Отговори
# 270
Пак ти казвам, че в езотериката и християнството стандарта за добро и зло са коренно различни. Следователно няма как да се стремят към едно и също нещо.
Христос е жив.
Христос се намесва реално в живота на хората, видяла съм го реално не само в своя живот, но и на много други хора за които съм се грижила.
Защо има толкова много страдание и войни по света. Отговора е прост, защото хората отхвърлят Бога, защото нещото което най-много мразят е някой да им каже, че са грешни. Веднага са скочили,"Не ми казвай как да живея". Защото са толкова концентрирани в своя си "аз", че нищо друго няма значение. Защото като им кажеш, че трябва да обърнат и другата буза, те скачат, "оооо, това не е за мен"... и още много причини.

# 271
Пак ти казвам, че в езотериката и християнството стандарта за добро и зло са коренно различни. Следователно няма как да се стремят към едно и също нещо.

Защо да са различни?  newsm78 Добро е , когато се стремиш да помагаш на другите, загърбваш своето его...Не разбирам , честно...! Един езотерик, точно като християнина  се стреми към любов към ближния и помага, защото има такива хора, повярвай ми и те дават всичко , за да помагат на другите. Аз също съм ги видяла тези хора как помагат... в реалния си живот, както  и ти си видяла как Христос реално се намесва и в твоя  живот и в  на другите. Разликата е, че езотерика  не приема Бог като личност, но вярва в Бог, като природна  сила,  вселенски разум, който твори всичко!  Нима твърдиш, че един християнин е по-добър от един езотерик? Защо това деление, след като и двамата вършат добро? /по горе обясних, какво е добро за езотерика/  

# 272
A отношението към злото?

При доброто нещата също са различни както виждам. В християнството не се търсят просто добри дела, а добри плодове. Ако четеш внимателно Библията ще видиш, че там се прави разлика между едното и другото. Евангелието от Йоан 15 глава например. По човешките критерии може да имаш много добри дела, но да нямаш плод в трудът си. Христос дава пример с лоза. Не можеш да имаш плод ако си пръчка, която не е част от лозата, а може и да си хванат за лозата, но пак да нямаш плод. Има един стих, който за съжаление обикновено се цитира грешно: По делата им ще ги познаете. Не е така. Една част от цитата вече съм го давал. Христос казва:

Цитат
Матей 7:16 От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?
Матей 7:17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.
Матей 7:18 Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.
Матей 7:19 Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.
Матей 7:20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете.
Матей 7:21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
Матей 7:22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
Матей 7:23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

# 273
  • Варна

Цитат
Матей 7:16 От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?
Матей 7:17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.
Матей 7:18 Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.
Матей 7:19 Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.
Матей 7:20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете.
Матей 7:21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
Матей 7:22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
Матей 7:23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

Този цитат е най-доброто нещо, което би могло да затвори дискусията ни. Мисля, че всички тук за това говорим.

# 274
Христос е жив.
Христос се намесва реално в живота на хората, видяла съм го реално не само в своя живот, но и на много други хора за които съм се грижила.
Защо има толкова много страдание и войни по света. Отговора е прост, защото хората отхвърлят Бога, защото нещото което най-много мразят е някой да им каже, че са грешни. Веднага са скочили,"Не ми казвай как да живея". Защото са толкова концентрирани в своя си "аз", че нищо друго няма значение. Защото като им кажеш, че трябва да обърнат и другата буза, те скачат, "оооо, това не е за мен"... и още много причини.
Не, не са коренно различни. Напротив! Те не се стремят към едно и също, те са едно и също!
 Разбира се, че Христос е жив и е невежество да кажеш/напишеш/, че хората страдат, поради това, че са се отвърнали от Христос.
 Войните на човечеството идват от там, че човечеството няма достатъчно силна воля да следва нравствените импулси.
 Изпадането в крайност и обясняването законите на мирозданието под лупата само на определени мирогледи, води до една патологична едностранчивост и съответно неадекватни и неправилни действия.
 Всичко идва от едностранчивото мислене.
 Човешкото познание може да се изрази в дванасдесет отделни ясно диференцирани един от друг мирогледи. Цялостното разбиране на живота настъпва едва тогава, когато тези дванадесет мирогледа живеят в хармония и нито един от тях не взима превес над другите. Защото всеки един от тях е напълно оправдан в своята собствена област. Тези мирогледи са: Материализъм, Сенсуализъм, Феноменализъм, Реализъм, Динамизъм, Монадизъм, Спиритуализъм, Пневматизъм, Психизъм, Идеализъм, Рационализъм, Математизъм.
 В съвременното християнство е под влияние на едностранчиви импулси.  Simple Smile
 Истинското езотерично християнство довежда до едно такова разбиране за Христос, което е в пълна хармония с всичките 12-ет мирогледни течения.

# 275
 ooooh!

особено "психизъм".

Единственото, което виждам, е че Библията е права:

2 Тимотея 4:3 и 4
Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,
 и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 12:54 от БориСе

# 276
Един добър писател, който никога не е учил добре математика, може да бъде  принуден да напише книга за тази наука без да я изучава.
 Ясно е, че тази книга няма да има нищо общо с реалната математика. Но, това не пречи дадения писател да е добър в своята област.
 Вие, Борисе, изпадате в същото отношение, когато се изказвате за психизма. За да може да се анализира дадено понятие, трябва първо да се изучи.
 Психизмът застъпва тезата, че идеите са свързани с определена личност. Който смята, че идеите са  прикрепени към дадена личност той преминава от сферата на идеализма в сферата на психизма. Психистът може да обяснява света само чрез една едностранчивост. Тази едностранчивост може да бъде преодоляна, ако човекът получи и приеме познанието за другите 11 мирогледа. И да разбере, че истината излиза наяве само в пълната хармония на този мироглед с другите 11 мирогледа.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 13:20 от Xylometazolin

# 277
Нямам нищо против да ме определяш, ако добавиш в тази категория и Христос:

Цитат
Йоан 6:51 Аз съм живият хляб, който е слязъл от небето. Ако яде някой от тоя хляб, ще живее до века; да! и хлябът, който Аз ще дам, е Моята плът [която Аз ще дам] за живота на света.
Йоан 6:52 Тогава юдеите взеха да се препират помежду си, казвайки: Как може Този да ни даде да ядем плътта Му?
Йоан 6:53 Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия Син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.
Йоан 6:54 Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден.
Йоан 6:55 Защото Моята плът е истинска храна, и Моята кръв е истинско питие.
Йоан 6:56 Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене, и Аз в него.

и апостол Павел

Цитат
Филипяни 2:5 Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христа Исуса;
Филипяни 2:6 Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,
Филипяни 2:7 но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;
Филипяни 2:8 и, като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.
Филипяни 2:9 Затова и Бог го превъзвиши, и Му подари името, което е над всяко друго име;
Филипяни 2:10 така щото в Исусовото име да се поклони всяко коляно от небесните и земните и подземните същества,
Филипяни 2:11 и всеки език да изповяда, че Исус Христос е Господ, за слава на Бога Отца.

Според мен един добър писател нито може да бъде принуден, нито ще бъде добър, ако не си направи труда да я изучи. Така е и с хората, които пишат за християнството без да го познават.

# 278
[quote author=БориСе link=topic=464118.msg13993144#msg13993144
Единственото, което виждам, е че Библията е права:

Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,

[/quote]
Точно такива опасения имах,когато пуснах темата.Някак много лесно и удобно ми стана сред книжките ми,а преди време бяхме си писали с Мигито...затова и ви попитах как намерихте своя Път.Повечето отговорихте,че сърцето ви е подсказало,но в спора виждам много умело боравене с цитати от Библията,задълбочени познания по история...Кога натрупахте тези знания?Аз съм от поколението на строящите социализъм,всички мои търсения са плод на нещо кълвано оттук-оттам,може би затова и се обърках толкова.
Борис,искам да те питам-с такава сигурност пророкува,че езотериците на едно място биха се избили-как обясняваш всички кланета и клади в името на християнството?Как хора,вярващи в Христос са обезумели до такава степен?!

