Отговори
# 510
Рени, аз  като чета за рая и ада, ги разбирам  като символика, не като буквални места. Това са си мои вътрешни разсъждения, защото прието дословно,  звучи безмислено. Няма ад и нищо не гори. Тялото е заровено под земята, може да се разрови един гроб и да се провери. А душата, тя е безплътна. А как може да гори нещо безплътно?  Thinking Така че ,аз лично нямам страх от ад и горене в него. За мен ада и рая са вътрешното състояние на човека.  Peace

# 511
Колко интересно! Laughing А аз в момента чета Тайните на Розенкройцерите- Западния път на  посвещение. Предполагам автора е същия-Волфрам Фрич?  Много сложно е описано.........
  Цялото обозримо за сега човешко развитие, се простира в седем големи планетарни състояния. Всяко от тях има седем големи епохи.Всяка една голяма епоха има седем  подепохи. Сега живеем в четвъртото голямо планетарно състояние наречено Земя. Големите епохи на това състояние са Полярна, Хиперборейска, Лемурийска, Атлантска, сегашна следатлантска,бъдеща 6 епоха,бъдеща седма епоха.
Днешната Следатлантска епоха има седем малки подепохи, а именно Древно-индийска, Древно-персийска, Египетско-халдейска, Гръко -римска, пета съвременна епоха,бъдеща 6 епоха, бъдеща 7 епоха. Човека е еволюционно най-старото същество, пряко проектиращо се на физическо ниво, започнало развитието си още през първото голямо планетарно състояние. Затова е така сложно устроен.
През 13 столетие от н. е. в Европа се събира колегиум от 12 мъже. В седем от тях живее екстракта от мъдростта на древната Атлантска епоха. Към тях се прибавят други 4 индивидуалности, първата носи опита от Древно-индийската епоха,втората от Древно-персийската епоха,третата от Египетско-халдео-асиро-вавилонската епоха,четвъртата от Гръко-римската епоха.Към тях се прибавя една дванадесета личност която носи в себе си интелектуална наклонност към външните науки.
  Към тях се прибавя и тринадесетия. Той е живял по време на Мистерията на Голгота в едно минало свое прераждане. Той се е бил подготвил за своята мисия , чрез живот отдаден на Бога.
  Роден с тези свои дълбоки качества,той израства под опеката на дванедесетте .Освен това получава всичката мъдрост,която дванедесетте могат да му дадат. Той я преобразува и претворява под влиянието на Христовият импулс. Това е личността на Кристиян Розенкройц.
 Има още много изключително важни събития ,но постинга ще стане безкрайно дълъг. Wink Peace

# 512

Роден с тези свои дълбоки качества,той израства под опеката на дванедесетте .Освен това получава всичката мъдрост,която дванедесетте могат да му дадат. Той я преобразува и претворява под влиянието на Христовият импулс. Това е личността на Кристиян Розенкройц.

За расите съм чела, да , много  е интересно, че  в настоящо въплъщение се намира петата под-раса на Петата Коренна Раса и вече се въплъщава Шестата под-раса. Мен лично особено ме вълнува темата  за индигови деца, но това е друга тема Laughing  А за Кристиян Розенкройц, в книгата всъщност  пише, че не съществува такава личност, тоест няма доказателства за това, че е имало такъв човек. Интересното е, че инициалите С.R.C/ К. R К. всъщност не  било  задължително да означават името му  Кристиян Розенкройц, а ако се приема факта , че това саинициалите му, то какво означава псоледния 3-ти инициал?? И така... Laughing
 Точно в това  е цялата мистика на Розенкройцерското  общество, че не се знае точния произход  и за точния създател на това тайно общество и затова е тайно и хората толкова  се вълнуват от него. Излиза  творбата Химическа Сватба '.,която е на писна с автор с името  Кристиян Розенкройц , където той описвал някои алхимични процеси и разкрил  тайни. От там тръгва мълвата за него...Както и не  може да се докаже съществуването на мистериозната личност Сен Жермен. И Кристиян Розенкройц и Сен Жермен са обвити в мистика. Всичко  , което се говори фактически за него, е без факти...но може и да е достоверно, а може и да не е. Всъщност Фрич  казва, че никой не го е виждал...но и ние нищо не знаем Laughing

