Отговори
# 300
Антагонизма между отделните религии може да бъде преодолян и отделните религиозни възгледи могат да заживеят в хармония.
Затова е нужно дълбоко разбиране на духовните истини, които стоят в основата на епигенезиса.
Само чрез такова разбиране будистът и християнинът например ще разберат, че във всяка една от техните религии стоят важни духовни причини.
Нещо повече, духовното познание стоящо в основата на едната религия, чудесно ще допълва същото това познание в другата.

Xylometazolin, а какво е Бог и как го разпознаваш
Анропоморфизмът е понятие, което най-общо означава приписване на човешки качества на определени явления или събития в света.
 Много често човек изхождайки от своите качества, чувства и възгледи за живота си изковава представата за това какъв е Бог.
 За всички е ясно, че човекът в частност и човечеството търпят развитие във времето. Следователно човекът  в разлините моменти от своя живот може да има различна представа за своя антропоморфичен Бог.
 Човек се придвижва напред по стълбицата на развитието. Духовното познание ни казва, че над човек има множество по-висши духовни йерархии.
 Тепърва човек има задачата в далечно бъдеще да достигне по-висшето ниво на най-близко разположените до него йерархии. Бъдещето развитие на човечеството ще включва коренни промени в човешкия светоглед, ще настъпват дълбоки промени в самото човешко същество. За сега човечеството с много усилия може да си създаде бегла представа за най-близко разположениете над него йерархии. Сами виждаме, че да си представим как изглежда Бог на сегашното си ниво на развитие е не на място поставен въпрос.
 Мистерията на Голгота е отправната точка в бъдещето развитие на човечеството. Когато човек приеме Христовият принцип в своята душа, той приема и макрокосмическия принцип на Азът. Това е от най-важно значение за неговото бъдещо развитие.

# 301
С една изречение - не го разпознава, но няма против да ни запознава.  Laughing

Извинявай за шеговития тон.

# 302
БориСе, не ми казвай, че разпознаваш или познаваш Бог, щото нали знаеш тези дето го разпознават къде се намират Crazy
 Извинен си за шеговития тон! Peace

# 303
Уважавам хора, на които чувството за хумор не е ампутирано.

Сега серизно. Наистина мисля, че Го познавам. Не говоря за "някаква сила". Говоря за Бог. Библията "буквално" казва, че можем да го познаваме. Нещо повече - можем да бъдем Негови приятели. Пътят за познаване на Бог е Христос. Всякакви други пътища водят ... нали се сещаш къде?

# 304

Пътят за познаване на Бог е Христос.
  Сериозно . Единствено се съгласявам с това изречение. Христовото влияние, Христовият импулс е най-важният за епигенезиса на човечеството. При това човек във всеки един миг може да го приеме в пълна свобода. И човечеството е още в зората на разбирането за Христос. В бъдеще той ще го разбира все повече и повече.

# 305
Антагонизма между отделните религии може да бъде преодолян и отделните религиозни възгледи могат да заживеят в хармония.
Затова е нужно дълбоко разбиране на духовните истини, които стоят в основата на епигенезиса.
Само чрез такова разбиране будистът и християнинът например ще разберат, че във всяка една от техните религии стоят важни духовни причини.
Нещо повече, духовното познание стоящо в основата на едната религия, чудесно ще допълва същото това познание в другата.

Xylometazolin, а какво е Бог и как го разпознаваш
Анропоморфизмът е понятие, което най-общо означава приписване на човешки качества на определени явления или събития в света.
 Много често човек изхождайки от своите качества, чувства и възгледи за живота си изковава представата за това какъв е Бог.
 За всички е ясно, че човекът в частност и човечеството търпят развитие във времето. Следователно човекът  в разлините моменти от своя живот може да има различна представа за своя антропоморфичен Бог.
 Човек се придвижва напред по стълбицата на развитието. Духовното познание ни казва, че над човек има множество по-висши духовни йерархии.
 Тепърва човек има задачата в далечно бъдеще да достигне по-висшето ниво на най-близко разположените до него йерархии. Бъдещето развитие на човечеството ще включва коренни промени в човешкия светоглед, ще настъпват дълбоки промени в самото човешко същество. За сега човечеството с много усилия може да си създаде бегла представа за най-близко разположениете над него йерархии. Сами виждаме, че да си представим как изглежда Бог на сегашното си ниво на развитие е не на място поставен въпрос.
 Мистерията на Голгота е отправната точка в бъдещето развитие на човечеството. Когато човек приеме Христовият принцип в своята душа, той приема и макрокосмическия принцип на Азът. Това е от най-важно значение за неговото бъдещо развитие.

Интересно мнение - човекът е центърът на събитието - не е важен "богът" , важни са принципите, които се следват, важен е АЗ-ът, който е БОГ (ако правилно съм разбрала написаното)?!
Xylometazolin , коя е основата на твоите разбирания? Явно е, че не си християнка. Учителят Дънов може би??

# 306
Мигито,не знам как намираш търпение да отговаряш толкова обстойно  bouquet  Ще започна отначало с Библията и чак след това ще пиша,че ме хваща вече срам да ми повтаряте едно и също нещо пет пъти,без да го разбера Mr. Green

Борисе,много си нападателно-отбранителен в темата,като че ли малко смирение не би било излишно Wink Нямам представа,че Хитлер се е занимавал с окултизъм,знам само,че не е кърмен,затова си кърмя децата по две години и кусур Crazy

# 307
migito, добре разбирам написаното от теб и има резон, но Христос вече е дал жертва един път за нас, за да ни спаси. Сега го няма между живите, за да ни спасява отново... Сега ние трябва да покажем сами, колко сме готови да се справим. Ясно е, че сме грешни и ще грешим, човешко е.  А Бог не се намесва, дори и хората да грешат.... Ако се намесваше постоянно, нямаше да има войни, глад, а и нямаше да има смисъл от свободната воля , която ни е дадено по рождение. Мисля си,  все пак е най-важното това, че човек иска да стане добър, да помага на другите и да обича ближния, като себе си. Нали и Христо на това учи. А след като езотериката учи  на същото,  то не виждам , защо Бог да има против това, след като крайната цел , към която води всяка такава философия е-любов и доброта?  
Никой ли не забеляза това, в червеното? Ето тука си се объркала kuku-ruku, или просто не знаеш.Христос  се е принесъл в жертва еднократно, но тази жертва засяга както миналото така и бъдещето.Т.е. засяга нас днес ,точно толкова, колкото и хората в миналото.Ние сме изкупени, остава въпроса дали ще го приемем.Дали ще приемем и признаем жертвата.Христос продължава да спасява хората.Поясът е хвърлен, кораба не е отплувал, но  колко  хора ще се възползват?

След като Христос продължава да спасява хората, защо християните чакат второто птришествие? Какво ще промени то ?
 Ами Второто пришествие няма нищо общо със спасението на хората.То е завършен акт, няма да има втора серия Wink.Христос ще се върне  втори път за да съди/а не да спасява/ живите и мъртвите.Имало е достатъчно време да се покаят и да вземат решение.Остава да се отсеят спасените от неспасените.Най-общо казано.
Исус казва:  „И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.” (Матей 24:14)

Ето нещо съвсем малко по темата , какво ще стане след Второто пришествие.И защо е то.

Най-ранната теория определя миленума (1000 годишното царстване на Христос на земята) като времето между неговото второ пришествие и последния съд. Според тази теория, времето между възкресението на Христос и Неговото второ идване, ще е време на постоянен конфликт между последователите на Христос и тези, които следват княза на този свят, Сатана. Страданията и гоненията ще се увеличат с приближаване на времето на идването на Христос.

Когато Христос се завърне, Той ще спаси последователите си от унищожение и отстъпничество (Матей 24:24, 31). Той ще победи силите на злото на земята, които ще са водени от един, който Павел нарича „ синът на погибелта” (2 Солунци 2:3), а Йоан “Антихриста” (1 Йоан 2:18), както и звярът (Откровение 13; 20). След тази битка, Христос ще установи хилядагодишното Си царство на мир на земята, през времето на което Сатана ще бъде затворен и Църквата ще управлява заедно с нейния Господ (Откровение 20:1-6). След тези 1000 години на Сатана ще се даде възможност от Бог, да подмами народите за последен път. Сатана пак ще бъде победен и осъден, след което настъпва последният съден ден (Откровение 20:7-15).

Богослови от втори век след Христа (от изток и запад) са поддържали тази теория. Те са: Иреней (Against Heresies 5. 28, 33), Юстин Мъченик (Dialogue with Trypho 80, 81), Тертулиан (Against Marcion 3.24). Папий (около 60-130 Сл. Хр; Against Heresies 5.28) за когото Ириней казва, че е ученик на апостол Йоан, също е поддържал тази теория. От друга страна, Ориген, силно се е противопоставял на историческия премилениализъм (First Principles 2.11), което не бива да ни учудва, понеже той е обожавал алегорията.

# 308
  • Русе
Значи въпреки, че обичам хората, фактът, че не мога  да бъда от "последователите на Христос ", защото не го приемам със сърцето си ме обрича  на неспасение.

# 309

Борисе,много си нападателно-отбранителен в темата,като че ли малко смирение не би било излишно Wink Нямам представа,че Хитлер се е занимавал с окултизъм,знам само,че не е кърмен,затова си кърмя децата по две години и кусур Crazy

Приемам забележката!

Все пак дори и да има такива тонове не мисля, че те са същината. Ще ти бъда благодарен, ако ми кажеш кое по-конкретно те дразни в думите ми.
Има неща, които може би би трябвало да се кажат с по-меки думи, но как да отговоря меко на въпрос, като този на Амбър?
Вече отговорих, че вероятно ще има хора, които няма да са чули за Христос и ще бъдат спасени, но да отговоря, че мисля че може да бъде спасена без да  приема със сърцето си Христос е все едно да я излъжа. Някой могат да го правят от "тактичност", но аз не.
Това ме означава, че налагам мнението си. Решението си е нейно.

Все пак като предлагаш път на спасение трябва да си ясен. Аз казвам, че обосновавам отговора си с Библията. Тук пишат много хора, но не пишат на базата на какво ги предлагат техните "пътища".

# 310
  • Русе
  Значи ли това, че от няколоко хилядолетната цивилизация преди Христос, всички са обречени каквито и да са били

# 311
  Значи ли това, че от няколоко хилядолетната цивилизация преди Христос, всички са обречени каквито и да са били

Вече отговорих на това, но пак ще кажа.  Wink
Христос като умря беше три дни в ада и им проповядва. След това възкръсна.

# 312
Някой не е чел темата.

# 313
  • Русе

Вече отговорих на това, но пак ще кажа.  Wink
Христос като умря беше три дни в ада и им проповядва. След това възкръсна.
  Това сигуро ли е  Simple Smile

# 314

Не мисля, че има християнин, който да възприема Бог като личност. Личност е човешка категория. И тук пак опираме до това, кой как възприема Бог - природна сила, личност, вселенски разум.

Напротив, доста от тях  възприемат Бог като личност. Те смятат, че  Светата Троица  се състои от Бог Отец, Бог Дух и Бог син три личности събрани в едно.

Говорила съм с тях, това не са мои думи, а техни- Христос за тях е Бог и личност. Сега тук друго ти казваш , че не е личност. Доста объркващо...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт