Отговори
# 60
  • В градината...
Това не е темата.

# 61
Напротив,точно това е темата.Учудва ме позицията ти-казваш,че си усетила същността на християнството,че истината ти дълго е кристализирала,но не искаш да споделиш повече.Защо?

# 62
В мен няма никаква вяра, нито зрънце, нито пък някакъв стремеж да използвам това зрънце, за да местя планини.

Планините си стоят добре там, където са, поставени от хилядолетни геологични процеси, които пък са предшествани от милиарди години образуване на планетната ни система, които пък са предшествани от милиарди години образуване на вселената.

Тази вселена е пълна с толкова чудеса, че дори да няма никакъв бог в нея, съм предоволна. Дори да живея няколко кратки завъртания на една малка планета- пак съм доволна, защото на малко същества им е даден такъв шанс.

Доволна съм, че осъзнавам- че съм, както казва Карл Сейгън, създадена от звездно вещество. Доволна съм, че съм благороден наследник на милиони години еволюция, създала красивите биологични форми на нашата малка планета.

Доволна съм, че след тези милиарди години чистата случайност е създала човек като Кърт Вонегът, чийто книги са най-близкото нещо до рай и морален закон.

Кърт Вонегът почина. Така е то. Той беше безбожник. На погребението му искаше някой да каже "Кърт Вонегът сега е в рая." Смятам, че е така.

Колкото до религиите и духовната литература- тяхната версия за живота, вселената и всичко останало става бледа, скучна и постна за човек, който се е посветил на научния подход към живота, но не с цинизъм, а със смело сърце и с голяма благодарност към безличната вселена, че му е позволила да съществува.

# 63
  • В градината...
Bili, защото, ако започна, ще напиша роман. А не целта това на стила във форумите.

# 64
  • густо майна Филибето
Аз съм възпитавана от хора, чиито схващания за живота са езотерични. Те също вярват, че са и Християнски, защото всичко е тръгнало от Христос. После някой го е пречупил през собственатат си призма и ни го е поднесъл във вид на Библия. Символиката е такава, че останва неразбрана и се приема буквално.
Влизам в църквата с вярата, че там е моят Бог, защото той е един за всички. Със същата вяра мога да се обърна към слънцето рано сутрин и да се помоля на същия този Бог. Живея според схващанията си и случилото се в живота ми ми доказва, че това е моята Истина. Никого не се опитвам да убеждавам, защото всеки сам трябва да измине пътя до своята истина за Бога. Важното е да се опитваме да сме добри хора.

# 65
Bili, защото, ако започна, ще напиша роман. А не целта това на стила във форумите.

Ако идеята не може да се събере върху визитна картичка, значи нямаш идея...

# 66
  • В градината...
Може:
Аз съм пътят, истината и животът.

# 67
Настъпва моментът, в който религии и науки ще се срещнат в една точка, за да видят, че поотделно са били само част от истината.

Peace

Да, този момент вече  е настъпил...

И още. За старите  теории, Дарвински и други научни такива...

Време  е по-религиозните да разберат, че не само християнството е единствено и водещо "течение "  в света. Времената са други бе хора, нищо не е както преди 2000 години или преди 50. 000 000 ... Светът  се променя,  тоест еволюира  не само  духа, а  и съзнанието на човека.   Никой не  отрича християнството, но не бива и да се вманиачаваме. На човека му е даден разсъдък/ разум  да мисли  и сърце да чувства,  не само сляпо да вярва на догми и правила.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 16:37 от kuku-ruku

# 68
Истината всеки сам си я открива. С разсъждение и вяра, вяра и разсъждение.
Догма е както християнството, така и отхвърлянето му. Но не за това е темата.

Както сме дарени с различни способности за пеене, така сме дарени и с
различни способности да възприемаме света/природата/Бог. Всекиму - онова,
което му се е паднало. И няма кой друг да поеме и носи отговорността за
"нашето" откритие на нашата истина. "Търси и ще намириш. Поискай и ще
ти се даде".

# 69
Може би просто аз съм устроена вечно да се съмнявам и колебая...уж съм телец,срамота

Били, ако прочетеш малко астрология, ще видиш, че и зодиите вече не са това , което са... т.е. изместени са. Но не съм мн. вътре в нещата откъм изчисления и т.н.

Ако имаш някакво конкретно колебание, не е ли по-добре да го поставиш на обсъждане точно него, за да не се получава "чесане на езиците".

