® E-bay - тема 45

• 38 947
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Това са митнически процедури. След нея лицето има право в определен срок да даде митническо направление на стоката.

При случай като този на митничаря прави впечатление цената. Има и друга процедура - по метода на риска се маркира пратка( в зависимост от страната на изпращане или вида на стокатана пример). Това се прави навсякъде по света, ако не открият разминаване колета се залепва със специална лепенка, че е минал митническа проверка.

Няма как да отрече, акта е подписан от мин 2 или 3 служители. мислите ли, че ще си рискуват работатата заради един пиклив часовник. Не и пускайте разни мухи, пък и доста отдавна навсякъде има камери. Не разигравайте сценарии, които нчмат връзка с действителността, това не и е полезно.

aleksova1 добре познавам закона, имам все пак 15 години в тази сфера ( от които 11 стаж като митнически агент в България).

Чакай малко, на мен са ми пристигали отворени документи с лепенка само, без подписи от когото и да било. Ами ако някой важен документ ми беше изчезнал какво ще доказвам и на кого? Да не говорим за цялата лична информация, от която може и копия да си направят след като не съм там...
Много е лесно някой да си сложи подписа, след като отсрещната страна не може да докаже по никакъв начин версията си.

# 91
Алекс1 мерси  Simple Smile.

Titina не че споря с теб,но според мен могат да я обвинят в  „Митническа контрабанда“ ако напише и подпише декларация какво има в този пакет,а не е съответства на истината.Ако си занесе чинно фактурата и каже наистина какво има в пакета,къде е проблема.Това имах в предвид.
А за липсващите пратки,то се знае че пратка с номер не изчезва.Но случайно докато са гледали какво има вътре нещо изпаднало  Grinning .Има вече доста случай/говоря за Ит/

# 92
И да попитам нещо извън коментарите за контрабандата  Laughing .
От 2 годишното ми пазарене онлайн не ми се е случвало следното нещо.
Онзи ден намирам в спамовете си емайл от UPS
„Dear customer!
The courier company was not able to deliver your parcel by your address.
Cause: Error in shipping address.
You may pickup the parcel at our post office personaly!
Please attention!
The shipping label is attached to this e-mail. Please print this label to get this package at our post office.
Please do not reply to this e-mail, it is an unmonitored mailbox.
Thank you.
United Parcel Service of America“
тръгвайки автоматично да го отворя прикачения файл ми излиза нпкаква програма за изсталиране/добре че компа не искаше да го отвори/

Звънкам на централата на UPS  и ми казват че това е вирус и да не го пипам,не било от тях.
Днес пак в спамовете има,но тоз път от DHL aбсолютно идентично   Shocked .
Интересното ми е че емайла на податела е DHL Manager Juanita Chambers <shipping@dhl.com>
Случвало ли се е на някой друг  newsm78 или аз нещо не съм в час

# 93
Алекс1 мерси  Simple Smile.

Titina не че споря с теб,но според мен могат да я обвинят в  „Митническа контрабанда“ ако напише и подпише декларация какво има в този пакет,а не е съответства на истината.Ако си занесе чинно фактурата и каже наистина какво има в пакета,къде е проблема.Това имах в предвид.
А за липсващите пратки,то се знае че пратка с номер не изчезва.Но случайно докато са гледали какво има вътре нещо изпаднало  Grinning .Има вече доста случай/говоря за Ит/

Само че тя не е занесла все още фактура. Отишла си е чинно до митницата. те са установили отклонение в описното по AWB и действителното съдържание на пратката. Това е един от описаните начини за контрабанда ( закона не прави разлика в размера на контрабандата). Щом има и акт предполагам, че го е подписала. та в този акт има и основание ( членовете) от закона по които е подведено лицето. За това и препоръчах къде да отиде и какво да направи.

Относно куриерите - обикновенно ако има грешка в адреса, куриерската компания се свързва с изпращача и искат алтернативен адрес.

# 94
  • морето
Ето го резултатът от непрестанната работа на "Български пощи" да злепоставя като дестинация България и да ни прецаква коефициента на надеждна страна.
 Благодарение на стотиците им изгубени пратки по Коледните и новогодишни празници и нашето недоволство към изпращачите, една ОГРОМНА група продавачи от Хонг Конг вече не изпращат до България!Това са предимно продавачи на дрънкулки, дребна електроника и дрехи, но аз редовно пазарувах от такива!

Ето каква честитка за Нова година са ни спретнали продавачите от ХК, в частта "Shipping Info"...

Shipping and handling

Item location: Hong Kong, Hong Kong

Shipping to: N. and S. America, Europe, Australia

Excludes: Bermuda, Greenland, Mexico, Andorra, Bulgaria, Belarus, Estonia, Gibraltar, Italy, Monaco, Moldova, Macedonia, Russian Federation, San Marino, Serbia, Slovakia, Ukraine, Cameroon, Egypt, Liberia, Nigeria, Reunion, Tunisia, Uganda, South Africa, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Peru, Uruguay, Venezuela, Brunei Darussalam, Hong Kong, Malaysia, Philippines, Thailand, Vietnam, Afghanistan, Bangladesh, China, India, Japan, Korea, South, Sri Lanka, Pakistan, United Arab Emirates, Iraq, Israel, Jordan, Saudi Arabia, Turkey, Aruba, Antigua and Barbuda, Bahamas, Belize, Barbados, Costa Rica, Cayman Islands, Dominica, Dominican Republic, Guadeloupe, Grenada, Guatemala, Honduras, Jamaica, Saint Lucia, Martinique, Nicaragua, Panama, El Salvador, Trinidad and Tobago, Saint Vincent and the Grenadines, Virgin Islands (U.S.), Guam

Започнах да се отчайвам  Tired  Cry , трима продавачи, от които съм поръчвал цяла година и то над 10 пъти са копирали това в обявите си..  Confused  Sad

Адмирации, "Български пощи", аплаузи!

# 95
има възможност да се откаже в полза на държавата и няма да има акт
освен за контрабанда може и да се напише акт и за нарушава на интелектуална собственост
не схванах откъде пристига часовника
а пратката е отворена в присъствието поне на 2ма митнически служители и един пощенски които в случай на нужда да свидетелстват

# 96

над 38 паунда се дължи мито в УК

Не е вярно това!

Във Великобритания важат същите директиви както и в България ( както и във всяка страна от ЕС). А и там също изискват ЕОРИ.

Мито се дължи за пратки над 150 ЕУР ( ако едно от лицата по сделката е юридическо лице). Прага за плащане за VAT е друг, не кактов България над 30 лв. ( но за целия ЕС е в сила регламент - от 10 до 22 ЕУР).

All goods imported into the UK from countries outside the European Union are subject to Import Duty and VAT at the rates applicable. However, import VAT is not payable on commercial consignments if the total value of the goods in the consignment does not exceed £18. This limit is raised to £40 for personal gifts between private individuals. If this tax was not applied, there would clearly be an unfair advantage to foreign businesses over UK trade.

Where the value of gifts is below £290 per consignment, a flat rate of duty of 2.5 per cent will be applied - but only if it is to your advantage.

With effect from 1 December 2008, customs duty will not be applied on goods with a value less than £105.

Някакви много стари неща цитираш  Wink

Boost for duty-free shoppers
By Rebecca Atkinson    Last Update: Fri, 08/01/2010 - 15:25

Holidaymakers and online shoppers will now be able to buy more from stores in non-EU countries before being hit with duty charges.

New rules introduced on 1 January, mean the value of goods people can personally bring into the UK from a non-EU country, or receive through the post without needing to pay customs duty, has increased.

Items bought online or by mail order from outside the EU will be charged customs duty if the value is above £135, up from the previous threshold of £120.  

Meanwhile, people arriving in the UK by commercial flights or sea travel from a non-EU country can now bring in up to £390 worth of goods for personal use without having to pay customs duty or VAT. This is up from £340, but does not include tobacco, alcohol or fuel.

People arriving by private plane or boat can bring in goods up to the value of £270. The previous limit was £240.

The new rules also mean smokers can bring in as many cigarettes as they like for personal use from Bulgaria, Romania. Lithuania and Estonia.

Import VAT is, however, still due on packages valued at over £18.

Duty-free limits for imports of alcohol and tobacco products from outside the EU have not changed. These are as follows:...

http://moneywise.co.uk/news-views/2010/01/06/boost-duty-free-shoppers

Иначе съм съгласна , че това с часовника се води контрабанда(много глупаво го е направил самия търговец-има си други начини)
Общо взето това е единственото нещо,с което съм съгласна от нещата , които написа.

Иначе изказването ти-особено последното е точно в стила "гарван-гарвана око не вади" , или по-скоро перефразирано в случая "и бившия гарван защитава настоящите"  Laughing

ЕОРИ в UK ако не се занимаваш с търговия или да поръчваш нон-стоп не ти трябва.Знаеш по принцип ЕОРИ какво е , защо го "направиха" и т.н.

"същия е и закона в САЩ" - това доста смешно ми беше.Между САЩ и Китай има специални спогодби и реално милионите американци , които си поръчват от Китай - (сега е МЕГА хит да се потъва от ioffer в САЩ) с някои изключения нищо не плащат!

За САЩ мога да пиша с часове...

А да-за хората,които се занимаваме със търговия,спедиция и карго - предполагам,че има и други освен мен-ми нещата,които пишеш с лек язвителен тон са ни смешни и ни е ясно защо се усеща тази нотка в това,което пишеш Simple Smile

Това "няма как да стане"...без коментар-има и още как...
"не разигравайте сценарии"  Shocked - ако си търсиш ЗАКОННИТЕ права не е разиграване на сценарии

Вица на годината обаче беше "Не и пускайте разни мухи, пък и доста отдавна навсякъде има камери"

Joy

Като обучавам стажанти едно от първите неща,които им се обяснявам , е че в БГ на митниците в 90%  от  случаите се позва жокера от"Стани Богат" - "обади се на приятел/митничар" и ти това отлично го знаеш Simple Smile

Иначе точно на голяма част от митническите агенти (повечето от които са бивши митничари,станала такива след като Бг влезе в ЕС и  спряха лесните пари и "на хляба мекото")  - особено на смешниците с бюрата около "Веслец"  hahaha , които "попълват" разбираш ли неща,които на Запад се правят по електронен път...т.е. от т.н. митнически агенти...просто няма нужда от тях в UK-или поне от"тях" в частност 80% дейността,която извършват реално в БГ т.н. митнически агенти.Питам го веднъж един "агент" там с какво образование е и почна да мънка "Средно но съм изкарал курсовете и важното,е че имам доста познати в митницата,които ще свършат работа"  Laughing

Ако някой ден нещата в БГ станат като в UK- да можеш да си плащаш по електронен път-процедурата е толкова "изистена" там,че...АКО нещо такова...подобно да е стане в БГ всички бюра и "агенти" около Веслец 84 ще си търсят нова работа  Sunglasses

Ето днес с многото камери как според тебе си взех нещата от любия на всички адрес "Веслец" 84? Ми с "обади се приятел"...
Как "мина" китайското карго минала седмица-пак така,но при друг "приятел"...

Виждам че си била и все още си в системата,но не забравяй,че около масата има и други хора Peace

И като говориш за камери - може някое момиче тук да се върже на тези...неща,но тези , които знаем "как става" много смешно ни стана  hahaha

За "спасителя"-да вярно е това за пратките от Китай.Но става въпрос за пратни пращани с EMS-те са проблемни.Много е странен проблема-примерно от Хонг-Конг и Тайван по принцип няма проблем с пратки с EMS,но от континентален Китай има.
И в Ибей (китайците) , а особено  в АлиБаба и в Йофер самите търговци си пишат,че EMS до БГ няма-някои дори отказват да пращат вече до БГ.

За Дуранго-това с интелектуалната собственост важи с особена сила за Италия-в Йофер едно 90% от китайците си пишат вече,че не доставят при никакви условия до Италия.

# 97

All goods imported into the UK from countries outside the European Union are subject to Import Duty and VAT at the rates applicable. However, import VAT is not payable on commercial consignments if the total value of the goods in the consignment does not exceed £18. This limit is raised to £40 for personal gifts between private individuals. If this tax was not applied, there would clearly be an unfair advantage to foreign businesses over UK trade.

Where the value of gifts is below £290 per consignment, a flat rate of duty of 2.5 per cent will be applied - but only if it is to your advantage.

With effect from 1 December 2008, customs duty will not be applied on goods with a value less than £105.

Някакви много стари неща цитираш  Wink

Цитата е от днес от сайта на митниците във Великобритания, или трябваше да постна цялото ръководство. http://customs.hmrc.gov.uk/channelsPortalWebApp/channelsPortalWe … D_008654#P36_6949

Не виждам разлика с това, което си написала ти.

Съжалявам, че съм прозвучала като "гарван гарвану око не вади", но никога не съм била служител в Агенция "Митници".
Имам магистърска степен по икономика а и специализация като " Митнически брокер", това за съмненията ти дали съм компетентна, а на такива като теб "обучаващи" и търсещи "приятел" за да освободят една пратка съм се нагледала.  Едно е да познаваш закона, друго е да се опиташ да пробутая пари. За корупцията не са виновни само митничарите, вина имат и клиентите им, които се опитват да спестят от данъци и са готови да пълнят джоба на този и онзи. И после " Ох, взеха ми пари". Вземат защото сама си ги потърсила, никой не те дърпа нали?!
Между нас разликата е, че аз никога не съветвам как да се използва "жокер" и да се дадат пари, аз казвам какви са законовите основания, а всеки си прави избора.

А относно закона в САЩ ( лицензирана съм и в САЩ и Канада, както и в България между впрочем) и в момента работя точно в тази област и щом на съветите ми се доверяват компании от големи мащаби сигурно има за какво да е , така че позволи ми да знам за практиката много повече неща от теб ( аз работя в тази среда, а не съм чула какво става от трети лица). За сведение нискостойностна пратка в САЩ е до 100 долара, а в Канада до 20 долара. Така , че не виждам какво точно ти е смешното.

ЕОРИ се изисква и в Великобритания (системата използвана в Бг и Великобритания е една и съща), а за да подадеш една декларация по електронен път, първо се изисква специален кръг от знания ( които не всеки има), после се изисква и електронен подпис (пак не всеки го има).И за твое сведение това с интелектуалната собственост важи в пълна сила и за България.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 07:28 от Titina

# 98
  • Sofia
Някои хора имат способността,в която и тема да се появят да я превръщат в поле за себеизява и никога,ама никога дори не им минава през ум,че някой може да знае нещо повече от тях или някога да се окаже,че не са прави

viki_kw  колкото до прага за обмитяване в УК,приемам ,че не съм права
Само,че след твоя цитат ще има още сто въпроса,тъй като половината народ тук не разбира английски
След като си решила да правиш добро и да ни отвориш очите,точно как е моля те преведи го на български и го сложете на първа страница ,ако искате,за да може всеки да направи справка

# 99
Наоми а защо са отворили пратката ти без твое присъствие и съгласие  newsm78
Това искам да знам и аз. Защо са я отворили  Без мен? И какъв контрабандист съм аз с тоя 1 келав часовник?
Не съм ходила още до митницата.Аз не живея в София. Стоката е задържана в Софииската митница.
 Нямам идея защо са я отворили. Не съм подписвала никакви актове.
Защо да го оставя в полза на държавата? 
Аз не съм престъпник. Не смятам ,че съм нарушила нещо. Още обмислям и събирам мнения за да реша как да действам. Изчела съм ви всички подробно. Принтирах си поръчката ми от сайта. Плащането през Пейпал. Полезни сте ми много,надявам се да помогне всички това , защото неизбежно някой друг ще изпадне в подобна ситуация.
Тъй като има тук човек занимаващ се с това искам да попитам.
1.Ще приемат ли платежното ми от пейпал или пак ще си съставят комисия?
2. Колко ще е глобата ми?
3.Отделно от нея ли плащам 50 % от стойността?
4. ДДС и мито върху цената с доставка ли плащам или само върху цената на стоката?
5. Ако го оценят различно от стойността на която съм го купила какво правя?

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 11:23 от Наоми

# 100
  • Шумен
Онзи ден намирам в спамовете си емайл от UPS
„Dear customer!
The courier company was not able to deliver your parcel by your address.
.................

Спам е, и аз имам такива. Не ги отваряй, особено ако има *.exe. Peace

Относно митничарите, браво, евалаааааааааааа заловили са голям контрабандист  ooooh!. Защо не се занимават с контрабандата на алкохол,цигари и дрогаааааа.  Sick Сори за спама, ама не се сдържах  Crossing Arms.

# 101
Не съм пазарувала от тук. Искам тази констенурка http://shop.ebay.co.uk/i.html?_kw=twilight%20turtle&_fcid=34 … _stpos=&gbr=1 ако някой се навие да поръча, моля да ме включи.

# 102
уф,малко ми е сложно да се оправя с тоя пейпал.Става ли да платя на някой,за да ми поръча 2 чифта тиранти от един и същ продавач?

newsm17

# 103
Здравейте, искам да попитам някой който е пращал  нещо до Англия,
обикновена пратка ли да пусна или препоръчана, разликата е м/у едната и другата е около 3-4 пъти по скъпа. 
Служителката в пощата каза, че обикновената не е сигурна ( защо въобще я има ????).
Разбрах се с един търговец да му върна скапаната спирала, а той да ми върне парите.
Най-вероятно ще иска да получи стоката и после да върне парите.
Другият ми въпрос е, дали трябва да настоявам да ми върне сумата на стоката + сумата за доставката или само на стоката.

# 104
Пускаш диспут в Пейпал за скапаната спирала.
Обясняваш, че ще върнеш стоката и настояваш да ти плати разходите, тъй като ти не си виновна.
Пускаш пратката препоръчано, с тракинг номер. До 500 гр препоръчана пратка до Англия е 10-14 лв. Предполагам, че спиралата е доста по-лека. Препоръката е 3 лв отгоре.
Ето ценоразпис на БГ пощи: http://www.bgpost.bg/Resources/FCK/File/ceni%20i%20otstypki/Mejd … _i_zoni_62008.pdf

Общи условия

Активация на акаунт