот и здраве, моят син ще учи 3 години и после 1 година магистратура. В университетите за приложни науки се учи 4 години и после пак може да запише магистратура, но в тях е много по-скъпо. Ако иска да учи магистратура в университета в Утрехт (research) след 4 години учене в университет за приложни науки, примерно, мисля, че трябва да държи приравнителни изпити. Иначе и от двата вида си излизаш бакалавър. Системата е същата - изпити, кредити и т.н, т.е еднакво е, просто от приложните университети те подготвят за определена професия. Виж тук
http://bgstudents.eu/education/holland/faq-holland.html

# 190
  • Варна
dafinov list ,благодаря за линка. Почнаха да ми се изясняват нещата   bouquet

# 191
Чудесно е,че открих тази темичка,засега само се записвам да я прочета,особено за дебитните и кредитни карти мернах постове,а по-нататък и аз ще дам инфо каква карта сме открили.
Дъщеря ми ще е подготвителна година в Ковънтри,Англия,изкуство и дизайн,билетът е купен,има опция за квартира,а не за общежитие,защото то се оказа почти двойно по-скъпо,остава да разрешим въпросът с поносим вариант за превод на пари.
Заради новите доста по-високи такси в Англия догодина може да се наложи да се интересува от Холандия.Това си го мисля аз,а не тя.Другият вариант остава заем.

valha   Hug

# 192
  • Пловдив
Извинявам се, че така нахлувам в темата, но ако има някои от вас в Швейцария и информация за университетите там... многоо ще се радвам да споделите  Hug  В интерес на истината търсех чрез агенции и какво ли още не за магистратури там, но свързано с рехабилитацията почти нищо не намерих. Или агенциите не са запознати много, или просто тези университети, с които работят, не предлагат такова нещо (най-вероятно) и нямат изгода да препоръчват други... Пък познати там нямам, които да ме ориентират .. Бакалавърът тук си го избутвам бавно и славно, но ако и магистъра е така от мен нищо няма да стане Grinning (нещата ни куцат и с двата крака...)

# 193
Извинявам се, че така нахлувам в темата, но ако има някои от вас в Швейцария и информация за университетите там... многоо ще се радвам да споделите  Hug  В интерес на истината търсех чрез агенции и какво ли още не за магистратури там, но свързано с рехабилитацията почти нищо не намерих. Или агенциите не са запознати много, или просто тези университети, с които работят, не предлагат такова нещо (най-вероятно) и нямат изгода да препоръчват други... Пък познати там нямам, които да ме ориентират .. Бакалавърът тук си го избутвам бавно и славно, но ако и магистъра е така от мен нищо няма да стане Grinning (нещата ни куцат и с двата крака...)

Предлагам ти да попиташ в този форум, българите в Швейцария може да те ориентират http://www.bghelp.net/modules/Jig/index.php Надявам се финансово да си много добре подплатена, защото мой ученик е в уни в Женева и от него знам, че там искат да представиш банково извлечение, че разполагаш с пари за първата година, следващата пак. Няма общежития и студентите живеят в квартири по няколко човека, доста е скъпо и по тази причина българите там продължават да са съвсем малко. Надявам се, че говориш френски или немски, защото само с английски...не знам.... Rolling Eyes Това ли ти е единственото желано място, Швейцария?

# 194
  • Пловдив
Не е единственото, но главното. Но май по-скоро се заинатих , защото не мога да намеря много информация. Като цяло искам да продължа магистър рехабилитация някъде в чужбина, защото след дълги разговори с текущите ми преподаватели(те са практикуващи рехабилитатори, доктори и т.н.) тук няма смисъл да работя(и без да си говоря с тях ми е ясно, за жалост), а е хубава професия и адски интересна, искам с нея да продължа... Но чак пък банкови извлечения да искат.. С английски и немски съм, френски грам не знам Grinning

Общи условия

Активация на акаунт