® E-bay - тема 45

• 38 942
  • 763
  •   1
Отговори
# 75
  • varna
Титина, виждам че в крайна сметка и ти  предлагаш същото което и аз съм и написала,благодаря ти за разясненията обаче  bouquet

# 76
Аз да вметна ,че от две години пазаря от целия свят чрез Ибей и нито веднъж не са ми искали мито.Мисля че има връзка с това,че колетите се маркират като"подарък".А и друго-още в началото на моя опит дочух,че ако се пазари от ebay.com има опасност от налози,затова винаги влизам в ebay.co.uk или в ebay.it.

# 77
И аз мисля че нямат право да отварят без присъствие на получателя. Може да подхвърлят нещо нарочно и да обвинят някой невинен - не мисля че е законно да отварят така.

На мен лично не ми е ясно и как могат да обвинят някого за престъпление, въз основа на неверно попълнена декларация от съвсем друг човек, малко ме съмнява че само плашат за да се откажат хората от пратките си....пък и нали има разпечатки от пейпал, каква комисия?

Напълно е законно и се прави в цял свят. А комисията е за да се определи облагаемата стойност на пратката ( особенно в случая има и стока, която не е включена в описа), ще оставим на страна въпроса, че е описано съвсем различно нещо.  Има си закон и той казва точно това казва (само да уточня, че такъв е закона не само в България, такъв е в САЩ например).

# 78
Дай ми линк към закона, защото не съм съгласна.
Относно това дали е контрабанда - също не съм съгласна с теб - просто си е купила нещо от интернет. От там нататък кой каквото е попълвал и подписвал не може да е нейна отговорността.
А и акт да съставят - не подлежи ли на обжалване? Виждам че си запозната.

# 79
Съгласна или не това е положението. Ето и линковете които искаш: http://lex.bg/laws/ldoc/2134384640 - Закон за митниците, http://lex.bg/laws/ldoc/-13030400 -  ППЗМ. Освен това има и един куп Директиви и регламенти на ЕС.
Има съставен акт за митническо наруяение. Като всеки акт може да се обжалва в съда ( Закон за административните нарушения и наказания), единствен вариант е посещението в отдел "Митнически нарушения и контрабанда".

По своята същност митническото нарушение "означава всяко нарушаване или опит за нарушаване на митническото законодателство". В този смисъл митническо нарушение е налице при условие, че е извършено неправомерно действие (бездействие), същото е обявено за наказуемо и е извършено виновно.
Митническите нарушения се проявяват като:
        •   Митническа контрабанда;
        •   Митническа измама;
       •   Други митнически нарушения (отклонение от режим, нарушение на нормативен акт, неспазване на срокове, нарушение на други тестове от ЗМ).

Непознаването на закона не ни освобождава от наказателна отоворност

# 80
Ето аз какво намерих (декларатор е получателя при внос или изпращача при износ):

Чл. 153. (1) Когато митническите органи решат да извършат проверка на стоките, те уведомяват декларатора или неговия представител за това.
(2) Когато решат да проверят само част от стоките, митническите органи уведомяват декларатора или неговия представител кои стоки искат да проверят.

Чл. 154. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2003 г., в сила от 01.11.2003 г.) Деклараторът или негов представител, определен да присъства на проверката, трябва да оказва необходимото съдействие за улесняване на нейното извършване. Ако митническите органи преценят неговото съдействие като незадоволително, те могат да изискат от декларатора да определи друго лице, което е в състояние да окаже необходимото съдействие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2003 г., в сила от 01.11.2003 г.) Когато деклараторът откаже да присъства на проверката на стоките или да определи лице, което да е в състояние да окаже необходимото съдействие, митническите органи определят срок за изпълнение на искането им.