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 23:12 от kuku-ruku

# 513
  • Варна

За расите съм чела, да , много  е интересно, че  в настоящо въплъщение се намира петата под-раса на Петата Коренна Раса и вече се въплъщава Шестата под-раса. Мен лично особено ме вълнува темата  за индигови деца, но това е друга тема Laughing  А за Кристиян Розенкройц, в книгата всъщност  пише, че не съществува такава личност, тоест няма доказателства за това, че е имало такъв човек. Интересното е, че инициалите С.R.C/ К. R К. всъщност не  било  задължително да означават името му  Кристиян . Точно в това  е цялата мистика на Розенкройцерското  общество, че не се знае точния произход  и за точния създател на това тайно общество и затова е тайно и хората толкова  се вълнуват от него. Излиза  творбата Химическа Сватба '.,която е на писна с автор с името  Кристиян Розенкройц , където той описвал някои алхимични процеси и разкрил  тайни. От там тръгва мълвата за него...Както и не  може да се докаже съществуването на мистериозната личност Сен Жермен. И Кристиян Розенкройц и Сен Жермен са обвити в мистика. Всичко  , което се говори фактически за него, е без факти...но може и да е достоверно, а може и да не е. Всъщност Фрич  казва, че никой не го е виждал...но и ние нищо не знаем Laughing
Както и не се знае със сигурност дали розенкройцерският орден е бил само един, или най-малко два, назоваващи се с това име.

# 514

Аз пак да попитам: Какво ще даде това знание  на отделния човек, което да му бъде полезно? Има ли практична страна, достъпна и изпълнима от обикновен човек?

# 515
  • Русе
А като не мога да повярвам в сърцето си във Възкресението какво да направя?
В общи линии спазвам 10-те заповеди, но само защото така го чувствам, не защото това се очаква от мен... Язък!
   Тука отговори няма да получиш.  Laughing

# 516
  • Варна
А като не мога да повярвам в сърцето си във Възкресението какво да направя?
В общи линии спазвам 10-те заповеди, но само защото така го чувствам, не защото това се очаква от мен... Язък!
   Тука отговори няма да получиш.  Laughing
Получи. Признавам - много деликатен.

# 517

Аз пак да попитам: Какво ще даде това знание  на отделния човек, което да му бъде полезно? Има ли практична страна, достъпна и изпълнима от обикновен човек?
Ще се опитам да ти отговоря, нищо, че въпроса не е към мен. Ще кажа, как аз разъждавам по въпроса.
Аз лично харесвам това, че те  се стремят към същата цел Добро и Любов. Това знание , което ще даде на всеки човек  отделно е знанието за себе си и от знанието за всеки поотделно, че всичко сме едно.  Те избират цел, с която да работят вътрешно. Правят го групово и се нарича ритуал на изчистване. Дава се пример, как става това> В упражнение със себе си включват и работа с 4те елемента, въздух, вода, огън и земя.  В случая се решава, че целта днес ще е да се настроят и работят към  определено чувство- мир и толерантност, дори и когато става дума за врагове. Питат го , как става това, той казва; Да изпращаме добри мисли към човек, към който изпитваме само гнява и омраза.
Трябвало да се прави не с причина, че това ще даде някакво предимство, а по вътрешно убеждение и желание за вършене на добро. Така изчистват себе си, като работят с чувства като  гняв, омраза, агресия, злоба, завист...целта е да се премахнат , защото крайната цел е доброта към всеки, защото всички са свързани.

