Детето ми се промени тотално, помагайте

• 2 968
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте! Дано не ме разберете погрешно. Имам дете на 3г., момиченце. Да ми е живо  и здраво, но искам да попитам дали и вашите деца са правили така, то всяко си е строго индивидуално, но все пак. По принцип винаги е било будно дете, жизнено, енергично. Естествено, че това ме радва, защото е признак за здраво дете. Но от месец насам нещата станаха неконтролируеми. По принцип не ходи на градина, гледа я баба й( майка ми), която детето обожаваше и се разбираха чудесно. Та от месец насам детето започна да се буди нощем, казва, че я е страх от тъмното, иска да я нося на ръце или да гледа филмчета. А пък аз все пак ходя на работа и се изморявам да будувам по цяла нощ. Сутрин като се събуди започва да гони баба си, да я рита, реве, пищи, търси мен. После не ще да става от сън и след като с триста уговорки е станала и се е нахранила, се започва с реването и пищенето, че не ще да излиза. Майка ми едвам я облича за разходка. Излизат с ревове и тръшкания. На обяд не ще да спи, до някое време се четат книжки и се разказват приказки. И накрая бабата я облича и тя не спи. След като се върнем от работа с баща й започва кошмара. До 22.30ч. е само тичане, пищене, рев ако не стане нейната, тръшкане, викове  и крясъци. Играчки има повече от детски магазин, но интерес към тях не проявява. Дори да й предложа да играем заедно с тях, тя отказва. Тича с разни пръчки и се бие, дай й само да скача и тича. Не можем да я накараме да се нахрани, камо ли да легне да спи. Заспива с рев, защото не й се спи, а иска да скача по спалнята. И по дупето я пошляпваме, и я наказваме, и й се караме, но ефекта е нулев. Тя знае само искам мама, никой друг. Гони всички, вкл. баба си, баща си, роднините. Не се издържа вече. Разговарям с други майки, то все буйни деца, ама защо така моето крещи, вика, пищи. От къде тази агресия. Какво ли става? Вашите деца имали ли са такива периоди, ако въобще е период. Да е жива и здрава, правихме й тази седмица ПКК + ДКК за детска градина, всичко е ок. Незнам вече какво да си мисля, как да подходя, къде да я заведа. За градина ли е вече, писва й с баба ли? Напрежението е доста, защо така трудно се гледа, период ли  е само или? Характер ли проявява? То вече и ние се изнервихме, вкъщи само крещим и викаме, на нищо не прилича това вече. Моля, споделете някакъв опит, защото вече избуших тотално. Ходя на работа като парцал, в очакване , че ще звънне телефона и ще чуя в слушалката рев и искам мама, махай се ти оттук (за бабата става на въпрос).

# 1
  • Анкх-Морпорк
От кога е така?
От както си тръгнала на работа, или ти работиш от повече време, а сега ги прави тези номера?

В почивните дни, ако си с нея, как се държи?
Какво иска всъщност? За какво реве и пищи?

# 2
без да претендирам ,че ще дам правилно мнение, още повече не съм специалист.но според мен, детето се "задушава" от еднообразие ,една и съща обстановка, вероятно и от това че /предполагам/, предварително усеща, че ще стане така както то иска.
може би детето има нужда от разнообразни контакти с деца,  разнообразни занимания /които няма как да се получат с една баба,  колкото и да е грижовна/, провокативни занимания- нещо, напр. в което не  е толкова добра ,  да видим дали ще успее да го направи.Така ще и се поукроти енергията и ще и се задоволи фантазията, която в тези години е неизчерпаема.А всичко това се случва само с целенасочени и различни занимания.Освен това трябва всички установени правила да се спазват твърдо  , а предполагам, че бабата отстъпва.

пиша всичко това/ разбира се, може и да е съвсем друга причината/ от наблюденията върху моя син непосредствено преди да тръгне  на ДГ.

П.С.Синът ми беше "пощръклял", пролетта преди да отиде на ДГ, после се укроти.У дома понякога пак го избива на неконтролируемо бягане, но като му измисля интересна игра или като си говорим за нещо, което той иска да ми разкаже се укротява.

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 11:48 от Светкавица

# 3
Не знам какво да ти кажа. Детето ми е колкото твоето, но няма такива крайности. Естествено предпочита мен, но от скоро забелязвам, че с удоволствие прави разни неща с баща си, като да сглобят релсите на влака, нещо, което разбра, че аз не мога. За тъмното мога да ти кажа, че Ники също се плаши и дори когато му оставям лампата на бебефона да свети понякога се буди и започва да ме вика, като после ми обяснява, че му е било тъмно  страшно. В такъв случай го вземам при нас на спалнята и веднага заспива. Колкото до агресията към майка ти наистина няма никакво предположение на какво може да се дължи. Дано да е период и да мине бързо.

# 4
Аз работя от 1 година вече. Но преди не сме имали такива проблеми. Те са от преди месец, когато аз бях 2 седмици отпуска, а пък тогава и детето се разболя и го носех буквално денонощно на ръце, защото изкара вирус с невероятни коремни болки и само се присвиваше от болка. Само в мен се успокояваше и поспиваше малко. Та оттогава започна тази болезнена привързаност. И аз предполагам, че вече й  е писнало от еднообразието, то си  е до дете де. Ето напр. племенника ми също не е посещавал ДГ, но пък той е много кротък, предпочита цял ден да си рисува сам в стаята. И това май не е нормално, все пак е пък другата крайност. Прави ми впечатление, че когато баща й поправя нещо, тя с такъв интерес следи какво прави  иразпитва и пипа инструментите, че тогава малко кротва.

# 5
                Наистина може да е и от еднообразие. Също може и да е от това, че е във възрастта, когато бебчето става детенце и започва да се тарикати.

Нека баба отиде на църква и да вземе светена вода. Може детенцето да се е изплашило нещо. Вярвам, че това ще помогне. Не бива промяната в дечицата да се пренебрегва.

# 6
И със светена вода ръсихме,  и на баячка ходихме, и...........нищо.

# 7
Здравей,

Моето момиченце е на 3,г. и ходи на ДГ. Преди десет дни се разболя и откакто е вкъщи проявява горе-долу същите признаци. Според мен просто се уморява от еднообразието, от стоенето вкъщи. С мама и татко винаги е по-интересно.

Търпение и......здрави нерви

# 8
            Може би е решила да се инати. Прояви и ти малко инат, за да разбере, че не може да стане на нейната. Изкорени проблема овреме, за да не се задълбочи, също е по- добре да мине бързо, за да се успокоят всички вкъщи и да си минете по старому.

Не си ли мислила вариант да ходи на градина??? И аз съм расла без да съм на градина, ходех само когато ходех на гости на майка ми във Варна за по месец, месец и нещо smile3508. Сменяхме градини, защото бях невъзможна, но поне вкъщи слушах...  smile3501

# 9
Моят е на 3г. болен е вече от около месец и баба му го гледа. Беше станал невъзможен, един ден при лекарката едвам се сдържах /такива чудеса прави/, а преди никога не се е държал така. Тя и възрастта си е бебешки пубертет, а и това гадничко време навън не става за повечко подвижни игри и е скучно в къщи. Нашата баба много трепери над него и постоянно му прави забележки, аз съм малко по-ларж в това отношение- давам му да се катери почти  навсякъде, да скача, борим се, гоним се... и той доста се дразни, когато пък тя му забрани. Честно казано и на мен да ми повтарят по цял ден- не така, не тук ще паднеш, не там ще счупиш нещо; ще ми втръсне и ще правя всичко наопаки. Не казвам, че с твоето дете е така, но с моето се получи, когато си поговорих с майка ми да го извежда /за кратко дори/ навън, да му позволява повече неща и дори да се страхува да не се случи нещо лошо-просто да предупреди, без да забранява изрично. Та малко е по-спокойно сега в къщи /да чукна на дърво/.

# 10
И със светена вода ръсихме,  и на баячка ходихме, и...........нищо.
Е вие пък ще ме убиете  Laughing

# 11
Да, да, детето си е за детска градина. Като види детенце се разтреперва от радост. Но просто така се случи, тя е родина зимата, миналата година като направи 2г., майка реши да я погледа малко, нали все пак не се тръгва грипния период на градина, то пък взе, че излезе програмата за баби детегледачки, мама се втърка и си взимаше една минимална заплата върху пенсията. Хем за нея добре, хем за мен, че ми гледа детето. Сега го отчитам като грешка, тя също. Да си беше тръгнала на ДГ, да си играе с деца, да си е сред средата, да се научи  на режим, да изразходва енергия. Сега ще почакам още малко да се позатопли и хайде на градина. А дотогава наистина ще трябват май много нерви и стискане на зъби.

# 12
                Наистина може да е и от еднообразие.
Абе хора,ако всички деца така подивяваха от еднообразие, то щеше всички да сме полудели.. Моя съвет към авторката е да не ръсите детето с вода и да му баете (21 век сме), а си го заведете на детски психолог. Те си имат начини и методи да разберат къде е проблема -через рисунки,специален подход и т.н. Дано всичко да се оправи, защото си представям какъв ад е това. Аз изобщо не бих отлагала и не бих разчитала на светената вода или баячката да ми оправят детето.За това си има психолози. На моето дете също ежедневието му е еднообразно,особено сега зимата,знаете,дните си минават скучно.Но такава ситуация като при авторката нямаме  в къщи.Няма и грам следа от агресия,детето си играе,папка и си спи без проблем. Аз си го гледам сама и със сигурност му писва от мен  Laughing,вечер вижда и баща си де,но баби и дядовци нямаме.

# 13
Абе то като се видиш в чудо, на всичко се хващаш.

# 14
 Според мен проблема идва от това, че си била вкъщи доста дълго , а е била и болна, и ти си полагала доста грижи и си се държала по различно от обикновено.Сега детето ти вече е разбрало разликата как е де си с мама , и как е да си с баба по цял ден.
 Моят син преди въобще не ме търсеше все искаше да ходи при баба и дядо, с които живеем в една къща, от както  е на ясла нещата са коренно различни, все иска да е с мен, а тях направо ги гони като дойдат да го вземат за ди си играят.
 Решени не мога да ти кажа, просто много трябва да внимаваме как се  държим с мъниците като са болни за да няма такива проблеми след това. Може би като почне ДГ ще изразходва част от енергията си, а като е с връстниците си ще и е по забавно! Hug

Общи условия

Активация на акаунт