# 70
Здрасти, Били
и аз като теб преди години съм чела езотерична литература, интересувала съм се от прераждания, йога, медитации и съм изпитвала интерес към свръхестественото. Това е, защото във всеки един от нас е заложена една вътрешна празнота, която нищо не може да запълни - нито пари, нито коли, нито работа, нито дори семейство, всички ще се съгласят, че дори наглед да имат всичко в живота, все пак се чувстваш така, все едно нещо ти липсва. Вярвам, че тази празнота само Бог може да я запълни във всеки един от нас. Също така вярвам, че Бог не е някаква сила, или енергия, а е Жива и Реална Личност, Който много ни обича и иска да ни се разкрие да Го познаваме. Много пъти ние не можем с ограничения си разум да разберем безграничния Бог, затова ни е много по-лесно да Го отхвърлим и да си създадем свои собствени теории и мирогледи за нещата около нас. Много пъти Неговияте виждания са съвсем различни от нашите, затова и предпочитаме да отхвърлим правилата, които Той ни е дал, и да живеем така, както ние намерим за добре. Измисляме си какви ли не извинения, за да оправдаем неправилното си поведение, защото не искаме да се чувстваме неудобно, не искаме някой да ни казва какво да правим, не искаме някой да се меси в живота ни. Бог не е такъв, Той никога не идва в живота ни с насила или принуда, Той е дал Своите правила в Библията, и тъй като те са святи и Той иска ние да сме праведни, много ни е удобно просто да кажем, че Библията е писана от човеци, с цел държане в страх и подчинение или пък, че тя е просто една стара книга със съмнителна достоверност. Човешката природа е такава - не искаме някой да ни казва какво е добро и какво зло. Точно затова и страдаме и никога не можем истински да почувстваме в пълнота щастието. Сякаш то е нещо недостижимо за нас. Само когато осъзнаем поне мъничко огромната любов и милост на Бога към нас и пожелаем да живеем според Неговите заповеди, и то водени от любовта си към Него, а не от страх за наказание, тогава ще можем да почувстваме истинската свобода и радост, за които първоначално сме били създадени. Мога само да те насърча, ако с искрено сърце търсиш истината, Бог ще ти се разкрие в Своята истинска Личност. Колкото до лъжепророците - не се страхувай от тях - достатъчно е да познаваш Библията и характера на Бога, за да можеш да разбереш кой е лъжепророк и кой не. Ако искаш да си пишем, моят скайп е zara_83_pld  Simple Smile

# 71
Ако имаш някакво конкретно колебание, не е ли по-добре да го поставиш на обсъждане точно него, за да не се получава "чесане на езиците".
Аз мислех,че съм го изразила колебанието си,но ще опитам по-подробно.
Преди кръщенето на Ния четох доста,говорих с православен свещенник за съмненията си,отидохме и до Кръстова гора и там реших,че в православието е моето място,както и това на децата ми.После заниманията ми с йога ме поведоха по други пътеки,макар йога да не е религия,а само система за живот,най-грубо казано.Идеята за преражданията на душите,за силата на подсъзнанието,за сигналите от Крион, за това,че децата избират родителите си...всичко това е в пълно противоречие с православното християнство,но аз вярвам,просто така се случи в живота ми и доказателствата сами дойдоха при мен.Любовта към Бог и Христос обаче остава неизменна,може би затова съм така готова да прегърна идеята,че Христос е владеел йога,че е преживял разпването...не знам,все още ми е много объркано.Дълго време изледвах и трудовете на Дънов,философията на толтеките...Красивото е,че всички говорят за едно и също,казано с различни думи,може би това е истината.

Зорница,благодаря ти за подробния отговот,ще пиша на скайп Simple Smile

Куку-руко,благодаря ти за филмите,беше ми много интересно да ги гледам.Преди време гледах нещо подобно за Кабала,после исках да прочета повече,но така си и останах само с намерението.Може  би всяко нещо с времето си Wink

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 22:25 от Bili

# 72
Не се обърквам по пътя.
Нося своята вяра твърдо и неотклонно и живея живота си в мир с поривите.
Чета книги всякакви- ни една не ме е отклонила, не е всяла смут.
Обаче всяка е оставила усещане.

# 73
  • София
Може:
Аз съм пътят, истината и животът.
  bouquet  Hug
Тук е казано всичко само с няколко думи.

# 74
  • на брега на морето
Не я вземам аз толкова навътре Библията. Нали сме учили за вече не помня кой събор, който взема решение кои евангелия да влязат в Новия завет и кои да минат в графа "апокрифни". И Библията от хора е писана, всеки дърпа килимчето към себе си и се бие в гърдите "Аз съм единствения пророк!" Хм... не, мерси!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0% … D0%B1%D0%BE%D1%80

Лично аз нямам нужда от посредници между нашия Създател и мен.

Общи условия

Активация на акаунт