Отговори
# 540
  • Варна
Списъкът на езотеричните школи е от Рудолф Щайнер - "Космогония на Розенкройцерите". Това, което Ксилометазолин пише е от същата книга. Нямам информация за отделните школи, затова със знанията за тях съм до тук Simple Smile
 Намерих в друг форум нещо, с което съм напълно съгласна и не бих могла да го кажа толкова добре, затова направо го копирам:

"За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин. Тайната е , че няма тайна . Есотеричното(Външното) Християнство всички го знаят. Но не всички умеят да го приложат като вътрешен закон в себе си . Езотеричното християнство учи , че Бог е вътре в нас и да го достигнем трябва да завладеем самите себе си . Да станем господари на самите себе си . А това става като разпънем страстите си на кръста и станем обиталище на Закона на Любовта.
Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни . Разбира се , че за тях езотеричното християнство е бич плющящ и неприемлив за тяхната кауза. Тогава защо да се учудваме , че не го приемат и задават въпроси като ... " Има ли го ?" , " Познавате ли го ? " , " Кои са водачити му? " , ?
"" Може ли човек без да участва в школа да е езотеричен християнин ?"

Разбира се , че може . Зависи за коя школа говорим Ако знаеш същноста на Езотеричното Християнство -може !
Езотеричното Християнство търси Бога вътре в човек . Езо-означава вътре на гръцки . С други думи трансцедентално учение .Точно както е Всемирното Бяло Братство , защото те са едно и също нещо , казано с различни думи .Означава да влезеш във връзка с невидимите светове и да се учиш по вечните закони на природата , неопетнени от човешко ( материално, тленно ) участие . Школата е трансцедентална ( неосезаема за физическите сетива ) .
Ако някой я търси школата в регистъра на търговските дружества ...          нещо се е объркал според мене . За езотеричното християнство няма членска книжка или партиен билет . Не съществува начин как да излъжеш сърцевидеца на помислите ти . Е, поне така си мисля- за протокола го казвам . Няма нужда да ходиш в .. Рила , Синай планина, Йерасулим , Мека , Индия или ... където се сетиш още .
Лоша работа за сладкодумците , нали ?
Ще се радвам на опоненти . Опровергайте ме ! Може пък аз да съм се заблудил ? Тоооо... това е Божа работа , за това кой говори Истината . "

Уффф, най-после разбрах какво се има предвид! Мерси! Но...така поставено, езотеричното християнство не казва нищо ново. В този смисъл, има ли християнин, има ли вярващ в Христа, който не е езотерик?! Въобще вярващ? Имам спомени, че идеята да разпънем страстите си на кръст е много стара. Ще проверя.
Моля "класическите" християни да кажат защо този цитат не може да се отнесе и към тях?

# 541
  • София
"За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин.
...
Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни .
Ако попиташ тези хора, които се 'стремят да блеснат пред света...', голяма част от тях също ще кажат, че вършат добри дела и говорят добри думи и дори го чувстват със сърцата си. Така пак опираме до въпроса 'кое е добро и кое не е'. Иначе ще излезе, че всички са езотерични християни.
 Peace

# 542
"За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин.
...
Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни .
Ако попиташ тези хора, които се 'стремят да блеснат пред света...', голяма част от тях също ще кажат, че вършат добри дела и говорят добри думи и дори го чувстват със сърцата си. Така пак опираме до въпроса 'кое е добро и кое не е'. Иначе ще излезе, че всички са езотерични християни.
 Peace
Такива дето искат да блеснат пред света за ясни. То и по писането им се усеща, че се стремят към това. Има обаче и друга категория автори, които пишат, не за да блеснат пред света и да впечатляват, а за да споделят знанието си. Такива са Щайнер, Карл Юнг и други, сега не се сещам.

# 543
Къде е Юнг, къде е Щайнер, нищо общо нямат... Езотерично християнство... че това само като израз показва базисно незнание, ама елементарно - то е, все едно да кажеш "дървено желязо", оксиморон е,  но хайде да не започвам.

Включвам се, само за да кажа - в Интернет не може да различиш кое относно подобни учения е истина, кои понятия откъде идват и т.н. Трябва първо да се изчетат доста много книги по въпроса. Първо книгите, после форумите и други неща. Четене на сериозни книги, изследвания по темата или говорене със специалисти по темата, всичко друго няма никаква стойност, понеже всеки може да си твърди, каквото си иска.