Само да не се помисли,че мисля, че това е алтернатива за всеки и ние я прокламираме тук. Просто се дискутира в момента за езотериката, защото съм наясно,   че всичко това изчистване  може да става само с вярата в Христос. На християните не им е нужно  нищо друго, освен Христос. Разбирам  това, самата съм християнка. Но, това е за хора, които не искат да следват ничия религия. Също включва  атеистите. Защото в тези ритуали не се включват никакви божества, а само символи и елементите, за които споменах по-горе. Те работят с духвоното сърце и духовните очи.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 18:21 от kuku-ruku

# 518
  • густо майна Филибето
Xylometazolin, няма как синтезираш информация в един постинг, звучи неразбираемо. По-лесно ще е , ако го преразкажеш Peace
Кристиян Розенкройц не е истинско име. Носителят му е потомък на семейство Гермелсхаузен, последователи на богомилите. При кървавите разправи с богомилите, семейството му е било убито, замъкът им запален, спасило се само 5 годишното им дете. Отгледан е в манастир, а на 17г възраст тръгва по стъпките на Исус. Той създава "Ордена на розите" /Розенкройц/, като получава Посвещение в България, в Търново, люлката на Богомилството.. Името на ордена идва от това, че нарежда 7 разпъпили се червени рози във формата на кръст.
При езотеричните школи има приемственост. На мен ми беше интересно да разбера кои са те, може би и на някои от вас.

Преди Христос:
Индуизмът и йогата
В Египет - Херметизъм
В Израел - Моисей /левити/
Орфей- Орфици
В Гърция - Питагорейци и Платоници
Антропософи

След Христос:
Антропософи
Богомили
Катари
Албигойци
Розенкройцери
Квакери
Реформатори
Бяло братство

# 519
  • В градината...
Реформатори. Къде ги слагаш сред нехристияните?

# 520
  • Варна
За тези, преди Христос, мога да се съглася, като уточним, че са много малка част. Индуизмът е религия, но сигурно си има своите езотерични школи, не знам.
Но след това?
Освен розенкройцлерите, всичко останало няма претенции нито да е тайно, нито за посветени, напротив, в определени моменти и на определени места, това са си доста разпространени учения, движения. Защо се наричат езотерични? Изобщо - какво приемате за "езотерично", щото нещо се обърквам?
И още нещо - в много от по-късните езотерични братства, участват и хора, изповядващи християнската вяра, било католици, протестанти или православни.
И един въпрос - тези неща, за които говори Ксилометозилин, къде могат да бъдат прочетени? Но максимално близо до извора/изворите?

След 15 век, идеите на езотеричните антични школи се заимстват от масонските братства, някои ордени, някои учения, обявени за ереси на християнството и исляма, алхимиците, кабалистите, различни братства на хора, занимажащи се с наука, научни опити, хъдожници, склуптори, архитекти, писатели. И още много знайни и незнайни, по-големи и по-малки.

И още нещо - идеите на древните езотерични школи определено са оказали влияние на богомилството, то от своя страна - на албигойството, катарите, те пък - на реформаторското движение. Оказали са влияние и на ислямските ереси, ордени и мистични школи. Но те самите не са езотерични, нищо, че са били преследвани.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 15:47 от Ментова

# 521
  • Русе
 Вие на тамплиерите ли викате розенкройцери, само да уточня.

# 522
  • Варна
Би било невярно.

езотеричен - вътрешен, таен, скрит достъпен само за посветените.
окултен - скрит, прикрит за наблюдение, невидим с просто око.
мистика - вяра в божеството, в тайнството; общуване с божеството чрез откровение

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 14:44 от Ментова

# 523

Предполага се, че са наследници, но тамплиерите не са били тайно общество.

Ментова,

Като историк - какво знаеш за българските тамплиери /от преди 13 век/?

# 524
  • Варна

Предполага се, че са наследници, но тамплиерите не са били тайно общество.

До едно време, след това (оцелелите) се пръскат в различни братства и ордени, като им оказват влияние. Тамплиерите са повлияни силно от ислямския мистицизъм, между другото.

Общи условия

Активация на акаунт