деца в чужбина

• 50 753
  • 331
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
SilviyaN , стана ми интересно желанието ти и пуснах Гугъл. Изкара ми ето това: http://www.mastersportal.eu/students/browse/programme/760/master … hysiotherapy.html

Даде ми някакъв университет в Белгия:"Leuven", специалност "Master of Rehabilitation Sciences and Physiotherapy". Ако се загледаш в лявата част на страницата са излезли резултати и за Английски университети и един в Барселона. Дано да не ти давам информация, която вече имаш. Това в Белгия ми се вижда и евтино като такса , пише 550 евро за година, двегодишен курс.

# 196
  • Пловдив
Сребърна паричка , много полезна информация. Благодаря  Hug 

# 197
Здравейте. След няколко дни детето заминава в Холандия и се чудя да му правя ли застраховка и каква newsm78. Има европейска здравна карта, но тя какво покрива не съм наясно. Някой правил ли е застраховка, каква е и на каква цена - моля, споделете Praynig.

# 198
за Франция - застраховката се прави там на място и е 200 евро годишно

# 199
Здравейте! Дъщеря ми ще учи в Кьолн. Има ли някой с подобна съдба?

# 200
Не е единственото, но главното. Но май по-скоро се заинатих , защото не мога да намеря много информация. Като цяло искам да продължа магистър рехабилитация някъде в чужбина, защото след дълги разговори с текущите ми преподаватели(те са практикуващи рехабилитатори, доктори и т.н.) тук няма смисъл да работя(и без да си говоря с тях ми е ясно, за жалост), а е хубава професия и адски интересна, искам с нея да продължа... Но чак пък банкови извлечения да искат.. С английски и немски съм, френски грам не знам Grinning

В близкото до нас градче, в района на Франкфурт, се предлагат Магистърски степени: http://idstein.hs-fresenius.de/therapiewissenschaft-master-berufsbegleitend.html

# 201
  • София
Здравейте! Дъщеря ми ще учи в Кьолн. Има ли някой с подобна съдба?

Moята дъщеря е вече 3 години там. Ако търсиш "първа помощ" и подкрепа - пиши ми на лични и ще ги свържем  Peace.

# 202
здравейте,
мисля че ,съм попаднала точно където трябва ,синът ми заминава за Холандия всичко ми е като в мъгла
и ще се радвам ако има с кого да обменя  малко информация

# 203
Дафинов лист, европейската здравна карта покрива само супер спешни неща. За две години в утрехт нито веднъж не я признаха на дъщеря ми, както и на нейни познати-българи, един от които беше със счупен крак...  Плащала си е като поп за всеки преглед.
Тя няма застраховка, българска не виждам смисъл - не ви пожелавам да се разправяте с български застраховател да ви върне платени пари, а холандска не сме правили. Прибира се през 3 месеца, има си лекарства които редовно купуваме оттук и се справяме, налагало се е два пъти да ходи на лекар там, прегледа е 20 евро в поликлиниката на кампуса, но може да чакап и две седмици ред.... Уникална им е системата. Припдосъобразно, народна медицина, витамини, разходки. Ако се налагат изследвания се правят, резултатът - след седмица. Беше направила остър цистит, обади се на джипи и като дочака преглед, то погледна антибиотика, който вече беше изпила и каза - да, става. И я прати на изседвания, които след седмица се оказа, че не са направили успешно и трябва отново да даде урина... А вече беше забравила за възпалението...
Най-добре е застраховка на място.
На здравната карта, българската не разчитайте - върви в Испания, във Франция (доколкото знаЯ), но в Утрехт не я приемат и не върши работа за тривиалните болежки, да не говорим за зъболекар....

# 204
А в Германия някой знае ли как е?

# 205
  • София
А в Германия някой знае ли как е?

Kakто се случи. По принцип здравната карта покрива само няколко неща и то спешни. Ако попаднеш на свестен лекар и го приеме за спешен случай е ОК, но може и да не признаят. На дъщеря ми не ѝ се е налагало да ползва. За спешен случай е приет дори гинекологичен случай, но пък други за тежка форма на грип са разигравани. Най-добре е да се направи студентската застраховка, която предлага университета, но не е малко като сума. Разчитаме, че са млади и здрави и плановите неща ги правим тук.

# 206
За Германия пък специално всяко едно евро, платено за здравна застраховка, си струва. Студентската е 60-70 евро, което не мисля въобще, че е много. На всяко тримесечие се плаща по 10евро, ако ходиш на лекар. За лекарствата, които поема касата, пациентът плаща макс 5 или 10евро.
Иначе може и с българска застраховка. Наш познат беше с такава и беше ходил веднъж за спешен случай. Имаше нещо по ръцете. Друга позната беше платила гинекологичен преглед, после не знам дали са й върнали парите в Бг. Върви бг застраховката, но наистина за спешни случаи.

# 207
Мисля да купя малко лекарства от тук да си има за там(Англия) моята щерка,обаче наистина не знам какво точно да е-примерно 1 антибиотик задължително ще купя,например Зинат или Аугментин,може би малко фервекс,аспирин,парацетамол.
Някой който е купувал да даде идеи кое е най-добре да се вземе,знам,че  там не изписват лесно лекарства и е хубаво да си носи за всеки случай.

# 208
  • Bristol
h_o_p_e, антибиотици не дават, но останалите,като фервекс,аспирин,парацетамол се продават свободно. За начало й сложи да има, докато се ориентира в обстановката. А за антибиотиците й обясни кога и как се вземат, да не стане беля. И не се притеснявай, изписват антибиотици тук лекарите, дори ти излизат по-евтино от колкото да си ги вземеш от България, защото касата покрива част от сумата, а понякога въобще безплатно могат да ти го дадат  Grinning Противозачатъчните пък са абсолютно безплатни, не знам до колко това те интересува  Embarassed

# 209
Мисля да купя малко лекарства от тук да си има за там(Англия) моята щерка,обаче наистина не знам какво точно да е-примерно 1 антибиотик задължително ще купя,например Зинат или Аугментин,може би малко фервекс,аспирин,парацетамол.
Някой който е купувал да даде идеи кое е най-добре да се вземе,знам,че  там не изписват лесно лекарства и е хубаво да си носи за всеки случай.

Проблемът е, че в UK (не го твърдя на 100 %, но досега не съм чула противното, в нашия университет със сигурност) докато ти дойде ред за лекар, може и да си оздравял, каво остава да се изпишат своевременно лекарства.
Аз купих:
Спазмалгон
Беналгин
Течен аналгин (най-сигурното средство за сваляне на висока температура),
Осцилококцинум,
капки за нос Олинт,
Парацетамол,
Респивакс (който ще я накарам да пие от началото на октомври, ако не забравя),
АЦЦ,
Трахизан,
термометър.
Мисля да купя още:
капки за уши, цитопласт, може би Аулин... и не се сещам в момента какво още.
Антибиотик личната каза, че няма нужда, но не съм сигурна, че ще я послушам.

Общи условия

Активация на акаунт