Поредната тема, която показва, че невежеството е най-уютното нещо за човека... Ужас, просто!  Sick

# 544
За да се разбере езотеричното християнство, трябва да се проучи основно духовната литература.
Става въпрос за такива знания, които са добити по свръхсетиветивен път и хвърлят нова светлина върху запазилите се през столетията религиозни документи. По същият начин, бихме могли да твърдим, че квантовата механика, като термин представлява базисно незнание, тъй като по същество
се различава твърде много от класическата механика. Но противоречието е само на пръв поглед, само за едно повърхностно наблюдение.
Разгледани в дълбочина, квантовата механика и класическата такава дават заедно своят цялостен принос в съвременната физика.
 В днешната епоха на разсъдъчно мислене, човечеството има нужда от езотеричното християнство, за да може да си  обясни много от
закономерностите свързани с миналато развитие на света и човека. Осъзнавайки своята духовна природа, осъзнавайки своето минало, вниквайки в своето настояще и интуитивно усещайки епигенезиса на своето бъдеще, човек добива представа за своето истинско космическо достойнство. Това става по един правилен начин, със зачитане на личността и отхвърляне на егоистичните ретроградни импулси. Тези импулси са извънредно симптоматични  за съвременната епоха и за да даде тя своите зрели плодове, се нуждае от оживотворяващата  сила на  езотеричните истини.

# 545
  • Варна
Трябва първо да се изчетат доста много книги по въпроса. Първо книгите, после форумите и други неща. Четене на сериозни книги, изследвания по темата или говорене със специалисти по темата, всичко друго няма никаква стойност, понеже всеки може да си твърди, каквото си иска.
Но това, както споделя с нас една съфорумка, е скучно, скучно, скучно. Уви.

Ксилометазолин, аз пак не разбирам защо му е на човек езотеричното християнство, след като си има и наука, и християнство, и достатъчно езотерика? Има си и дълъг път, който е изминало, и по него, това, което твърди езотеричното християнство е казвано по безброй други начини, достатъчно много пъти?

# 546
. Езотерично християнство... че това само като израз показва базисно незнание, ама елементарно - то е, все едно да кажеш "дървено желязо", оксиморон е,  но хайде да не започвам.
.

Ти наистина ли не знаеш, че има Езотерично християнство?  Това, че ти не го приемаш и разбираш, не значи, че то не съществува. Макар за тебе да е израз на " базисно незнание" ...

Езотерично Християнство Peace

Цитат
Поредната тема, която показва, че невежеството е най-уютното нещо за човека... Ужас, просто!  Sick

Аз ако съм на теб, няма да пиша  в такива невежи теми. Лесно е!   Wink

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 00:09 от kuku-ruku

# 547

Ксилометазолин, аз пак не разбирам защо му е на човек езотеричното християнство, след като си има и наука, и християнство, и достатъчно езотерика?

Аз пък си разсъждавам  по въпроса, защо му е на  християнството да се дели на три :Ктолицизъм, православие и протестанство, след като  и трите  изповядват и проповядват по целия свят една вяра и едно учение в Исус Христос?! Знам отговора,  но все пак се питам защо е нужно това деление?

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 09:08 от kuku-ruku

# 548
  • густо майна Филибето
.... това, което твърди езотеричното християнство е казвано по безброй други начини, достатъчно много пъти?

Аз поне не съм срещала Rolling Eyes Езотеричното християнство говори за възникването на земята и на човечеството по един малко по-различен начин, за епохите през които е минало, за изчезналите цивилизации, за това, че човешкото тяло не е само физическо, за прераждането и кармата, за задгробните светове, за силата на мисълта, за енергийните взаимодействия между хората, за това , че всяка наша дума и всеки звук носи някаква енергия и още много неща, по които се различава и от съвременната наука и от останалите религии. То не отрича Библията, но дава друго тълкование на написаното вътре.
Нещо, което ми направи силно впечатление , е описанието на Никола Тесла /изследовател и откривател, за който има съмнения, че е предизвикал явлението, познато като Тунгуски метеорит/, за паралелния свят  , в който е попадал. И Дънов споменава в беседите си за това /чувала съм го от дядо си/, но сега прочетох и в "Диагностика на кармата" за тези паралелни светове, които са на други планети, с цивилизация, подобна на нашата, където имаме свои астрални двойници. Тесла описвал разходките си в тези паралелни градове и информацията, която получава там за бъдещите си творения.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 08:13 от Ljuboznatelna

# 549
Ljuboznatelna,
Всички езотерични течения, всички източни учения, всички религии говорят все едно и също - че само и единствено те показват истината. Коя истина, обаче остава загадка.

# 550
  • София
Къде е Юнг, къде е Щайнер, нищо общо нямат... Езотерично християнство... че това само като израз показва базисно незнание, ама елементарно - то е, все едно да кажеш "дървено желязо", оксиморон е,  но хайде да не започвам.

Включвам се, само за да кажа - в Интернет не може да различиш кое относно подобни учения е истина, кои понятия откъде идват и т.н. Трябва първо да се изчетат доста много книги по въпроса. Първо книгите, после форумите и други неща. Четене на сериозни книги, изследвания по темата или говорене със специалисти по темата, всичко друго няма никаква стойност, понеже всеки може да си твърди, каквото си иска.

Уф-ф Tired

# 551
Много  интересно това за паралелните светове!  Ljuboznatelna, моля те, разкажи повече!  Praynig

# 552
  • София
Аз пък си разсъждавам  по въпроса, защо му е на  християнството да се дели на три :Ктолицизъм, православие и протестанство, след като  и трите  изповядват и проповядват по целия свят една вяра и едно учение в Исус Христос?! Знам отговора,  но все пак се питам защо е нужно това деление?
Ето малко обяснение на това, защо е възникнало протестантството:
'На различните слоеве изразители на реформационните идеи – на по-елитарно и на по-популярно равнище – поради различни основания строго канонизираното католическо богословие и схоластичната интерпретация на догматичните принципи започват да изглеждат ограничаващи и сковаващи човешкия разум. Собствено казано, разбирането за автономен и свободен разум се свежда по принцип изключително до индивидуалния човешки разум. С решителната съпротива срещу познатата от Римокатолическата църква мисловна традиция протестантството от времето на Реформацията до днес отстранява от себе си каквото и да било разбиране за църковен, съборен разум. Образованието в парадигмата на католическата църковност също изглежда на реформистките дейци обременено от авторитарността на клира и на догмата.'
Смятам, че всичко е ясно. Все пак е интересно, да чуем и твоя отговор.  Peace

# 553
А под-деноминациите, особено в протестанството ? newsm78

# 554
  • густо майна Филибето
Много  интересно това за паралелните светове!  Ljuboznatelna, моля те, разкажи повече!  Praynig

Е, аз не знам кой знае колко повече Embarassed  Човек има от един до девет астрални двойника, като хората със свръхспособности могат да ги материалират там, където поискат. Сред последователите на Дънов не веднъж са се зараждали спорове, че е присъствал едновременно на две или повече места, което той е потвърждавал.
Лазарев пък пише, че има планети в друга част на галактиката, където живеят наши астрални двойници. Там животът е сходен на нашия, понякога душата е пращана да се прероди на такова място, заради някакви специфични условия, за да изчисти своята карма.
Някои неща може би звучат налудничаво, но това е защото не е дошъл момента да ги научат всички. Ако преди три века цъфнем някъде с кола и мобилен телефон, веднага ще ни обявят за магьосници и ще изгорим на кладата Laughing Може би затова и обясненията на такива светове звучат малко наивно с днешна дата Simple Smile
Тази тема ми провокира любознателността, затова днес си свалих една книжка на руски - "Тайната наука на 20 век", където се говори за тайни научни разработки, свързани със:

проекти за дистанционно въздействие
проекти за невидимост
управление на климата, климатично оръжие
изучаване на психологическото и биополето на човека, нанеговото енергетично духовно същество - душата
изучаване на психическата телепатия, основаваща се на принципите на радиовръзката и телепатичните вълни
практическо приложение на принципите на електромагнетизма за манипулация на времето
технологи за управление на мислите, контрол на разума
мисленна психическа материализация на предметите от ефира
техника за преодоляване на възрастта
антигравитационни технологии

Всичко това би могъл да управлява и човека единствено със своите дух и мисъл, но какъв морал трябва да притежава, за да не предизвика катастрофа? Трябва да е толкова чист, че да се доближава до Бог. Това е и целта на религиите.

Общи условия

Активация на акаунт