Намерих в друг форум нещо, с което съм напълно съгласна и не бих могла да го кажа толкова добре, затова направо го копирам:
"За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин. Тайната е , че няма тайна . Есотеричното(Външното) Християнство всички го знаят. Но не всички умеят да го приложат като вътрешен закон в себе си . Езотеричното християнство учи , че Бог е вътре в нас и да го достигнем трябва да завладеем самите себе си . Да станем господари на самите себе си . А това става като разпънем страстите си на кръста и станем обиталище на Закона на Любовта.
Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни . Разбира се , че за тях езотеричното християнство е бич плющящ и неприемлив за тяхната кауза. Тогава защо да се учудваме , че не го приемат и задават въпроси като ... " Има ли го ?" , " Познавате ли го ? " , " Кои са водачити му? " , ?
"" Може ли човек без да участва в школа да е езотеричен християнин ?"
Разбира се , че може . Зависи за коя школа говорим Ако знаеш същноста на Езотеричното Християнство -може !
Езотеричното Християнство търси Бога вътре в човек . Езо-означава вътре на гръцки . С други думи трансцедентално учение .Точно както е Всемирното Бяло Братство , защото те са едно и също нещо , казано с различни думи .Означава да влезеш във връзка с невидимите светове и да се учиш по вечните закони на природата , неопетнени от човешко ( материално, тленно ) участие . Школата е трансцедентална ( неосезаема за физическите сетива ) .
Ако някой я търси школата в регистъра на търговските дружества ... нещо се е объркал според мене . За езотеричното християнство няма членска книжка или партиен билет . Не съществува начин как да излъжеш сърцевидеца на помислите ти . Е, поне така си мисля- за протокола го казвам . Няма нужда да ходиш в .. Рила , Синай планина, Йерасулим , Мека , Индия или ... където се сетиш още .
Лоша работа за сладкодумците , нали ?
Ще се радвам на опоненти . Опровергайте ме ! Може пък аз да съм се заблудил ? Тоооо... това е Божа работа , за това кой говори Истината . "
Моля "класическите" християни да кажат защо този цитат не може да се отнесе и към тях?