Накрая да допълня каква точно езотерична литература имах предвид,защото споменатите ритуали в поклонение на Ищар и прочие дори не съм ги чувала LaughingНа първо място ЙОГА.Това не е религия,а система на живот и ми е много мъчно,че от повечето съвременни религии единствено християнството я смята за грях.

http://oceansoul.truden.com/krishnamurti.htm тук също пиве за един изключителен за мен човек.

http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=274   идеите на Шри Шри Рави Шанкар повлияха мирогледа ми в голяма степен.

http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=11250 много от написаното от авторката ми е помагало в трудни моменти.

Няма да ви затрупвам с линкове,но автори като Синелников,Зеланд,Лууле Вилма,притчите на Крион-всички те пишат в името на едно по-добро човечество,любов към ближния,състрадание и смирение...къде тук е грехът?

Последен въпрос-защо християните ядат месо,след като още в началото на Библията е посочено какво Бог е дал на човек като храна?

Пак да кажа-вътре в себе си усещам непоколебима Вяра в Бог и Христос,но съмненията ми идват от човешката намеса в развитието на християнството през вековете.

# 279
Според мен един добър писател нито може да бъде принуден, нито ще бъде добър, ако не си направи труда да я изучи. Така е и с хората, които пишат за християнството без да го познават.

Напълно се съгласявам с това твърдение.
 Още от зората на човечеството е имало древни мистерийни центрове. В тях хората са придобивали посвещение за духовния свят. С напредването на материализма все по-малко хора са били склонни да приемат принципите на посвещението. Светата Библия е писана именно от хора с посвещение в истините на духовния свят. Днешното теологично християнство разбира малко тези посветени.
За сравнение днешните теолози, разбират толкова малко християнството, колкото човек разбира квантовата физика, без да знае основните понятия за тази наука.
 За истинското разбиране на Християнството е нужно духовно познание. Това духовно познание в своята първична и чиста форма е било притежание на хората, които са участвали в написването на Светото писание.
 Основният движещ принцип в езотеричното християнство е именно " Мистерията на Голгота". Най-важно значение за развитие на човечеството в настоящето и бъдещето има Христовият импулс. Познанието за този импулс, обаче е невъзможно без данните получени от посвещението.
 Само чрез резултатите от  това посвещение религиозните документи показват своята истинска светлина и величие пред този, който ги изучава.
   Bili, тези линкове, които си пуснала днешната БПЦ ги отрича напълно. Църквата, като институция отрича прераждането и кармата, дори ги заклеймява, като еретизъм. Peace

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 14:31 от Xylometazolin

# 280
Bili, и не само БПЦ. А всеки християнин, без значение църковната му принадлежност. Ако искаш да разбираш Библията - чети и се моли. Бог ще ти разкрива. Ако имаш нужда от помощ пиши. Доколкото можем ще помагаме.

Войните... Какво да ти отговоря. Поне от края на 19 век "цивилизованият" свят е отрекъл религията като причина за водене на война и въпреки всичко "цивилизовано" си се избиваме. Не съм ги смятал, но само за 100 години "цивилизовано" са избити сигурно повече отколкото за предходните поне 200.

За езотериците... ами аз съм го видял тук във форума.

# 281
  • Варна
За езотериците... ами аз съм го видял тук във форума.
Езотерици тук?! Къде?

# 282
Имаше тема: "Има ли Господ и вярвате ли в Него?" С години се точеше. Сега е изтрита. Един беше баннат.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 15:12 от БориСе

# 283
migito, добре разбирам написаното от теб и има резон, но Христос вече е дал жертва един път за нас, за да ни спаси. Сега го няма между живите, за да ни спасява отново... Сега ние трябва да покажем сами, колко сме готови да се справим. Ясно е, че сме грешни и ще грешим, човешко е.  А Бог не се намесва, дори и хората да грешат.... Ако се намесваше постоянно, нямаше да има войни, глад, а и нямаше да има смисъл от свободната воля , която ни е дадено по рождение. Мисля си,  все пак е най-важното това, че човек иска да стане добър, да помага на другите и да обича ближния, като себе си. Нали и Христо на това учи. А след като езотериката учи  на същото,  то не виждам , защо Бог да има против това, след като крайната цел , към която води всяка такава философия е-любов и доброта?  
Никой ли не забеляза това, в червеното? Ето тука си се объркала kuku-ruku, или просто не знаеш.Христос  се е принесъл в жертва еднократно, но тази жертва засяга както миналото така и бъдещето.Т.е. засяга нас днес ,точно толкова, колкото и хората в миналото.Ние сме изкупени, остава въпроса дали ще го приемем.Дали ще приемем и признаем жертвата.Христос продължава да спасява хората.Поясът е хвърлен, кораба не е отплувал, но  колко  хора ще се възползват?
    Желанието сами да се спасим , да достигнем Бог е остатък от  оная  лъжа, която  отдели  първите хора от техния  Създател.  Представи си следното.Един цар излиза  на улицата  с шествие.Насъбира се тълпа от  хора.Царския кортеж  се движи и тогава  царя вижда един просяк.Окаян , одърпан, гладен, може би  дори крадящ , за да се изхранва.Сърцето на добрия цар се смилява и той вади своя златен пръстен с огромен диамант и го  хвърля към просяка.Има два варианта.
  1/  Просяка решава, че е недостоен и  не хваща пръстена.Решава, че сам ще се бори и сам ще излезе от калта.Да не кажем, че  това е обида към царя;-)
  2/ Просяка хваща пръстена и проблемите му се решават.Приема тази незаслужена милост.

Много хора обичат да ровят , да копаят , да дълбаят, с идеята, че  ще открият  диаманти.Но  може би , ако се огледат за малко ще се окаже , че диамнтите са наоколо.Но друго си е да  се чувстваме по-мъдри, да  научим уж  големите тайни на вселената и т.н.т.

Относно Йогата, за която се казва, че само християнството  я отхвърля.Имаше навремето един филм "Боговете на Ню Ейдж". Там няколко  инструктори по гога, както и един индийски гуру обясняваха колко е опасно заниманието с  нея.Кой ви излъга , че йогата не е религия?Така  казват, да, но  друго е на практика. Всички инструктори и гурото бяха единодушни по въпроса за последствията от упражненията, най-вече в комплект с медитация.То инъче е безмислено.По време на медитация съзнанието се разтваря и всеки който си иска  влиза и иззлиза.Говори се за  тъмна сила, нечиста енергия , демони, както искате го наречете.Тези хора са го осъзнали и са се отказали да вредят на хората.А гуруто даже беше  приел Христос и недоумяваше как е живял в заблуда десетки години.

# 284

БориСе, добре ами ако усещам Христос вътре в сърцето си,  а не го търся някъде навън , ще кажеш, че греша ли?

Относно цитата ти за плодовете, да така е.  Ти пишеш, че в християнството не се търсят само добри дела, а добро плодове. Ще ти отговоря с библейско значение>Едно добро дело, може ли да даде лош плод? Не може Laughing Когато правиш добро и последствията ще са добри. Точно като дървото. Мисля, че не трябва да пояснявам, че сатва въпрос за доброто , което се  прави от сърце, а не доброто , което се прави  за показност и защото така трябва.

Общи условия

Активация на акаунт