(3) При неспазване на срока по ал. 2 за целите на прилагането на чл. 81, т. 1, буква "а" от закона митническите органи пристъпват към проверката на стоките за сметка на декларатора и на негова отговорност, като, ако е необходимо, ползват услугите на компетентно лице или на друго лице, определено съгласно действащите разпоредби

и т.н.
Това е от правилника за прилагане на закона.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 01:44 от Arizona

# 81
Това е след като стоките са манифестирани, т.е. при самото деклариране на стоките.

# 82
Всичко ми е ясно, само едно да питам - как така без нейно присъствие са отворили стоката и са констатирали митническо нарушение - в случая контрабанда?
По тази логика, може и наркотици да й сложат вътре, а след това да я осъдят за търговия с дрога.
От друга страна, тя може да отрече, че има часовник в пратката и да твърди, че е детска играчка, а часовника е подхвърлен, за да я глобят...

# 83
Това е след като стоките са манифестирани.
Това какво значи?

# 84
Всичко ми е ясно, само едно да питам - как така без нейно присъствие са отворили стоката и са констатирали митническо нарушение - в случая контрабанда?
По тази логика, може и наркотици да й сложат вътре, а след това да я осъдят за търговия с дрога.
От друга страна, тя може да отрече, че има часовник в пратката и да твърди, че е детска играчка, а часовника е подхвърлен, за да я глобят...
Точно това имам предвид и аз. То така може и част от пратката да изчезне (да вземат нещо) и никой нищо не може да ИМ направи.

# 85
Това е след като стоките са манифестирани, т.е. при самото деклариране на стоките.

Според предходните членове декларатор е получателя (когато си получава пощ. пратка) или изпращача, когато изпраща.
Т.е. това което съм постнала важи в двата случая.

Да не говорим, че изобщо може да не става въпрос за покупка а действително за подарък, изпратен например от родинина - и какво - хоп контрабанда... Shocked

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 01:51 от Arizona

# 86
Да се намеся и аз в коментарите  Simple Smile .
Според мен закона все още не е добре разбран в бг и всеки говори каквото иска.Кое му е контрабандата/един часовник реплика.
Ще кажа как става тук в Ит.
когато пристигне нещо което митничарите се съмняват какво е ти искат фактура да представиш и какво е.Веднъж си поръчах едни тестове от Чината/но нали пише само на Чина и те не разбрали какво е и ми пратиха декларация да поплня какво е.Иначе когато е някой телефон например/с лепенка подарък/ми искат фактурата или го обмитяват на по техния ценразпис.
Така че според мен,като си занесе фартурата колко е платила най много да си плати таксите и готово.
Точно това имам предвид и аз. То така може и част от пратката да изчезне (да вземат нещо) и никой нищо не може да ИМ направи.
И тук точно това става.Масово пратките липсват  или част от тях.Ама иди докажи какво е сложил китаеца в пакета.Сега са почнали да ги нищят,ама надали ще се оправи.

# 87
  • Плевен

Аз още не мога да повярвам , днес до в къщи ми донесоха маратонки, поръчани на 13.01.2010 и то от Тайван.

И на мен на няколко пъти са ми носили колетче до вратата, но си мислех ,че е заради малкият им грамаж.Не съм се сещала да си запазя продавача на фаворити  Sad

# 88
Това са митнически процедури. След нея лицето има право в определен срок да даде митническо направление на стоката.

При случай като този на митничаря прави впечатление цената. Има и друга процедура - по метода на риска се маркира пратка( в зависимост от страната на изпращане или вида на стокатана пример). Това се прави навсякъде по света, ако не открият разминаване колета се залепва със специална лепенка, че е минал митническа проверка.

Няма как да отрече, акта е подписан от мин 2 или 3 служители. мислите ли, че ще си рискуват работатата заради един пиклив часовник. Не и пускайте разни мухи, пък и доста отдавна навсякъде има камери. Не разигравайте сценарии, които нчмат връзка с действителността, това не и е полезно.

aleksova1 добре познавам закона, имам все пак 15 години в тази сфера ( от които 11 стаж като митнически агент в България).

# 89
Не бе, защо реши, че й пускаме мухи и разиграваме сценарии?
Просто питам каква е процедурата, защото утре и на мен може да ми се наложи, а предполагам и на някоя съфорумка да мине през тази процедура. Искам да изясня за себе си какви са ми правата.

Алексова, малката е страхотен бонбон!  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт