Майки в Дания - 3

• 32 638
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
И аз да споделя, Anastasia. Не се притеснявай за детето си: какъв човек ще стане зависи най-вече от вас родителите. Държавата има много по-малка роля, повярвай ми. А простотия има навсякъде, просто боли , когато е в родината ти и когато си безсилен да промениш нещо. За датската простотия- на мене ми е по-лесно, вината я поема съпруга ми. За приятелите в България, аз имам много силна и постоянна връзка с най-добрите си приятели. Пак зависи от тебе. Разстоянието не ни пречи. Те се шегуват с мене, че пазейки ревностно спомените си, книгите и непознавайки в детайли сегашната действителност и децата ми растат с представите за една по-хубава България. Но истина е също,че това е едно друго поколение (независимо къде по света) и вече почвам да се примирявам с факта, че моите деца едва ли ще прочетат моите книги за индианците.

Добре дошли на новите момичета.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 22:22 от silke

# 91
Добър вечер момичета!!!Добре дошла на tedi@az.Вие ,в  кой район на Дания ще сте?Мимочо,не се притеснявай децата ще свикнат бързо и с език и със всичко,ами да го мислим ние Joy.Пегито звучиш добре ведро.Свикна ли вече?Анастасия , в едно си права тук в Бг. нещата са далеч от това ,което беше.За съжаление.Не са тези спокойни времена , в които ние израстнахме.Мисля, че най-трудната задача за един родител е да съумее да си възпита децата добре.Не е никак лесно.Хаиде стига съм философствала.Пожелавам,чи лека вечер.

# 92
Хей, Силке обикновено се вълнувам истински от хубава книга, поезия или представление на живо и не знам как , но ти всеки път успяваш да стигнеш до сърцето ми ! Аз все още не съм готова да се примиря , макар да си повтарям стихотворението на Джубран Халил Джубран –Твоите деца не са твои деца

Твоите деца
не са твои деца.
Те са рожба
на копнежа  на живота към самия себе си.
Те идват  на света чрез теб,
но не и от тебе,
и макар, че са при теб,
те не ти принадлежат.

Ти можеш да ги дариш с твоята любов,
но не и с твоите мисли,
тъй като те имат собствени мисли.

Ти можеш да дадеш дом на тяхното тяло,
но не и на тяхната душа,
тъй като тя  живее
в дома на утрешния ден,
който ти не можеш да посетиш дори и в своите сънища.

Ти можеш да опиташ
да бъдеш равен на тях,
но не опитвай да правиш тях
равни на себе си,
тъй като животът не върви назад
и не остава в миналото.

Ти си лъкът, от който
твоите деца се изстрелват
като живи стрели.

Остави лъка в ръцете на Стрелеца,
нека носи радост...

# 93
Здравейте и днес...
как сте след вчерашната снежна буря?
Мойта сестра живее в Копенхаген - всъщност близо до К.
Но работят там и предполагам, че и ние ще сме там.
За сега най-големите ми притеснения са за децата...
как ще се справят с езика, каката е на 5,5 как ще тръгне
на училище..., за себе си не се шашкам, защото знам, че
ще се справя...
Ще поизчета назад в темите ако сте писали за
градини и училища, за да знам каква е процедурата...
Щастлив ден от мен  Hug

# 94
Здравейте,момичета. Силке и Анастасия, след вашите думи няма какво да добавя. Вече не сме важни само ние, а най-вече децата ни и сме отговорни за това. А какво ще стане, един Господ знае. Дано е за доброто ни.

# 95
Някой гледа ли предаването на DR1 за България онази вечер? Има ли го в интернет на сайта на телевизията? Бих искала да го гледам или да разкажете какво беше?

# 96
  • Vildbjerg,DK
Здравейте момичета,
Добре дошли на новите момичета - хубаво е да ставаме повече, така ще пишем повече.
Тук при нас беше доста сериозна бурята - сняг и вятър и след три часа валежи с навявания се оказахме в същото положение като след първият голям сняг. Днес не е много студено, но отново има вятър, а след малко ще отивам до училището на Деница да говоря с директорът ( нали през май ще се прибираме до Бг по работа и малката трябва да отсъства ), а шапката ми изчезна някъде - не си спомням къде я прибрах Laughing
Гледах предаването по DR1 и честно казано ми беше трудно да заспя след това. Не, че имаше нещо което не ни е известно, но някак си чувайки да се говори за тези наши проблеми по Датската национална телевизия ми дойде в повече. Не се наемам да преразказвам какво точно са казали а и честно казано на двамата им представители в европарламента по-трудно им разбирах, но картинката изобщо не беше приятна. За сметка на това снощи си пуснах едно филмче на Дискавъри - Дестинация България. Гледайки тези красиви места които имаме, слушайки за нашата история, гледайки как бай Христо кара с длетото си дървото да оживява или как от парче глина майстор Георги прави тези красиви съдове , си мисля, че не всичко е загубено. Надявам се, че тези неща, тази история ще се съхрани за идните поколения.
Ще тичам момичета - желая ви приятен и усмихнат ден  bouquet

# 97
Анидени, да не би филмът да е бил за лошото представяне на Румяна Желева в Европарламента на изслушването й за еврокомисар? Аз мисля, че новата ни кандидатка, чието изслушване ще бъде днес, ще се справи блестящо.

# 98
Ny, предаването беше за корупцията в България и липсата на мерки срещу нея, коeто доведе до спирането на предвидени финансови помощи от EU. Интервюираха засегнати българи съответно от корупция и от спирането на средства в селското стопанство. Датските представители се изказаха, че смятат за правилни наложените санкции, въпреки че  реално потърпевшите не са виновните за корупцията.
Този път ни спестиха кадри от ромските квартали, които имам усещането, че са любима тема на датските журналисти.

Anastasia,много красиви стихове!

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 15:53 от silke

# 99
Направо ме растроихте по първи петли. Анастасия ме върна на извечната борба с моя голям син. Като се роди си предствях как един ден ще изнася блестящи пледоарии в съдебната зала, пък той...иска да става музикант или в краен случай да пише за музикално списание. От малкия пък, не знайно защо, нямам никакви очаквания. Мове би защото с годините проумях смисъла на стихотворението, без да го бях чела никога.
А за предаването - не искам и да го гледам. То как да ни представи някой в добра светлина, освен чрез природните бохгатства, историята и изкуството. Сякаш съвременна БГ не е за показване. По добре да си вивеем в миналото.
Ха сега познайте за къде съм се запътила днес?  Naughty, не за комуната. Отивам на посещение при близките до сърцето ми в СКАТ. Пак нямам фрадрау (не, че старото са ми го върнали) и получих по-малко, отколкото са ми удържали  Mr. Green. Тези хора как надушват, че съм личност на компромиса  Thinking Дано оправя и тази каша, че си нямам много вяра на езиковите възможности.
Имам и 1 питане към тези, дето пътуват дълго до работа - как попълвате декларация за осребряване на пътните разходи на 24 км на ден? Как се казва въпросното чудо, знаете ли? Че и един такъв опис спретнах, а тези, които са го правили, са ми извън полезрението, за да ги питам. Предварително благодаря! Лек и успешен ден!

# 100
  • София
Ето ме и мен! Mr. Green
Доста работа се насъбра и почти нямам време, но поглеждам разбира се!

Вижте този сайт.
Сигурно го знаете, но аз преди малко видях, че всичкото датчани около мен
го четат. За съжаление е само на датски, та не мога да ви кажа повече. Mr. Green

www.jp.dk

# 101
  • Vildbjerg,DK
Днес сте много активни, в това число включвам и себе си Grinning След един много приятен 10-минутен разговор с директорът имаме неговото Ja относно пътуването ни през май. Беше останал с убеждението , че три седмици ще лежим на плажа - буквално това му бяха думите Joy Та сега остава да си вземем и билетите и сме почти готови за пътуването. Казвам почти, защото все още не знам какви документи да търся и нося в Бг , заради тези проверки които правят на границите. Извадихме EU -картите, извадих и едно удостоверение за датата на първата ни регистрация в Датската система и това е. Ще се опитам да мина през НОИ за да изчистя тези неща около здравните осигуровки и се надявам това да е достатъчно.
А иначе за предаването - бе първият материал който гледам по Датска телевизия и нямам наблюдения за предишните, но този надпис зад водещата Корупция по български ми вадеше очите направо.

# 102
Здравейте отново от мен, Алекс спинка послушно днес, та аз пак проверявам любимия си сайт.  За жалост  късно прочетох за предаването , та съм го изпуснала( с един ден), но така и не очаквам да видя нещо позитивно.
Ивчок, по повод попълването на пътните разходи за данъчната декларация, знам че  можеш да влезнеш в акаунта си  чрез опцията :tast selv .( пишеш си CPR-а) , т.е.
www.skat.dk/tastselv , и избираш линка :  аndre årsopgørelsen
(oplysningskortet/selvangivelsen/fraflytterhenstand)  и избираш рубриката :Kørselsfradrag. където трябва да попълниш вече км и т.н. И аз трябва да го правя сама , ама никак не ми се занимава, но вчера получих писмо, че ако нанеса корекциите си до 18.02, , ще ми пратят декларацията с нанесените промени до 5.03.
Толкова от мен, че мъникът ме зове Simple Smile
П.С. забравих да кажа, че кодът , с който се влиза за пръв път в tast selv  , се намира на първа страница на последното ти писмо årsopgørelsen.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 14:31 от anastasia_ak

# 103
Здравейте,момичета към края на месеца престигаме и ние голямо напрежение има но се надявам да мине скоро.Искам да ви попитам тъй като не съм наясно как стоят нещата с тези прословути европейски здравни  карти задължителни ли са,чух много мнения и все различни . smile3514Предварително ви благодаря   bouquet Hug  bouquet

# 104
  • Vildbjerg,DK
G&R според мен най-добре е да си извадите тези EU карти като идвате насам. Може да ви се наложи да отидете на лекар докато ви излязат датските ЕГН и при условие , че сте си плащали осигуровките досега тази карта няма да ви е излишна, а и струваше около 6 лв. мисля.

Общи условия

Активация на акаунт